Môžem sa opýtať? Existuje nejaká tabulka na prevod clony v digitálnom foťaku a v zrkadlove? Niečo na porovnanie čím by som sa mohol riadiť ak použijem nevhodnú clonu a niekto mi poradí napr.F18 a na mojom fotáku je maximálne číslo F8.
Ako sa to počíta?
Clona je clona, ked na komapkte nastavis rovnake hodnoty ako na zrkadlovke, tak dostanes rovnaku expoziciu. Rozdiel bude v hlbke ostrosti danej velkostou snimaca a tym aj inym ohniskom objektivu, ktory je potrebny na vykreslenie tejto plochy. Kompakty maju maximalnu clonu mensiu prave z dovodu velkosti snimaca a optickej sustavy.
Tento popis je urceny pre laika, ale myslim, ze na vysvetlenie postacuje.
Pri malej clone sa na kompakte dostanes k difrakcii ovela skor ako na zrkadlovke - v recenzii Nikon S51c som tam dal aj ukazku, ako to potom vyzera, ked na nocnom snimku pouzijes velku clonu. Pri kompakte s malym senzorom uz dochaza k difrakcii uz pri clonach okolo 5, na zrkadlovke (APS-C) okolo 11 (viditelna strata ostrosti okolo 22), na fullframe mozes ist bez problemov do 16.
Nechcem zakladať novú tému. Mna zaujíma, že ako zrkadlovka vie, že na určitej ohniskovej vzdialenosti je clona napr.4? Sklo obsahuje elektroniku a komunikuje s telom? T.j. procesor tela ma k dispozicii priebehovu krivku clony v zavislosti od ohniska?
elektronika zaustruje a podla programu aj nastavi clonu... ale nie podla ohniska
on to myslel skor tak ze mas setak od 3,5 do 5,6 a ked prezumuvavas tak meni podla ohniska clonu a odpoved duves-ovi...ano...objektiv ma elektroniku ktora komunikuje s telom...
on to myslel skor tak ze mas setak od 3,5 do 5,6 a ked prezumuvavas tak meni podla ohniska clonu a odpoved duves-ovi...ano...objektiv ma elektroniku ktora komunikuje s telom...
njn... ale na setaku to je mechanicka (konstrukcna) zalezitost, nie elektricka...
SHoDaN: Chcem to vediet vo vzťahu k udajom k exifu. A ak su 2 objektivy, jeden je svetelny, druhy obyčajny, tak to musi poslat predsa elektronika objektivu do tela fotoaparatu, že aka je svetelnost. Mne je jasne, že samotne clonenie je vykonavane ´mechanickym´ privretim clony.
SHoDaN: Chcem to vediet vo vzťahu k udajom k exifu. A ak su 2 objektivy, jeden je svetelny, druhy obyčajny, tak to musi poslat predsa elektronika objektivu do tela fotoaparatu, že aka je svetelnost. Mne je jasne, že samotne clonenie je vykonavane ´mechanickym´ privretim clony.
Pokial by nekomunikovali, tak by fotak nevedel do akej clony moze ist ci uz otvorit alebo privriet clonu...
Páni konštruktéri.....čo tu blbnete....funguje to na základe merania svetla, spätnej väzby a nejakého prevodového algoritmu....možno polohový inkrementál, ale toto je tiež len uvaha elektronika s dvadsať ročnou praxou.....pokial neuvidím nejakú liniovú schámu k danej značke (čo asi neuvidím,) pokial nie som zamestnaný u danej značky, tak sa tu zbytočne dohadujem o facinách....Dnes má byť pekne ,tak padajte von skúšať v praxi , banda jedná mizerná...))))))
Páni konštruktéri.....čo tu blbnete....funguje to na základe merania svetla, spätnej väzby a nejakého prevodového algoritmu....možno polohový inkrementál, ale toto je tiež len uvaha elektronika s dvadsať ročnou praxou.....pokial neuvidím nejakú liniovú schámu k danej značke (čo asi neuvidím,) pokial nie som zamestnaný u danej značky, tak sa tu zbytočne dohadujem o facinách....Dnes má byť pekne ,tak padajte von skúšať v praxi , banda jedná mizerná...))))))
Nechcem zakladať novú tému. Mna zaujíma, že ako zrkadlovka vie, že na určitej ohniskovej vzdialenosti je clona napr.4? Sklo obsahuje elektroniku a komunikuje s telom? T.j. procesor tela ma k dispozicii priebehovu krivku clony v zavislosti od ohniska?
Väčšina modernejších objektívov má elektroniku a vlastný procesor, od nasadenia na telo a zapnutia spolu neustále komunikujú a vymieňajú si množstvo informácií od dostupného rozsahu clony v danom momente, údaje o skutočnom a prepočítanom ohnisku v danom momente, zaostrenej vzdialenosti atď. až po sériové číslo konkrétneho kusu. Preto niektoré pokročilé fotoaparáty dokážu identifikovať konkrétny kus a môžeš si na tento kus urobiť korekciu backfokusu apod. Údaje z objektívu spracuje procesor foťáku a použije ich napríklad na riadenie a nastavenie systémového blesku a podobne. A pokiaľ sa týka clony - naštuduj si nejakú začiatočnícku literatúru, je dôležité vedieť, čo je to clona (v skutočnosti clonové číslo) :-))) Veľmi názorne a dobre je to vysvetlené tu:
http://www.fotografovani.cz/art/fozak_df/rom_expozice1.html
Alebo aj tu:http://www.digimanie.cz/art_doc-73C2184FD265A7C1C1257144003195D8.html
´Na rozdíl od expozičního času a ISO citlivosti je clona trochu komplikovanější a ovlivňuje více faktorů fotografie. Současně je sama ovlivňována ohniskem a vzdáleností na kterou je zaostřeno. Moderní TTL měření fotoaparátů většinu faktorů vykompenzuje a tak je nutné dostat pod kůži pouze nezvyklou stupnici clon (násobky 1.4x) a její vliv na hloubku ostrosti.´
No vidim, že budem musieť nastudovať ešte mnohe veci. Kompakt s takymi atributmi tak vyrazne nepracoval (hlbka ostrosti)okrem makra, kedy bolo možne fotený predmet odrezať od pozadia.
Clona
Tento popis je urceny pre laika, ale myslim, ze na vysvetlenie postacuje.
http://www.fotografovani.cz/art/fozak_df/rom_expozice1.html
´Na rozdíl od expozičního času a ISO citlivosti je clona trochu komplikovanější a ovlivňuje více faktorů fotografie. Současně je sama ovlivňována ohniskem a vzdáleností na kterou je zaostřeno. Moderní TTL měření fotoaparátů většinu faktorů vykompenzuje a tak je nutné dostat pod kůži pouze nezvyklou stupnici clon (násobky 1.4x) a její vliv na hloubku ostrosti.´
No vidim, že budem musieť nastudovať ešte mnohe veci. Kompakt s takymi atributmi tak vyrazne nepracoval (hlbka ostrosti)okrem makra, kedy bolo možne fotený predmet odrezať od pozadia.
http://www.k2studio.sk/?cube=text&c=190
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa