Fórum » O FOTOGRAFOVANÍ

Clona

srsen02
2008-02-21 16:45:38+01
Môžem sa opýtať? Existuje nejaká tabulka na prevod clony v digitálnom foťaku a v zrkadlove? Niečo na porovnanie čím by som sa mohol riadiť ak použijem nevhodnú clonu a niekto mi poradí napr.F18 a na mojom fotáku je maximálne číslo F8. Ako sa to počíta?

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2008-02-21 16:59:22+01
Clona je clona, ked na komapkte nastavis rovnake hodnoty ako na zrkadlovke, tak dostanes rovnaku expoziciu. Rozdiel bude v hlbke ostrosti danej velkostou snimaca a tym aj inym ohniskom objektivu, ktory je potrebny na vykreslenie tejto plochy. Kompakty maju maximalnu clonu mensiu prave z dovodu velkosti snimaca a optickej sustavy.
Tento popis je urceny pre laika, ale myslim, ze na vysvetlenie postacuje.

bear
- moderator
2008-02-21 17:41:28+01
Pri malej clone sa na kompakte dostanes k difrakcii ovela skor ako na zrkadlovke - v recenzii Nikon S51c som tam dal aj ukazku, ako to potom vyzera, ked na nocnom snimku pouzijes velku clonu. Pri kompakte s malym senzorom uz dochaza k difrakcii uz pri clonach okolo 5, na zrkadlovke (APS-C) okolo 11 (viditelna strata ostrosti okolo 22), na fullframe mozes ist bez problemov do 16.

bonifacko
2009-11-13 22:12:48+01
Nechcem zakladať novú tému. Mna zaujíma, že ako zrkadlovka vie, že na určitej ohniskovej vzdialenosti je clona napr.4? Sklo obsahuje elektroniku a komunikuje s telom? T.j. procesor tela ma k dispozicii priebehovu krivku clony v zavislosti od ohniska?

SHoDaN
2009-11-13 22:50:54+01
elektronika zaustruje a podla programu aj nastavi clonu... ale nie podla ohniska

viking81
2009-11-13 23:49:54+01
príspevok od: SHoDaN
elektronika zaustruje a podla programu aj nastavi clonu... ale nie podla ohniska
on to myslel skor tak ze mas setak od 3,5 do 5,6 a ked prezumuvavas tak meni podla ohniska clonu a odpoved duves-ovi...ano...objektiv ma elektroniku ktora komunikuje s telom...

SHoDaN
2009-11-14 00:05:29+01
príspevok od: viking81
on to myslel skor tak ze mas setak od 3,5 do 5,6 a ked prezumuvavas tak meni podla ohniska clonu a odpoved duves-ovi...ano...objektiv ma elektroniku ktora komunikuje s telom...
njn... ale na setaku to je mechanicka (konstrukcna) zalezitost, nie elektricka...

keko
2009-11-14 06:49:02+01
... no, s panom bohom!

bonifacko
2009-11-14 07:41:51+01
SHoDaN: Chcem to vediet vo vzťahu k udajom k exifu. A ak su 2 objektivy, jeden je svetelny, druhy obyčajny, tak to musi poslat predsa elektronika objektivu do tela fotoaparatu, že aka je svetelnost. Mne je jasne, že samotne clonenie je vykonavane ´mechanickym´ privretim clony.

SHoDaN
2009-11-14 08:05:36+01
príspevok od: bonifacko
SHoDaN: Chcem to vediet vo vzťahu k udajom k exifu. A ak su 2 objektivy, jeden je svetelny, druhy obyčajny, tak to musi poslat predsa elektronika objektivu do tela fotoaparatu, že aka je svetelnost. Mne je jasne, že samotne clonenie je vykonavane ´mechanickym´ privretim clony.
Pokial by nekomunikovali, tak by fotak nevedel do akej clony moze ist ci uz otvorit alebo privriet clonu...

javelin
2009-11-14 08:49:32+01
Páni konštruktéri.....čo tu blbnete....funguje to na základe merania svetla, spätnej väzby a nejakého prevodového algoritmu....možno polohový inkrementál, ale toto je tiež len uvaha elektronika s dvadsať ročnou praxou.....pokial neuvidím nejakú liniovú schámu k danej značke (čo asi neuvidím,) pokial nie som zamestnaný u danej značky, tak sa tu zbytočne dohadujem o facinách....Dnes má byť pekne ,tak padajte von skúšať v praxi , banda jedná mizerná...))))))

bonifacko
2009-11-14 09:07:45+01
príspevok od: javelin
Páni konštruktéri.....čo tu blbnete....funguje to na základe merania svetla, spätnej väzby a nejakého prevodového algoritmu....možno polohový inkrementál, ale toto je tiež len uvaha elektronika s dvadsať ročnou praxou.....pokial neuvidím nejakú liniovú schámu k danej značke (čo asi neuvidím,) pokial nie som zamestnaný u danej značky, tak sa tu zbytočne dohadujem o facinách....Dnes má byť pekne ,tak padajte von skúšať v praxi , banda jedná mizerná...))))))
To by potom sedelo.

dodo_bb
2009-11-14 09:36:34+01
príspevok od: bonifacko
Nechcem zakladať novú tému. Mna zaujíma, že ako zrkadlovka vie, že na určitej ohniskovej vzdialenosti je clona napr.4? Sklo obsahuje elektroniku a komunikuje s telom? T.j. procesor tela ma k dispozicii priebehovu krivku clony v zavislosti od ohniska?
Väčšina modernejších objektívov má elektroniku a vlastný procesor, od nasadenia na telo a zapnutia spolu neustále komunikujú a vymieňajú si množstvo informácií od dostupného rozsahu clony v danom momente, údaje o skutočnom a prepočítanom ohnisku v danom momente, zaostrenej vzdialenosti atď. až po sériové číslo konkrétneho kusu. Preto niektoré pokročilé fotoaparáty dokážu identifikovať konkrétny kus a môžeš si na tento kus urobiť korekciu backfokusu apod. Údaje z objektívu spracuje procesor foťáku a použije ich napríklad na riadenie a nastavenie systémového blesku a podobne. A pokiaľ sa týka clony - naštuduj si nejakú začiatočnícku literatúru, je dôležité vedieť, čo je to clona (v skutočnosti clonové číslo) :-))) Veľmi názorne a dobre je to vysvetlené tu:
http://www.fotografovani.cz/art/fozak_df/rom_expozice1.html

bonifacko
2009-11-14 12:24:15+01
Alebo aj tu:http://www.digimanie.cz/art_doc-73C2184FD265A7C1C1257144003195D8.html
´Na rozdíl od expozičního času a ISO citlivosti je clona trochu komplikovanější a ovlivňuje více faktorů fotografie. Současně je sama ovlivňována ohniskem a vzdáleností na kterou je zaostřeno. Moderní TTL měření fotoaparátů většinu faktorů vykompenzuje a tak je nutné dostat pod kůži pouze nezvyklou stupnici clon (násobky 1.4x) a její vliv na hloubku ostrosti.´

No vidim, že budem musieť nastudovať ešte mnohe veci. Kompakt s takymi atributmi tak vyrazne nepracoval (hlbka ostrosti)okrem makra, kedy bolo možne fotený predmet odrezať od pozadia.

bonifacko
2009-11-14 19:41:25+01
Inak pre zaciatocnikov je celkom vhodne toto DVD o fotografovani:
http://www.k2studio.sk/?cube=text&c=190

Strana 1 z 1

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()