Mám k dispozícii Nikon D90 a Nikon D40 plus dva objektívy čo sa dávali setovo k D40. Skúseností veľa nemám,ale chcela by som nafotiť kamarátku pri aute niekde v prírode,prosím o radu ohľadne nastavení (poprosím laicky) a kedy by bola najvhodnejšia časť dňa/hodina na nafotenie.Plus nejaké miesto v BA alebo v blízkosti BA kam by sa dalo nerušene s autom ísť.Vopred veľmi pekne ďakujem za všetky odpovede.
mozes stat aj za fotografom :-)
tak fotit ludi zas nieje take lahke aby ti to niekto zhrnul do prispevku. Mozes dostat navod a aj tak to nevyde. To chce cas
Hm,co vahas? Pekne si sadni za pocitac pouzi google alebo sup sup do knihkupectva, kupit knizku a ideme na to. Plus pekne krasne metoda pokus-omyl a po 2000 zaberoch sa hadam nieco na teba nalepi:-)
Bojim sa ze nikdo ti tu recpet alebo navod neda, to sa skor oviec dockas:-)
ja sa to chcem naučiť,ja chcem stáť za foťákom nie pred ;)
mas cim fotit,v tom problem nebude,tak sa len vybrat za slnecného pocasia,najlepsie svetlo mas po východe,a pred západom slnka,skus si tu pozriet zlatu hodinku niekam za mesto,okolie BA je krasne,ci ides na zahorie,ci na Modru,a skušat,skušat,skuuuušat,inak,akekolvek info najdeš aj tu,o expo a pod. vela stastia a dobré svetlo,,,
ked ja vacsinou si myslim ze som nafotila super,pridem domov dam fotky do notebooku a zistim ze tam v rohu je daka vec co nemala a podobne....a vo photoshope neviem len tak nejaky ten konar alebo nieco odstranit :D
neber to v zlom, ze kazdy na teba vyvali odborne nazvy atd, ale to nejde vysvetlit par vetami...pokial nebudes vediet ovladat svoj fotak, nebudes mat znalosti o portretoch, svetle atd, nepojde to len tak...a to sa musis naucit samostudiom, lebo laicky sa to da vysvetlit, no nebudes vediet, co robis a ako to robis...a potom to nema ani vyznam vysvetlovat...
neber to v zlom, ze kazdy na teba vyvali odborne nazvy atd, ale to nejde vysvetlit par vetami...pokial nebudes vediet ovladat svoj fotak, nebudes mat znalosti o portretoch, svetle atd, nepojde to len tak...a to sa musis naucit samostudiom, lebo laicky sa to da vysvetlit, no nebudes vediet, co robis a ako to robis...a potom to nema ani vyznam vysvetlovat...
to mas pravdu,len fotaky nie su moje ale frajerove a tak sa bojim hrat s nastaveniami :D takze si budem musiet kupit svoj....ako to vidim,len neni to lahke
len mne to nieje ochotný nikto vysvetliť...všetci na mna začnú odbornými názvami a môžem si vieš čo....:(
to svetlo a prostredie ti moc nepomoze, ked nezacnes technikou fotenia a pozovanim. V prvom rade si skusaj komponovanie aby kamaratka nemala odrezane nohy, z hlavy jej netrcali konare, dbaj aby sa dobre tvarila, nehrbila plecia. Stavaj ju k zaujimavym predmetom, po pripade rob iba portrety s malou hlbkou ostrosti. Potom mozes fitit aj v strede Petrzalky.Svetlo ti bude stacit pre zaciatok slnko vyssie nad obzorom aby nebolo moc cervene a aby nerobilo silne tiene. Musela by si pouzivat externy blesk a vedet ho pouzivat.
umyte auto, nahodte makeup a skuste pre zaciatok Tyrsovo nabrezie v BA podvecer (od 19:30 do 20:30), tam je velke parkovisko, v pozadi travnik, Dunaj, panorama mesta, alebo techno konstrukcia Zelezneho mosta. Objektivy mas zrejme 18-55 a 55-200. Zober oba fotoaparaty, s 18-55 fot na 18-24mm s podrepu zblizka, zdramatizujes tak perspektivu. Fotit v priorite clony A, clonu nastav na F5.6. Kazdy zaber rob aspon na 2x, druhy raz daj clonu 11. Na druhy aparat (D90) nasad 55-200, snaz sa fotit v rozsahu 100-150mm z vacsej vzdialenosti, znova na clone F5.6 a F6.3. Mozes skusit aj nadhlad. Ak to auto ma otvaraciu strechu, otvor ju. Ak nie, otvor aspon predne okna. Mozes zkusit gag, otvor motor a nechaj v predklone modelinu s klucom na kolesa nieco dotahovat v motore..
ak nemas svetelny objektiv - idealne kupit 50/1.8 AF-D, ktory na D90 bude ostrit, na D40 sa naucis manualne. alebo 35/1.8 AF-S, ktory bude ostrit aj aj. doporucujem kupit aj odrazku, ale ak nebude, nevadi. ked je vonku silne slnko, zober kamaratku niekde do tiena napr pod stromy, daj co najnizsie iso, nizku clonu (k tomuto pomozu ND filtre, ak mas financie - pozor, NIE PRECHODNE/GRAD), ak mozes, Manualny mod, alebo bodove meranie expozicie nastavene na tvar kamaratky. davaj pozor, aby nemala na tvari mapy od dopadajuceho slnka. potom uz len vychytaj pozy a bude super ;)
najkrajsie je ze ak by toto vlakni zalozil nejaky trulo tak polka ephoto zo zozere za ziva...
Toto su zakladne veci a kde fotit v BA?Boze no kde asi?V riti...
to mas pravdu,len fotaky nie su moje ale frajerove a tak sa bojim hrat s nastaveniami :D takze si budem musiet kupit svoj....ako to vidim,len neni to lahke
no bud si zozenies svoj alebo frajer strpi, ze sa mu pohras s jeho fotakom...fotografovanie je ucenie a technika len dopomaha k lepsiemu vysledku...no z drvivej vacsiny je to o cloveku...co vie, co era na tu dokaze, aky ma uhol pohladu...
prosim o radu som zaciatocnicka
tak fotit ludi zas nieje take lahke aby ti to niekto zhrnul do prispevku. Mozes dostat navod a aj tak to nevyde. To chce cas
Bojim sa ze nikdo ti tu recpet alebo navod neda, to sa skor oviec dockas:-)
dakujem za rady
Toto su zakladne veci a kde fotit v BA?Boze no kde asi?V riti...
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa