Fórum » O FOTOGRAFOVANÍ

zmenšovanie fotografií

kucerawa
ocenenie redakciou 2009-06-20 14:16:04+02
Vie mi niekto poradiť postup zmenšovania fotografie, pri ktorom nestratí fotografia na kvalite, aby som nemala napríklad nebo, ako machuľu? Som amatér a preto prosím o pomoc...

BurGi
2009-06-20 14:56:25+02
ja zmensujem v PS, zmensim napr. na 800 pixelov na sirku a na vysku sa to automaticky prepocita... a potom save for web, plnu kvalitu a znizujem ju podla toho ak potrebujem mensiu velkost fotky :)

Strhak
2009-06-20 15:01:36+02
Pozerám že používaš Nikon takže ti dáko presne neporadím mi pri Canon zrkadlovkách máme dodávaní dobrý program ktorý to zvláda vcelku dobre Digital Photo Profesiona a určite je dačo obdobné aj u Nikonu. Inak s tou stratou kvality je už tak je rozdiel keď sa pozeráš na obrázok vo väčšom rozlíšení a na dáku zmenšeninu, proste vži tam bude dáka strata kvality. No zas by nemala byť až taká akú ju ti opisuješ.

Strhak
2009-06-20 15:08:46+02
príspevok od: BurGi
ja zmensujem v PS, zmensim napr. na 800 pixelov na sirku a na vysku sa to automaticky prepocita... a potom save for web, plnu kvalitu a znizujem ju podla toho ak potrebujem mensiu velkost fotky :)
Inak by ma zaujímalo koľko ľudí tu má zakúpenú tu licenciu na PS keďže nový stojí dákych 900€ čo je suma za ktorú kupuje začiatočník celú výbavu. Ona je aspoň čo píše začiatočník, tak nech si najskôr vyskúša napríklad Zoner a nie hneť takú šupu ako Adobe Photoshop v ktorom by bola asi stratená.

Cako
ocenenie redakciou 2009-06-20 15:10:02+02
ja ked si fotku zmensujem tak cez jednoduchy infraview, napr na 800 krat 600 potom stlacim shift+s (doostrit) a ulozit..cely moj postup :)

Strhak
2009-06-20 15:20:18+02
príspevok od: Cako
ja ked si fotku zmensujem tak cez jednoduchy infraview, napr na 800 krat 600 potom stlacim shift+s (doostrit) a ulozit..cely moj postup :)
To je dobrý postup a hlavne ušetrí 900€ za PS keďže irfanview je zadarmo aspoň dúfam že si myslel tento a to je len preklep. Ja ho používam ako prehliadač už roky a neviem si ho vynachváliť jednoduchý a rýchli

Cako
ocenenie redakciou 2009-06-20 15:28:17+02
príspevok od: Strhak
To je dobrý postup a hlavne ušetrí 900€ za PS keďže irfanview je zadarmo aspoň dúfam že si myslel tento a to je len preklep. Ja ho používam ako prehliadač už roky a neviem si ho vynachváliť jednoduchý a rýchli
presne ten som myslel :) inac foto upravujem v PSku a ako prehliadac ho mam aj ja hadam cely zivot :)

2009-06-20 18:21:17+02
Za dobry tip povazujem napr. prehliadac XnView, na nekomercne pouzitioe je tusim free ... zmensovanie robit v dvoch krokoch napr. zmensenie na 2048px nasledne doostrenie, znova zmensenie na vyslednych 1024px a doostrenie. Na doostrenie pouzit v programe parameter v prvom kroku napr 20 a v druhom 10. Je to parameter len jedneho ´hejbatka´ pri doostrovani.
Podstatne pri zmensovani fotky je METODA NA RESAMPLING (prevzorkovanie snimku), ktorych ma napr. spominany XnView viacej (lanczos, hermite, bell, gaussian, mitchell, hanning, bspline, ...) pricom Lanczos aj ked je vyborny naopak na zvaecsovanie fotiek podava pri zmensovani vyborne vysledky.
Dalsim dolezitym faktorom je pri zmensovani pouzitie stupna kvality komprimacie JPEG, pricom nastavenie na 100% dava najlepsie vysledky, ale ak chceme aj vyslednu velkost suboru redukovat pouziva sa nizsia hodnota. Cim nizsia hodnota, tym sa zacnu prejavovat tzv. jpeg artefakty, kedy dochadza k pixelizacii, akoby k rosypaniu obrazu, byva to vidno na obrysoch napr. horizont a modra obloha, ...
Tato problematika je dost siroka, da sa vela vyhladat na inych foto forach.
Este doporucim pre zmensovanie a doostrovanie postup v Photoshope, ktory ma na svojej stranke Tomatito ;-)
http://tomatito.sk/typi-triky/moj-sposob-doostrovania/

Cako
ocenenie redakciou 2009-06-20 18:26:02+02
a este dodam...dufam ze neporusujem velmo autorske prava ked pouzivam CS....Vsak nie ?...fotky nepredavam...upravujem si ich sam pre seba...Ucim sa na nom a urcite si v buducnosti kupim aj original.

kucerawa
ocenenie redakciou 2009-06-20 23:32:19+02
ďakujem za tipy, môj problém bude asi ten, čo spomínal rbr69, pri zmenšovaní JPG mi z neba ostane machuľa, asi by som teda mala obrázok zmenšovať postupne a doostrovať, ak som to dobre pochopila :)
vyskúšam teda postup v Irfanview a uvidím...mne sa hlavne pokazili fotky, ktoré som dala do súťaže Slovensko v panoráme a keďže panorámy majú rozmer, aký majú a dlhšia strana má mať max 1600 pixelov, tak som to asi nezvládla a dopadlo to nič moc...a potom ma mrzí, že za technickú kvalitu dostanem 4 body, aj keď to možno nebolo iba tým, že obrázok vyzeral otrasne...postupne možno pochopím, v čom tkvie kvalita fotografie.
každopádne som začiatočník, tak som rada, že sa postupne od vás niečo priučím :) ďakujem

2009-06-20 23:41:45+02
príspevok od: kucerawa
ďakujem za tipy, môj problém bude asi ten, čo spomínal rbr69, pri zmenšovaní JPG mi z neba ostane machuľa, asi by som teda mala obrázok zmenšovať postupne a doostrovať, ak som to dobre pochopila :)
vyskúšam teda postup v Irfanview a uvidím...mne sa hlavne pokazili fotky, ktoré som dala do súťaže Slovensko v panoráme a keďže panorámy majú rozmer, aký majú a dlhšia strana má mať max 1600 pixelov, tak som to asi nezvládla a dopadlo to nič moc...a potom ma mrzí, že za technickú kvalitu dostanem 4 body, aj keď to možno nebolo iba tým, že obrázok vyzeral otrasne...postupne možno pochopím, v čom tkvie kvalita fotografie.
každopádne som začiatočník, tak som rada, že sa postupne od vás niečo priučím :) ďakujem
aj my sme radi, ze si rada :o))

Stratený Stano
ocenenie redakciou 2009-06-21 13:10:51+02
Tomatitova metóda je pre začiatočníka španielska dedina, skúsil som si ju a porovnal s výsledkom zmenšovania a doostrovania cez soft Genuine Fractals, kde sa to dá urobiť oveľa pohodlnejšie a pre začiatočníka nekomplikovane...
Mne osobne najviac vyhovuje metóda postupného zmenšovania a doostrovania, robím to v 6-tich krokoch.

velecky
2009-06-21 14:39:40+02
príspevok od: Cako
aj ja len začínam a Lightroom ešte nemám. Skúšal som to, ako ste písali - v IfranView, ale výsledok je hrozný. V originály 4752x3168 sa mi zdá fotka oveľa lepšia :( Pri DPI mám hodnotu 96 - s tou som nehýbal. Neviete, čo to je? A keď to zmenšujem na 800x600 pixelov, mám DPI nechať 96? Vďaka.

duroslav
2009-06-21 14:44:11+02
príspevok od: velecky
aj ja len začínam a Lightroom ešte nemám. Skúšal som to, ako ste písali - v IfranView, ale výsledok je hrozný. V originály 4752x3168 sa mi zdá fotka oveľa lepšia :( Pri DPI mám hodnotu 96 - s tou som nehýbal. Neviete, čo to je? A keď to zmenšujem na 800x600 pixelov, mám DPI nechať 96? Vďaka.
Pri resamplovaní (zmenšovaní rozmeru v pixeloch) za účelom zobrazovania na webe je úplne jedno aká je nastavená hodnota DPI.

velecky
2009-06-21 14:48:57+02
príspevok od: duroslav
Pri resamplovaní (zmenšovaní rozmeru v pixeloch) za účelom zobrazovania na webe je úplne jedno aká je nastavená hodnota DPI.
ak ešte môžem - ako je teda možné, že sem všetci môžme dávať fotky len do 450 kB, ale niekto ich má ´veľké´ - rozmermi, a mne to spraví len také malé a ešte zrnité :( Myslíte, že aj v originály to mám zle nafotené? Môžem Vám poslať originál (má 4MB) a zmenšeninu? Ďakujem.

duroslav
2009-06-21 14:54:40+02
Pozrel som tvoje fotky v galérii a zrnitá je iba jedna.
Čo sa týka veľkosti v kB, záleží to od nastavenia stupňa kompresie v JPEG-u. Čím vyššia kompresia, tým väčšia strata kvality. Treba zvoliť vhodný kompromis medzi rozmermi a stupňom kompresie.

duroslav
2009-06-21 14:55:38+02
Nejako mi tam slovíčka vypadli.
Takže čím vyššia kompresia, tým menšia výsledná veľkosť uloženého súboru, ale zároveň väčšia strata kvality.

velecky
2009-06-21 15:07:51+02
Ten kôň v Ríme? ale to bolo ešte na film a skoro potme. Myslel som skôr fotku, čo som dal do súťaže Foto-Slovakia 2009, tá sa mi v Galérii nezobrazuje. Je v prílohe, ešte viac zmenšená (250kB). Vďaka za radu, musím si to viac doštudovať. Dúfam, že bude aj nejaký kurz Lightroom pre začiatočníkov :)

xerion
2009-06-21 16:00:27+02
mňa by celkom zaujímalo ako doostrujete fotky ešte pred konvertovaním v plnom rozlíšení napr: v adobe camera. Ja osobne stále skúšam kde je optimum aby nevznikol šum a fotka bola ostrá.
Aký je podľa vás ideálny pomer polomer a rozsah doostrenia?

2009-06-21 18:19:41+02
http://photo.net/learn/book-excerpts/focal-press/adobe-photoshop-cs4-camera-raw-sharpening/

Strana 1 z 2

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()