Zdravim,chcela by som poprosit o jednu radu...V exterieri zvyknem pri foteni
portretu pouzit fill-in flash...cize mierne doblesknut.Na snimku mi vznika
nepekny lesk na tvari aj ked tam v skutocnosti nie je.Pomohol by polarizacny
filter?Alebo ma niekto nejaky grift na tento problem...moc dakujem za radu..
nuž štandardne je blesk na tele, pri portréte absolútne zlo
keď už to musí byť použi difuzor ( napr. kúsok mliečneho plastu ) alebo odrazený externý blesk
tomu nerozumiem...od coho mam ten blesk odrazit?Od oblohy...Jedna sa o ex.blesk,
ktory pouzivam len na doblisknutie pri portrete vonku.Vsade citam opak,pouzit
odrazku alebo ex.blesk pri portrete vonku a dodat do oci iskricky a teraz dostavam
opacne rady..som zmagorena...
nuž nečudujem sa že nerozumieš, teraz totiž vysvetluješ veci, ktoré je treba napísať do otázky aby sme sa nebavili o rôznych veciach.
Externý blesk mimo tela je vhodné tak isto rozptýliť, aby si nedostala ostré svetlo, ale hlavne musíš prispôsobiť expozíciu a výkon blesku možnostiam tvojho fotoaparátu. Pokiaľ ide o odraz myslel som jeho použitie tam kde to je možné, už som odrazil blesk aj od bielej dodávky čo stála na správnom mieste
ja mozem poradit len tolko.. snaz sa blesk v exterieri nepouzivat vobec. Tiene si dosviet odrazkou. Pri pouziti blesku na exterieroch vznikaju nepekne, ploche fotky s leskom na tvari ale o tom si sa uz sama mohla presvedcit :)
Portrety v exterieri fotim casto a myslim ze aj celkom dobre no este sa mi nestalo, ze by som potreboval dosvecovat externym bleskom.
Ja takto, je to jednoduché a celkom praktické. Mám odrazovú dosku uchytenú na statíve Používam jednu veľkú (102x153) a som spokojný, akurát musím dávať pozor na vietor ;-)
Náhodou fotenie za súmraku s bleskom je celkom fasa. Tam už odrazka moc nepomôže.
Samozrejme, to uz je ine kafe.. videli sme aj tu par podobnych fotiek. Ked to vie fotograf pouzit spravne a s citom (blesk mimo fotoaparatu, odpalovany dialkovo, popripade roztyleny softboxom ci difuzerom), fotka za takych podmienok vyzera vyborne.
Narazal som skor na ´profikov´, ktori bliskaju veselo napriamo bleskom na tele fotoaparatu aj za jasneho dna.. :)
Ja pouzivam blesk na presvetlenie tienov napriklad pocas fotenia cez poludnie (ak nemam moznost fotit podvecer). Je vsak potrebne znizit intenzitu blesku o 1 alebo niekedy aj 2 EV. Vtedy su vysledky celkom ´pozeratelne´.
Aj ked samozrejme odrazkou sa dosiahnu lepsie vysledky - no ale nie vzdy je cas montovat odrazku na stojan, alebo nie vzdy je poruke obetavy clovek, ktory odrazku podrzi, a hlavne - ktory vie ako ju ma nasmerovat :-)
fill in flash, pise sa v otazke, je podla mojej mienky neocenitelny pomocnik, fill in flash, opravte ma ak sa mylim, ma za ulohu presvetlit tmave tiene a nie je to dominantne svetlo... Ergo, smoulinka sa pyta celkom spravne a nazory ktore citala su podla mojej mienky o tom potlaceni tmavych tienov pri kontrastnom svetle (ostre slnko napriklad), takze poznamka o spravnom pouziti (nastaveni ´sily´ blesku) a idealne pripadnom rozptyleni svetla idu sravnym smerom, nesuhlasim vsak s tym, aby blesk nepouzivala, ale to asi Manny357 myslel zartom :-)
fill in flash, pise sa v otazke, je podla mojej mienky neocenitelny pomocnik, fill in flash, opravte ma ak sa mylim, ma za ulohu presvetlit tmave tiene a nie je to dominantne svetlo... Ergo, smoulinka sa pyta celkom spravne a nazory ktore citala su podla mojej mienky o tom potlaceni tmavych tienov pri kontrastnom svetle (ostre slnko napriklad), takze poznamka o spravnom pouziti (nastaveni ´sily´ blesku) a idealne pripadnom rozptyleni svetla idu sravnym smerom, nesuhlasim vsak s tym, aby blesk nepouzivala, ale to asi Manny357 myslel zartom :-)
dakujem...a vystihol si to presne...pouzivam fill in flash na prisvetlenie pripadnych tienov na tvari ak nemozem pouzit odrazku.Nepouzivam blesk ako primarny
zdroj svetla a dokonca aj s EV -1 ALEBO-2 ako tu niekto radi...Nevies prosim Ta
ako sa zbavit tych nechcenych odleskov...to bola vlastne podstata temy
a nie ci pouzit blesk alebo nie...
Portret a polarizacny filter
alebo pouzi difuzor, pri portrete v exterieri je to nevyhnutna vec.
keď už to musí byť použi difuzor ( napr. kúsok mliečneho plastu ) alebo odrazený externý blesk
ktory pouzivam len na doblisknutie pri portrete vonku.Vsade citam opak,pouzit
odrazku alebo ex.blesk pri portrete vonku a dodat do oci iskricky a teraz dostavam
opacne rady..som zmagorena...
Externý blesk mimo tela je vhodné tak isto rozptýliť, aby si nedostala ostré svetlo, ale hlavne musíš prispôsobiť expozíciu a výkon blesku možnostiam tvojho fotoaparátu. Pokiaľ ide o odraz myslel som jeho použitie tam kde to je možné, už som odrazil blesk aj od bielej dodávky čo stála na správnom mieste
Portrety v exterieri fotim casto a myslim ze aj celkom dobre no este sa mi nestalo, ze by som potreboval dosvecovat externym bleskom.
Narazal som skor na ´profikov´, ktori bliskaju veselo napriamo bleskom na tele fotoaparatu aj za jasneho dna.. :)
Aj ked samozrejme odrazkou sa dosiahnu lepsie vysledky - no ale nie vzdy je cas montovat odrazku na stojan, alebo nie vzdy je poruke obetavy clovek, ktory odrazku podrzi, a hlavne - ktory vie ako ju ma nasmerovat :-)
zdroj svetla a dokonca aj s EV -1 ALEBO-2 ako tu niekto radi...Nevies prosim Ta
ako sa zbavit tych nechcenych odleskov...to bola vlastne podstata temy
a nie ci pouzit blesk alebo nie...
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie