Fórum » O FOTOGRAFOVANÍ

Prva svadba

Lookasy
Lookasy 2009-08-25 22:58:49+02
Zdravim Vas, chcel by som sa opytat ludi, ktori maju skusenosti s fotenim svadieb. Ci by nemohli poradit nejake rady, napady na fotenie aby to dopadlo dobre:) Naskytla sa mi moznost fotit svadbu, kedze to bude moja prva mam z toho trochu obavy. Co najviac fotit? Ktoru situaciu? Ako sa pohybovat napr po kostole aby som nevzbudzoval velku pozornost, ci mam bliskat stale.. atd atd dakujem pekne

Daniel.U
2009-08-26 00:47:07+02
ta prava motivacia su peniaze za tu svadbu alebo ze si to chces vyskusat? Myslim, ze s tou pevnou 50kou by si mohol este zaplatit ty buducim mladomanzelom, ze ti dovolia taky riskantny experiment. Este skusenosti kaslat, len tam prosim ta nelez s tym objektivom. Ja som skusal 50kou fotit obrad ako druhy fotograf a nebolo to ani pohodlne ani spolahlive. Do tej vzdialenosti co musis byt od nevesty ti lahko vbehne kameraman a si v prdeli. A to je len priklad. Aspon 35mm keby si mal ked uz nic ine

Ronn
2009-08-26 01:16:20+02
príspevok od: slavmiro
tiez chcem fotit svadbu! Mam jednu pinholu a zostali mi z r.1997 este 2 zabery na 6cm zvitku.. :)
Slavomiro kazdemu nieco z nas chyba, niekomu technika, niekomu napad :)
Predstaf si ze si to chcem vyskusat, znie to neuveritelne co? A dokonca nemusim novomanzelom pokazit zlymi fotkami svadbu ani keby som cvakal spoza chrbta... da sa to, no fakt a nemusim byt ani Harry Potter :D

wayne
2009-08-26 07:51:31+02
príspevok od: Lookasy
diky..viem ze je to zodpovednost ale tak dam sa na to:) ked uz sa nedala vybrat moznost vedlajsieho fotografa budem musiet prejst rovno na hlavneho:D co bude ovela tazsie to viem.. napinave ano:D
ak to bude mozne skus si pozicat 24-105/4L ako druhe sklo, paradna vecicka :) a dolezite je dohodnut sa s knazom kedy co mozes a kedy nie a co je to vlastne za cloveka, niektori su ok, no dost je takych, ktori mladasa s hrackou nenecahju pobehovat po kostole len tak... anyway vela stastia snad nam nieco z tej soboty ukazes.. bolo by vhodne pripravit si druhu baterku/pamatovku, nikdy nevies.. urcite je lepsie cvakat viac poloh/poz/situacii za radom ako potom lutovat ze ti cosi uslo.. vela stastia a nenechaj sa odradit! ;)

Ferdo
2009-08-26 08:17:30+02
no tak siel by som, preco nie..ale ked sa mi naskytla taka moznost nafotit svadbu za slusne peniaze:) tak kto by to nezobral.. bude to dalsia nova skusenost
Ja by som si taku zodpovednost na seba nezobral, hlavne za peniaze. Zadarmo s upozornenim novomanzelov ze to fotim prvy krat a nemusi to vyjst podla ich predstav...kludne, ak su s tym zmiereni :). Moju prvu svadbu som fotil kedysi davno podobnym sposobom, boli to moji kamarati a nechceli si platit profi fotografa. Mal som jedno telo, pevnu 50/1.7 a este zakladny zoom ktory bol nevyhnutnostou - odporucam si ho aspon pozicat od niekoho).

dusan1973
2009-08-26 08:46:46+02
no tak siel by som, preco nie..ale ked sa mi naskytla taka moznost nafotit svadbu za slusne peniaze:) tak kto by to nezobral.. bude to dalsia nova skusenost
Práve to, že za slušné peniaze čakajú mladomanželia veľmi kvalitnú prácu, čo nezodpovedá Tvojej výbave. Nehovorím že nedokážeš spraviť pekné fotky, ale Tvoje možnosti sú veľmi obmedzené.
Ja by som do toho s Tvojou výbavou ako hlavný fotograf nešiel.
Prajem veľa, veľa dobrého svetla, budeš ho potrebovať.

julo kotus
2009-08-26 08:55:31+02
Slavmiro mal pravdu, fotiť s jedným telom a jedným objektívom nie je zodpovednosť ale nezodpovednosť. A za peniaze... Ehm! Ak to má vyzerať dobre a ak má byť zachytený komplex, určite je potrebné širšie sklo ako 80mm ohnisko (50-ka na crop). A fotiť s jedným telom je tiež pokúšanie osudu. Mám oveľa spoľahlivejšie telo a nikdy by som sa neodvážil fotiť svadbu iba s jedným. Stále si beriem so sebou záložné. S objektívmi podobne. Je to ale zbytočne opakovať, článok si čítal, je to už len o zodpovednosti. Dúfam, že tá Tvoja nová skúsenosť nebude ukameňovanie fotografa mladomanželmi...

bear
- moderator
2009-08-26 09:06:24+02
Ak nemas techniku, ta sa da pozicat (napr. v aqt.sk), ale ist fotit svadbu s technokou ktoru nepoznas a nevies rychlo ovladat je tiez na povazenie. Ak nemas skusenosti s fotenim svadieb, bolo by fajn, ak by ste fotili aspon dvaja (ked ty nieco nestihnes/pokazis, je sanca, ze aspon nejaky zaber zachyti druhy fotograf).

2009-08-26 09:36:00+02
samovrah

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2009-08-26 09:42:52+02
príspevok od:
samovrah
Hodi sa ti to ka avataru.

Ultra TXF
2009-08-26 09:51:06+02
Evidentne mladomanželom na výsledku nejako extra nezáleží.
Každopádne je to odvaha ,v podstate bez akejkoľvek výbavy.
Ak vymákneš zlé počasie,nemyslím dážď ,ale naopak pečúce slnko a nebudeš ich mať kam skovať,tak sa bez asistenta s tienitkom alebo bleskom mimo aparát nepohneš,ak to má vyzerať slušne.
Ale ako hovorím,pokiaľ im je to jedno,tak si to vyskúšaj,ak to bude zlé,stále môžeš odmietnuť zobrať prachy :)

Slavo Jancisin
2009-08-26 09:52:54+02
držím palce, máš odvahu ... ak máš fotiť celú svadbu tak sa nabeháš a s pevným sklom dva krát viac

slavmiro
2009-08-26 10:00:36+02
rozdiel medzi nami dvomi je ten, ze ty to este len chces vyskusat a ja uz zopar svadieb nafotenych mam. Tu poznamku o ne/napadistosti si radsej nevsimam, obzvlast ked sa pozriem na tvoju galeriu tu.. ;)

slavmiro
2009-08-26 10:13:43+02
ehm, moje prve dve svadby som fotil zadarmo, moja motivacia bola naucit sa a nieco nove si vyskusat a mozno dokazat. Moj honorar bola samotna prilezitost to vobec fotit. 3.svadba bola za honorar v podobe nepenaznej odmeny. Az 4. svadba isla za peniaze. A to som si uz bol isty sam sebou a mal som v rukach porfolio, album z ostatnej svadby.
Ty ides fotit 1x, hned citis slusne peniaze a este davas smajlika za to vyjadernie. Uz len to ze si potreboval zalozit vlakno o tom ako na to, je dokazom toho, ze mas daleko od stavu byt na vsetko ready. Dajme tomu ze nevesta bude mat elegatne saty, nadherne crievicky. Ako im potom zdovodnis ze celu postavu nevesty v kostole si nezachytil v ziadnom zabere? -Ze si nestihol ustupit na 8m, alebo ze sa nedalo koli tlacenici? Hmm..
Byt tebou, tak si zoberiem aspon srackovy Canon 18-55/3.5-5.6. Snad nim ma niekto vypodlozenu nohu pisacieho stola a na ten vikend Ti ho pozicia...

maTTo_corp
2009-08-26 10:19:51+02
presne tak by to malo byť ako píšeš...byť vďačný za tú príležitosť....ale tak asi sa už rozhodol napevno...uvidíme...možno nás prekvapí veľmi peknými fotografiami alebo to skrátka nezvládne,popáli sa a snáď aj poučí v takom prípade...alebo zahrabe v lese...:D

slavmiro
2009-08-26 10:24:46+02
príspevok od: maTTo_corp
presne tak by to malo byť ako píšeš...byť vďačný za tú príležitosť....ale tak asi sa už rozhodol napevno...uvidíme...možno nás prekvapí veľmi peknými fotografiami alebo to skrátka nezvládne,popáli sa a snáď aj poučí v takom prípade...alebo zahrabe v lese...:D
nam tu pekne portrety do pasa snad nebude problem ukazat. Ale zo svadby sa ziada mat 40-80 vybornych rozlicnych zaberov z viacerych ohnisk.

2009-08-26 10:25:07+02
dnesny svet je iny, hlavne je standard pozadovat za fusersku robotu ´slusne peniaze´. problem je vsak aj na strane dopytu. pokial by bol zdravy dopyt, tak takito ludia nemaju sancu dostat zaplatene za nieco, co realne nevedia.

Bofo
2009-08-26 10:25:39+02
Milý Lookasy. Tiež pripejem svojou troškou. Fotím svadby nejakú tú sobotu a tiež som začínal s kamarátmi. V začiatkoch som mal takisto veľa otázok. Tvoje otázky sú príliš komplexné, širokozáberové a určite sa nedá na ne odpovedať len tak.

1. TECHNIKA: OK, chápeme, že máš to čo máš (začiatky bývajú niekedy ťažšie). Počúvni ľudí, ktorí sa Ti tu snažia pomôcť alebo poradiť. Urob všetko pre to, aby si si požičal akýkoľvek zoom objektív (aj setový je lepší ako nič). Ušetrí ti energiu, ktorú budeš môcť investovať do potrebnejších situácií. Baterky naviac ti dajú istotu.

2. AKO NA TO? Tak tu ti asi nikto nedá tú najlepšiu radu. Foť všetko. Je to reportáž a potrebuješ zachytiť atmosféru: 70-ročného ujka ako sa usmieva popod fúze, tetušku z tretieho kolena, vnúčence ako tancujú, ... Okrem mladých sa zameraj aj na ostatnú rodinu a príbuzných.

Všetky rady však vyznievajú v konečnom pohľade akosi čudne. Ide totiž o to, že musíš aj tak vždy reagovať na vzniknutú situáciu. Ale dosť bolo strašenia. Určite dopadne všetko dobre a nafotíš čo bude v tvojich možnostiach.

Veľa dobrého svetla, odvahy a svakaj o dušu - budeš mať z čoho vyberať.

Ostatným prispievateľom: vážené dámi a vážení páni, je to jeho prvá svadba. Skúste si spomenúť na Vaše prvé začiatky.

Bofo
2009-08-26 10:29:04+02
Slavmiro už spomenul ... ;-)

Bofo
2009-08-26 10:30:06+02
svakaj = cvakaj

Daniel.U
2009-08-26 10:30:40+02
zas nehovor, ze asistent je standardna vybava :-) On ma problem opacny, ze nema ani zaklad

Strana 2 z 8

Inzercia
  • AS AS2026-06-19 13:11:26.472728+02

• Asds Asds2026-06-19 13:11:21.162968+02

• A A2026-06-19 13:11:15.65837+02

• A A2026-06-19 13:11:11.410614+02

• aS aS2026-06-19 13:11:06.746077+02

• ()

• ()

• ()

• ()

• ()