Fórum » O FOTOGRAFOVANÍ

Ako prezit krizu

slavmiro
slavmiro 2009-11-06 12:02:55+01
Ahojte, kedze v niektorych vlaknach sa tu riesa techno-koniny (nasadit fisheye na tele), rozhodol som sa vytvorit protipol, filozofujuce vlakno z fotopraxe. Poslanie profi a semiprofi fotografa ako take, siri okolo seba auru pohodoveho az dobrodruzneho zivota, kde plati klient niekomu za to, ze dokaze pekne vidiet a atraktivne nazobrazovat fototechnikou lubovolne namety zo zivota. Asi kazdy z vyspelych fotonadsencov, co este nie su profi, sa uz pohraval s myslienkou ze by nebolo zle sa switchnut na full time foto job, ja nie som vinimkou. Racionalne, hoc subjektivne dovody, mi vsak nedovolili urobit tento krok, hoc som bol svojim okolim povzbudzovany. Zda sa mi v sucasnosti a vidim to na objeme mojich prilezitosnych zakazok, ze to bude cim dalej asi uz len tazsie. Rad by som rozobral priciny, podstatu toho, podebatoval s dalsimi "Ako prezit krizu".

lu_boss
2009-11-07 21:15:53+01
príspevok od: slavmiro
aby som vybalanacoval tento svet :), podporim pre zmenu uzivatela afkaa.i v tom ze reagoval v primarnych prispevkoch na samotnu temu.. :)
:-)
rovnovaha je dolezita, to je fakt.

immortal20
2009-11-08 17:34:22+01
.. troska odveci napise ... kriza je velka a celosvetova stale viac sa stretavam s ludmi typui ´ kriza je vymyslena mna nic nepostihuje a ani nepostihlo´ ( to bolo pred letom - teraz krachuju a zatvaraju podniky ... ja som prisiel o pracu v jednej talianskej firme kde mi uz vsetci liezli na nervy - mne prisla kriza aj vhod aspon mam odnich pokoj :-D ale co je horisie neviem si najst pracu teraz sa tiez snazim fotit ale horsie je ze v mensom meste kde sa aj menej zaraba ludia setria stuzkove sa robia bez kameramanov a fotografov / v rodine maju kameru a fotak/ takisto aj svadby uz ovela menej co sa tyka ostatnych odvetvi fotografovania aj tam je to nesmierne tazke a fotit stuzkovu za par supov je skor demotivacia ... je to tazke velmi pre asi kazdeho ale par vyvolenych z toho profituje ... kriza ak je vsade tak je aj v umeni ... tvorivosti atd... vidim to vsade okolo ... ale pride rovnovaha ... len kedy ... ?

balazovic.lubos
2009-11-10 00:13:54+01
No tak toto je dobra tema pre dnesne dni. Popisalo sa tu kopec mudrych veci, myslim, ze kazdy z Vas ( k teme diskutujucich myslim ) ma tak trochu pravdu. Moj pohlad na vec je ten, ze velka vacsina nasho naroda ani netusi, co to je kvalita. nemyslim len vo foteni, myslim vseobecne. Kvalita zivota, kvalita stravy, kvalita oddychu, kvalita umenia, fotky, ludi ..... , skratka asi vsetkeho .
nemyslim tym ludi, ktory sa sem ( alebo na iny portal, ktory sa venuje akejkolvek forme umenia - ak beriem fotenie ako cast toho umenia ) chodia ucit, vzdelavaju sa , diskutuju medzi sebou, alebo aspon citaju, co napisu iny, ked este nemaju svoj nazor a pod. . kazdy z tychto ludi aspon tusi, ako vyzera dobra fotka ( aj ked ju mozne neurobil, ale minimalne sniva o tom, ze ´ Raz chcem aj ja takuto fotku vediet´ ).
preco sa u nas dari retazcom typu LIDL, TESCO a pod. ? u nas kazdy pozera na cenu, vobec nie na kvalitu. a kedze netusi, aky je rozdiel napr. medzi jedlom za 1 EUR a tym istym, ale kvalitnym, chutnym, ale za 1,50 a z ineho obchodu, ako chcete po nom, aby vedel, rozlisit ´cvakaca´ s kompaktom a fotografa. a navyse - ten fotograf si vypyta za sobotu ´tolke penaze !´.
Tych par ludi, co si na to potrpi alebo co o tom cosi aj vie alebo tusi a chce, aby mali aj fotky kvalitne, aj dobre a pod., ti neuzivia to mnozstvo fotografov, ci uz profi, poloprofi, alebo tych , co si myslia, ze tam patria.
pri svojej praci sa stretavam s vela ludmi z roznych spolocenskych vrstiev , ci su to ludia z managementu, ludia zo strednej vrstvy , riadiaci pracovnici alebo aj bezny lud. tu kvalitu ( vseobecne ) velakrat nerozozna ani spickovy a relativne vzdelany manazer ( a nie jeden ) z firmy, ktora je na slovenskom trhu ako velmi silna skupina, sidliaca v BA a okoli. to niekedy cumim, co nam to tu vedie tie podniky a sukromne renomovane firmy, slovenske aj zahranicne. po takych stretnutiach mi stupa sebavedomie a nemam problem ist robit generalneho kamkolvek :D. ale k veci.
myslim si a poucil som sa tu uz niekolkokrat, ze fotografia nie je sprint, ale beh na dlhe trate. a tak nam - vam nezostava nic ine, len poctivo makat, pracovat na sebe, vela fotit, prezentovat sa , a mozno tak o 5-6 rokov takejto poctivej prace sa najde nejake percento fotografov, ktori sa tym uzivia. vsetci sa tym zivit nemozu. prilezitosti je a bude este nejaku tu chvilku menej a menej, doba je zla a este aj chvilu bude. zo svojej profesie vsak viem, ze treba byt trpezlivy, robit stale pracu na 100 a viac %. raz sa snad stastena unavi a sadne aj na vas, potom to uz pojde samo. ale to nebude hned. zelam vsetkym dobre svetlo.

slavmiro
2009-11-10 00:27:33+01
vdaka za nazor.. :)

atiart
2009-11-18 20:35:21+01
...... ako pržiť krízu ???? nepoviem Ti :))) ale viac by ma sralo, keby kríza mala prežiť mňa :)))

zajicew
2009-11-18 21:04:21+01
skvely comment.

Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2009-11-18 21:40:44+01
recept na krízu? pustím si The Gossip, doretušujem dnes ešte nejakú zvyšnú robotu a špekulujem čo by som fotil pre seba. Dám si konečne vytlačiť veci do portfolia. Aspoň mám čas na svoje veci ked sa nikto nehlási a môžem trošku ´rásť´. Prípadne si urobím fotovýlet do krajiny.
Ale teraz vážne - treba ti obchodného zástupcu čo ťa predá ked sa nevieš sam predať. Je tasmer jedno ako fotíš, veľmi málo ľudí pozná kvalitu,- presne ako sa tu písalo...

balazovic.lubos
2009-11-18 23:36:20+01
príspevok od: zajicew
skvely comment.
vdaka.

quintes
2009-11-19 10:28:26+01
´...ogrcané, osraté, vydličky a nože...´

niektoré jeho texty chápem až neskor, keď napríklad čítam takéto plodné debaty.
K téme, bohužiaľ slovensko krásne dobieha vyspelé štáty. Dobré je len to čo je v reklame.
Kríza? Čo je kríza? Že pár z vás prišlo o prácu?
Podobná téma tejto tu už bola. Hádali ste sa ako teraz až na ten rozdiel že vinníkom boli amatéri ktorí vám brali kšefty na svadbach. Teraz je to čo?
Kto z vás je profi fotograf? Ani jeden. Tí si svoje kšefty dobre strážia. A vy sa tu môžte akurát tak hádať.
Apropo, celý ´civilizačný´ systém stále funguje na prírodnej báze. Či už biznis, medziľudské vzťahy, základ platí vždy. Silnejší vyhráva..
Tak hor sa do bitky

roben
2009-11-19 13:16:57+01
mam krizu a fest vaznu...viete niekto o nejakej praci v BA? pomozte plz :-( piste postu najlepsie

djpali
2009-12-01 04:16:19+01
to je ale vseobecny problem dnesnej doby, kedysi som nastupil do roboty ako administrator, po roku som uz bol zaroven grafik, zasobovac, obchodny riaditel a ktovie co este, proste kur.. od vsetkeho. Plat sa samozrejme nezmenil. Este jeden priklad, ked pracujes od 8 do 17:00 tak to je bezna doba. Prescasy zaplatene nemas. Niekedy si vsak donuteny ostat do 18:00, ked tak urobis par dni po sebe, potom uz sa to od teba ocakava, lebo ked stiahnes spat na 17:00 oficialne tvoja vykonnost poklesla. Najviac ma na tom sralo, ze ked som ostal do 18:00 ale rano som prisiel o 8:05 tak hned som bol debil co meska. Chvalabohu ze uz je to za mnou. Aby to nebolo off topic, ty si to porovnaval s fotenim, ja so vsetkym s akoukolvek cinnostou, mal som uz bloky na vsetko nez som stade odisiel.

djpali
2009-12-01 04:23:48+01
Ja si nemyslim ze to je zas tak klucove ze su vsade len pobocky. Musis si uvedomit, ze kazda z tychto medzinarodnych firiem investuje miliony korun (ak myslis tie vacsie) ako budget na marketing pre daneho obdobie a ten je povolene minut. Ak maju milion na reklamu, milion aj minu a takto to byva bezne. Problem je ale inde, musis vediet ktora firma to je. Bud si vsak isty ze kazda vacsia firma takyto rozpocet ma.

Co je ale klucove, kazda z tychto firiem ma marketingove oddelenie, a v nom nejakeho marketaka, ktory ma podriadenych marketakov. Zase musis poznat / trafit toho spravneho. Navyse tieto spolocnosti vyznavaju system reklamy v ktorom je fotografia vedlajsi aspekt. 99 % firiem nepotrebuje fotografie ako take, ci uz ich priestorov, sidla ale vysmiatych ludi, alebo produktu. Tie sa vsak stavaju sucastou reklamnych materialov (letakov, vlastne cele dtp) alebo televiznych spotov, alebo sucastou web stranok spolocnosti. Preco by marketak mal hladat fotografa ? Zavola do nejakej reklamky, objedna si letak a povie ze chce na tom letaku fotku stastnej rodiny - poslite mi 20 ja si vyberiem. Reklamka je bud tak kvalitna ze si objedna fotografa, alebo zvoli vacsinou jednoduchu cestu - databanky. Kazdopadne vysledkom je dodany letak uz s fotografiou na marketing velkej spolocnosti, tam to nizsi marketak posle vyssiemu, ktory nerobi nic len pobera peknu vyplatu a ten nepovie nic kym mu niekdo vyssi nepovie ´TY SI SKVELY :-)´

Ake z toho plynie ponaucenie ? Naco oslovovat velke firmy, ked velke firmy volaju mensie firmy ktore volaju mensie firmy a tie volaju fotografa. Keby som riesil tvoju dilemu, zavolam a oslovim svojou ponukou vsetky reklamky ktore kde najdem v tvojej lokalite alebo aj pre cele sr (neviem aky mas zaber)... Fotograf je v tejto veci sice najmocnejsim clankom z pohladu konecneho konzumenta reklamy, ale na druhej strane najslabsim clankom v retazi obchodu. Co myslis ?

djpali
2009-12-01 04:44:31+01
Este jedna myslienka. Niekto tu spomenul ze hockto uz ma zrkadlovku atd atd.. Osobne prichod digitalnych aparatov neberem ako nevyhodu, alebo snad dosledok znizenia roboty pre profikov.

Jedna vec je mat zrkadlovku aj ked najlpesiu na trhu. Druha vec je clenita a sice : bavi ta to ? mas oko ? mas skusenosti ? Chces to niekam dotiahnut, co si urobil ? dosiahol si uz nieco ? Cize ked tu je 100 mladych a maju zrkadlovku, polovica z toho len z roztopase preto ze im to doba a bohaty rodicia umoznili. Z ostavajucich 50 ma len 10 OKO, a z tych 10 ma len 1-2 zaujem o to to niekam dotiahnut pripadne sa tym zivit, a aj ti sa na to niekedy vyserkaju. Cize, je tu kopec ludi co maju stredne dokonca aj najlepsie zrkadlovky v ponuke trepnem napr.(1D MARK + 1.2L nejake), ale pritom nedosahuju ani zdaleka kvalit skuseneho fotografa ktory ma nejaky 450D + 5.6. Samozrejme zakladne veci a teoria ako zas trepnem strieborna zlata hodinka, alebo polarizak im nic nehovoria. Skusenost je kluc. Nemozete tvrdit ze niekto ma kvalitny fotak s externym bleskom a moze ist fotit napriklad hmm, svatbu do tmaveho kostola. Keby cvakol na automatike, tak par je osvieteny s mastnymi xichtami a za nim je tma. Cize musis vediet ako to nastavit a kam nasmerovat svetlo aby vznikla vyvazena fotka, to bol len priklad.

K tym digitalom, som rad ze su a ze sa vyvoj deje. Priznajme si ze napriek tomu ze to uz mozno nema caro filmov, ze na fotku sa cakalo, a ze podarena bola vazenym kuskom, ale praveze aj my sme ti, ktory na to frfleme ale vyuzivame tu moznost a to kazdy z nas nafotit stovky kusov a vybrat prave tie pekne aj ked je to len 1 z 1000. Je rok 2009, a ked niekto prestane stihat s dobou, tak ma proste smolu, to plati v kazdom odvetvi ako ste si uz urcite vsetci vsimli. Poviem priklad, nebudem mat doma nainstalovany MSDOS ked je tu uz SEDMICKA. Samozrejme ak som uchyl, alebo je to moje hobby mozem mat msdos, ale to je uz osobna preferencia. To je to iste ako ked dnes niekto foti na film, proste ma k tomu vztah a je to jeho cielom, malokedy vsak preto lebo je to lepsie nez to najlepsie co je uz vonku, a ak ano to je zas iny segmet ludi.

Vysledne, Klient alebo ten kto fotky vidi len tie, ktore sme vybrali z tych x sto, a nepodarene im neukazeme. V ociach sme profici ? Sice nam pocitace umoznuju aj tie dobre este viac upravit, alebo nebodaj nepodarene a dolezite ciastocne zachranit. Pritom zachranena fotka uznajme nie je nikdy tak kvalitna ako na prvy krat podarena. Takze stale je rozdiel ci si to odfotil hned spravne ako profik, alebo si to zachranoval a je to zjavne, teda len ´dostatocne´. Stale to vyzaduje rovnaku mierku skusenosti.

Hovoril som aj z osobnych skusenosti a z mojho okolia, kde sa zrkadlovka zacina stavat beznou a take veci ako ze sa na nej da oddelit objektiv a nasadit iny kopec z nich nevie a keby aj vedeli, v zivote si ziadny nekupia.

Strana 3 z 3

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()