Caffte vsetci. Riesim jeden problem, dufam, ze mi poradite. Chcem si dat urobit na happyfote kalendar formatu A3 s fotkami nasho drobca. Problem je v tom, ze vsetky fotky su fotene na ISO 800 (s fotakom 450D), pretoze mu nechcem blyskat do oci a su fotene prevazne pevnou 50 1.8 na clone 1,8 - 2,2, kedze miestnost je tmavsia (atelier ani svetla nemam:) Neviem, ci sa oplati kupit A3ku, ci nebude moc zasumena a neostra. Nieze potom zbytocne vyhodim peniaze za kalendar, ktory bude po technickej stranke ako by bol nafoteny mobilom. Mate niekto skusenosti s tlacenim A3ky z fotky, ktora bola fotena s vysokym ISO? Nemam radsej ist do A4ky?
Diky vsetkym za komenty!
To musis posudit sam, aka je tam miera sumu a ci to mas ostre. Hlavne sa vzdy cudujem, ze niekto foti deti za takych svetelnych podmienok. Pristom staci svetlo od okna a s tak svetelnym objektivom nemas problem ist na ISO 100.
To musis posudit sam, aka je tam miera sumu a ci to mas ostre. Hlavne sa vzdy cudujem, ze niekto foti deti za takych svetelnych podmienok. Pristom staci svetlo od okna a s tak svetelnym objektivom nemas problem ist na ISO 100.
Ono je to zlozitejsie... Nas drobec ma len 1,5 mesiaca, takze ho este moc nemozeme prenasat kade tade a jedina izba, kde sa da ako tak naaranzovat, je nasa spalna a tam je to dost tmave aj cez den. Tesil som sa, ze som sa dostal na 1/60 sekundy pri ISO 800. Chcel by som hlavne vediet, ci tlacil volakto A3 z fotky pri ISO 800, ze ako to dopadlo...
Ono je to zlozitejsie... Nas drobec ma len 1,5 mesiaca, takze ho este moc nemozeme prenasat kade tade a jedina izba, kde sa da ako tak naaranzovat, je nasa spalna a tam je to dost tmave aj cez den. Tesil som sa, ze som sa dostal na 1/60 sekundy pri ISO 800. Chcel by som hlavne vediet, ci tlacil volakto A3 z fotky pri ISO 800, ze ako to dopadlo...
Pokial to mas ostre, nemusis sa bat. V tlacovom rastri sa ti aj tak niektore nedostatky stratia.
Keď už chceš investovať do takej veci a mať pamiatku na svoje mimino, prečo si nepozveš niekoho, kto fotografovať vie, má vybavenie, skúsenosti a urobí Ti pekné fotky, ktoré budú krásne aj v prevedení na A3?
Pokial je obsah fotky dobrý (čo v tvojom prípade asi je), može byť kludne celá zašumená a nie celkom ostrá, -nie? :) Nedaj sa znechutiť technokratickým prístupom, urob si radosť a vytlač si ten kalendár, o 15 rokov ti nebude vadiť šum ale budeš mať krásne fotky svojho drobca:), fotka skutočne nemusí byť ostrá ani komponovaná na zlatý rez či ako. Ak máš pekné plastické kontrastné svetlo na tých fotkách a hodíš do CB najlepšie cez mapovanie na prechod, pridáš zrno, stmavíš / zneostríš rohy, doladíš tonalitu vytlačíš peknú A3 aj z kompaktu či mobilu. Riešil by som aj grafickú úpravu, koncepciu a retuš to je často 90% úspechu. ak poznáš niekoho kto vie upraviť foto určite to využi stojí to za to..
Pokial je obsah fotky dobrý (čo v tvojom prípade asi je), može byť kludne celá zašumená a nie celkom ostrá, -nie? :) Nedaj sa znechutiť technokratickým prístupom, urob si radosť a vytlač si ten kalendár, o 15 rokov ti nebude vadiť šum ale budeš mať krásne fotky svojho drobca:), fotka skutočne nemusí byť ostrá ani komponovaná na zlatý rez či ako. Ak máš pekné plastické kontrastné svetlo na tých fotkách a hodíš do CB najlepšie cez mapovanie na prechod, pridáš zrno, stmavíš / zneostríš rohy, doladíš tonalitu vytlačíš peknú A3 aj z kompaktu či mobilu. Riešil by som aj grafickú úpravu, koncepciu a retuš to je často 90% úspechu. ak poznáš niekoho kto vie upraviť foto určite to využi stojí to za to..
Na kalendár malého, nepotrebuje z tej fotky robiť zasa umelecké dielo... Bude rád, že tá fotka vôbec je.
Kedze fotografovanie je moj konicek, tak samozrejme fotit aj upravovat viem... samozrejme nie na nejakej profesionalnej urovni, ale ani nie na urovni zaciatocnika:) Samozrejme nie kazdy clovek ma doma atelier...:) takze nemam moznost nejak pekne nasvietit - a aj keby som mal, tak by som na to nemal cas, bo nas drobec je az prilis aktivny a nepokojny:)
Ale najhorsie je, ze na nejaku zlozitejsiu upravu fotografii popri nasom az prilis aktivnom drobcovi nejak nemam cas. Takze sa tesim, ze si doladim vyvazenie bielej, kontrast, jas, ostrost, odsumim a konvertujem... Velmi rad by som aj nejake specialitky, ale to je uz casovo narocnejsie:) Suhlasim s Jozefom NR, ze aj z kompaktu sa vytiahnut vela.... len je potrebne sa s fotkou pohrat. Mozno to risknem a skusim tu A3 ku. Kvalitu zaberov budem aj tak hodnotit asi iba ja, kedze ostatni prislusnici rodiny ani nevedia co to je napr. sum...
Vyber nejakú o ktorej najviac pochybuješ a daj si ju spracovať na A3.....stále ušetríš ak by nebola podľa tvojej predstavy.....ak bude v pohode , zarámuješ, dáš rodičom-svokre...:))))
Kedze fotografovanie je moj konicek, tak samozrejme fotit aj upravovat viem... samozrejme nie na nejakej profesionalnej urovni, ale ani nie na urovni zaciatocnika:) Samozrejme nie kazdy clovek ma doma atelier...:) takze nemam moznost nejak pekne nasvietit - a aj keby som mal, tak by som na to nemal cas, bo nas drobec je az prilis aktivny a nepokojny:)
Ale najhorsie je, ze na nejaku zlozitejsiu upravu fotografii popri nasom az prilis aktivnom drobcovi nejak nemam cas. Takze sa tesim, ze si doladim vyvazenie bielej, kontrast, jas, ostrost, odsumim a konvertujem... Velmi rad by som aj nejake specialitky, ale to je uz casovo narocnejsie:) Suhlasim s Jozefom NR, ze aj z kompaktu sa vytiahnut vela.... len je potrebne sa s fotkou pohrat. Mozno to risknem a skusim tu A3 ku. Kvalitu zaberov budem aj tak hodnotit asi iba ja, kedze ostatni prislusnici rodiny ani nevedia co to je napr. sum...
no proste sa hraj viacej s tonalitou a farebnostou a kontrastom a kalendarom ako celkom (proste či všetky foto čb alebo farebne, čo bude na obale a pod.. ako so šuom a ostrosťou, to všetci ocenia, ved pokiaľ nie j enamiesto oka jedna machuľa tak si to žiaden laik nevšimne :) mne trvá často dlhšie vybrať fotku a správne vyvážiť bielu či doostriť a vyvolať raw ako dotónovať fotku to už mám za pár minút :D
chce sa mi na WC, len neviem ktorou rukou si mam.. poradte prosim.. ;)
Skus obidvoma....:) Cakal som tu aj koment takehoto typu a dockal som sa... Takze dakujem:) Vzdy sa najde skutocny profesional, ktory svojim komentom proste musi ukazat, ze ake - pre neho primitivne - veci sa tu neiekedy rozoberaju.
Format A3 z 12MPx pri ISO 800
Ale nic v zlom....:)
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa