Fórum » O FOTOGRAFOVANÍ

Format A3 z 12MPx pri ISO 800

beejay
2009-11-16 08:24:27+01
Caffte vsetci. Riesim jeden problem, dufam, ze mi poradite. Chcem si dat urobit na happyfote kalendar formatu A3 s fotkami nasho drobca. Problem je v tom, ze vsetky fotky su fotene na ISO 800 (s fotakom 450D), pretoze mu nechcem blyskat do oci a su fotene prevazne pevnou 50 1.8 na clone 1,8 - 2,2, kedze miestnost je tmavsia (atelier ani svetla nemam:) Neviem, ci sa oplati kupit A3ku, ci nebude moc zasumena a neostra. Nieze potom zbytocne vyhodim peniaze za kalendar, ktory bude po technickej stranke ako by bol nafoteny mobilom. Mate niekto skusenosti s tlacenim A3ky z fotky, ktora bola fotena s vysokym ISO? Nemam radsej ist do A4ky? Diky vsetkym za komenty!

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2009-11-16 08:28:53+01
To musis posudit sam, aka je tam miera sumu a ci to mas ostre. Hlavne sa vzdy cudujem, ze niekto foti deti za takych svetelnych podmienok. Pristom staci svetlo od okna a s tak svetelnym objektivom nemas problem ist na ISO 100.

beejay
2009-11-16 08:42:31+01
príspevok od: Karol Srnec
To musis posudit sam, aka je tam miera sumu a ci to mas ostre. Hlavne sa vzdy cudujem, ze niekto foti deti za takych svetelnych podmienok. Pristom staci svetlo od okna a s tak svetelnym objektivom nemas problem ist na ISO 100.
Ono je to zlozitejsie... Nas drobec ma len 1,5 mesiaca, takze ho este moc nemozeme prenasat kade tade a jedina izba, kde sa da ako tak naaranzovat, je nasa spalna a tam je to dost tmave aj cez den. Tesil som sa, ze som sa dostal na 1/60 sekundy pri ISO 800. Chcel by som hlavne vediet, ci tlacil volakto A3 z fotky pri ISO 800, ze ako to dopadlo...

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2009-11-16 08:44:16+01
príspevok od: beejay
Ono je to zlozitejsie... Nas drobec ma len 1,5 mesiaca, takze ho este moc nemozeme prenasat kade tade a jedina izba, kde sa da ako tak naaranzovat, je nasa spalna a tam je to dost tmave aj cez den. Tesil som sa, ze som sa dostal na 1/60 sekundy pri ISO 800. Chcel by som hlavne vediet, ci tlacil volakto A3 z fotky pri ISO 800, ze ako to dopadlo...
Pokial to mas ostre, nemusis sa bat. V tlacovom rastri sa ti aj tak niektore nedostatky stratia.

dodo_bb
2009-11-16 08:48:05+01
Keď už chceš investovať do takej veci a mať pamiatku na svoje mimino, prečo si nepozveš niekoho, kto fotografovať vie, má vybavenie, skúsenosti a urobí Ti pekné fotky, ktoré budú krásne aj v prevedení na A3?

Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2009-11-16 08:57:55+01
Pokial je obsah fotky dobrý (čo v tvojom prípade asi je), može byť kludne celá zašumená a nie celkom ostrá, -nie? :) Nedaj sa znechutiť technokratickým prístupom, urob si radosť a vytlač si ten kalendár, o 15 rokov ti nebude vadiť šum ale budeš mať krásne fotky svojho drobca:), fotka skutočne nemusí byť ostrá ani komponovaná na zlatý rez či ako. Ak máš pekné plastické kontrastné svetlo na tých fotkách a hodíš do CB najlepšie cez mapovanie na prechod, pridáš zrno, stmavíš / zneostríš rohy, doladíš tonalitu vytlačíš peknú A3 aj z kompaktu či mobilu. Riešil by som aj grafickú úpravu, koncepciu a retuš to je často 90% úspechu. ak poznáš niekoho kto vie upraviť foto určite to využi stojí to za to..

SHoDaN
2009-11-16 09:02:17+01
Skús použiť Lightroom od Adobe. Je tam možnosť trošku ten farebný šum potlačiť (noise reduction). Mne to na kalendári A3 z HappyFoto stačilo.

SHoDaN
2009-11-16 09:05:51+01
príspevok od: Jozef Peniak
Pokial je obsah fotky dobrý (čo v tvojom prípade asi je), može byť kludne celá zašumená a nie celkom ostrá, -nie? :) Nedaj sa znechutiť technokratickým prístupom, urob si radosť a vytlač si ten kalendár, o 15 rokov ti nebude vadiť šum ale budeš mať krásne fotky svojho drobca:), fotka skutočne nemusí byť ostrá ani komponovaná na zlatý rez či ako. Ak máš pekné plastické kontrastné svetlo na tých fotkách a hodíš do CB najlepšie cez mapovanie na prechod, pridáš zrno, stmavíš / zneostríš rohy, doladíš tonalitu vytlačíš peknú A3 aj z kompaktu či mobilu. Riešil by som aj grafickú úpravu, koncepciu a retuš to je často 90% úspechu. ak poznáš niekoho kto vie upraviť foto určite to využi stojí to za to..
Na kalendár malého, nepotrebuje z tej fotky robiť zasa umelecké dielo... Bude rád, že tá fotka vôbec je.

Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2009-11-16 09:10:33+01
ale ak z toho spraví výtvarné dielko bude to len plus, - len som chel, že TK tu nehrá rolu a nech si to každopádne vytlačí :)

beejay
2009-11-16 09:25:04+01
Kedze fotografovanie je moj konicek, tak samozrejme fotit aj upravovat viem... samozrejme nie na nejakej profesionalnej urovni, ale ani nie na urovni zaciatocnika:) Samozrejme nie kazdy clovek ma doma atelier...:) takze nemam moznost nejak pekne nasvietit - a aj keby som mal, tak by som na to nemal cas, bo nas drobec je az prilis aktivny a nepokojny:)
Ale najhorsie je, ze na nejaku zlozitejsiu upravu fotografii popri nasom az prilis aktivnom drobcovi nejak nemam cas. Takze sa tesim, ze si doladim vyvazenie bielej, kontrast, jas, ostrost, odsumim a konvertujem... Velmi rad by som aj nejake specialitky, ale to je uz casovo narocnejsie:) Suhlasim s Jozefom NR, ze aj z kompaktu sa vytiahnut vela.... len je potrebne sa s fotkou pohrat. Mozno to risknem a skusim tu A3 ku. Kvalitu zaberov budem aj tak hodnotit asi iba ja, kedze ostatni prislusnici rodiny ani nevedia co to je napr. sum...

slavmiro
2009-11-16 09:36:32+01
chce sa mi na WC, len neviem ktorou rukou si mam.. poradte prosim.. ;)

conan7
2009-11-16 09:38:56+01
príspevok od: slavmiro
skús používať papier ;) :D

slavmiro
2009-11-16 09:40:18+01
príspevok od: conan7
skús používať papier ;) :D
som socka, taky luxus si nemozem dovolit.. :)))

norris
2009-11-16 09:40:21+01
myslím, že tvoj problém vyrieši skúšobná, jedna A3...uvidíš čo to dá ;)

javelin
2009-11-16 09:47:35+01
Vyber nejakú o ktorej najviac pochybuješ a daj si ju spracovať na A3.....stále ušetríš ak by nebola podľa tvojej predstavy.....ak bude v pohode , zarámuješ, dáš rodičom-svokre...:))))

javelin
2009-11-16 09:48:49+01
som socka, taky luxus si nemozem dovolit.. :)))
lopúúúúch nepoznáš...??? ja mám v mrazáku na zimu slušnú zásobu....:)

javelin
2009-11-16 09:49:52+01
Písal som to sedem minút ,lebo som mosel, kam som mosel ...si ma predbehol...:))))

norris
2009-11-16 09:54:51+01
príspevok od: javelin
Písal som to sedem minút ,lebo som mosel, kam som mosel ...si ma predbehol...:))))
prepáč ;D

Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2009-11-16 10:07:29+01
príspevok od: beejay
Kedze fotografovanie je moj konicek, tak samozrejme fotit aj upravovat viem... samozrejme nie na nejakej profesionalnej urovni, ale ani nie na urovni zaciatocnika:) Samozrejme nie kazdy clovek ma doma atelier...:) takze nemam moznost nejak pekne nasvietit - a aj keby som mal, tak by som na to nemal cas, bo nas drobec je az prilis aktivny a nepokojny:)
Ale najhorsie je, ze na nejaku zlozitejsiu upravu fotografii popri nasom az prilis aktivnom drobcovi nejak nemam cas. Takze sa tesim, ze si doladim vyvazenie bielej, kontrast, jas, ostrost, odsumim a konvertujem... Velmi rad by som aj nejake specialitky, ale to je uz casovo narocnejsie:) Suhlasim s Jozefom NR, ze aj z kompaktu sa vytiahnut vela.... len je potrebne sa s fotkou pohrat. Mozno to risknem a skusim tu A3 ku. Kvalitu zaberov budem aj tak hodnotit asi iba ja, kedze ostatni prislusnici rodiny ani nevedia co to je napr. sum...
no proste sa hraj viacej s tonalitou a farebnostou a kontrastom a kalendarom ako celkom (proste či všetky foto čb alebo farebne, čo bude na obale a pod.. ako so šuom a ostrosťou, to všetci ocenia, ved pokiaľ nie j enamiesto oka jedna machuľa tak si to žiaden laik nevšimne :) mne trvá často dlhšie vybrať fotku a správne vyvážiť bielu či doostriť a vyvolať raw ako dotónovať fotku to už mám za pár minút :D

beejay
2009-11-16 10:36:55+01
Skus obidvoma....:) Cakal som tu aj koment takehoto typu a dockal som sa... Takze dakujem:) Vzdy sa najde skutocny profesional, ktory svojim komentom proste musi ukazat, ze ake - pre neho primitivne - veci sa tu neiekedy rozoberaju.

Ale nic v zlom....:)

Strana 1 z 2

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()