Zdravim vsetkych,
vcera som mal taku moznost fotografovat na jednej diskoteke pre DJ-ja a dost som sa natrapil s fotenim v tychto podla mna tazkych podmienkach (tma, para, zadymeny priestor, svetla, lasery). Preto by som sa chcel opytat na nejaku radu ako co najlepsie fotit v takychto podmienkach. Ja sam som to riesil nejak takto.. ISO400 - 800, automaticke ostrenie na stred, zapnuty vstavany blesk (o externy by som mohol prist pri tlaceniciach v dave ludi, tak som to neriskoval ;)) uzavierka vacsinou na 1/200 a f4-5.6 (objektiv 28-88mm). Problemov bolo viac.. pri AF zaostrovani blesk kontrolne zabliskaval, cim dost uputaval pozornost. Dalsi problem bol ten ze v takej tme mala automatika casto problem zaostrit a niekedy sa jej to nepodarilo vobec a tak som musel prepinat na rucne ostrenie ale ani tam som nebol velmi uspesny, kedze som v tej tme vela tiez nevidel :) Skusal som aj zabery bez blesku s casmi 1/3, 1/6 co vyzeralo efektne pri laseroch a farebnych svetlach, no tancujuce osoby boli rozmazane a neidentifikovatelne.
Budem velmi vdacny za kazdu radu ako vylepsit moje snimky nabuduce.
nevyznam sa moc do toho..ale mozno by nebolo odveci skusit tie dlhsie casy aby si mal efektne lasery, a blesk syncronizovat na 2. lamelu aby si osvetlil ludi...mozes skusit blisnut aj na zaciatku...uvidis co to spravi :)
tak k tomuto sa bude radit tazko - fot a skusaj a nezabudni pouzivat korekciu expozicie - daju sa nafotit krasne fotky ale navod, neuraz sa, ti urcite nepoviem - toto je disciplina momentu a techniku musis zvladat dobre asi bol schopny fotit kreativne
hmm.. tak nabuduce to skusim aj so systemovym bleskom a odrazom od stropu a uvidim ake to bude mat vysledky. Tie dlhsie casy su ozaj efektne, zopar zaberov som tak vyskusal ;) ISO na 1600 skusim.. vdaka za radu.
jake: ale nie, ja sa neurazim :) urcite budem skusat, to je jasne a beriem to aj ako velku vyzvu a moznost rozvijat sa.
no ja neviem, fotiť diskotéku s objektívom f4-f5,6 a vstavaným bleskom je IMHO blbosť. treba pevné sklo, f2 max., ISO 800-1600 a podľa svetla a hlavne bez blesku, ktorý pokazí atmosféru.
v prvom rade je dobre si zaobstarat objektiv s vyssou svetelnostou a urcite aj premenlivym ohniskom. s pevnym ohniskom nemas sancu fotit tancujucich ludi v dave, kde do teba stale kazdy naraza a nemas miesto sa hybat dozadu a dopredu.
ja osobne som ´canon positive´, tak sa ti odporucim canon ef 16-35 f/2.8L II USM a canon ef 24-70 f/2.8L USM. rychlost ostrenia je tiez velmi dolezita, preto je dobre mat na taketo fotenia objektivy s rychlejsim ostriacim mechanizmom (s takymi objektivmi ako tamron 17-50 f/2.8 a pod. velmi neuspejes) , pretoze ludia nebudu cakat vecne kym ich spotenych a usmievavych cvaknes a takisto momentky tancujucich ludi musis vychytat tiez dost rychlo, aby ti do zaberu niekto nevbehol.
bez ext. blesku na disco ani radsej nechod, nic pekne s tym nepsravis (vstavany blesk detto), mozno akurat tak preexponovane, rozmazane fotky s dlhymi casmi.
blesk - co sa tyka nastaveni blesku, pokial nie si skuseny s pracou s ext. bleskom, nechaj to na automatiku, ale lepsie by bolo keby si si silu blesku nastavil manualne,
cas - s vysokou clonou mozes ist do trochu vyssich casov (1/80s - 1/100s), co bude efektne pre momentove zachytenie tancujucich osob ale zaroven ti to pri foteni priestoru, kde tancuju ludia sposobi, ze budes mat velmi silnu hlbku pola, co nie je prilis pekne. da sa potom znizit clona a zvysit sila blesku, potom budes mat slabsiu hlbku pola, ale zaobstaraj si radsej rezervne baterky do blesku.potom zvysis cas na 1/40s - 1/60s
ale nelam si hlavu, pokial tvoj objektiv nema taku dobru svetelnost. da sa fotit aj s tym a uplne v pohode. poial mas objektiv, ktory pri rozlicnych ohniskovych vzdialenostiach meni aj hodnotu clony, najlepsie bude, ak si nastavis clonu na take cislo, ktore ma rovnaku hodnotu na kazdej vzdialenosti (napr. obj. 3.5-5.6 - nastav na 5.6), ale musis mat v tomto pripade ext. blesk a nastavit mu vacsiu silu blesknutia. cas, takisto - 1/30s - 1/60s.
ISO: 400 - 800
taky je aspon moj poznatok s fotenia takychto akcii a zatial som nemal problem s fotkami
co sa tyka toho pevneho skla, musim sa poopravit.
da sa s tym fotit, ale je to pracne a nie vzdy pouzitelne, obzvlast, ked nemas miesto na pohyb. ale vysoku svetelnost pevnych skiel docenis urcite.
parada.. dakujem, za uzasny prispevok plny mnozstva rad. Ja len dodam, ze sam som ako pises Canon positive ;) no fotim vacsinou krajinky (s velkym smutkom som tam odoberal polarizak z objektivu :)) a tak do toho skla s vyssou svetelnostou pojdem az ked to fotenie na diskotekach bude stat za to (bude to mat nejaku buducnost), ale skusim si nejaky zatial poziciat. Ext. blesk som nebral zamerne, kedze som to nechcel riskovat, ze mi ho v tom dave niekto utrhne aj s fotakom :) ten vstavany blesk co-to pomohol, samozrejme som upravoval silu zableskov, ale aj tak to nie je ono.
Takze najblizsie si beriem vsetky tieto poznatky ktore som tu nadobudol a uvidime ako to dopadne. Este raz vdaka vsetkym za rady
no, co sa tyka mechanickej manipulacie fotovybavy na takychto akciach, musis si proste davat pozor a vsimat si ludi, hlavne tych, ktori sa pohybuju prilis bujne (pod vplyvom alkoholu :) ) ...kazdopadne pri presune ti radim nosit fotak so zdvihnutou rukou nad hlavou, tak potom zabranis tomu, ze by to teba niekto narazil a nahodou ti poskodil tvoju techniku a zaroven na seba upozornujes, ze fotis, potom ta budu aj oslovovat, aby si ich odfotil. ked uz stojis a fotis, tak to uz vacsinou si ta ludia vsimnu a neskacu ti do zaberu.
presne takto to aj vyzeralo.. fotak nad hlavou, prosby o odfotenie a pozovanie ked ma zazreli (co sa mi ale nepacilo, kedze som chcel prirodzene spravanie) a aj to neskakanie do zaberu, najma ked som klacal, vtedy vsetci okolo stali, len aby nepokazili zaber :)
a co sa tyka fotenia s ext. bleskom, tak najlepsie bude zvolit variantu priameho 90-stupnoveho odrazu od stropu, alebo potom priameho 0-stupnoveho blesknutia na ciel fotenia. tieto varianty ale vyzaduju pokazde zmenu nastaveni sily blesku.
kazda z tychto variant ma svoje pre a proti. este podotknem, ze pri odraze od stropu musis nastavit silnejsiu silu blesku a pri priamom blesknuti na ciel fotenia musis silu blesku znizit.
pri inych uhloch (napr. 75-stupnov) pri zabere ludi a stropu budes mat na strope svetlo z blesku, preto je ten 90-stupnovy uhol lepsi. a k blesku si primontuj (napr. gumickou) bielu odrazku svletla zo zadnej strany blesku, nech ti ten blesk zbytocne nesmeruje tam kam nema (v praxi, v priestore je to nad teba a za teba).
presne takto to aj vyzeralo.. fotak nad hlavou, prosby o odfotenie a pozovanie ked ma zazreli (co sa mi ale nepacilo, kedze som chcel prirodzene spravanie) a aj to neskakanie do zaberu, najma ked som klacal, vtedy vsetci okolo stali, len aby nepokazili zaber :)
no, na zabiu perspektivu na diskotekach asi nebudes mat vela prilezitosti :)))
ja osobne preferujem tiez fotit ine veci nez pozy ludi pred objektivmi ... priznajme si, to dokaze kazdy a staci mu na to aj kompakt.
ale uz ked zachytis v spravnom momente tancujucu osobu, tak uz ta fotka ma aj nieco do seba a nieco aj vyjadruje.
ak tak chces fotit, v takom pripade sa postav do davu tancujucich ludi a obzeraj sa nenapadne a maj pripravene oko v hladaciku a hladaj tu spravnu osobu na cvaknutie. snaz sa zachytit aspon 10 fotiek jednej a tej istej osoby, kde na 85% je tam vzdy jedna, ktora sa podari. pretoze kazdy pohyb zachyteny v tanci je iny a len jeden je ten dobry.
ok, tak v sobotu budem mat testovaci vecer a uvidim co sa vzhladom na priestor bude dat realizovat :) ano, zabia perspektiva bola mozna len obcas no ked bola, hned som bol pri zemi ;)
fotografovanie na diskotekach
jake: ale nie, ja sa neurazim :) urcite budem skusat, to je jasne a beriem to aj ako velku vyzvu a moznost rozvijat sa.
este raz vdaka za odpovede
ja osobne som ´canon positive´, tak sa ti odporucim canon ef 16-35 f/2.8L II USM a canon ef 24-70 f/2.8L USM. rychlost ostrenia je tiez velmi dolezita, preto je dobre mat na taketo fotenia objektivy s rychlejsim ostriacim mechanizmom (s takymi objektivmi ako tamron 17-50 f/2.8 a pod. velmi neuspejes) , pretoze ludia nebudu cakat vecne kym ich spotenych a usmievavych cvaknes a takisto momentky tancujucich ludi musis vychytat tiez dost rychlo, aby ti do zaberu niekto nevbehol.
bez ext. blesku na disco ani radsej nechod, nic pekne s tym nepsravis (vstavany blesk detto), mozno akurat tak preexponovane, rozmazane fotky s dlhymi casmi.
blesk - co sa tyka nastaveni blesku, pokial nie si skuseny s pracou s ext. bleskom, nechaj to na automatiku, ale lepsie by bolo keby si si silu blesku nastavil manualne,
cas - s vysokou clonou mozes ist do trochu vyssich casov (1/80s - 1/100s), co bude efektne pre momentove zachytenie tancujucich osob ale zaroven ti to pri foteni priestoru, kde tancuju ludia sposobi, ze budes mat velmi silnu hlbku pola, co nie je prilis pekne. da sa potom znizit clona a zvysit sila blesku, potom budes mat slabsiu hlbku pola, ale zaobstaraj si radsej rezervne baterky do blesku.potom zvysis cas na 1/40s - 1/60s
ale nelam si hlavu, pokial tvoj objektiv nema taku dobru svetelnost. da sa fotit aj s tym a uplne v pohode. poial mas objektiv, ktory pri rozlicnych ohniskovych vzdialenostiach meni aj hodnotu clony, najlepsie bude, ak si nastavis clonu na take cislo, ktore ma rovnaku hodnotu na kazdej vzdialenosti (napr. obj. 3.5-5.6 - nastav na 5.6), ale musis mat v tomto pripade ext. blesk a nastavit mu vacsiu silu blesknutia. cas, takisto - 1/30s - 1/60s.
ISO: 400 - 800
taky je aspon moj poznatok s fotenia takychto akcii a zatial som nemal problem s fotkami
da sa s tym fotit, ale je to pracne a nie vzdy pouzitelne, obzvlast, ked nemas miesto na pohyb. ale vysoku svetelnost pevnych skiel docenis urcite.
Takze najblizsie si beriem vsetky tieto poznatky ktore som tu nadobudol a uvidime ako to dopadne. Este raz vdaka vsetkym za rady
kazda z tychto variant ma svoje pre a proti. este podotknem, ze pri odraze od stropu musis nastavit silnejsiu silu blesku a pri priamom blesknuti na ciel fotenia musis silu blesku znizit.
pri inych uhloch (napr. 75-stupnov) pri zabere ludi a stropu budes mat na strope svetlo z blesku, preto je ten 90-stupnovy uhol lepsi. a k blesku si primontuj (napr. gumickou) bielu odrazku svletla zo zadnej strany blesku, nech ti ten blesk zbytocne nesmeruje tam kam nema (v praxi, v priestore je to nad teba a za teba).
ale uz ked zachytis v spravnom momente tancujucu osobu, tak uz ta fotka ma aj nieco do seba a nieco aj vyjadruje.
ak tak chces fotit, v takom pripade sa postav do davu tancujucich ludi a obzeraj sa nenapadne a maj pripravene oko v hladaciku a hladaj tu spravnu osobu na cvaknutie. snaz sa zachytit aspon 10 fotiek jednej a tej istej osoby, kde na 85% je tam vzdy jedna, ktora sa podari. pretoze kazdy pohyb zachyteny v tanci je iny a len jeden je ten dobry.
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa