Fórum » O FOTOGRAFOVANÍ

Problem so zrakom

Petrik23
2009-11-26 11:45:07+01
Som zaciatocnik a rad chodim na prechadzky do prirody moj kompakt mi uz nestaci ale od poslednej prehladky u doktorami zistili ze mam mensi problem so zrakom niektore farby nevidim dobre, lepsie povedane si ich zamienam. Ako chcem si kupit zrkadlovku lenze tak stoji dost a neviem ci to bude dobra kupa ked mam taky problemik co myslite nato? Mate niekto dake skusenosti? Pls poradte daco. Za rozumne odpovede vopred dakujem s pozravom Peter.

Stratený Stano
ocenenie redakciou 2009-11-26 11:52:04+01
Skús to ešte nejaký čas s kompaktom, nechaj si fotografie na e-phote posúdiť a ak bude kritika priaznivá, potom kupuj zrkadlovku (tak mi povedal môj sedliacky rozum...)...

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2009-11-26 11:52:31+01
Riesenim je rucne vyvazenie bielej pomocou sedej tabulky, ktore ti zabezpeci pomerne verne farby. Problem, a to neriesitelny, budes mat s kreativnymi upravami, kedy si budes chciet naschval natavit ine nez verne farby, ci u vo fotoaparate alebo pri postprocesingu. Bohuzial to za teba nevyriesi ziadna technika.
Moj otec trbel farboslepostou, zle videl cervenu. Isiel do predajne obuvi a kupil si bordove poltopanky, pretoze si myslel, ze su hnede. Jedine riesenie jeho problemu bolo, ze sa musel pytat, u farieb ktore nerozoznaval, aka je to farba.

jrfoto
2009-11-26 11:53:29+01
tak asi z teba fotograf nebude, to mas teda riadnu smolu, mas daltonizmus?

Daniel.U
2009-11-26 11:54:28+01
podla mna to nieje taky strasny handycap. Ved nie iba z farieb sa sklada fotka. To, ze pri zrakovom teste ti hento zistili neznamena, ze v reali si uplne mylis farby. Keby si nerozoznal farby semaforu, to by bolo horsie

jrfoto
2009-11-26 11:55:39+01
príspevok od: Daniel.U
podla mna to nieje taky strasny handycap. Ved nie iba z farieb sa sklada fotka. To, ze pri zrakovom teste ti hento zistili neznamena, ze v reali si uplne mylis farby. Keby si nerozoznal farby semaforu, to by bolo horsie
ved to kamarat ma daltonizmus nevie ci je cervena alebo zelena a ani nedostal vodicak vdaka tomu

jolaus
2009-11-26 11:57:23+01
urcite vsetky fotografie su o farbach...ale ja si myslim,ze fotky su hlavne o pocite a zazitku co fotis,aspon ja si to myslim.

branislavbuzek
ocenenie redakciou 2009-11-26 11:57:48+01
ešte môžeš fotiť čierno-bielo.

Stratený Stano
ocenenie redakciou 2009-11-26 11:58:31+01
Neber to ako posmievanie (keby si vedel o mojich chybách, tak sa urehoceš k smrti...), ale možno z toho vylezie niečo neobvyklé, že ostaneme všetci mimo...
A keď už, vrhni sa na BW fotografiu, však kedysi sme len tak fotili...

javelin
2009-11-26 11:59:53+01
Nezúfaj , aj čiernobiela fotografia je krásna...:))))

javelin
2009-11-26 12:00:57+01
Si ma počas písania predbehol......som si mohol ušetriť príspevok...:)))

Stratený Stano
ocenenie redakciou 2009-11-26 12:01:53+01
príspevok od: javelin
Si ma počas písania predbehol......som si mohol ušetriť príspevok...:)))
Nič si z toho nerob, mňa predbeho braňo... :-)

javelin
2009-11-26 12:06:11+01
príspevok od: Stratený Stano
Nejaká senzítívno-senzobilná vlna letela rýchlosťou svetla po Slovensku...:)))

Žabiak
2009-11-26 14:41:59+01
Tiež si myslím že BW cesta by bola preba dobrá. Dajú sa tak nafotit krásne zábery

Petrik23
2009-11-26 15:22:18+01
Ako ja si nezamienm farby, teda zamienam ale nie az tak moc aspon zatial iba niektore odtiene neviem rozoznat, preto sa pytam ze ci sa mi oplati ist do zrkadlovky. Ako ciernobielu fotografiu, dufam ze sa mi to nezhorsi :-( Ale dakujem pomohli ste mi.

Milann
2009-11-26 15:44:47+01
Ale ved kvoli tomu este nemusis hadzat flintu do zita ! Ak Ta fotenie bavi, fot ! Ak uvidis, ze chyba zraku je natolko zavazna, tak pojdes smerom cierno-bielej fotografie (predpokladam, ze kontrast medzi farbami vnimas rovnako). Ak sa rozhodujes pre zrkadlovku, tak asi skor, kvoli rychlosti, pohodlnosti ovladania, moznosti manualnych rezimov, flexibilite a pod. Skor rozmyslaj, ci sa chces tomu venovat poriadne, alebo len tak zbezne - teda ci kupit nieco poloprofi (D90, D300 :-) ), profi (D700) alebo skor amatersky(D3000, D5000). Urcite sa nedaj odradit tym, ze nevnimas niektore odtiene, to moze byt detail, mozno Ta to prinuti najst si inu, originalnu cestu...

Jozef Krajčo
externý redaktor
- moderator
2009-11-26 17:30:34+01
Pri dnesnej vyspelej technike automatika velmi pomoze. 90% fotografii co spravis v prirode za pekneho pocasia nebude potrebovat ziadnu tvoju farebnu korekturu.
Fotenie ako hobby nie je problem. Horsie je keby si mal fotit produktovu fotografiu.. ale to je uz offtopic.
Takze smelo do toho!

branislavbuzek
ocenenie redakciou 2009-11-26 18:10:29+01
príspevok od: Stratený Stano
sorry, nebol to úmysel ;)
to petrik23 - o Van Goghovi sa vedú polemiky, že vekom stratil farbocit a preto majú jeho obrazy silný farebný posun. On sám to vraj ani netušil, pretože tak jednoducho vnímal svet okolo seba a vidíš! Jeho slnečnice boli vydražené za 22,5 milióna libier. Ak sa teda nedáš na bw fotografiu, skús svoj hendikep využiť vo svoj prospech. Tvoje fotky by tak mohli dostať nezameniteľný, na prvý pohľad identifikovateľný ´rukopis´.

bebel
2009-11-26 18:20:13+01
príspevok od: jrfoto
tak asi z teba fotograf nebude, to mas teda riadnu smolu, mas daltonizmus?
fuha, toto bol ale podporujci prispevok, len co je pravda..

ludkovia vyssie ti uz co to poradili, ja si myslim, ze urcite fot..

TTL
2009-11-26 18:21:44+01
Zaujimava otazka. Za prve - ci si mas kupit zrkadlovku alebo nie, to si musis rozhodnut iba sam. Na kritiku fotiek od cudzich ludi na internete by som nedaval. Ked ta kompakt obmedzuje, tak lepsie ako zrkadlovku asi nevymsylis.

Za druhe. Davnejsie som na webe narazil test farbosleposti. A pri nom bola hromada, priam kvantum komentarov od ludi, ktori az vtedy s prekvapenim zistili ze maju problem standardne vnimat farby. Mnoho z nich je pritom z grafickej brandze a vobec to dovtedy nevadilo. Ono farby casto nie su az tak dolezite a pri fotografii este menej - fotka predsalen obvykle zachytava realitu (plus minus).

Strana 1 z 2

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()