Ahojte, kratka otazka - je ta neostrost mojich fotiek sposobena lacnym setakom? Bo ked sa pozeram na niektore fotky tu, tak tie moje su oproti tomu rozpixelovane sracky. Skusal som clonu az na maximum, nic z toho.
A mam este tieto otazky:
1, Je nejako obmedzena maximalna clona? Myslim tym, mozem dat clonu aj 36 bez obav? Este neviem posudit pri akej clone je aka hlbka ostrosti, resp. od akej clony mam do nekonecna, konkretne ma trapi ci napriklad neprichadza k strate kvality pri moc vysokej clone.
2, Moze byt ta neostrost sposobena aj dlhou expoziciou? Aparatom som nepohol, ale predsa len to bola 30 sekundova expozicia a asi tam svoje zohral aj sum... teda... je to sum? Lebo ISO bolo 100, ale expozicia bola velmi dlha...
3, Mozem cakat od 50mm/f1.8 vyrazne zlepsenie kresby a ostrosti? Toto je dost annoying...
1) pri nastaveni prilis vysokej clony dochadza k difrakcii, cize v praxi znizenie kresby.. vzhladom na 500D by som na tej 50/1.8 vyssie ako cca f/13 nesiel.. spominany objektiv ma najlepsiu kresbu v rozmedzi od cca f/4.5-8
2) pokial si nemal fotak na stative alebo inej pevnej podlozke, je velmi pravdepodobne, ze neostrost je sposobena prave tymto..
Ak ISO bolo nastavene na 100, tak ani 30sec expozicia by nemala sposobit vyraznejsi sum..
3) 50/1.8 je sice po mechanickej stranke hracka, ale po optickej je na velmi dobrej urovni.. zaclonena (cca 4.5-11) podava velmi dobre vysledky a nema problem vykreslit 21MPix na FF..
tak tu clonu som prepiskol :) ale aj tak ked som si fotil doma teraz len tak hluposti, tak to bolo vcelku ostre aj so setakom, neviem preco sa mi to hentam tak pokazilo... skusim ostrit na tu hyperfokalnu vzdialenost...
http://i46.tinypic.com/16527n.jpg tu je vacsia
bolo to zo stativu samospustou, 50mm, iso 100, f36, 30 sekund
tak tu clonu som prepiskol :) ale aj tak ked som si fotil doma teraz len tak hluposti, tak to bolo vcelku ostre aj so setakom, neviem preco sa mi to hentam tak pokazilo... skusim ostrit na tu hyperfokalnu vzdialenost...
Tak vzhladom na fakt ze je to setakom a navyse na f/36, je to jasne.. treba si aj uvedomit ze 500D ma vela pix na plochu svojho senzoru a teda difrakcia sa objavuje uz na nizsich f cislach, nie to na 36..
faktorov neostrosti je viac... v hmle su fotky makke, na clonu 36 radsej zabudni, to uz zmoses rovno vybrat sosovky a ma to ako ´pinhole camera´, uvedeny setak tiez nema na 50mm extra ostrost, ale pri normalnych clonach (tu cca. 8-16)sa da... pre predstavu ako vplyva clon ana ostrost pozri http://www.dpreview.com/lensreviews/canon_18-55_3p5-5p6_is_c16/page3.asp, je to sice pre IS verziu, ktora ma oproti non-IS prepracovanu optiku, ale fyzika ostava rovnaka... aha, a da sa tam najst aj ta 50ka, s tou som nefotil, ale za tu cenu vyzera slubne...;)
je to tou prehanou ostrostou podla mna, sam som tieto objektivy oba vlastnil a ked som este nevedel o difrakcii a zacinal som s fotenim tak som daval sialene cisla na clone, skus ako ti radia od tych 4,5 - 11 clonu a uvidis, treba poskusat
Ma stak tobry stativ, aby si mohol dat ruku do ohna, ze sa pocas tych 30 s. ani nepohol?
je to tuhy kovovy panasonic, ked bol novy stal nejakych pat litrov, je dost tazky a podla mna drzi dobre, k tomu este ani vietor nefukal a fotil som to samospustou...
takze vseobecne - moc velka clona? nema to nic s tou dlhou expoziciou? ak je ISO 100 mozem kludne exponovat 30 sekund a sum nebude? naco je potom redukcia sumu pri dlhych uzavierkach? (ci to si len myslim s niecim?)
je to tuhy kovovy panasonic, ked bol novy stal nejakych pat litrov, je dost tazky a podla mna drzi dobre, k tomu este ani vietor nefukal a fotil som to samospustou...
Nechcem rypat, ale mozes mat aky chces pevny stativ, ked pri dlhej expozicii zo stativu nechas zapnuty stabilizator, tak ti to skoro isto rozmaze. Vlastna skusenost...nastastie som si to vsimol priamo na mieste, no tiez ma prv napadlo zatazit stativ a neviem co este.
ako ti pisali...moc velka clona....max tak do 16..mozno 18.....vypnut stabilizator na stative...nie som isty ci ten IS setak ma detekciu toho ze je na stative a vypne ho..preto pre istotu vypnut...a za tretie je tam fakt hmla...ta ti zmakci kresbu skus si doma pekne v pohode cvkanut napr noviny nalepene na stene na roznych clonach a sam uvidis ako je to s ostrostou....pripadne raz maj zapnuty a raz vypnuty stabilizator a tiez si nastuduj tie grafy z photozone.de a slrgear.com aby si vedel v ktorom rozsahu je ten objektiv najlepsi a podla toho sa ho snaz vyuzivat :)
yup, uz som pochopil, budem vypinat IS, idem si to hned aj odskusat.. takze teraz ma uz len trapi miera, akou vplyva clona na realnu hlbku ostrosti, resp. pri akom ohnisku mozem pocitat s nekonecnou ostrostou pri akej clone... ale to uz je len asi otazka skusenosti
yup, uz som pochopil, budem vypinat IS, idem si to hned aj odskusat.. takze teraz ma uz len trapi miera, akou vplyva clona na realnu hlbku ostrosti, resp. pri akom ohnisku mozem pocitat s nekonecnou ostrostou pri akej clone... ale to uz je len asi otazka skusenosti
a hlavne zabudni na take sialene velke clonove cisla. Max. F8 az 11. Pokial si specialna situacia nevypyta viac (koli velkej hlbke ostrosti napr.). V tvojej galerii som narazil na jednu foto, ktoru si spravil na F3.5 a je pekna ostra.
Ved si sam skus na stative jeden motiv nafotit na rozne clony a sam uvidis kedy je to asi naj. Tym samozrejme neziskas univerzalnu clonu na vsetky fotograficke situacie, no minimalne na krajinky so stativom :)
Mal by si začať asi tak že naštuduješ zaklady v nejakej fotoškole a odskúšaš v praxi.....
Máš obrovské nedostatky (usudzujem tak podľa otázok ktoré dávaš) a ver mi pýtal si sa na niečo čo, by si mal dávno vedieť, ak už si sa rozhodol robiť pekné fotografie s prístrojom, ktorý už vžaduje aké také technické vedomosti od fotografa...
Ostrost, farby...zopar otazok
2) pokial si nemal fotak na stative alebo inej pevnej podlozke, je velmi pravdepodobne, ze neostrost je sposobena prave tymto..
Ak ISO bolo nastavene na 100, tak ani 30sec expozicia by nemala sposobit vyraznejsi sum..
3) 50/1.8 je sice po mechanickej stranke hracka, ale po optickej je na velmi dobrej urovni.. zaclonena (cca 4.5-11) podava velmi dobre vysledky a nema problem vykreslit 21MPix na FF..
vaso: aj tento setak je ten IS
Ved si sam skus na stative jeden motiv nafotit na rozne clony a sam uvidis kedy je to asi naj. Tym samozrejme neziskas univerzalnu clonu na vsetky fotograficke situacie, no minimalne na krajinky so stativom :)
Máš obrovské nedostatky (usudzujem tak podľa otázok ktoré dávaš) a ver mi pýtal si sa na niečo čo, by si mal dávno vedieť, ak už si sa rozhodol robiť pekné fotografie s prístrojom, ktorý už vžaduje aké také technické vedomosti od fotografa...
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa