Fórum » O FOTOGRAFOVANÍ

Photoshop Color Space

Palso
2010-02-24 21:23:01+01
Ahojte, mám takýto problém (som nováčik v PS, tak mi snáď pomôžete). Nafotil som fotografiu v RAWe (Adobe RGB), upravoval som v PS. Teraz ju chcem dať uložiť do TIFFu, ale strácam farby (viditeľne). Takto vyzerá fotka uložená do JPG cez Save for web and devices, zaškrtnuté "Convert to sRGB" - http://i46.tinypic.com/1418t9y.jpg a takto vyzerá uložený TIFF (prenkovertoval som ho do jpg, ale farby zostali rovnaké) - http://i46.tinypic.com/t0sqag.jpg a to je len červená farba... keď ten TIFF znova otvorím v PS - v color settings nastavené i sRGB i Adobe RGB - pri oboch je taký vyblednutý... nikde pri "save as" a voľbe TIFF nevidím farebný profil (je tam akurát ICC profil možnosť zaškrtnúť a i to je ProPhoto)... druhá otázka je, ako najlepšie skladovať upravené fotografie... s čo najmenšou stratou kvality.. čo sa stane, ak to dám uložiť ako RAW, dokáže to PS prepísať v pôvodnom súbore aj s farebnými zmenami a zachovať pôvodný rozsah informácií? či je lepšie to uložiť ako TIFF? ale potom má ten súbor 80MB, ma to štve :) a ešte to robí takéto hlúpe farby... ďakujem :)

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2010-02-25 07:45:49+01
Vysla kniha o colrmanagemente,odporucam kupit a nastudovat.

keko
2010-03-01 15:39:38+01
V stlpceku UPRAVY v riadku NASTAVENI BAREV je nastroj pre spravu fraieb (aspon v CS4, pre iny PS hladaj inde). Vpravo pod gombikom OK stlac gombik VICE VOLEB. Ak ho tam nevidis, tak by tam mal byt gombik MENE VOLEB, ten nestlacaj. V poli PRACOVNI PROSTORY si k RGB prirad trebars AdobeRGB (odporucam sRGB). V CMYK prirad napriklad Euroscale Coated, STUPNE SEDI - Gama 2,2, PRIME si nevsimaj. V poli ZASADY SPRAVY BAREV: RGB - prevest do pracovniho RGB, CMYK - prevest do pracovniho CMYK, STUPNE SEDI - Prevest do pracovniho stupne sedi. Ak sa nechces nechat nivocit neustalymi hlaseniami tak tri male okienka nechaj bez zasrtnutia. VOLBY PREVODU: MODUL - Adobe, REPRODUKCE - Perceptualni. Nezabudni SNIZIT SYTOST BAREV MONITORU - zacni na 10%. Ostatne si nevsimaj.
Toto je navod, nic nevysvetluje. Ak chces vediet preco, knihu si nekupuj, treba na to skolenie. FOGRA usporiadava skolenia cca 5000 EUR. Ale je asi fakt dobre, pretoze absolventi vedia riesit skoro vsetky problemy okolo colormanagementu.

soms
2010-03-02 00:43:32+01
Podľa ´kekeho´ by som sa neriadil, ak nechceš prísť o kvalitu(konkrétne previesť do sRGB). Ak fotíš do AdobeRGB tak jednoznačne pracovný priestor RGB(pred tým ako otvoríš foto) v PS nastav na AdobeRGB. Podľa toho čo píšeš máš prac. priestor v PS pravdepodobne nastavený na Prophoto. Potom ak už budeš dávať Save as do Tiffu bude tam voľba na zaškrtnutie AdobeRGB a nie ProPhoto(nezabudni ju zaškrtnúť).

Strana 1 z 1

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()