Fórum » O FOTOGRAFOVANÍ

pan fotograf 50 rocny

immortal20
2010-04-07 07:24:28+02
ahojte no stala sa mi taka vec, videl som fotoknihu (akoze prezentacia strykovej firmy) bola to produktova fotografia ktoru mu fotil "profesional" nakolko vedel ze ja fotim dal na istotu a na niekolko rocnu prax cloveka fotografa ... tak som sa isiel pozret na tohoto profika a co mi vyslo ? odpadnete ... pan tam prisiel s Canonom a jednym objektivom neviem aky nebol som tak blizko ... dodali mu produkt na nafoteie .. ziadny softbox nemal ani dazdnik proste to nafotil bez blesku asi mal sirokac 2,8 co som dedukoval potom z fotiek ... spravil cca 30 fotiek za cca 25 - 30 minut ... o tyzden prisiel s fotoknihou ... v ktorej som nasiel fotky potahane z netu a jeho fotky boli dožlta! ziadna uprava retus proste nic ... a cena ? jedna fotokniha cca 30 fotiek 550€ ... ja som tiez fotil nieco podobne pre taliansku pizzeriu objednal si ma majitel talian co ledva koktal po anglicky dostal som za fotky co ked prirovnam k tomu panovi boli genialne ani nie 1/6ceny!!! tak mi prosim vas vysvetlite pojem profesional lebo asi tomu nechapem ... pan ma par dobrych fotiek prax 30 rokov ale co z toho ked ho tromfnem ja s mojou chabou 5 rocnou a financne totalne obmedzenou praxou ? ... ked som majitelovi ukazal moju fotokniu a porovnal to s jeho a ked som mu povedal ze polka fotiek je potahanych z netu (lebo taky produkt na fotenie co tam bol ani nefotil) nedokazal sa vyjadrit ... dalsi priklad fotografka cca 40 neviem kolko ma fotila svadbu ako ? jeden objektiv jeden corp fotak bez externeho blesku ... fotky boli take ako by ich robila moja mama ... pani ma vystudovanu fotografiu na nejakej ucnovke ... nechapem niekedy tomu systemu kto je profik a kto nie ... ja neviem skoro nic o foteni nevlastnim FF a ani za batoh Lkovych ovbjektivov ale moj vystup konecny co ide k zakaznikovy je lepsi ako cloveka ktory ma studovanu fotogrtafiu a niekolko rocnu prax ... je to tak ze vekom alebo praxou sa straca kreativnost ? alebo ako ? mate podobne skusenosti ? som mlady a lacny (25r) ale vytlacia ma ludia ktori maju horsie fotky ako ja ...

kooratko
2010-04-07 07:32:41+02
http://www.ephoto.sk/uzivatelska-sekcia/foto-skola/o-fotografii/od-amatera-k-profesionalovi/

bolo uz viackrat povedane, ze profesional (ten, ktory sa tym zivi), nemusi robit lepsie fotky ako ten, ktory sa tym nezivi (napr. vasnivy amater) ... cize to slovko PROFESIONAL nevyjadruje jeho zrucnosti, ale to, ze je to jeho zamestnanie... Moje pravidlo c.1 je to, ze nikdy nesudim/nekritizujem pracu inych, ale hladim si to svoje a staram sa o seba... To co pises podla mna nebola chyba toho fotografa, ale chyba toho, co si to objednal

Pixxel
2010-04-07 07:37:51+02
HOWGH!
velmi pekne a ´po lopatisticky´ zhrnute.

dodo_bb
2010-04-07 09:00:20+02
Nedávno to tu niekto napísal, že slovo Profesionál má dva významy. Je to človek, čo sa danou činnosťou živí alebo druhý význam je, že je to človek, ktorý je veľmi dobrý v určitej činnosti. Tu na ephote sa tomu pridáva tretí význam - je to veľmi obľúbená nadávka na ľudí ktorí:
- majú lepšiu techniku ako ja a pritom fotia horšie ako ja
- majú zákazky, ja nie a pritom fotia horšie ako ja
- berú za svoju robotu väčšie peniaze ako ja a pritom fotia horšie ako ja
- dostanú sa na miesto, kde sa ja nedostanem a pritom fotia horšie ako ja
- majú fotku dňa a pritom fotia horšie ako ja
a tak ďalej a tak ďalej

duroslav
2010-04-07 09:31:53+02
Pre autora vlákna.

Čo robíš pre to, aby si aj ty za pár fotiek do katalógu skásol 500 EUR?
Aj niečo iné okrem fňukania?

javelin
2010-04-07 09:34:06+02
Stužková mojej dcéry.....jedna fotografka a dvaja kaskadéry vrhajúci sa na kolená, šmýkajúci sa parketom , za neustálej palby svojich fotoaparátov....
Vysledok ...970-fotografii, 400-Eur....a v podstate vycvaky o ničom....cenu neriešim ja beriem sám 300 .... ano sú to asi tiež profíci a možno sa to aj niekomu páči....som len presvedčený že si to mohli baby nafotiť samé kompaktami...mohli ušetriť.....dve na ukážku...:))))

javelin
2010-04-07 09:34:39+02
Katastrófa....

javelin
2010-04-07 09:37:15+02
Nechce sa mi viac vešať...všetky na jedno kopyto, pri všetkých cítiť ruku a nevšednú kreativitu skupinky profesionálov....exif som tam nechal...

javelin
2010-04-07 09:40:35+02
Mal som ponuku na svadbu....chceli ma na celú sobotu do cca 03:00 nedele....450Eur....musel som odmietnuť...má byť pekne...:))))

norris
2010-04-07 09:48:14+02
príspevok od: javelin
Mal som ponuku na svadbu....chceli ma na celú sobotu do cca 03:00 nedele....450Eur....musel som odmietnuť...má byť pekne...:))))
:D

norris
2010-04-07 09:52:06+02
k téme...nie je k tomu čo povedať. V niekoľkých článkoch bolo napísané, že profesionál nie vždy znamená profesionálna fotografia. Jediný spôsob ako takýchto ujov a tety vyšachovať z hry je ´osveta´ ľudí, čo si takéto služby obiednajú! musia oni rozoznať, či je niečo v profesionálnej kvalite, alebo je to prvotriedny odpad!

pe3k
2010-04-07 09:53:55+02
Nechce sa mi viac vešať...všetky na jedno kopyto, pri všetkých cítiť ruku a nevšednú kreativitu skupinky profesionálov....exif som tam nechal...
no fotili 350D-ckami ... aj tak sa da.... ale podla mna nech fotia aj kompaktom len nech tie fotky aj vyzeraju......... lebo poznam ´UJA´ co ma 5D mark II a jeho fotky sa mi tiez nepacia :D

duroslav
2010-04-07 10:04:29+02
Čeče, ty si nejaký populárny :-)

conan7
2010-04-07 11:22:51+02
Katastrófa....
a ktorá je tvoja dcéra? ;)

duroslav
2010-04-07 11:29:20+02
príspevok od: conan7
a ktorá je tvoja dcéra? ;)
Javelin tu mal svojho času jej foto v galérii. Ale stiahol ju z obehu.
Celkom fešanda :-)

conan7
2010-04-07 11:32:06+02
jaj on je taký fotor-lotor známy z hollywoodských produkcii? ;)

duroslav
2010-04-07 11:33:08+02
príspevok od: conan7
jaj on je taký fotor-lotor známy z hollywoodských produkcii? ;)
Chcel som ešte napísať že fešanda po tatovi, ale neviem či by to bolo vnímané ako malé plus alebo veľké MÍNUS :-)))

immortal20
2010-04-07 12:35:47+02
:-) okrem okukavania dcery piste troska k teme :-)

vysachovat takychto fotografov je problem ale vies ludia ktori davaju na prax rsp aj ja som si myslel ze praxou nadobudnem skusenosti ... ale neviem ked vidim pana fotografa ... ja tiez nemam 5Dcko ale proste ma nasralo ze to tako funguje ... nefnukam ale ma to stve ! a co som spravil koli tomu ? no ukazal som svoju fotoknihu ... ale co mi to pomohlo ? stary pan co mozno ma aj dochodok zarobil na ukor npr mna co dochodok nemam ... ale chcel som vediet hlavne ci aj vam sa stalo nieco podobne lebo tak aj ja mozem brat v mojom regione 500€ za vsetko ale tak zda sa mi to troska dost dost ...
a to profik ako profik sa mi pacilo ...

IceDive1
2010-04-07 12:55:26+02
Sorry ale toto mi fakt pripada ako vyplakavanie a 500,-Eur je podla teba vela? Ak mu ich daju tak by bol vol keby si ich nevypytal. A ked sa uz tym chces zivit z coho si chces hradit vsetky naklady na zariadenie poriadneho atelieru? Z nejakej almuznej?

Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2010-04-07 12:56:52+02
príspevok od: immortal20
:-) okrem okukavania dcery piste troska k teme :-)

vysachovat takychto fotografov je problem ale vies ludia ktori davaju na prax rsp aj ja som si myslel ze praxou nadobudnem skusenosti ... ale neviem ked vidim pana fotografa ... ja tiez nemam 5Dcko ale proste ma nasralo ze to tako funguje ... nefnukam ale ma to stve ! a co som spravil koli tomu ? no ukazal som svoju fotoknihu ... ale co mi to pomohlo ? stary pan co mozno ma aj dochodok zarobil na ukor npr mna co dochodok nemam ... ale chcel som vediet hlavne ci aj vam sa stalo nieco podobne lebo tak aj ja mozem brat v mojom regione 500€ za vsetko ale tak zda sa mi to troska dost dost ...
a to profik ako profik sa mi pacilo ...
jasne stalo sa to už myslím každému, kopec profíkov fotí otrasne, myslím že pokiaľ sa človek nešpecializuje na jeden dva žánre fotky može to zle dopadnuť. Doležité je jednanie so zákazníkom - je to obchod nič viacej za tým nehľadaj.

jeden známy fotí reportáže pre TASR a ked fotí baby / fototesty tak mi je ťažko z tých výsledkov. Ale on zvláda vstávať ráno o tretej k havárii, a tak.. a zase ten report fotí pekne. Tvoj starý pán možno pekne fotí krajinky ale produkty mu nejdú a možno to ani nevie upraviť, že to vie predať je pecka:)

Strana 1 z 3

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()