Fórum » O FOTOGRAFOVANÍ

Problem s panoramou

kujon
kujon 2010-04-18 12:05:55+02
Ahojte, potreboval by som help, ako na panoramu. S krajinkou zacinam, skor fotim zver. Ide o to, ze ked nacvakam zavery, lisia sa jasom... jedna je viac svetlejsia, ako druha, cize ked to spojim, su tam presne prechody, hrany. Prilozim aj nazorne foto narychlo z dnesneho rana, no nerieste kvalitu, ide o ukazku problemu :) Fotene v manualnom rezime f16 a cas 1/500s pri vsetkych fotkach... Teraz ma napada, ze na tele fotaku som nevypol AF-ko do manualu, neviem, ci to mozho to ovplyvnit.... Dik za rady.

Bindo
2010-04-19 00:36:13+02
sry, nechce sami citat vsetko tak len odpoviem. mne pri takychto zvrzanych foto pomohlo vypnut AWB-auto. zalezi ci vyvolavas z RAW alebo jpeg. lebo zoner myslim zenevie spajat raw. ak sa nemylim. takze skus toto, mozno ze ti obe inak vyvazil a problem je na svete ;)

kujon
2010-04-19 09:22:56+02
príspevok od: Bindo
sry, nechce sami citat vsetko tak len odpoviem. mne pri takychto zvrzanych foto pomohlo vypnut AWB-auto. zalezi ci vyvolavas z RAW alebo jpeg. lebo zoner myslim zenevie spajat raw. ak sa nemylim. takze skus toto, mozno ze ti obe inak vyvazil a problem je na svete ;)
Ahoj, no spajal som RAWy, normalne ich spaja. AWB auto overim, popravde, ani neviem, ci tam je niekde v menu nastavenie na auto WB :)

kujon
2010-04-19 09:28:26+02
príspevok od: slavik74
ja pouzivam AF aj AE LOCK. Problem bol iba kede som pouzil polarizak, ale to som vedel ze bude. No kto sa este nepopalil skusa :) Inak nebol ziadny problem, fotene zakazdym cez rezim priority clony. Z toho tvojho zaberu to vyzera ako keby si mal expoziciu inu (mozno nastavenie merania expozicie na spot, alebo plosne so zdoraznenim stredu), neviem, mozno ti to chtlo na iny ostriaci bod, tazko povedat.
AF a AE lock ma nenapadlo pouzit, tiez mozem skusit. Hm, inak, ked fotis prioritou clony len, nebude praave problem s rozdielnymi snimkami? Povedzme ze v pravej casti zaberu bude aj slnko a smerom dolava to pojde od slnka, tak automaticky hodi rozdielne casy....
Inak, meranie expo som mal celoplosne a ostiace body zamknute na 99 percent, no stat sa moze vsetko, preto to percento chyba :)
Este otazka, polarizak mam, no nebol pouzity. Pises ze ten spravi skoro zpravidla nejaky problem, je to tak?

duroslav
2010-04-19 09:32:07+02
Ďalší problém, ktorý tu zatiaľ nikto nespomenul, je ten, že ti vinetuje objektív a na okrajoch snímku máš potom jednofarebnú plochu tmavšiu a potom keď nemáš soft, ktorý to vie skorigovať tak ti spojí navzájom svetlejšiu a tmavšiu časť.

slavik74
2010-04-19 13:11:49+02
vinetacia sa znacne koriguje pouzitim vacsieho prekrytia snimkov (ja pouzivam 1/3 az 1/2 podla zlozitosti sceny) a najmä pri vyssej clone na krajinky by uz objektiv nemal vynetovat. AE je zamknutie expozicie, cize nemoze sa menit cas. Robim to cca tak ze si vyberiem expozicne strednu scenu, nejaky bod ako miesto zaostrenia, na to miesto zaostrim zamknem AF a AE a uz mozem fotit ktorym kolvek smerom a stale mam rovnaky cas, clonu, ISO a aj na rovnaku vzdialenost zaostrene. Polarizak robi problem kvoli tomu ze vzhladom na polohu slnka sa meni ucinnost polarizacie. Preto je na jednej strane obloha tmavsia ako na druhej (toto neplati ked mas slnko za sebou, alebo oproti sebe - ale vtedy ti zas polarizak vobec nepomoze). Pri panoramach je este jeden problem - ak mas nejaky objekt blizko pri sebe a zachyti sa v dvoch zaberoch, pri skladani vznikne problem s rozmazanim kvoli uhlu zaberu - riesi sa to posunutim osi otacania fotoaparatu do nodalneho bodu objektivu napr. makrosankami. Ale pri tej panorame ktoru mas ako vzorovu toto problem nie je.

kujon
2010-04-19 13:50:45+02
príspevok od: slavik74
vinetacia sa znacne koriguje pouzitim vacsieho prekrytia snimkov (ja pouzivam 1/3 az 1/2 podla zlozitosti sceny) a najmä pri vyssej clone na krajinky by uz objektiv nemal vynetovat. AE je zamknutie expozicie, cize nemoze sa menit cas. Robim to cca tak ze si vyberiem expozicne strednu scenu, nejaky bod ako miesto zaostrenia, na to miesto zaostrim zamknem AF a AE a uz mozem fotit ktorym kolvek smerom a stale mam rovnaky cas, clonu, ISO a aj na rovnaku vzdialenost zaostrene. Polarizak robi problem kvoli tomu ze vzhladom na polohu slnka sa meni ucinnost polarizacie. Preto je na jednej strane obloha tmavsia ako na druhej (toto neplati ked mas slnko za sebou, alebo oproti sebe - ale vtedy ti zas polarizak vobec nepomoze). Pri panoramach je este jeden problem - ak mas nejaky objekt blizko pri sebe a zachyti sa v dvoch zaberoch, pri skladani vznikne problem s rozmazanim kvoli uhlu zaberu - riesi sa to posunutim osi otacania fotoaparatu do nodalneho bodu objektivu napr. makrosankami. Ale pri tej panorame ktoru mas ako vzorovu toto problem nie je.
Oki, dakujem. Nevie niekto este daco ohladom hyperfokalnej vzdialenosti, zeby to malo riesit to, ze pri urcitych ohniskach, je rozdielna vzdialenost, kam zaostrit, by bolo zaostrene od zaciatku sceny az do nekonecna.... Neviem, ci su na to nejake tabulky, alebo co. A dalsia vec mozno, ci je nejaky figel na opar.... lebo ten je snad vsade a to si mozem aj privstat, lebo ist navecer... Dik

kujon
2010-04-19 22:42:35+02
Dakujem vsetky zucastnnym za rady, ako aj kamaratom na dnesnom foteni za rady. Prikladam jednu z dnesneho dna.

tiko
2010-04-20 07:16:48+02
príspevok od: TommyBoySVK
tiko : myslim, že hľadaš toto http://www.ephoto.sk/uzivatelska-sekcia/foto-skola/pribeh-fotografie/lietajuca-cukraren/
presne to dakujem

jarinosk
2010-08-20 16:39:21+02
taka otazocka:

kde si davate tlacit panoramaticke foto - ak vobec davate?

Matúš Koprda
2010-08-20 16:59:41+02
príspevok od: jarinosk
taka otazocka:

kde si davate tlacit panoramaticke foto - ak vobec davate?
ak ideš po vysokej kvalite, tak tuna vyhotovujú foto klasickým chemickým procesom, vraj úžasná kvalita...
http://www.fotoantal.sk/viewpage.php?page_id=23

jarinosk
2010-08-20 18:18:48+02
dik za typ.

Strana 2 z 2

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()