Fórum » O FOTOGRAFOVANÍ

Prepaly

garyfisher
2010-05-14 21:57:12+02
S fotenim len zacinam a bohuzial tu v praci nemam vela ydrojov informacii vedel by niekto narychlo poradit ako sa vyhnut prepalom na oblohe ked fotim tmave ulicky a v meste. stale mi to nejak nejde. ked napr. zaostrim na oblohu, yamknem expoziciu, preostrim fotky su moc tmave. ale to sa snad bude dat vyeditovat v pc. Za akukolvek radu, aj aky filter mozno yvolit vdaka.

marcelfilo
2010-05-14 22:06:39+02
keď si v tmavej uličke a máš v zábere oblohu, tak Ti väčšinou žiaden filter nepomôže, lebo scéna presahuje dynamický rozsah fotoaparátu.

falco.tinnunculus
2010-05-14 22:11:10+02
Tam teda nemas rovny horizont medzi oblohou a zemou...takze prechodovy nie...polarizacny stmavi oblohu ale pravdepodobne malo na znizenie takych extremnych kontrastov...zostava asi iba HDR

garyfisher
2010-05-14 22:13:41+02
príspevok od: falco.tinnunculus
Tam teda nemas rovny horizont medzi oblohou a zemou...takze prechodovy nie...polarizacny stmavi oblohu ale pravdepodobne malo na znizenie takych extremnych kontrastov...zostava asi iba HDR
jo polarizacny som skusal ziaden efekt, co je HDR, nemam ani tusenia...

falco.tinnunculus
2010-05-14 22:23:48+02
No,tak treba trochu povyhladavat,pogooglit,je o tom dost clankov...ide o to,ze spojis tmavu/e,priemernu,svetlu/e fotky a vznikne jedna kde je vidno aj tu oblohu aj ulicku

Cyril
2010-05-14 22:49:36+02
Ved mas tusim Canon 550, tam by mala byt funkcia troch expozicii na jeden cvak. Ci nie?

Mattvo
2010-05-15 01:59:23+02
príspevok od: Cyril
Ved mas tusim Canon 550, tam by mala byt funkcia troch expozicii na jeden cvak. Ci nie?
fungovať by mu mala, ale problém bude v pojme ´HDR´ alebo inak ´high dynamice range´... Ak chceš vedieť čo je to HDR a hlavne ako ju spraviť tu sú základné info : http://www.ephoto.sk/uzivatelska-sekcia/foto-skola/fotograficky-experiment/hdr-fotografia-I/
a tu zas ako to všetko nahodiť v PC: http://www.ephoto.sk/uzivatelska-sekcia/foto-skola/fotograficky-experiment/hdr-fotografia-II/
Dúfam, že ti to aspoň trochu ozrejmí pojem HDR :)

branislavbuzek
ocenenie redakciou 2010-05-15 03:40:56+02
hdr tento problém nerieši. Skús len nájsť kompromis, kedy medzi podexponovaním a kvalitou. Niečo sa dá ešte zachrániť úpravou expozície raw priamo v pc. Trochu môže pomôcť aj zapnutie automatickej optimalizácie jasu v aparáte, ale zázraky od toho nečakaj. Ďalšia možnosť je fotiť na film, ktorý má ďaleko väčší DR, ale to je trochu iná káva...

tomis.ales
2010-05-18 10:45:45+02
Fot RAW a potom v konvertore sa snaz toto nejako vyrovnat (fill light na tmave miesta a recovery na prepaly). Ina cesta na jeden zaber nie je. Okrem kvazi HDR z jednoho zaberu. Ale kedze si zaciatocnik by sa ti asi nechcelo stravit s jednou fotkou 15 min. Navyse HDR s jednoho zaberu nevyzera moc prirodzene.

tomis.ales
2010-05-18 10:52:41+02
toto je original RAW z fotaku, nijako neupraveny. Presne takto som to vnimal aj ja svojimi ocami.

tomis.ales
2010-05-18 10:55:25+02
toto je maximum co som dostal z jpg(snimal som RAW aj jpg sucasne, inac RAW aj jpg vyzerali uplne rovnako, takze som hore uviedol iba surovu konverziu RAW)

tomis.ales
2010-05-18 10:56:45+02
no a toto je upravena konverzia z RAW pomocou fill light a recovery, mozno este cosi desi krivky. Rozdiel vidis na prvy pohlad.

Cako
ocenenie redakciou 2010-05-18 13:23:32+02
príspevok od: tomis.ales
no a toto je upravena konverzia z RAW pomocou fill light a recovery, mozno este cosi desi krivky. Rozdiel vidis na prvy pohlad.
ale to je nikon D700 :)
No je pravda ze RAW toho zachrani obrovsky vela...

zombi
2010-05-18 13:53:26+02
toto je original RAW z fotaku, nijako neupraveny. Presne takto som to vnimal aj ja svojimi ocami.
nemas nieco so zrakom, ked vidis take prepaly?:)

gintonik
2010-05-18 14:04:04+02
Pomohol by prechodový filter

majster333
2010-05-18 14:39:08+02
keĎ je prechod svetlí- tmavý cca v jednej rovine dá sa použiť prechodový filter. Keď nie je, dá sa požiť HDR ( skladani viacerých snímkov). Nejaký tieň sa príležitostne dá dosvietiť bleskom (bližšie predmety). Dá sa počkať na lepšie svetlo ( keď nebude taký veký kontrast). Môžeš sa zmieriť s veľkým kontrastom. môžeš správne exopnovať na tiene. môžeš správne expovať na svetlá. A z toho si môžeš vybrať. O Hdr ti už odkaz dali o ostatno a správnej expozícií sa píše tu: http://www.fotografovani.cz/art/fozak_df/rom_expozice1.html . Ator článku má veľmi peknú stránku kde najdeš skroro všetk čo potrebuješ jeho stránka zo všetkými článkami: http://www.fotoroman.cz/techniques2.htm

tomis.ales
2010-05-18 15:49:47+02
príspevok od: Cako
ale to je nikon D700 :)
No je pravda ze RAW toho zachrani obrovsky vela...
je to sice z D700 ale aj obycajne zrkadlovky maju kvalitny RAW, urcite je to vzdy lepsie ako jpg.

tomis.ales
2010-05-18 15:52:29+02
príspevok od: zombi
nemas nieco so zrakom, ked vidis take prepaly?:)
no prisaamvacku saom to tak vidzeu.mozno som videl trochu viac v tienoch ale ten prepal som videl tak. bolo to tesne po zapade slnka. robil som si tento test aby som vedel co sa da vytlacit z D700.

Strana 1 z 1

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()