Fórum » O FOTOGRAFOVANÍ

Atelierove fotenie/atelier/studio

Lub0$
2010-05-20 11:42:14+02
Ahojte, tuto temu zakladam cisto pre rozsirenie mojho osobneho obzoru v odbore fotografia, a teda na ziskanie novych vedomosti v zatial, mnou neskusenym zanrom fotenie, ide o atelierove/studiove fotenie. Zamyslal som sa nad tym, ze malokedy vidim aj tu na ephote pridane fotky, ktore by boli fotene v atelieri, samozrejme, ze tu su nejake, ale mam stale pocit, ze nie tolko ako inych fotiek z inych zanrov. Cim to je? Najprv som myslel, ze cenou vybavenia, ale potom mi doslo, ze ludia minaju doslova tisice na skla a podobne, a su to v podstate ceny ako ceny atelierovych svetiel. Tak preco teda? Je to az tak narocny zaner? Nikdy som nemal moznost si to skusit, preto sa pytam, mozno hlupo, ale zaujima ma to. Alebo este ma napadlo, ze to moze byt aj tym, ze malo kto ma tolko priestoru v byte/dome, aby si tam mohol rozostavit svetla, pozadie a kadeco. Alebo je narocne pripadne finacne narocne zohnat model/modelku? Bol by som rad keby mi napisali nazor hlavne ludia ktory fotenie v atelieri skusali, pripadne fotia kazdonenne, ale rad si vypocujem nazor aj ludi ktory sa tomu nevenuju, ale pripadne maju o tom nejake vedomosti :)

Imiy
2010-05-20 12:15:46+02
Tento žáner má svoje špecifiká , požiadavky hlavne priestorové ,,,
Svetelný park v dnešnej dobe sa dá zohnať za pomerne slušný peniaz , ktorý nikoho nezruinuje.
Otázkou , je naplnenie takého štúdia ,jeho využitie. Na poriadnu atelierovú prácu potrebuješ priestor
dosť velký , aby si mohol v pohode bez stresov fotiť celú postavu cca 85mm sklom ...
Pri dnešných cenách za prenájom , si to finančne neviem celkom dobre predstaviť , aby si pokril náklady ,,,
A vačšinou to končí pri fotení atelierových svadobných foto / ktoré už nie sú ´ in ´ / , maturitných
tablách ap. ´ kravinách , ktoré s volnou tvorbou nemajú nič spoločné ,,,

Dominik Bugár
redakcia ephoto.sk 2010-05-20 14:58:16+02
Myslím si, že to môže byť trochu aj tým, že ateliérová tvorba je väčšinovo zameraná na komerčné produktové foto (čo by asi nebolo až také atraktívne do tejto galérie dávať, resp. niekedy to nie je ani možné, lebo zákazník do nedovolí). Samozrejme existuje aj ateliérová umelecká voľná tvorba, portrétovanie, ale tomu sa z našj komunity venuje málo ľudí. Niektoré dôvody už boli tu spomínané, ale celkovo - keď niekto fotí zo záľuby, predsalen je pre väčšinu atraktívnejšie fotenie mimo ateliéru.

Cyril
2010-05-20 15:05:52+02
Podla mna je atelierova fotografia velka drina a obrovske umenie, ak to fotograf vie. V sterilnom prostredi musis byt sakra kreativny, aby si vykuzlil fotografiu, na ktoru si po mesiaci spomenieš.

Imiy
2010-05-20 15:10:19+02
príspevok od: Dominik Bugár
Myslím si, že to môže byť trochu aj tým, že ateliérová tvorba je väčšinovo zameraná na komerčné produktové foto (čo by asi nebolo až také atraktívne do tejto galérie dávať, resp. niekedy to nie je ani možné, lebo zákazník do nedovolí). Samozrejme existuje aj ateliérová umelecká voľná tvorba, portrétovanie, ale tomu sa z našj komunity venuje málo ľudí. Niektoré dôvody už boli tu spomínané, ale celkovo - keď niekto fotí zo záľuby, predsalen je pre väčšinu atraktívnejšie fotenie mimo ateliéru.
Jasne , a ešte je možné dodať , že postupom času v ateliery vzniká ´ klišé ´ ,,, súhlas .
Vela fotografov to rieši velmi jednoducho , stačí si nájsť vhodný priestor mimo atelier , či už interier,
alebo exterier ,,, vzniká omnoho viac nápaditých a expresívnejších prác,,, a stojí to niekedy len
milé slovo prehodiť s prevádzkarom : ) ,

soulfly
2010-05-20 15:17:57+02
Jeto hlavne dane tym, ze vacsina prispievatelov na portal su amateri /rozumej fanusikovia fotografie, ktori sa tym nezivia/ a teda nemaju k studiu pristup, respektive ani ambicie fotit v studiu.

Hard12
2010-05-20 16:10:49+02
jedmu otázočku by som mal aj ja aké štúdiové blesky by ste kúpili do štúdia stačia na začiatok aj 200W alebo treba kúpiť radšej 300W a viac ??

autocord
2010-05-20 16:37:25+02
niektori zacinaju aj so stavebnymi reflektormi z baumaxu. nepostavil si dobre otazku. Otazka je, co chces fotit, kolko svetla potrebujes, to si najprv zisti a podla toho ber vykon. ked uz to budes studovat na nete, tak sa urcite docitas nieco aj o odpalovacoch, a rovnomernosti jednotlivych vybojov a tak.. urcite v tom potom budes mat jasnejsie.

Hard12
2010-05-20 16:46:00+02
príspevok od: autocord
niektori zacinaju aj so stavebnymi reflektormi z baumaxu. nepostavil si dobre otazku. Otazka je, co chces fotit, kolko svetla potrebujes, to si najprv zisti a podla toho ber vykon. ked uz to budes studovat na nete, tak sa urcite docitas nieco aj o odpalovacoch, a rovnomernosti jednotlivych vybojov a tak.. urcite v tom potom budes mat jasnejsie.
praveze som si to uz na nete pozeral a chcel by som fotit nejake portreti a produktove foto ale budem sa do toho este musiet viac zavrtat lebo odpalovace a tu rovnomernost co spominas som este neriesil.

autocord
2010-05-20 16:49:51+02
no prave ta rovnomernost zableskov oddeluje profi blesky od tych hobby, ktore vsak predajcovia radi niekedy oznacuju ako profi :)

duroslav
2010-05-20 16:57:03+02
no prave ta rovnomernost zableskov oddeluje profi blesky od tych hobby, ktore vsak predajcovia radi niekedy oznacuju ako profi :)
jj, nedávno písal David Hobby keď kúpil záblesky ProFoto, ako sú na tom s rovnomernosťou super oproti Alien Bees ktoré používal predtým.

Hard12
2010-05-20 17:18:19+02
jak hladam tak hladam ziaden výrobca ani nikde sa otom neviem docitat nevies mi dat nejake linky

duroslav
2010-05-20 17:37:03+02
príspevok od: Hard12
jak hladam tak hladam ziaden výrobca ani nikde sa otom neviem docitat nevies mi dat nejake linky
Keď kúpiš Elinchrom / Profoto / Hensel / Broncolor tak kúpiš zaručene špičkové výrobky.
Čo sa týka potrebného výkonu, tu na fóre to bolo neraz preberané.

Ultra TXF
2010-05-20 18:07:38+02
Tu máš článok o zábleskoch a aj tabuľky ,kde máš výkon blesku,vzdialenosť od objedku a clonu,ktorú pritom môžeš použiť.
Tak pre čisto záblesk ako aj so softboxom .Je to dosť obsiahle.Od 150Ws až po 1200 Ws záblesky.

Ultra TXF
2010-05-20 18:07:48+02
http://www.photoneurope.cz/clanky/5-jak-zvolit-spravny-vykon-zableskovych-svetel-nebo-studiove-sestavy/

Cyril
2010-05-20 20:30:07+02
príspevok od: Ultra TXF
http://www.photoneurope.cz/clanky/5-jak-zvolit-spravny-vykon-zableskovych-svetel-nebo-studiove-sestavy/
Zaujimave citanie :)

Strhak
2010-05-20 21:18:06+02
príspevok od: duroslav
Keď kúpiš Elinchrom / Profoto / Hensel / Broncolor tak kúpiš zaručene špičkové výrobky.
Čo sa týka potrebného výkonu, tu na fóre to bolo neraz preberané.
neviem či by som radil Elinchrom do jednej triedy s Profoto a už vôbec nie s Broncolor. Hlavne cenové relácie sú diametrálne odlišné ;-)))

duroslav
2010-05-20 22:03:14+02
príspevok od: Strhak
neviem či by som radil Elinchrom do jednej triedy s Profoto a už vôbec nie s Broncolor. Hlavne cenové relácie sú diametrálne odlišné ;-)))
Čo ja viem. Ja som ich do žiadnej triedy neradil. Len som napísal zopár značiek, ktoré zaručene nespadajú medzi hobby produkty. Čo podľa mňa platí pre Broncolor ako aj pre Elinchrom.

Lub0$
2010-05-20 22:21:39+02
A este sa opytam, ked uz rozoberate tu techniku, ako je to s pouzitim svetiel v exterieri? Tu na ephote som cital kratky clanok a vyrobe vlastneho zdroja energie, ktory udajne nahradi tie 1000eurove baterie...
Ale u dost vyrobcov si vsimam, ze tie svetla rozdeluju na tie interierove ktore sa klasicky napajaju, a potom po vacsine ponukaju tie ´mobile´ svetla, original urcene na baterie...a ja som si stale myslel ze hoc ktore svetla sa daju napojit na tie baterie...nieje to teda tak?

Hard12
2010-05-20 22:53:49+02
príspevok od: Ultra TXF
veľmi pekne vysvetlene
ďakujem za link

Strana 1 z 2

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()