Fórum » O FOTOGRAFOVANÍ

18-105mm - MAKRO?

mango
mango 2010-05-31 16:46:13+02
Zdravím.. Mám NIKON D90 + 18-105mm / 3,5 - 5,6G .. Nedarí sa mi s tým fotiť makro fotografiu..blízky predmet mi ani za nič nezaostrí.. neviete čo s tým? Ďakujem za rýchle odpovede vopred.

mango
2010-05-31 18:38:24+02
príspevok od: chribik
ak chces fotit seriozne makro, asi nema zmysel medzikruzky, ale kupit nejaky makro objektiv, alebo si ho pozicat od niekoho a nasledne zvazit jeho kupu mozno aj z bazaru. inak to zmysel asi nema.
Ďakujem za názor :)

chribik
2010-05-31 18:43:59+02
príspevok od: mango
Ďakujem za názor :)
nemas za co :-). ono na zaciatku je asi tazko sa rozhodnut, co chces fotit. a investovat do objektivu 800 eur tiez nie je malo. teda aspon pre mna :-). asi je dobre si utriast, comu sa chces venovat a na zaklade toho sa rozhodnut, aby ti v skrini nezostala nakoniec vybava za tisicky eur, ktoru ani nebudes vyuzivat.

Granko
2010-05-31 18:47:25+02
nemas za co :-). ono na zaciatku je asi tazko sa rozhodnut, co chces fotit. a investovat do objektivu 800 eur tiez nie je malo. teda aspon pre mna :-). asi je dobre si utriast, comu sa chces venovat a na zaklade toho sa rozhodnut, aby ti v skrini nezostala nakoniec vybava za tisicky eur, ktoru ani nebudes vyuzivat.
šikovná a ešte aj múdra...ktovie, čo sa dozviem nabudúce ;o)

chribik
2010-05-31 18:48:45+02
príspevok od: Granko
šikovná a ešte aj múdra...ktovie, čo sa dozviem nabudúce ;o)
len si utahuj :-)

pufko
2010-05-31 18:50:36+02
mando dostal si ešte slušne vynadané, zaslúžil by si si väčšiu tvrdosť... Pochop že ked chceš mať opicu musíš mať aj na banány !!! Ked chceš MACRO tak kupuj adekvátne príslušenstvo. Nie je ťažke kúpiť DSLR, ťažšie je kúpiť si adekvátne príslušenstvo, ktoré je v mnoho prípadoch drahšie ako prvotná investícia setu DSLR. Dokedy nenasypeš do výbavy aspon 2000€, stále tu bude iba hračka, ktorá ťa bude dosť obmedzovať

mango
2010-05-31 18:53:47+02
tak tak... :) dik ešte raz

Granko
2010-05-31 18:59:13+02
len si utahuj :-)
to som myslel s sádrovým ksichtom :o) nedovolil by som si...

jake
2010-05-31 19:05:11+02
No,a tú druhú polovicu tejto správy úplne stačilo napísať.. ja som sa v otázke nepýtal že prečo som si kúpil D90 , ale niečo úplne iné.. Dík
nuz ja som si kupil nikon D700 a prvom foteni som sa spytal co je to clonovy kruzok a naco sa nastavuje WB - na reakcie sa radsej ani nepytaj - takze si tu z toho nist nerob, ked sa naucis fotit tak potom ta budu chvalit. Kazdy nejak zacina a ja si myslim, ze je dobre si kupit spickovy fotak lebo potom sa neda na techniku vyhovarat a vsetko zavisi len od schopnosti fotografa

chribik
2010-05-31 19:07:54+02
príspevok od: Granko
to som myslel s sádrovým ksichtom :o) nedovolil by som si...
:-) no len ci....

mango
2010-05-31 19:08:44+02
príspevok od: jake
nuz ja som si kupil nikon D700 a prvom foteni som sa spytal co je to clonovy kruzok a naco sa nastavuje WB - na reakcie sa radsej ani nepytaj - takze si tu z toho nist nerob, ked sa naucis fotit tak potom ta budu chvalit. Kazdy nejak zacina a ja si myslim, ze je dobre si kupit spickovy fotak lebo potom sa neda na techniku vyhovarat a vsetko zavisi len od schopnosti fotografa
Dík..ja som začal fotiť s kompaktom.. a baví ma to.. o schopnostiach nič nehovorím,pretože viem,že ešte nie som dobrý..ale kúpil som si D90 práve na to,že sa to chcem učiť spoločne s dobrou technikou...

jake
2010-05-31 19:11:34+02
Dík..ja som začal fotiť s kompaktom.. a baví ma to.. o schopnostiach nič nehovorím,pretože viem,že ešte nie som dobrý..ale kúpil som si D90 práve na to,že sa to chcem učiť spoločne s dobrou technikou...
akurat ze na makro budes potrebovat naozaj dobry makro objektiv,dobre makro fotky nevyhnutne potrebuju aj dobre sklo na to zrcene

chribik
2010-05-31 19:11:58+02
príspevok od: jake
ja som si tiez kupila d90tku hlavne preto, ze som chcela, aby ma fotoaparat motivoval kopu veci sa naucit ovladat. aby to nebolo len o tom, ze si nastavim nejaky rezim, a cvakam automaticky. uznavam, mozno to nie su uplne normalne pohnutky, ale ja som celkovo ´ina´, tak je to u mna asi normalne. a nesuhlasim celkom s pufkom. niekomu nestaci kompletna vybava za 100 000, aby urobil fotku, ktora zaujme. fotenie nie je len o technike. ale aj o videni, podla mojho skromneho nazoru. ale uznavam, som len amater zaciatocnik, a mozem sa mylit.

Granko
2010-05-31 19:20:43+02
:-) no len ci....
o tom sa nepochybuje, to sa vie :o)

jake
2010-05-31 19:21:59+02
ja som si tiez kupila d90tku hlavne preto, ze som chcela, aby ma fotoaparat motivoval kopu veci sa naucit ovladat. aby to nebolo len o tom, ze si nastavim nejaky rezim, a cvakam automaticky. uznavam, mozno to nie su uplne normalne pohnutky, ale ja som celkovo ´ina´, tak je to u mna asi normalne. a nesuhlasim celkom s pufkom. niekomu nestaci kompletna vybava za 100 000, aby urobil fotku, ktora zaujme. fotenie nie je len o technike. ale aj o videni, podla mojho skromneho nazoru. ale uznavam, som len amater zaciatocnik, a mozem sa mylit.
mas uplnu pravdu, fotenie musi mat clovek v krvi aby fotky vyzerali dobre, bez predstav a schopnosti kmpozicne vytvarat dobry impakt to nejde - ale z druhej strany zase dobra technika vysledok zlepsuje radikalne a niektore discipliny sa bez spickovej techniky fotit jednoducho nedaju

Granko
2010-05-31 19:26:56+02
tak toto môže napísať fakt len múdry človek...a nesnaž sa mi to vyhovoriť :o)
je to tak, pokiaľ je človek ´slepý´, ani hajzelblad mu nepomôže, iba ak tak hajzel...ale ten pomáha všetkým a často ;o))
dobrá fotka sa dá urobiť i kompaktom, v galérií je takých zopár, no veľakrát chýba tomu kvalita prevedenia, kde človek narazí na hranice techniky...preto je vhodné miešať dobré oko či pretavenú myšlienku i techniku dokopy, ale všetko s mierou...tým sa človek i vzdeláva i napreduje :o)

beholder
2010-05-31 19:43:06+02
..medzi fotografickým videním, zručnosťami a technikou by mala byť určitá symbióza.....akonáhle to nie je vyvážené.......je dôvod k nespokojnosti:)

drepe
2010-05-31 19:55:49+02
velmi pekne a s nadhladom napisane :) ... kto to ma v oku, nafoti skvelu snimku skoro vsetkym, vid prilozenu snimku - urobena Nikonon D40 tak casto zhadzovanym tu na fore ephoto (http://1x.com/v2/#/photos/architecture/27526/)

Cako
ocenenie redakciou 2010-05-31 19:59:34+02
príspevok od: drepe
velmi pekne a s nadhladom napisane :) ... kto to ma v oku, nafoti skvelu snimku skoro vsetkym, vid prilozenu snimku - urobena Nikonon D40 tak casto zhadzovanym tu na fore ephoto (http://1x.com/v2/#/photos/architecture/27526/)
jj ako vravis... ja tam mam fotky z SX10 z coho lezu fakt hnusne fotky... aj ked prevazne montaze, ale to je jedno :)

Ked sa chce a vie, da sa :) zo vsetkym

chribik
2010-05-31 20:32:17+02
presne tak. ale uzasne je, ze stale mas za cim ist... mozes sa posuvat dalej a pracovat na sebe. na co by sa clovek tesil, keby mal vsetko a hned no nie?

chribik
2010-05-31 20:34:41+02
príspevok od: drepe
sa citim poctena, ze so mnou ludia suhlasia :-). podla mna je ta fotka super. ale tak tiez je pravda, ze to, co sa paci mne sa profesionalovi vobec nemusi pozdavat. uzasne na tom je to, ze fotografia je druh umenia. a to nema ani pravidla, ani obmedzenia. a je to len o uhle pohladu. preto sa mi to tak paci. kazdy sa moze vyjadrit tak, ako chce. a v podstate ak sa to aj vacsine nepaci, neznamena to, ze to nie je dobre :-)

Strana 2 z 4

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()