Fórum » O FOTOGRAFOVANÍ

18-105mm - MAKRO?

mango
mango 2010-05-31 16:46:13+02
Zdravím.. Mám NIKON D90 + 18-105mm / 3,5 - 5,6G .. Nedarí sa mi s tým fotiť makro fotografiu..blízky predmet mi ani za nič nezaostrí.. neviete čo s tým? Ďakujem za rýchle odpovede vopred.

wayne
2010-05-31 20:35:08+02
len som prebehol diskusiu ale nevidim tu ziadnu relevantnu linku, tak si dovolim jednou prispiet, k teme, hoci je z ineho webu, no je (aspon pre mna) celkom poucna...

http://www.digimanie.cz/art_doc-C152E5E0FFA6C19DC12577140066B598.html

myslim ze uz som ju niekde pastoval

chribik
2010-05-31 20:35:14+02
suhlas! kde je vola, tam je cesta :-)

wayne
2010-05-31 20:38:22+02
príspevok od: drepe
velmi pekne a s nadhladom napisane :) ... kto to ma v oku, nafoti skvelu snimku skoro vsetkym, vid prilozenu snimku - urobena Nikonon D40 tak casto zhadzovanym tu na fore ephoto (http://1x.com/v2/#/photos/architecture/27526/)
mozno sa mi to len zda, ale na dpreview fore pisal chlapik, ze si ju vybral britsky casopis practical photography do svojho cisla, fantasticka praca, niekedy je lepsie mat chut fotit a techniku neriesit...

Granko
2010-05-31 20:44:49+02
príspevok od: chribik
presne tak. ale uzasne je, ze stale mas za cim ist... mozes sa posuvat dalej a pracovat na sebe. na co by sa clovek tesil, keby mal vsetko a hned no nie?
to by bolo nudné...nuda zabíja i myslenie, i dušu i človeka samotného...

chribik
2010-05-31 20:49:57+02
príspevok od: Granko
to by bolo nudné...nuda zabíja i myslenie, i dušu i človeka samotného...
suhlasim. preto asi ludia, ktori mozu mat vsetko na svete nemaju dokopy o nic poriadny zaujem. jednoducho pre to, aby cosi dosiahli nepotrebuju takmer nic urobit. to je ako ked das ludom cosi zadarmo. nikto si to nevazi.... a tak to potom vyzera.

maTTo_corp
2010-05-31 21:08:07+02
...možno to je trochu od témy ale....

...napr ja tiež momentálne nemám na to peniaze aby som si kúpil makro, ale už dlhšie mám starý manuálny objektív a sadu medzikrúžkov....a kto takto fotí makro, vie že to nie je sranda, je tam zväčšenie okolo 2-3:1, treba veľa cloniť, žiadny AF, ostrím pohybom celého fotoaparátu...predtým som si povedal, že live view asi nikdy nepoužijem, no pri tom čo fotiím a s čím fotím je to nenahraditeľný pomocník...

....a najväčšia sranda je, že mňa makro baví...detaily a tak...ale hmyz sa s tým fotiť nedá alebo len ťažko a druhá vec je že pri makro záberoch sa vyžaduje istá kvalita a ja ju neviem s týmto setom dosiahnuť, aby sa vyrovnala drahým makráčom....a čo ma napadlo - skúsim abstrakty....jednak ma to baví a jednak sa strácajú nevýhody ktoré s tým svojim ´kitom´ mám....dokonca ich môžem a používam vo svoj prospech (napr malá hĺbka ostrosti)....takže ono dá sa so všetkým niečo pofotiť, netvrdil by som že nie.....ako chribik napísala - kde je vôľa tam je cesta...ja som si zvolil takúto....:)

Granko
2010-05-31 21:08:33+02
suhlasim. preto asi ludia, ktori mozu mat vsetko na svete nemaju dokopy o nic poriadny zaujem. jednoducho pre to, aby cosi dosiahli nepotrebuju takmer nic urobit. to je ako ked das ludom cosi zadarmo. nikto si to nevazi.... a tak to potom vyzera.
to pre zmenu súhlasím ja :o) ale to už je mimo tejto témy ;o)

chribik
2010-05-31 21:15:14+02
no a to je presne o tom, ze aj s nijakou vybavou sa da dosiahnut zaujimavy vysledok. ide o to byt kreativny, inovativny a dosiahnut z mala maximum. to je umenie! nie s makroobjektivom makro odfotit. vsak to aj ja dokazem :-)

maTTo_corp
2010-05-31 21:18:42+02
no a to je presne o tom, ze aj s nijakou vybavou sa da dosiahnut zaujimavy vysledok. ide o to byt kreativny, inovativny a dosiahnut z mala maximum. to je umenie! nie s makroobjektivom makro odfotit. vsak to aj ja dokazem :-)
ano, stále je to o potrebách každého, to si musí každý zvážiť.....samozrejme nie je makro ako makro, ale hmyz a podobné veci skúsim až ak na to budem mať skutočne výbavu tj. poriadny makráč aspoň 100mm....ale táto potreba šla zatiaľ bokom, investoval som inde a so svojim kitom môžem stále fotiť tieto veci....predtým by som nepovedal, že budem abstraktiť, teraz som sa v tom našiel a dovolím si povedať, že mi to aj celkom ide :) :D...

chribik
2010-05-31 21:22:40+02
príspevok od: maTTo_corp
ano, stále je to o potrebách každého, to si musí každý zvážiť.....samozrejme nie je makro ako makro, ale hmyz a podobné veci skúsim až ak na to budem mať skutočne výbavu tj. poriadny makráč aspoň 100mm....ale táto potreba šla zatiaľ bokom, investoval som inde a so svojim kitom môžem stále fotiť tieto veci....predtým by som nepovedal, že budem abstraktiť, teraz som sa v tom našiel a dovolím si povedať, že mi to aj celkom ide :) :D...
pozrela som si galeriu a s tvojim dovolenim ta zaradim medzi oblubenych :-) pekne veci sa ti zadarili. a tesi ma, ze sa potvrdzuje moja teoria, ze sa najprv treba ´najst´, aby si si vedel vybrat a potom ma zmysel investovat. idem na to dobre :-) tesim sa.

stokinger
2010-05-31 21:28:30+02
Uz si to skúšala??? fotiť s makroobjektívom je makačka a najmä fotiť hmyz... malo svetla pri takom zvacseni... tym padom malinká hlbka ostrosti... najmensi pohyb a ostrost je niekde inde... aj ja som si myslel ze je to ,,jednoduche,, a potom mi trvalo asi mesiac kym som sa s tým naučil fotiť, a to tiež ešte nie tak ako by som si predstavoval... a teda som príklad toho že aj ked má človek makráč nemusí robiť dobré fotky viď moju galérku:):):):):):) videl som už kopec makrozáberov robených kompaktom a moje makro s makráčom sa na ne ani zďaleka nechytá... a inak nejaké makro sa dá pofotiť aj zo seťákom 18-55IS sice iba väčšie veci nejaké vázky motýle... ale dá sa..

maTTo_corp
2010-05-31 21:29:49+02
pozrela som si galeriu a s tvojim dovolenim ta zaradim medzi oblubenych :-) pekne veci sa ti zadarili. a tesi ma, ze sa potvrdzuje moja teoria, ze sa najprv treba ´najst´, aby si si vedel vybrat a potom ma zmysel investovat. idem na to dobre :-) tesim sa.
O:))....to by bolo aby som nedovolil :D....:)

...veru tak, veľa ľudí na tomto portáli je dôkazom, že aj s lacným telom a objektívom sa dá nafotiť nenormálne veci a zasa na druhej strane videl som fotky nafotené špičkovou technikou a čo ja viem.....technika nehraje prvé husle....

maTTo_corp
2010-05-31 21:31:39+02
príspevok od: stokinger
Uz si to skúšala??? fotiť s makroobjektívom je makačka a najmä fotiť hmyz... malo svetla pri takom zvacseni... tym padom malinká hlbka ostrosti... najmensi pohyb a ostrost je niekde inde... aj ja som si myslel ze je to ,,jednoduche,, a potom mi trvalo asi mesiac kym som sa s tým naučil fotiť, a to tiež ešte nie tak ako by som si predstavoval... a teda som príklad toho že aj ked má človek makráč nemusí robiť dobré fotky viď moju galérku:):):):):):) videl som už kopec makrozáberov robených kompaktom a moje makro s makráčom sa na ne ani zďaleka nechytá... a inak nejaké makro sa dá pofotiť aj zo seťákom 18-55IS sice iba väčšie veci nejaké vázky motýle... ale dá sa..
no s 18-55 ´makro´ nenafotíš, iba ak close-up ;))

chribik
2010-05-31 21:32:22+02
no, zhodli sme sa...:-) pisala som to vyssie, presne to iste,len v bledomodrom :-)

stokinger
2010-05-31 21:33:39+02
jasne ze close up... ale aj toto niektorý považujú za makro... ak chce niekto fotit motyle a vázky tak sa dá aj so setakom... jasne za na makro v pravom slova zmylse to nie je....

chribik
2010-05-31 21:35:49+02
par cvakov sa neda povazovat za skusanie. ja nehovorim, ze je to jednoduche. to by som netvrdila. podla fotenie vo vseobecnosti nie je jednoducha zalezitost. hlavne hlbka ostrosti a jej odhad vobec nie je jednoduche. ale naucit sa nieco fotit za mesiac... to je podla mna slusny vysledok :-). mne to bude trvat asi pol zivota :-). skor som to myslela tak, ze urobit vysledok s nijakou vybavou s hodnotenim 3x7 je cosi ine, ako s profi. a tym samozrejme nechcem nikoho urazit.

maTTo_corp
2010-05-31 21:36:12+02
no, zhodli sme sa...:-) pisala som to vyssie, presne to iste,len v bledomodrom :-)
....haha, len som to tu tak prebehol, takže som si nevšimol.....:))....dačo na tom bude, keď sme už (aspoň) dvaja :)

maTTo_corp
2010-05-31 21:37:27+02
jasne ze close up... ale aj toto niektorý považujú za makro... ak chce niekto fotit motyle a vázky tak sa dá aj so setakom... jasne za na makro v pravom slova zmylse to nie je....
a považujú to zle, preto to netreba rozširovať ;))....len o to šlo ;)

stokinger
2010-05-31 21:43:53+02
par cvakov sa neda povazovat za skusanie. ja nehovorim, ze je to jednoduche. to by som netvrdila. podla fotenie vo vseobecnosti nie je jednoducha zalezitost. hlavne hlbka ostrosti a jej odhad vobec nie je jednoduche. ale naucit sa nieco fotit za mesiac... to je podla mna slusny vysledok :-). mne to bude trvat asi pol zivota :-). skor som to myslela tak, ze urobit vysledok s nijakou vybavou s hodnotenim 3x7 je cosi ine, ako s profi. a tym samozrejme nechcem nikoho urazit.
inak tym mesiacom som myslel iba ovládanie skla, nie fotenie ako celok... fotiť sa učí človek celý život a niekto sa to aj tak nenaučí... no a urobiť dobrý výsledok...no ako sa to vezme...s tým celkom nesúhlasim... dá sa s tým suhlasiť pokiaľ sa fotky tlacia na malý formát resp. ked ide o web formát... ok vtedy rozdiel moc nevidno... ja osobne ked tlacim tak na A4 a viac a ver mi tam tu technickú kvalitu resp. nekvalitu vidno riadne...

chribik
2010-05-31 21:53:49+02
inak tym mesiacom som myslel iba ovládanie skla, nie fotenie ako celok... fotiť sa učí človek celý život a niekto sa to aj tak nenaučí... no a urobiť dobrý výsledok...no ako sa to vezme...s tým celkom nesúhlasim... dá sa s tým suhlasiť pokiaľ sa fotky tlacia na malý formát resp. ked ide o web formát... ok vtedy rozdiel moc nevidno... ja osobne ked tlacim tak na A4 a viac a ver mi tam tu technickú kvalitu resp. nekvalitu vidno riadne...
asi si nerozumieme. suhlasim s technickou kvalitou. neda sa porovnavat medzikruzok s makro objektivom. ide mi skor o uhol pohladu a dosiahnutie vysledku (impaktu) s vybavou za 5,50. tak som to myslela

Strana 3 z 4

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()