Fórum » O FOTOGRAFOVANÍ

Dlhy cas - maximum

lukas318
lukas318 2010-08-12 22:56:02+02
Ako je to s DSLR a dlhym casom? Standard je 30 sekund a vie mi niekto povedat akym najdlhsim casom je schopna fotit zrkadlovka? Myslim ze sa nato pouziva nastavenie bulb /ziarovka/. Konkretne mam na mysli fotky hviezd kde pisu ze to fotia takym dlhym casom ze vytvaraju casti kruznic.Napr http://photo.net/photodb/photo?photo_id=9600559 je to orig alebo je to dorobene? Alebo:http://photo.net/photodb/photo?photo_id=11204650 Diky

Martin Brojo
ocenenie redakciou 2010-08-13 07:58:31+02
príspevok od: additional_eye
Nie na nom, ale na baterke.
Samozrejme batéria je limitujícim faktorom.

additional_eye
2010-08-13 08:13:34+02
príspevok od: Martin Brojo
Samozrejme batéria je limitujícim faktorom.
Dovolim si pridat, ze sa vyzaduje minimum okolneho svetla, vhodne pocasie a zarovne vhodny cas, kedy je atmosfera najcistejsia. Ale, predsa na pisanie navodov, su tu ini ´´Majstri´´.

rbr69
2010-08-13 08:36:13+02
príspevok od: soulfly
Ja na zaklade vlastnej skusenosti viem, ze by som ju urcite zapinal.Vramci postprocesu funguje redukcia sumu uplne inac a niekolkohodinova expozicia aj na iso 100 vie s fotkou riadne zatocit aj an tych lepsich fotakoch, o nejakych low endoch nehovoriac.
urcite by som ju nezapinal, fotit hodinovu expoziciu a potom hodinu cakat na zapis a nahodou zistit, ze sa mi pohol stativ a trajektorie hviezd su seknute ... to nie ... a kolko dlhocasovych vies urobit v noci pri zapnutej NR? ... ak fotis 5 minutovky a pod, tak mozno ano, inak nie ... dalsia vec, ze zapnutou NR zdvojnasobujes stavenie baterky, a na noc ich treba aj tak viac, nehovoriac, ze dlhe trajektorie hviezd sa najlepsie fotia za ´cisteho´ pocasia, takze skor v zimnom obdobi a to = znizenie kapacity baterie v chlade ... tolko skusenost, vcera som fotil 1 hod. expoziciu plus nejake kratsie, bol som vonku 3 hodiny, neviem si to predstavit s zapnutou NR

mago
2010-08-13 11:44:53+02
príspevok od: Martin Brojo
no neviem, žerie to batériu a po druhé keďže hviezdy na oblohe sa pohybujú, nemôže sa stať, že to pomýli redukciu šumu?
Redukcia sumu vo fotoaparatoch Canon EOS si najprv vytvori tzv. darkframe tj. fotografia s nulovym osvetlenim, rovnakym expozicnym casom ako povodna fotografia a idealne nasnimana za rovnakych podmienok (teplota). Tento typ fotografie obsahuje tepelny sum, mrtve pixle. Svetelny sum tu nevznika. Nasledne sa darkframe odcita od originalu. Darkframe si mozete nafotit aj neskor a upravu urobit v postprocessingu. V pripade, ze sa rozhodnes fotit jednu dlhu expoziciu je rozumne to nechat urobit priamo vo fotoaparate. Ak sa rozhodnes fotit niekolko nasobne kratsie expozicie je nevyhnutne zvolit opacny postup. V inom pripade by sa v pomyselnej drahe hviezd nachadzali medzery a vysledny obrazok by bol prerusovana ciara...

soulfly
2010-08-13 12:00:13+02
príspevok od: rbr69
urcite by som ju nezapinal, fotit hodinovu expoziciu a potom hodinu cakat na zapis a nahodou zistit, ze sa mi pohol stativ a trajektorie hviezd su seknute ... to nie ... a kolko dlhocasovych vies urobit v noci pri zapnutej NR? ... ak fotis 5 minutovky a pod, tak mozno ano, inak nie ... dalsia vec, ze zapnutou NR zdvojnasobujes stavenie baterky, a na noc ich treba aj tak viac, nehovoriac, ze dlhe trajektorie hviezd sa najlepsie fotia za ´cisteho´ pocasia, takze skor v zimnom obdobi a to = znizenie kapacity baterie v chlade ... tolko skusenost, vcera som fotil 1 hod. expoziciu plus nejake kratsie, bol som vonku 3 hodiny, neviem si to predstavit s zapnutou NR
No ja som fotil cca 2 hodiny cize s redukciou sumu to bolo 4 a baterka to zvladla..treba ju mat plne nabitu...pripadne fotit s gripom, ale samozrejme v zime sa kapacita znizuje rychlejsie to je fakt.
Zapnutu nr teda rozhodne nelutujem, urcite to celkovemu vzhladu pomoze, navyse stativ sa ti moze pohnut aj v prvej minute expozicie a nemusis si to vsimnut a fotit dalsiu hodinu..takze ak by som sa mal obavat toho asi by som nefotil nikdy.
Btw teraz som na test fotil polminutovu expoziciu s dalsou polminutovou redukciou sumu, hned po exponovani som fotak zobral so stativu a tocil s nim do vsetkych sran. Ked sa dokoncila NR pozrel som fotku a cuduj sa svete - bez pohnutia. Fotoaparat, ako uz bolo spomenute foti cierny snimok /tmu/ a teda nejake dodatocne pohnutie stativu nema ziaden efekt. To, ci je lepsie tam cakat dalsiu hodinu ci dve, alebo sa da ho zobrat a ist domov a nechat si ho dorobit NR v brasni netusim, to skor asi nie, kazdopadne pohnutie stativu nezavazi ani za mak po dokoncenej expozicii.

rbr69
2010-08-13 12:31:59+02
Je mi jasne, ze pri ukladani snimku (spracovavanie v ramci zapnutej NR) mozes robit s fotakom co chces ... islo mi len o zabity cas, bez nahladu, ze ako vobec dlhocasova vysledna expozicia vyzera

NemesiS
2010-08-13 12:36:24+02
no však to je jasné že druhá snímka je čierno čierna tma.
takže pokojne si v zime odfoť hodinovú expo, nalož foťák do auta a počas cesty domov si on môže exponovať čierny snímok.

rbr69
2010-08-13 12:39:34+02
príspevok od: mago
Redukcia sumu vo fotoaparatoch Canon EOS si najprv vytvori tzv. darkframe tj. fotografia s nulovym osvetlenim, rovnakym expozicnym casom ako povodna fotografia a idealne nasnimana za rovnakych podmienok (teplota). Tento typ fotografie obsahuje tepelny sum, mrtve pixle. Svetelny sum tu nevznika. Nasledne sa darkframe odcita od originalu. Darkframe si mozete nafotit aj neskor a upravu urobit v postprocessingu. V pripade, ze sa rozhodnes fotit jednu dlhu expoziciu je rozumne to nechat urobit priamo vo fotoaparate. Ak sa rozhodnes fotit niekolko nasobne kratsie expozicie je nevyhnutne zvolit opacny postup. V inom pripade by sa v pomyselnej drahe hviezd nachadzali medzery a vysledny obrazok by bol prerusovana ciara...
Po vcerajsej hodinovej expozicii bez zapnutej NR je samozrejme mnozstvo farebneho tepelneho sumu na vyslednom RAWe. Takze skusim teraz nafotit darkframe s rovnako dlhou expoziciou a tepelnym sumom pri takto zahriatom cipe.
Vrta mi hlavou ci si neurobit premapovanie cipu s hodinovou expoziciou
tak ako sa to robi s polminutovou az cca 3 minutovou, ktore sa osvedcili na eliminaciu mrtvych a hot pixelov
http://sites.google.com/site/rbrunovsky/blog/horuceamrtvepixely
ale predpokladam, ze to nebude to prave orechove, lebo pripremapovani sa jedna o hot pixely, ktore casom (podla dlzky expozicie) sa prejavia na snimku, avsak pri dlhocasovej sa jedna este aj o tepelny farebny sum.

rbr69
2010-08-13 12:41:38+02
len co ak chces nasledne urobit dalsiu inak komponovanu dlhocasovku? ... zdriemnut si hodinku v aute? ;-)

soulfly
2010-08-13 13:34:23+02
príspevok od: rbr69
Je mi jasne, ze pri ukladani snimku (spracovavanie v ramci zapnutej NR) mozes robit s fotakom co chces ... islo mi len o zabity cas, bez nahladu, ze ako vobec dlhocasova vysledna expozicia vyzera
no je to cele o trpezlivosti:)

rbr69
2010-08-13 13:58:25+02
príspevok od: soulfly
no je to cele o trpezlivosti:)
veru pravda, stat hodinu sam s chrochtajucimi divocakmi okolo je trening trpezlivosti

ričárd
2010-08-13 14:36:40+02
si limitovaný len batériou... ktorá sa ti po čase aj tak vybije. preto je na tie extrémne dlhé časy (niekolko hodín) asi stále najvhodnejší analóg...

attiii
2010-08-19 02:12:49+02
príspevok od: ričárd
si limitovaný len batériou... ktorá sa ti po čase aj tak vybije. preto je na tie extrémne dlhé časy (niekolko hodín) asi stále najvhodnejší analóg...
podla teba s nikonom f55, by som taku fotku v poho zvladol? napriklad z kopca, pohlad na osvetlene mesto? su tam cr5 baterky 2..

viator
2010-08-19 06:23:07+02
Pri filme hrá významnú rolu aj Schwarzschildov jav / kto by sa zabával s hypersenzibilizáciou / , digitály tento efekt nemajú...

attiii
2010-08-20 02:22:46+02
príspevok od: viator
Pri filme hrá významnú rolu aj Schwarzschildov jav / kto by sa zabával s hypersenzibilizáciou / , digitály tento efekt nemajú...
aha :D a teraz tak aby som to pochopil? a vies mi odpovedat na moju predoslu otazku? ci to zmaknem s nikonom f55?

viator
2010-08-20 07:13:20+02
príspevok od: attiii
aha :D a teraz tak aby som to pochopil? a vies mi odpovedat na moju predoslu otazku? ci to zmaknem s nikonom f55?
Ahoj, zmáknuť to s F55 zmákneš no pokiaľ exponuješ na film dlhú expozíciu, treba s uvedeným javom rátať. Laicky povedané /ak film nebudeš hypersenzibilizovať/ citlivosť filmu akoby klesala so stúpajúcim časom expozície /jav sa prejavuje už pri rádovo sekundových expozíciách/. Takže rovnako dlhá expozícia /pri rovnakých exp. hodnotách ISO,čas,clona/ na film a na digi. čip nebude vyzerať rovnako. Skús wikipedia, možno to tam je :)
No a aby dlhé expozície nedimenzovala batéria, používajú sa ext. zdroje.
Pekný deň.

attiii
2010-08-20 23:31:31+02
prepac za tie otazky, ale fakt by som to chcel este zeralizovat, kym je pekne poacsia, s holkou stanoavt a tak.. :D sice to tu nepatri.. :D

ale vedel by si mi dat nejaky kratsi strucny navod? bo ani ta hypersen.. nerviem co mi nehovori nejak vela.. mam pouzit nejaky film s mensim isom nie? napr 64

attiii
2010-08-20 23:37:47+02
a inac som pozeral teraz, ze to nema tu ´dieru´ na cable release

attiii
2010-08-22 19:09:57+02
niekto nieco?

viator
2010-08-22 21:17:14+02
Ahoj, prepáč že meškám s odpoveďou, no skôr to nešlo. Pozeral som manuál od F55 no a pri nastavení na M a nastavení času nad 30s by mala byť na display-i značka -- . Potom pri prvom zatlačení spúšte sa závierka otvorí/začína expozícia a pri druhom sa zavrie/koniec expozície. Čas si teda zvolíš Ty. S hypersenzibilizáciou by sa netreba zbytočne zaoberať, to je na dlhšie... Vyskúšaj niečo s dlhým časom a následne uprav exp. hodnoty / neviem aký máš zámer /. Samozrejme je vhodné použiť statív. Práve začína pomerne jasná noc :) tak veľa zdaru

Strana 2 z 3

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()