Fórum » O FOTOGRAFOVANÍ

Nasvietenie postav v exteriery

lukas318
2010-08-12 23:06:30+02
Ako najlepsie nasvietim holku vonku tak aby nemala pri vyrazne tiene, ale aby boli co najjemnejsie? Ked pouzijem blesk tien ma divne farby oproti casti tvare na ktoru svieti slnko, ked pouzijem odrazku mozno je to lepsie ale nevyhoda je ze svieti modelke prudsie do oci a na fotkach zmuri. Ako tento problem riesite vy? Svetlo a softbox? Ake silne? Ďíky

Martin Brojo
ocenenie redakciou 2010-08-12 23:12:46+02
Blesk nespôsobý žmúrenie pri fotení, až po odpálení blesku. Najlepšie je použiť viac bleskov s príslušenstvom (dáždnik, softbox ...), alebo zábleskových svetiel. Aké silné? Podľa potreby, na to sa nedá jednoznačne odpovedať. Odporúčam ti naštudovať si niečo o tom vo fotoškole - nájdeš ju tu na ephoto.

Strhak
2010-08-12 23:34:39+02
alebo ak máš dakoho so sebou dáš mu do rúk veľkú odraznú dosku, ale bez návleku a použiješ ju ako tienidlo. Cez tú tenkú bielu látku prechádza dostatok svetla a navyše slúži aj ako difúzor. To je taký najjednoduchší postup. Môžeš použiť aj viacej bleskov s ktorými nemusíš svietiť na priamo, ale odrazom napríklad od dáždnika. Mohol by som takto písať pomaly do nekonečna lebo možností je veľa a každá je správna. Ide len o to aký efekt chceš dosiahnuť. Tiež ti odporúčam si to naštudovať, ale skôr by som odporučil dáku knižnú publikáciu ktorú si kľudne môžeš zobrať so sebou na fotenie a skúšať si prakticky príklady z nej ;-)))

viator
2010-08-13 06:51:39+02
Ak je intenzita záblesku dostatočne silná a vadia len farby, dajú sa na jej doladenie použiť farebné filtre. Alebo to tienidlo (Strhak), záleží aj od pozadia...

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2010-08-13 08:58:57+02
Na tejto stranke uvidis ako sa to robi. Ale kazdy spas nieco stoji.
www.sunbounce.com

conan7
2010-08-13 09:14:35+02
a aké veľké máš odrazky?

lukas318
2010-08-13 16:24:03+02
príspevok od: Martin Brojo
Blesk nespôsobý žmúrenie pri fotení, až po odpálení blesku. Najlepšie je použiť viac bleskov s príslušenstvom (dáždnik, softbox ...), alebo zábleskových svetiel. Aké silné? Podľa potreby, na to sa nedá jednoznačne odpovedať. Odporúčam ti naštudovať si niečo o tom vo fotoškole - nájdeš ju tu na ephoto.
nemyslel som ze blesk sposobi zmurenie oci ale odrazova doska...

lukas318
2010-08-13 16:25:34+02
príspevok od: conan7
a aké veľké máš odrazky?
kruhovu myslim ze 110 cm primer

conan7
2010-08-13 16:41:25+02
príspevok od: lukas318
kruhovu myslim ze 110 cm primer
lebo to vieš, že čím väčšia plocha, tým rozptýlenejšie svetlo však? hoci 110 sa mi nezdá málo, aj ja len teraz začínam s tým odrazkovaním, neskúšal si experimentovať so vzdialenosťou od fotografovaného objektu?

lukas318
2010-08-13 16:43:23+02
chcem to nasvietit presne ako su nasvietene baby na tejto stranke:
http://www.self.sk/?page=collection

momentalne mam canon blesk 430ex s difuzorom na blesk a odrazku 110 cm 4 farebnu,
mam kupit svetla alebo radsej este jeden blesk a dazdniky na blesk?

lukas318
2010-08-13 16:50:08+02
príspevok od: conan7
lebo to vieš, že čím väčšia plocha, tým rozptýlenejšie svetlo však? hoci 110 sa mi nezdá málo, aj ja len teraz začínam s tým odrazkovaním, neskúšal si experimentovať so vzdialenosťou od fotografovaného objektu?
skusal, samozrejme cim ides dalej intenzita klesa, len ked dam zlatu alebo striebornu ked svieti slnko je to dost prudke a modelka zatvara oci, biela ma zase taku horsiu farbu, zlata ukaze najlepsie

Martin Brojo
ocenenie redakciou 2010-08-13 19:13:21+02
skusal, samozrejme cim ides dalej intenzita klesa, len ked dam zlatu alebo striebornu ked svieti slnko je to dost prudke a modelka zatvara oci, biela ma zase taku horsiu farbu, zlata ukaze najlepsie
opäť sa vraciame k fotoškole. osobne mám pocit, že ti chýbajú základné znalosti, takže opäť doporučujem naštudovať si všetko čo je vo fotoškole.

Martin Brojo
ocenenie redakciou 2010-08-13 19:15:50+02
pýtaš sa na niečo čo vysvetliť je na veľa, veľa písania, takže pochybujem, že sa to tu niekomu bude chcieť a hlavne väčšina o tom je vo fotoškole, takže načo by to niekto opäť písal.

Kveto
2010-08-13 19:39:07+02
:) no dal si zaujímavý príklad :)
ale musíš sa najprv naučiť chodiť kým budeš môcť lietať
doporučujem vyhladať strobist stránky a skúšať a skúšať a skúšať no a o mesiac ukáž nejakú fotku

mirec684
2010-08-14 20:22:40+02
prosim vas kto by mi vedel poradit ohladom fotenia s druhou lamelou a pouzitia blesku a dlhych casov? lebo chcem to vyskusat ale akosi sa endari...chcel bysom dosiahnut efekt napr. svetelne ciary aut a napr zaostrena postava a fotene vecer bleskom ako sa to robi,prosim poradte mi dakuejm.

Martin Brojo
ocenenie redakciou 2010-08-14 23:13:03+02
príspevok od: mirec684
prosim vas kto by mi vedel poradit ohladom fotenia s druhou lamelou a pouzitia blesku a dlhych casov? lebo chcem to vyskusat ale akosi sa endari...chcel bysom dosiahnut efekt napr. svetelne ciary aut a napr zaostrena postava a fotene vecer bleskom ako sa to robi,prosim poradte mi dakuejm.
odporúčam fotoškolu, alebo ak sa ti nechce čítať, tak príď do PB vysvetlím, ukážem - vcelku zadarmo :-)

Ultra TXF
2010-08-15 10:07:11+02
príspevok od: mirec684
Pozri si na www.fotoroman.cz . Je tam komplet teória fotografovania.Prehľadne spracované,nájdeš si trebárs svietenie bleskami a naštuduješ.Sú tam fotografie,
vysvetlenia.
Asi by si mal začať tam skôr než budeš čokoľvek dokupovať a míňať peniaze.

Ultra TXF
2010-08-15 10:11:27+02
Ak vieš anglicky aspoň trochu,tak na stránke http://neilvn.com/tangents/
máš v podstate kompletne teóriu fotenia aj s príkladmi a vysvetlením.
Vpravo v modrom stĺpčeku sú jednotlivé témy,tak si tam klikni (odporúčam ísť postupne od vrchu v časti ´articles´ ) a pozri si ako sa fotí s bleskami.
Je tam všetko aj s teóriou .

mirec684
2010-08-15 12:01:17+02
príspevok od: Martin Brojo
odporúčam fotoškolu, alebo ak sa ti nechce čítať, tak príď do PB vysvetlím, ukážem - vcelku zadarmo :-)
dik ale si daleko lebo mam aj ext.blesk a mam uz aj odpalovace tak som aj skusal vcera s tou druhou lamelou a kratkimi casmi ale moc mi to este nejde a fotoroman som pozeral len tam som toho moc nenasiel.

mirec684
2010-08-15 12:02:13+02
no dik len tam som toho moc nenasiel a studujem aj na inych lae aj ked som to skusal s dlhimi casmi nedari sa to este tak moc a mam aj odpalovac aj ext blesk

Strana 1 z 2

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()