Tak uz to prislo aj na mna,svadba v rodine a samozrejme ziadost o fotografovanie...rybarik sa foti lahsie...:) samozrejme som im vysvetlil suvistlosti,ze nie som ziadny kreativec,samozrejme som to fotil zadarmo,nafotil som cca 2000 zaberov do RAW-u....bohuzial prsalo,bolo pod mrakom tak som musel blyskat...a teraz moja prosba-kto sa vyzna a ma chut skusit poradit ohladne TK-ostrost nerieste,je dobra,potrebujem hlavne ci je ok WB,a ci nie su blede tvare...dakujem za pomoc...:)-http://www.vivo.sk/album/13222/svadba
IceDive1: ten usmev na kvetinky by si musel velice dobre vyregulovat blesk na priamo bez cohokolvek, aby si ho mal takto rozptyleny. Ja si osobne myslim, ze s bleskom na priamo bez cohokolvek by si takyto efekt nedosiahol. Je to urcite fotene v tmavom tieni a pekne presvetlene vsetko. Blesk na priamo by sposobil niektore miesta prepalene. Toto je vsak iba moj teoreticky nazor.
IceDive1: ten usmev na kvetinky by si musel velice dobre vyregulovat blesk na priamo bez cohokolvek, aby si ho mal takto rozptyleny. Ja si osobne myslim, ze s bleskom na priamo bez cohokolvek by si takyto efekt nedosiahol. Je to urcite fotene v tmavom tieni a pekne presvetlene vsetko. Blesk na priamo by sposobil niektore miesta prepalene. Toto je vsak iba moj teoreticky nazor.
Boris posobi to stale velmi plocho. Netvrdim ze na bezne fotky/albumovky to je zla vec ale napr. taketo aranzovane svadobne by uz mali byt o inom. Tot moj nazor. :)
Moj nazor na fotky. Ak si uz nafotil 2000 RAW tak sa pokus z toho RAW aj daco dostat. V LR ci inom editore sa pohraj z farbami, saturuj/desaturuj, pridaj trochu vinetacie, vyskusaj prednastavene efekty LR atd.
Osobne nemam rad farebne prekrutene fotky, ale ako si vsimam tak prave farebne nereality su medzi obycajnimi ludmi chapane ako krasa a art. Cize tahaj farebne kurvitka vo svojom oblubenom editore RAW a spravis z podriemeru ART ;)))))
Ak ide o ten blesk, tak to uz neries, aj tak na fotke 10x15 bude vidno velky prd. Na A4 to zaretusujes.
a aj tato foto je s tym fotena :-) Lumiquesty, aspon tie, ktore mam ja, cize Ultrabounce a Ultrasoft su ucinne len z blizka.. cim blizsie si k fotenemu objekty, tym lepsi efekt maju.. a myslim si, ze aj pri inych podobnych softboxoxh alebo bounceroch na systemove blesky to tak bude :-)
To je tak nielen pri bounceroch,ale všeobecne platí,že čím si bližšie k objektu,tak je svetlo jemnejšie a tiene menej výrazné. Je to o ploche zdroja svetla,aj 100cm softobox keď dáš ďaleko,tak budú tiene tvrdšie,čím bližšie s ním pôjdeš ,tým bude svetlo mäkšie.
ked som doma testoval ake je to s tou bielou capickou a bez capicky, pozoroval som neviditelny rozdiel v makkosti svetla a mierne, pri auto WB bezpredmetne oteplenie svetla. Pokial viem, jediny ucel, na co su tieto vyrobky urcene je vyziarenie svetla aj do bokov, co za predpokladu blizkych stien a ich konstalacii v priaznivych uhloch zabezpeci, ze svetlo oziari foteny objekt zo vsetkych stran. Pri foteni na priamo by som videl vyznam v stlmeni svetla, ale aj to je blbost lebo TTL meranie zas prida na vykone, takze to len viac zere baterky. Je jednoduchsie pouzit kompenzaciu blesku. Porovnaval som to aj s nafukovacim softboxom co sa navlieka na blesk a ten ma nulovy ucinok, nie tak hentaka mala krabicka.
ked som doma testoval ake je to s tou bielou capickou a bez capicky, pozoroval som neviditelny rozdiel v makkosti svetla a mierne, pri auto WB bezpredmetne oteplenie svetla. Pokial viem, jediny ucel, na co su tieto vyrobky urcene je vyziarenie svetla aj do bokov, co za predpokladu blizkych stien a ich konstalacii v priaznivych uhloch zabezpeci, ze svetlo oziari foteny objekt zo vsetkych stran. Pri foteni na priamo by som videl vyznam v stlmeni svetla, ale aj to je blbost lebo TTL meranie zas prida na vykone, takze to len viac zere baterky. Je jednoduchsie pouzit kompenzaciu blesku. Porovnaval som to aj s nafukovacim softboxom co sa navlieka na blesk a ten ma nulovy ucinok, nie tak hentaka mala krabicka.
Presne tak - umela krabicka je dobra tak akurat na to, ze blesk sa siri viac do boku ako normalne, cize moze mat efekt pri pouziti ultra sirokeho objektivu. Alebo ak ide o malu miestnost, ale vtady sa da aj klasicky odrazat od stropu/steny a vysunut trochu dosticku na tiene pod ocami. To, ze to ludia vonku maju nasadene a posielaju signaly na mars, na tom sa vzdy len dobre zasmejem. Skor mi to pride, ze proste behaju von/dnu a sa im to nechce davat dole.
A vselijake tie softboxy na blesk - efekt velmi maly, to by muselo mat aspon 1m priemer aby to ozaj stalo za to. Vonku nie je nad klasicku velku odraznu dosku, ktora stoji cca. rovnako ako niektore softboxy na blesk.
S tým tlmením svetla je to tak nejak ako píše Daniel.
Ja mám odskúšané, že pri malých vzdialenostiach (a pri vysokej citlivosti), kedy môže teoreticky dôjsť k prepáleniu, pri TTL meraní blesk vyžiari menej svetla než keď ho dám manuálne na najnižší výkon.
ja som sa trochu zle vyjadril, ze s tou kockou odrazene svetlo osvieti objekt zo vsetkych stran, konecny efekt je ten, ze tiene, ktore objkt vrhne nie su tak hlboke, lebo svetlo lieta po celej mistnosti a tie tiene presvetli. To ale plati len v specifickych situaciach.
Ta odrazna dosta je dobra vec ked ju ma kto drzat, ale niekomu to permanentne odrazene svetlo vadi. Nevesta zacala zmurit. Fakt je, ze je to najlacnejsie a ucinne riesenie,
presne to som urobil,okopcil som par poz,studoval som internet,mam aj dalsie tie su mozno kreativnejsie....tieto som totiz vytlacil a manzelka mi povedala ze maju nejake blede ksichty....mne sa zdaju dobre tak zato ta otazka,ci mam dobre nastaveny monitor...chcem aby boli aspom technicky dobre...:)
tvare su trosililinku blede ani nieje prilis velka kresba v satoch nevesty ale to sa da este opravit.inak to nie je pre zaciatok zle.len tak dalej.
Pri svadbach je tam vzdy vodic, ktory snad bude ochotny tu dosku podrzat :-) Je pravda, ze strieborna/zlata farba odraza svetlo ako diva, ale klasicka biela je pouzitelna. Ja svadby nefotim, par som skusil pre zabavu kamosom ako druhy fotograf. Teraz som vynimocne fotil ako jediny fotograf pre brata, tak ak by mal niekto minutu a napisal par postrehov, tiez budem vdacny. Dufam, ze sa autor na to za mna nehneva, nechcem zbytocne zakladat novu temu.
http://s559.photobucket.com/albums/ss31/jarosujo/Wedding%20Miro%2024%20July%202010/?albumview=slideshow
Nooo, to by som povedal,že podstatne lepšie.
Osobitne sa mi páčia kompozične ,DOFkou hlavne tie v sépiovej verzii .
Inak na niektorých detailnejších fotkách by som sa nebál trochu retušnúť tváre.
Aspoň jemne .
Celkovo sa mi to páči .
Svadobne foto,technicka pomoc
Osobne nemam rad farebne prekrutene fotky, ale ako si vsimam tak prave farebne nereality su medzi obycajnimi ludmi chapane ako krasa a art. Cize tahaj farebne kurvitka vo svojom oblubenom editore RAW a spravis z podriemeru ART ;)))))
Ak ide o ten blesk, tak to uz neries, aj tak na fotke 10x15 bude vidno velky prd. Na A4 to zaretusujes.
A vselijake tie softboxy na blesk - efekt velmi maly, to by muselo mat aspon 1m priemer aby to ozaj stalo za to. Vonku nie je nad klasicku velku odraznu dosku, ktora stoji cca. rovnako ako niektore softboxy na blesk.
Ja mám odskúšané, že pri malých vzdialenostiach (a pri vysokej citlivosti), kedy môže teoreticky dôjsť k prepáleniu, pri TTL meraní blesk vyžiari menej svetla než keď ho dám manuálne na najnižší výkon.
Ta odrazna dosta je dobra vec ked ju ma kto drzat, ale niekomu to permanentne odrazene svetlo vadi. Nevesta zacala zmurit. Fakt je, ze je to najlacnejsie a ucinne riesenie,
http://s559.photobucket.com/albums/ss31/jarosujo/Wedding%20Miro%2024%20July%202010/?albumview=slideshow
Osobitne sa mi páčia kompozične ,DOFkou hlavne tie v sépiovej verzii .
Inak na niektorých detailnejších fotkách by som sa nebál trochu retušnúť tváre.
Aspoň jemne .
Celkovo sa mi to páči .
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie