Fórum » O FOTOGRAFOVANÍ

UV filter - problem ostrenie

tadzesi
2010-10-28 08:48:11+02
K veci. Fotenie kapely v lokalnom bare, svetlo ako v bare 1-2 EV, D700, 24-70, 70-200, Nikon, f2.8, na sklach UV HMC HOYA, pribliskaval som, M mod, 1/60s. 1600 ISO, flash v auto mode. Fotil som tam 1x bez UV filtrov a skla celkom slusne ostrili, nebol problem. Posledne som tam fotil opat, ale nasadil som UV filtre nech nenicim skla. Na pocudovanie skla mali problem zaostrit a to dost pravidelne. Mate podobnu skusenost? Rozhodne 2x (3x) v bare zhodim UV a ostrenie bude opat v norme.

Timotej Jančár
2010-10-28 09:04:58+02
Na tieto sklá by som rozhodne nič iné nedával, ako Hoya UV HD. Problém s ostrením si mal možno kvôli tomu, že sa Ti ostrenie snažilo zaostriť na reflexy z UV filtra. Inak tieto filtre nespôsobujú až taký úbytok svetla, že by Ti sklo neostrilo kvôli nedostatku svetla. Naviac ak si mal ext. blesk nemal by byť teoreticky vôbec žiaden problém, nakoľko ostrí na mriežku z blesku, nie na prisvetľovací reflektor. Určite odporúčam UV HD. Mám tie filtre na rovnakých sklách, fotil som aj akcie v kluboch a nebol problém ;-)

tadzesi
2010-10-28 09:13:24+02
príspevok od: Timotej Jančár
Na tieto sklá by som rozhodne nič iné nedával, ako Hoya UV HD. Problém s ostrením si mal možno kvôli tomu, že sa Ti ostrenie snažilo zaostriť na reflexy z UV filtra. Inak tieto filtre nespôsobujú až taký úbytok svetla, že by Ti sklo neostrilo kvôli nedostatku svetla. Naviac ak si mal ext. blesk nemal by byť teoreticky vôbec žiaden problém, nakoľko ostrí na mriežku z blesku, nie na prisvetľovací reflektor. Určite odporúčam UV HD. Mám tie filtre na rovnakých sklách, fotil som aj akcie v kluboch a nebol problém ;-)
Bar bol narvany, brasnu som nachal v zamknutom sklade a uz som nechcel davat filtre z objektivu dole kedze som namal na nich puzdro. Vlacit UV po vreckach s klucmi od auta a drobnimi by im urcite nepomohlo ku stastiu.

Ale jo, to ostrenie na reflexy z UV moze byt ono. Dalsi faktom moze byt ze tam bolo o daco viac nafajcene, cize aj to pomohlo k problemom s ostrostou.

Timotej Jančár
2010-10-28 09:21:53+02
To áno, v tých podmienkach to ostrenie mohlo byť sťažené... Ale ajtak - tými UV filtrami degraduješ tie špičkové objektívy...Optická kvalita tých filtrov je o pekných pár tried nižšie.

tadzesi
2010-10-28 09:34:35+02
To áno, v tých podmienkach to ostrenie mohlo byť sťažené... Ale ajtak - tými UV filtrami degraduješ tie špičkové objektívy...Optická kvalita tých filtrov je o pekných pár tried nižšie.
Hmm, ano. Ako to je s opravou prednej sosovky u tychto objektivov. Dajme tomu ze po case aj ked budem davat akykolvek pozor, tak ich urcite skrabnem.

UV filtre som nasadil len a len koli ochrane sosovky, cize opat poputuju do puzdier a HOYA zarobila :)))

Timotej Jančár
2010-10-28 09:55:24+02
Oprava anti-reflexných vrstiev, či poškriabaného predného elementu týchto objektívov bude stáť určite viac, ako HDčkové UV filtre. Čo poznám fotografov, ktorí sa živia fotením diskoték - na skle vždy UV HD. A to tam môžeš mať nastálo.

Radko.com
2010-10-28 11:45:23+02
Chcem sa spýtať, viem že je to odveci, ale nevygooglil som to... existuje značka CPL filtru maka, makam alebo niečo podobné?

Timotej Jančár
2010-10-28 12:20:26+02
O ničom takom som v živote nepočul a gogel mi tiež nič nevypľul...
Prečo sa pýtaš?

Radko.com
2010-10-28 12:30:46+02
Niekto mi niečo hovoril o dákom CPL a malo to takýto podobný názov, len neviem ako to presne bolo...
btw, nevedel by si mi poradiť, niečo také v dobrej cenovej relácií? 52mm

Timotej Jančár
2010-10-28 12:52:57+02
Mrkni sa u nás na Hoya Filter CIR-PL UV HRT. Kvalitnejší je potom Pro1 Digital a HD.
Ako často ho plánuješ používať? reps. na čo?

Radko.com
2010-10-28 13:01:05+02
Mrkni sa u nás na Hoya Filter CIR-PL UV HRT. Kvalitnejší je potom Pro1 Digital a HD.
Ako často ho plánuješ používať? reps. na čo?
Premýšlam, že ho založím na 35 kým budem mať len 1 filter, potom ho založím aj na 50... a chcel by som ho používať tak všeobecne... krajinky, portréty ľudí... bol by používaný takmer stále.
Ďakujem, idem na to mrknúť

tadzesi
2010-10-28 13:16:09+02
Definicia polarizaku hovori ze potlaca odrazene svetlo od nekovovych predmetov. Ak mas vodnu hladinu tak pri spravnom naklone uvidis na dno ak v pripade ze je voda cista. Na portrety v tom nevidim vyuzitie a ani na denno denne nosenie na objektive.

TTL
2010-10-28 14:41:45+02
príspevok od: Radko.com
Chcem sa spýtať, viem že je to odveci, ale nevygooglil som to... existuje značka CPL filtru maka, makam alebo niečo podobné?
Marumi

TTL
2010-10-28 14:53:25+02
BTW kto sa boji skrabancov na prednom clene, alebo dokonca ceny opravy skrabancov, zase davam do pozornosti link > http://www.lensrentals.com/news/2008.10.30/front-element-scratches

Okej, v bare by bol vyrazny skrabanec neprijemny, mohol by trochu zhorsit odolnost voci protisvetlu. Lenze filter trochu zhorsuje odolnost voci protisvetlu uz ´by default´, takze... Asi by som aj tak fungoval bez filtra.

tadzesi
2010-10-28 14:59:55+02
Bar je exterm pri foteni a nefoti sa to kazdy den, takze 3-6 hodin sklo bez UV prezije.

conan7
2010-10-28 15:38:50+02
mám rovnaký názor na škrabance ako TTL, nemá to na fotku žiadny vplyv podľa mňa je to kozmetická chyba a niektorí už chorobne to riešia. ja som absolútne anti-filtrový.
mimochodom kúpim canon 35 f1.4 aj so škrabancom keby niekto :)))

Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2010-10-28 19:16:43+02
no neviem ja mam na všetkom Hoya HMC a nebol zatiaľ s tým problém a to fotím pri 1/60s a 3200 až 6400 ISO často na svadbách pri clonách F1,8-F3,5. Nebol v bare trošku dym? /Podotýkam že fotím s 5D II len na stredový bod, a to 5D má asi dosť šrotový AF v porovnaní s D700...

mato.draho
2010-10-28 21:59:16+02
Tiež si nemyslím, že Hoya HD je jediné riešenie. Mám Hoyu Super HMC, Hoyu HMC a B+W MRC, ale že by som videl nejaké zásadné rozdiely, no neviem...
Okrem toho - v známom porovnaní UV filtrov na www.lenstip.com vyšli HMC UV-čka od Hoye opticky úplne rovnako ako Hoye rady Pro1, a pri polovičnej cene.
http://www.lenstip.com/113.4-article-UV_filters_test_Description_of_the_results_and_summary.html

tomis.ales
2010-10-30 13:00:01+02
Mam D700 a prresne na hentych istych sklach mam nejake najvyssie Kenko a na tele mam Hoyu tu najnizsiu radu bez vrstiev a NIKDY som si nevsimol ze by mi zle zaostrovalo. A to som fotieval tiez koncerty v bare kde bolo svetlo akurat tak na zabitie. No ale na buduci tyzden zase fotim koncert, tak to skusim dat dole ci to bude lepsie, ale pochybujem, kedze uz lepsie to byt asi ani nemoze.

tadzesi
2010-10-31 10:08:35+01
príspevok od: tomis.ales
Mam D700 a prresne na hentych istych sklach mam nejake najvyssie Kenko a na tele mam Hoyu tu najnizsiu radu bez vrstiev a NIKDY som si nevsimol ze by mi zle zaostrovalo. A to som fotieval tiez koncerty v bare kde bolo svetlo akurat tak na zabitie. No ale na buduci tyzden zase fotim koncert, tak to skusim dat dole ci to bude lepsie, ale pochybujem, kedze uz lepsie to byt asi ani nemoze.
Jj, uz som na to prisiel, bol to problem medzi stolickou a klavesnicou ;)))) Opat bar, opat to svetlo, UV filter neostri, bez UV neostri. 2 min. rozmyslania a kukania co som to nastavil na fotaku a ....

Mal som nastavene zaostrovanie C cize fotak sa tme tmucej snazil ostrit kontinualne, cize chudak nstihal. Dal som na S a uz to ostrilo. Dalsia skusenost ktoru v manuale nevycitas.

Strana 1 z 2

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()