Mam problem zo zaostrenim tvare cloveka pri foteni,skusal som menit objektivy..Nikor 50mm,Nikor 18-105,SIGMA 18-50.....SIGMU som bol dnes nastavit v servise a hned potom som ju vyskusal,napisem presny postup co si myslim ze je bezny pri foteni....Zasotrim na tvar dorovnam,alebo zakomponujem a cvaknem,fotka ma vzdy problem ze nieje ostra tvar aj ked som zaostril na oci,skusal som fotit na f8 1/320 zo stredovym zaostrovacim bodom ale aj tak ze som bod presunul na tvar a cvakol som....vysledok ten isty,tvar neostra,vzdy je ostrejsia cast cloveka niekde dole na prsiach a tak...Fotil som na AF-S
Tak som skusil co si mi pisal,a prva fotka zaostrene na AF cize strednu knihu...ostra....druha foto v mode LV cize na displaji zaostrilo mi to na prvu knihu....Fotak bol na stative,a ani som s nim nepohol pocas fotenia...
Teraz som volal do servisu NIKON a tam mi povedal,odbornik,s ktoreho mam pocit ze sa mu nechce robit,ze front focus sa neda nastavit,lebo ze je tam posunuty cip....Si si fakt isty ze sa to da nastavit,lebo pan z Ruzomberku Podhora 31 mi hned povedal za sa to neda,sa mi zda ze keby som sa ho opytal ci je dnes piatok,tak tiez povie ze nie....
Tak sakra v com je problem? Problem je, ked komponujes cez hladacik, alebo ked v komponujes cez LV? Ked komponujes cez LV (teda ´cez zadny display´) a fotky su zle zaostrene, problem bude tazko odstranit. Este som sa nestretol s tym, ze by fotak zle zaostroval v LV. Pokial je problem, ked zaostrujes cez hladacik, v servise ti to opravavia (tj. nastavia zrkadlo tak, aby AF sedel). Viem, o com hovorim, bol som mesiac dozadu vo Viedni zaviest takto telo a opravili to.
Kolko LV modov mas ty na fotaku? Ja mam len jeden. Co takto otvorit si manual a nastudovat si nieco o probleme na internete? Nie, je jednoduchsie tu pliest piate cez deviate.
1. LV - je tlacitko, ktore mas vzdu na fotaku a nim aktivujes ´fotenie cez zadny dispelej´. Tu je AF zalozeny na inej baze, ako ked fotis cez hladacik. Obchadza zrkadlo a mal by byt presny. Fotky z LV by mali byt smerodatne pri porovnavani fotiek, ktore vznikli pri foteni cez:
2. hladaci - tu moze nastat problem, pretoze uhol nastavenia zrkladla moze byt zly. Tj. chip vidi iny zaostrovaci bod ako dokaze zrkladlo preniest do hladacika. Preto vznika front/back focus, pretoze nie je spravne nakalibrovany tento system. Porovnaj fotky z LV a fotky, ktore si spravi ´cez hladacik´. Ak sa lisia a zvacsa to byva tak, ze tie z LV su presne, kdezto tiez ´cez hladacik´ su nepresne, vykazuju znamky BF alebo FF. V takom pripade treba zaviest aparat do servisu, nech ti ho nastavia. Uz skutocne nechapem, ako jednoduchsie to mam vysvetlit.
Ja si uz fakt pripadam ako z inej planety....pytal som sa ci sa to da vobec nastavit ked ze je uz jasne ze je tam ten front focus....pisal som ze som volal do servisu...napisem to est raz Ruzomberok Podhora 31.....s pana v servise mam pocit,ja nic ja odbornik.....tento mi povedal ze sa s tym neda nic robit ked je tam front focus,ty mi povies ze s tym mam ist do servisu....Otazka znie dasa to nastavit....V SERVISE.....pripadne ak by si vedel nejaky servis,lebo reklamaciu si ja nemozem dovolit,skor ten servis kde by to vedeli nastavit....
Ja si uz fakt pripadam ako z inej planety....pytal som sa ci sa to da vobec nastavit ked ze je uz jasne ze je tam ten front focus....pisal som ze som volal do servisu...napisem to est raz Ruzomberok Podhora 31.....s pana v servise mam pocit,ja nic ja odbornik.....tento mi povedal ze sa s tym neda nic robit ked je tam front focus,ty mi povies ze s tym mam ist do servisu....Otazka znie dasa to nastavit....V SERVISE.....pripadne ak by si vedel nejaky servis,lebo reklamaciu si ja nemozem dovolit,skor ten servis kde by to vedeli nastavit....
To si pripadas spravne, pretoze som tu uz 3x pisal, ze som s tym bol v SERVISe, ze je to obvykly problem a ze je odstranitelny. Pisem to ako clovek, ktory s tym ma realnu skusenost, neodpodam ti ako ôsuper slovensky odbornik´, ktorych sa to potuluje habakuk. Uz skutocne neviem, co k tomu povedat. Bud Nikon Vieden alebo Praha (adresy si zvladnes dohladat na google, odporucam Vieden, osobne zaviest a povedat, co je vo veci, oprava trva cca. 14 dni, treba to potom nasledne preverit na mieste, aby si nechodil na 3xkrat). THE END.
Fotene tiez zo Sigma na 2,8 ohnisko 35mm zaostrene stredovym bodom,podotykam ze objektiv bol v servise a je podla servis mana ok,povedal ze problem bude fotak asi....
Tak som skusil aj iny objektiv,a mam pocit ze pan PODHORA 31 RUZOMBEROK coby odbornik,,,vyzeral ako majster vesmiru,jasne som mu hovoril v com je problem,nie SIGMA CO JU MAL V RUKACH akoze ju nastavoval,cakal som na to dobre 3hodiny aby mi dal stejnu hovadinu ako som mu doniesol,velmi pekne mu dakujem,aspon mohol povedat ze je to na prd.......S inym objektivom to vyzera ze to ostri ok.....Takze odporucam navstivit servis v Ruzomberku
Milano1 nemám síce Nikon , ale mal som rozobraných pár objektívov a ked ti pravdu poviem nevidel som v nich nič čím by sa dalo \´doštelovať\´ správne zaostrenie...
Podotýkam som vyučený strojár a pracujem v nástrojárni ako nástrojár, či že po mechanickej stránke tam nie je nič na \´ladenie\´. Čo sa týka \´elektroniky objektívov, tak z toho idú informácie čisto o hodnote clony a ohniskovej vzdilenosti. Pod prstencom ostrenia sa nenáchádua žiadna \´dráha\´ ktorá by podávala nejaké informácie, tak ako je to v prípade zoom skiel, kde pod prstencom ohniska sú dráhy ktoré informujú telo o ohniskovej vzdialenosti...
Dalšia vec je že objektív je vyrobený tak že štelovať na nom nie je čo, neostrý obraz môže vzniknúť iba v prípadoch že sa uvolní niektorý element, zoderú sa vodítka okolo skrutiek (opotrebenie používaním), alebo mechanickým poškodením najčastejšie nárazom na os objektívu = ohnutie skrutiek vodiacich dráh (čo nemusí byť viditelné na vonkajšku).
Aby sa vedelo o čom točím , tak vodítka sú tie plastové krúžky okolo skrutiek, ich zodranie znamená že elementy nebudú v ideálnej polohe čo môže spôsobiť neostrosť, náraz = skrivenie skrutiek spôsobí rovnaký problém...
Nesprávne zaostrenie ja jednoznačne pripisujem telu
Tu posielam moje vysledky,kto si mysli ze som nechapavy nech radsej nepise nic....
no ved na tomto priklade vidis ze mas FF..
Stale nechapem v com je stale problem.
Ak to robi len na tej sigme, tak ju treba reklamovat, alebo nastavit v tele, kedze to D90 nema moznost si nastavit tak treba reklamovat objektiv, resp. sa naucit kde ostrit aby bolo spravne ostrene, nuz smola.
Ostrenie a prekomponovanie je nestastne, cim mensia clona, cim dlhsie ohnisko a vacsi snimac tym sa prejavia neostrosti posunutim roviny ostrenia. Pri prekomponovani robis nejaky radius a pri parametroch(ako som pisal o dva riadky vyssie) sa dostanes mimo hlbky ostrosti. Ja to pekne vidim na FF na pevnej 50mm pri clone f1,4
Aha a ako mi potom vysvetlis ze na jednom objektive ok...a na druhom cize sigme to neostri dobre....
Neviem, ci nevies citat, ale uz som ti pisal, ze to moze zalezat od ohniskovej vzdialenosti. Skusis si vyskusat ten Nikkor 18-105 na rovnakej ohniskovej vzdialenosti a porovnat to so Signou. FF/FB moze byt len na urcitych ohniskovych vzdialenostiach. Nechapem inak, naco tu stale vypisujes. Bolo ti jasne povedane, ze to daj do servisu a tym nemyslim ku idiotom.
NIKON D90 Problem z ostrenim
1. LV - je tlacitko, ktore mas vzdu na fotaku a nim aktivujes ´fotenie cez zadny dispelej´. Tu je AF zalozeny na inej baze, ako ked fotis cez hladacik. Obchadza zrkadlo a mal by byt presny. Fotky z LV by mali byt smerodatne pri porovnavani fotiek, ktore vznikli pri foteni cez:
2. hladaci - tu moze nastat problem, pretoze uhol nastavenia zrkladla moze byt zly. Tj. chip vidi iny zaostrovaci bod ako dokaze zrkladlo preniest do hladacika. Preto vznika front/back focus, pretoze nie je spravne nakalibrovany tento system. Porovnaj fotky z LV a fotky, ktore si spravi ´cez hladacik´. Ak sa lisia a zvacsa to byva tak, ze tie z LV su presne, kdezto tiez ´cez hladacik´ su nepresne, vykazuju znamky BF alebo FF. V takom pripade treba zaviest aparat do servisu, nech ti ho nastavia. Uz skutocne nechapem, ako jednoduchsie to mam vysvetlit.
Podotýkam som vyučený strojár a pracujem v nástrojárni ako nástrojár, či že po mechanickej stránke tam nie je nič na \´ladenie\´. Čo sa týka \´elektroniky objektívov, tak z toho idú informácie čisto o hodnote clony a ohniskovej vzdilenosti. Pod prstencom ostrenia sa nenáchádua žiadna \´dráha\´ ktorá by podávala nejaké informácie, tak ako je to v prípade zoom skiel, kde pod prstencom ohniska sú dráhy ktoré informujú telo o ohniskovej vzdialenosti...
Dalšia vec je že objektív je vyrobený tak že štelovať na nom nie je čo, neostrý obraz môže vzniknúť iba v prípadoch že sa uvolní niektorý element, zoderú sa vodítka okolo skrutiek (opotrebenie používaním), alebo mechanickým poškodením najčastejšie nárazom na os objektívu = ohnutie skrutiek vodiacich dráh (čo nemusí byť viditelné na vonkajšku).
Aby sa vedelo o čom točím , tak vodítka sú tie plastové krúžky okolo skrutiek, ich zodranie znamená že elementy nebudú v ideálnej polohe čo môže spôsobiť neostrosť, náraz = skrivenie skrutiek spôsobí rovnaký problém...
Nesprávne zaostrenie ja jednoznačne pripisujem telu
Stale nechapem v com je stale problem.
Ak to robi len na tej sigme, tak ju treba reklamovat, alebo nastavit v tele, kedze to D90 nema moznost si nastavit tak treba reklamovat objektiv, resp. sa naucit kde ostrit aby bolo spravne ostrene, nuz smola.
Ostrenie a prekomponovanie je nestastne, cim mensia clona, cim dlhsie ohnisko a vacsi snimac tym sa prejavia neostrosti posunutim roviny ostrenia. Pri prekomponovani robis nejaky radius a pri parametroch(ako som pisal o dva riadky vyssie) sa dostanes mimo hlbky ostrosti. Ja to pekne vidim na FF na pevnej 50mm pri clone f1,4
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa