pred casom som sa tu pytal na sum pri ISO 100 pri bulb expozicii a bolo mi poradene zapnut odtranovanie sumu pri dlhej expozicii. Teraz som si vsimol ze mam sum na ISO 100 aj pri rychlosti 125 alebo 200 co by som nenazyval dlhou... nemoze to byt nahodou tym, ze mam tu funkciu zapnutu (odstranovanie sumu pri dlhej) aj ked fotim na kratku? pripadne kvoli nespravnemu prudu vo fotaku? (nabijatelne baterie maju spravidla nizsi prud - okolo 1,2V a vyssie napatie, od 800 do 2800 mAh ako alkalicke (pouzivam grip))
Tak k tejto zábavke sa pridám aj ja :-) No dobre dobre... zaviažem si pravú ruku a prelepim jedno oko nech to je aspoň trocha férové :-)) Termín a miesto?
Vcera rano na Pieskoch (aka Písky, Severka). A prosim prelep si to oko na ktore vidis.
pani
mozno som neni taky skuseny vo foteni ako tu niektori vy a preto nechcem moc kritizovat ale myslim si ze niekto tu si zalozil temu aby sa volaco dozvedel a nie na to aby si tu podaktori vybavovali ucty medzi sebou. myslim ze by sa nikomu nepacilo keby zalozil temu a podaktory si v tej teme vymienaju nazory na seba. on sa chce dozvediet nieco o danej teme alebo probleme a nazory voci sebe sa daju vymienat aj niekde inde a ked som sa niekoho dotkol vopred sa mu ospravedlnujem ale tak to citim.
dakujem
nie kazdy je spickovy fotograf a vela veciam nerozomie lebo trebars zacina so zrkadlovkou ako ja a je to pravda ze sa musi v podstate ucit odznova fotit ked prejde z kompaktu na zrkadlo tak ocakava v teme odpovede na svoju otazku alebo probem a nie nieco ine ako napr. tuna vyssie.
nie kazdy je spickovy fotograf a vela veciam nerozomie lebo trebars zacina so zrkadlovkou ako ja a je to pravda ze sa musi v podstate ucit odznova fotit ked prejde z kompaktu na zrkadlo tak ocakava v teme odpovede na svoju otazku alebo probem a nie nieco ine ako napr. tuna vyssie.
V autoškole to funguje takto: naučiť sa teoriu, osvojiť si ju v praxi a kúpiť si auto.
Vieš o čo ťažšie to bolo pre nás zväzákov a pionierov.
Externý expozimeter, bol základ a ked si expozíciu spotvoril dozvedel si sa to až po čase ked si vymenil v kúpelni červenú žiarovku za bielu.
Väčšina z vás vyplakáva nad problémami, namiesto toho ,aby nabúchala pár záberov.Tak sa da naučiť najlepšie.
Kua šak to je najväčšia výhoda digitálu, že hned viem čo som pohnojil a z toho čerpám.
A bacha na tie AA Aku. NiMh majú tiež pamäťový efekt .Sice menší ,ako NiCd ,ale mohli by si Vás zapamätať.
4.) Adjust +/- control to lighten or darken, and repeat from step 1 until perfect. Some cameras may hide the +/- control in a menu; on Canon compacts, press FUNC and click down one.
prepac ja nevyplakavam nad problemami a dokonca chcem navrhnut adminovi aby pri vytvarani novej temy dalo najskor vediet ze taka tema tu je a podobne k nej.
a upozornenie ze nech si to dotycni najskor pozrie a az potom zalozi novu temu ked tam nenajde nieco k svojmu problemu. viem ze v podstate sa tu skoro vsetko v tych temach uz prebralo. ale zda sa mi nevhodne ked si niekto riesi v danej teme nieco ine.
No ved to som chcel kua....enem mohol som tiež maďharskom ijizike....
viem ze mi to mame lahsie ako volakedy ale verte mi ze aj ked citam clanky a az potom sa nieco opytam ked niecomu nerozumiem tak sem tam potrebujeme radu od vas skusenejsich a mozem napisat za seba ze si to aj velmi vazim. pomohli ste mi tu odstranit uz vela chyb ktore v zaciatkoch robim a apreto si to velmi vazim a som za to vdacny.
Fotograf77 - ´dobrý´ a ´zlý´ prúd z batérií?! .-) Fotoaparát ako každé elektronické zariadenie má kontrolu potrebného napätia - a teda aj prúdu. Nakoľko podľa Ohmovho zákonu - v kontexte na akumulátor ako zdroj elektrického prúdu - majú tieto dve veličiny priamy vzťah, navzájom súvysiaci a dokonca vstupuje do hry ešte impedancia záťaže a vnútorný odpor batérie ( akumulátora ) - Môžem kľudne začať operovať pomocou vzorcov, ale to je krávovina.. Pokračujem k myšlienke ´zlého a dobrého prúdu´ - taký neexistuje. Ten prúd môže byť dostatočný, alebo malý, v tom prípade ale poklesne aj napájacie napätie a aparát vypne - či prinajmenšom hlási ´low battery´ - pokiaľ ten pokles je v rámci normy. Teda určite nie je spôsobený ten šum na chipe ´zlým´ prúdom .. Teraz sa bavím ja .-)
Pokiaľ by si niekto položil otázku a dal odpoveď, ako vzniká ´šum´ na chipe - tak je to viacmenej jasné. Ide o tzv ´tepelný´ šum - kedy pri fotení vzniká teplo a top vlastne spôsobuje vznik šumu... To teplo rastie buď dlhým časom expozície ( označované ako tepelný šum ) a následným zahrievaním snímača, alebo zvýšeným ISO-m - čo nie je vlastne nič iné ako zvýšenie výkonu chipu a tým aj zvýšené zahrievanie .-) ( toto je vlastne detto šum , tepelný, aj keď sa označuje ako ´ šum vysokej citlivosti´ )
Tretím - a to si myslím že je Attilov prípad - pokiaľ exponuje krátko a na malom ISO - je porucha zariadenia ( chipu, alebo integravaných obvodov - intekrovaných myslím ´fyzicky či elektricky súvisiacich´ - na platforme chipu. Kedy dochádza k nárastu tepla - a tým aj šumu ..
Stačilo nerobiť z niekoho debila ( aby to nevypálilo zasa opačne .-D ), a veriť skúsenejšiemu .-)
a este volaco fakt pekne fotly z toho kamenaca poznam aj ja som z trnavy.
Žiadne umenie brácho, použil som Cokin filtre (blue a tabak) inak z toho šedého rybníka tie farby nedostaneš.
Skús vygooglovat Cokin, možno Ta to bude zaujímať ...
uz mam davno vygooglovane vsetko o filtroch aj cokin system.
ale asi sam vies ze vsetko naraz nejde tiez mam limit myslim samozrejme financny ale ako to bude co len troska mozne pojdem do toho.
momentalne som riesil polarizacny filter a macro objektiv canon ef 100/2,8 macro. ale inak dik za radu.
...podte aj do mna....
nemam sice hunske korene, ale nieco si najdem...
...hladam...
hladam...
...neviem...
ale pamatate si na jedneho oneho???
jak sa volal, ten co kazdemu daval na foto same nuly, Karol bude vediet kto to je :)))
no a ten bol sice trapny, ale ja musim byt viac, pretoze aj ja chcem byt chlpata prisera :))
preco sa do mna nikto nepusta???
pre formulu cambo:
kazdy si moze do hocakej temy pisat co len chce (v ramci slusnosti),a ephoto nie je jedina stranka na svete, tak si hled sviho a suchaj nohami ked sa starsi rozpravaju
javelin:
sa chvalis ze si menil ziarovky?? no a?? si akoze pan elektrikar??
mrco:
si gangster na fotke, aj v skutocnosti? urcite mas zbrojny preukaz typu A, plus dalsie podkategorie aby si spinkal s brokovnicou pod vankusom. Mas deti? tak si zamykaj naboje zvlast
afkaa.i:
ty ma seres uz davno, teba si podam neskor
no a velkomozny pan root:
kto si ty? z davu ta nevidim... si nejaky akoze velky ony? na scene? dedek elektrikar.. takych poznam, liecia si svoje komplexy z detsvta ked im bravali vedierka z pieskoviska.. sa ukludni a nenadavaj tu laskavo ludom, na to je paragraf...
quintes:
a sral by som sa este viac, keby si vedel, kto som :-D :-D :-D :-D :-D
ale neboj, ja ta luuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuubim :)))))))))))))))))))
ako vies ze si starsi? skusenejsi vo fotografovaní urcite ale starsi?
si asi vseved. a robit si tu ego cez prispevky tiez dobra vec namiesto toho aby ste fakt poradili zacinajucim. precital som si dost literatury ale stane sa ze niecomu nerozumiem tak sa cez forum opytam a samozrejme dostanem vecsinou odpoved nastuduj si odbornu literaturu ale chvalabohu su tu este aj ludia ktory fakt pomozu a poradia a jednym z nich je trebars aj ROOT. narozdiel od teba si nelieci komplexi z detsva ako to pises pre neho ale poradi.
sum pri ISO 100
mozno som neni taky skuseny vo foteni ako tu niektori vy a preto nechcem moc kritizovat ale myslim si ze niekto tu si zalozil temu aby sa volaco dozvedel a nie na to aby si tu podaktori vybavovali ucty medzi sebou. myslim ze by sa nikomu nepacilo keby zalozil temu a podaktory si v tej teme vymienaju nazory na seba. on sa chce dozvediet nieco o danej teme alebo probleme a nazory voci sebe sa daju vymienat aj niekde inde a ked som sa niekoho dotkol vopred sa mu ospravedlnujem ale tak to citim.
dakujem
Vieš o čo ťažšie to bolo pre nás zväzákov a pionierov.
Externý expozimeter, bol základ a ked si expozíciu spotvoril dozvedel si sa to až po čase ked si vymenil v kúpelni červenú žiarovku za bielu.
Väčšina z vás vyplakáva nad problémami, namiesto toho ,aby nabúchala pár záberov.Tak sa da naučiť najlepšie.
Kua šak to je najväčšia výhoda digitálu, že hned viem čo som pohnojil a z toho čerpám.
A bacha na tie AA Aku. NiMh majú tiež pamäťový efekt .Sice menší ,ako NiCd ,ale mohli by si Vás zapamätať.
1.) Take a picture.
2.) Look at the LCD.
3.) OK? If yes, you´re done. If not:
4.) Adjust +/- control to lighten or darken, and repeat from step 1 until perfect. Some cameras may hide the +/- control in a menu; on Canon compacts, press FUNC and click down one.
http://www.kenrockwell.com/tech/modern-exposure.htm
a upozornenie ze nech si to dotycni najskor pozrie a az potom zalozi novu temu ked tam nenajde nieco k svojmu problemu. viem ze v podstate sa tu skoro vsetko v tych temach uz prebralo. ale zda sa mi nevhodne ked si niekto riesi v danej teme nieco ine.
Tretím - a to si myslím že je Attilov prípad - pokiaľ exponuje krátko a na malom ISO - je porucha zariadenia ( chipu, alebo integravaných obvodov - intekrovaných myslím ´fyzicky či elektricky súvisiacich´ - na platforme chipu. Kedy dochádza k nárastu tepla - a tým aj šumu ..
Stačilo nerobiť z niekoho debila ( aby to nevypálilo zasa opačne .-D ), a veriť skúsenejšiemu .-)
Skús vygooglovat Cokin, možno Ta to bude zaujímať ...
ale asi sam vies ze vsetko naraz nejde tiez mam limit myslim samozrejme financny ale ako to bude co len troska mozne pojdem do toho.
momentalne som riesil polarizacny filter a macro objektiv canon ef 100/2,8 macro. ale inak dik za radu.
nemam sice hunske korene, ale nieco si najdem...
...hladam...
hladam...
...neviem...
ale pamatate si na jedneho oneho???
jak sa volal, ten co kazdemu daval na foto same nuly, Karol bude vediet kto to je :)))
no a ten bol sice trapny, ale ja musim byt viac, pretoze aj ja chcem byt chlpata prisera :))
preco sa do mna nikto nepusta???
pre formulu cambo:
kazdy si moze do hocakej temy pisat co len chce (v ramci slusnosti),a ephoto nie je jedina stranka na svete, tak si hled sviho a suchaj nohami ked sa starsi rozpravaju
javelin:
sa chvalis ze si menil ziarovky?? no a?? si akoze pan elektrikar??
mrco:
si gangster na fotke, aj v skutocnosti? urcite mas zbrojny preukaz typu A, plus dalsie podkategorie aby si spinkal s brokovnicou pod vankusom. Mas deti? tak si zamykaj naboje zvlast
afkaa.i:
ty ma seres uz davno, teba si podam neskor
no a velkomozny pan root:
kto si ty? z davu ta nevidim... si nejaky akoze velky ony? na scene? dedek elektrikar.. takych poznam, liecia si svoje komplexy z detsvta ked im bravali vedierka z pieskoviska.. sa ukludni a nenadavaj tu laskavo ludom, na to je paragraf...
:-)
a sral by som sa este viac, keby si vedel, kto som :-D :-D :-D :-D :-D
ale neboj, ja ta luuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuubim :)))))))))))))))))))
ps: prosim o radu :-D :-D :-D :-D :-D
si asi vseved. a robit si tu ego cez prispevky tiez dobra vec namiesto toho aby ste fakt poradili zacinajucim. precital som si dost literatury ale stane sa ze niecomu nerozumiem tak sa cez forum opytam a samozrejme dostanem vecsinou odpoved nastuduj si odbornu literaturu ale chvalabohu su tu este aj ludia ktory fakt pomozu a poradia a jednym z nich je trebars aj ROOT. narozdiel od teba si nelieci komplexi z detsva ako to pises pre neho ale poradi.
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa