Mám doma funkčný objektív Nikon 18-135 a však nemôžem ho používať pretože na ňom chýba predná šošovka. Už dlhšie ju zháňam na bazároch a tiež cez eBay ale je problém to nájsť. Premýšľal som či by sa namiesto tohto predného člena dal použiť predný člen z objektívu 18-70. Pretože tento by som zohnal asi ľahšie. Vzhľadom na to že je to jeho predchodca a máju rovnaký predný priemer možno by to mohlo fungovať.
Nechcem nič kupovať kým si nie som istý. A vyskúšať to nemám kde. Viete mi s týmto problémom poradiť?
(Budem sprosty Skus si tam dat celne sklo zo skodovky 120-ky. To sa zhana este jednoduchsie. A zdialky sa tiez hodne podoba. Preco by si ho nemohol pouzivat? Vsak nevsedny vysledok mozes prezentovat ako zamer a dala by sa na tom postavit aj cela kariera, ved len pomysli, ako zaujal isty cesky fotograf svojim odhalenym "onym". (No to je zabava.) Asi som moc neporadil, co?
Mám doma funkčný objektív Nikon 18-135 a však nemôžem ho používať pretože na ňom chýba predná šošovka. Už dlhšie ju zháňam na bazároch a tiež cez eBay ale je problém to nájsť. Premýšľal som či by sa namiesto tohto predného člena dal použiť predný člen z objektívu 18-70. Pretože tento by som zohnal asi ľahšie. Vzhľadom na to že je to jeho predchodca a máju rovnaký predný priemer možno by to mohlo fungovať.
Nechcem nič kupovať kým si nie som istý. A vyskúšať to nemám kde. Viete mi s týmto problémom poradiť?
No, Tvoj nápad ma zaujal. Na prvý pohľad, zdá sa - môžeš mať pravdu - aj mne sa zdajú byť predné členy identické... Ak máš naozaj záujem to urobiť a dáš si námahu zohnať si 18-70, možem "upnúť" (a sem dať link) na servisný manuál od oboch objektívov. Zbytok (napríklad pokusy iných "expertov" napríklad tu : http://www.camerarepair.com/Used-Cameras/Lenses-C249/DX-Format-close-to-35mm-half-frame-will-not-func-C250/AF-S-DX-Zoom-NIKKOR-18-135mm-f-3.5-5.6G-IF-ED-P442/ http://www.lesliewong.us/blog/2008/01/25/nikon-af-s-dx-zoom-nikkor-18-70mm-repair/ - si cez google nájdeš aj sám. Akurát so servisným manuálom budeš môcť rozobrať každý z tých objektívov presne a aj zložiť do poslednej "šrubky" - ak si šikovný. Ideš do toho?
Aby sme to nerobili zbytočne napínavé, tu je link. 19 dní na stiahnutie, letecká posta.cz Link je na zazipovaný súbor, bez hesla. Obsahuje 2x servisný manuál, snáď všetko čo potrebuješ z oblasti informácií. Ak by si mal problém s downloadom, upnem to inde..
montáž šošovky je jednoduchá (principiálne), ale ako skontroluješ, či je v poriadku uloženie? Nahradiť šošovku šošovkou z iného objektívu, ale len optik Ti vie povedať, či je šošovka použiteľná a na to potrebuje šošovku pôvodnú. Zveril by som to servisu.
konštruktívne - napríklad pozri, či sú obidva predné členy v servisných manuáloch značené rovnako, či majú rovnaké označenie náhradného dielu (ešte pozriem, či existuje samostatný "part list" pre tie objektívy, ale malo by to byť v servisnom, to nie je 70-200/2,8 ku ktorej servisáci dostávajú tri "knižky" Inak výmena predného člena je najjednoduchšia, po uvoľnení predného dielu a asi troch skrutkách sa člen dá vybrať - napríklad u 24-70/2,8 to tak je. Nedaj sa znechutiť kktskými komentármi a skús to. Do elektroniky nelez, tam je to príliš zložité.
na 100 percent ti to pasovat nebude..ani o tom nemusis premyslat !!
Jasné, stačí si pozrieť tie servisné manuály, čo som postol v linku na "leteckaposta.cz" Takže nemusí premýšľať, ale pozrieť si to a urobiť to. Má to za jeden deň, ak nebude čítať vaše zbytočnosti. Ten 18-135 už je "mŕtvy" a ak zoženie náhradný diel (v akomkoľvek stave objektívu, stačí, že predný člen bude OK) napríklad zdarma, tak sprevádzkuje objektív.
Za servis bude platiť, za prácu aj ND. A servis iba využije tú trochu SKÚSENOSTÍ (to sa dá nahradiť rozvahou), hlavne PODKLADY (tie má) a jednoduchšie získanie ND. Keby som mal nefunkčný objektív, ktorý potrebuje, hneď mu ho pošlem. Za tú srandu (experiment) to stojí.
Jasné, stačí si pozrieť tie servisné manuály, čo som postol v linku na "leteckaposta.cz" Takže nemusí premýšľať, ale pozrieť si to a urobiť to. Má to za jeden deň, ak nebude čítať vaše zbytočnosti. Ten 18-135 už je "mŕtvy" a ak zoženie náhradný diel (v akomkoľvek stave objektívu, stačí, že predný člen bude OK) napríklad zdarma, tak sprevádzkuje objektív.
no ty vies o sklach toho mnoho..poskladaj si nejake s tymi tvojimi manualmi..kazdy objektiv obsahuje uplne ine opticke cleny ktore su precizne navrhnute..moze sa podobat aj na 99 percent ale ma inu opticku mohutnost a pasovat nebude..mozno s tym zaostri tak max na 5 metrov a koniec...
Za servis bude platiť, za prácu aj ND. A servis iba využije tú trochu SKÚSENOSTÍ (to sa dá nahradiť rozvahou), hlavne PODKLADY (tie má) a jednoduchšie získanie ND. Keby som mal nefunkčný objektív, ktorý potrebuje, hneď mu ho pošlem. Za tú srandu (experiment) to stojí.
plus samozrejme aj ked zaostri tak kvalita snimku bude divna..
"precizne navrhnute" a "optická mohutnosť"? Ako z prospektu. Never výrobcom všetko, hm? Precízne navrhnuté (a asi aj vyrobené) ako 24-70/2,8 z ktorej sa odlepujú gumy, vraj cez okienko indikácie zaostrenia pri určitých uhloch "presakuje svetlo", zoom začne zničoho nič zadrhávať a jeden z členov objektívu za 1600E je z plastického (aj keď optického) skla... ten objektív mám, chvalabohu zatiaľ bez spomínanýchprejavov, ale nerobme si ilúzie, že snaha vyrobiť dobrý objektív predčí snahu zarobiť pri výrobe. Vidím, že sme obaja rozdielneho razenia. Ja to beriem ako experiment, pokus. Nič dopredu nevzdávam. To je konštuktívny prístup, nie dopredu rozmýšľať, prečo to nepôjde.
nikon 18-135 - vymena predného člena
Premýšľal som či by sa namiesto tohto predného člena dal použiť predný člen z objektívu 18-70. Pretože tento by som zohnal asi ľahšie. Vzhľadom na to že je to jeho predchodca a máju rovnaký predný priemer možno by to mohlo fungovať.
pokial ma rovnaky priemer tak sa pouzit da. otakza je ako to rozhodi celu opticku sustavu. urcite nemaju rovnaku opticvku mohutnost.
http://cdn-4.nikon-cdn.com/en_INC/IMG/Assets/Camera-Lenses/2010/2149-AF-S-DX-Zoom-NIKKOR-18-70mm-f-3.5-4.5G-IF-ED/Misc/2149-AF-S-DX-Zoom-NIKKOR-18-70mm-f3.5-4.5G-Construction-2.jpg
http://cdn-4.nikon-cdn.com/en_INC/IMG/Assets/Camera-Lenses/2010/2162_AF-S-DX-ZOOM-NIKKON-18-135mm-f-3.5-5.6G-IF-ED/Misc/2162_AF-S-DX-Zoom-NIKKOR-18-135-f3.5-5.6-G_Construction-2.jpg
Aj tak by som to ale neskusal, iba ak by predny clen z 18-70 bol zadarmo.
Skus si tam dat celne sklo zo skodovky 120-ky. To sa zhana este jednoduchsie. A zdialky sa tiez hodne podoba.
Preco by si ho nemohol pouzivat? Vsak nevsedny vysledok mozes prezentovat ako zamer a dala by sa na tom postavit aj cela kariera, ved len pomysli, ako zaujal isty cesky fotograf svojim odhalenym "onym".
(No to je zabava.)
Asi som moc neporadil, co?
Premýšľal som či by sa namiesto tohto predného člena dal použiť predný člen z objektívu 18-70. Pretože tento by som zohnal asi ľahšie. Vzhľadom na to že je to jeho predchodca a máju rovnaký predný priemer možno by to mohlo fungovať.
http://www.lesliewong.us/blog/2008/01/25/nikon-af-s-dx-zoom-nikkor-18-70mm-repair/
- si cez google nájdeš aj sám.
Akurát so servisným manuálom budeš môcť rozobrať každý z tých objektívov presne a aj zložiť do poslednej "šrubky" - ak si šikovný. Ideš do toho?
Link je na zazipovaný súbor, bez hesla. Obsahuje 2x servisný manuál, snáď všetko čo potrebuješ z oblasti informácií. Ak by si mal problém s downloadom, upnem to inde..
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa