Fórum » Spracovanie fotografie

Upravovanie fotiek

Sakuke
2012-08-31 20:18:21+02
som fotograf amatér a už viacej krát mi bolo povedané že mám príliš tmavé/svetlé/preexponované a neviem ešte aké fotky .. neviete mi poradiť nejaký jednoduchý program ľahký na ovládanie v ktorom by som takéto veci dokázala upraviť/odstrániť? ďakujem

bonifacko
2012-08-31 20:26:14+02
príspevok od: Sakuke
som fotograf amatér a už viacej krát mi bolo povedané že mám príliš tmavé/svetlé/preexponované a neviem ešte aké fotky .. neviete mi poradiť nejaký jednoduchý program ľahký na ovládanie v ktorom by som takéto veci dokázala upraviť/odstrániť? ďakujem
Fotiť do RAW a upravovať ich v RAW konvertore.

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2012-08-31 20:36:52+02
To nemas robit programom. SPravne mas exponovat pri foteni. Kontroluj fotky a pouzivaj korekciu expozicie. Ulaha fotografa nie je v zachranovani nepodarenych fotiek.

Sakuke
2012-08-31 20:39:49+02
príspevok od: Karol Srnec
To nemas robit programom. SPravne mas exponovat pri foteni. Kontroluj fotky a pouzivaj korekciu expozicie. Ulaha fotografa nie je v zachranovani nepodarenych fotiek.
jasné ja to chápem. budem sa teda snažiť viacej..

sachmo
2012-08-31 21:35:01+02
A kolko fotiek (percentualne) sa ti podari urobit tak, aby si do nich nemusel softverom siahnut?

total empty
2012-08-31 21:45:05+02
príspevok od: sachmo
A kolko fotiek (percentualne) sa ti podari urobit tak, aby si do nich nemusel softverom siahnut?
Žiadná, u mňa. vždy to potrebuje úpravu,najsamprv raw, potom čo je za potreby. Ale keď to zle cvakneš,nepomôže nič. Dosť často fotky úmyselne podexponujem,lebo je to lepšie trebars pre HDR. tO U NEJ POMôžE LEN JEDNO: UčIť SA,UčIťSA,UčIťSA.....

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2012-08-31 21:45:48+02
Upravujem kazdu fotku. Ale nezachranujem rozlietanu expoziciu. Zaklad je zvladnut fotograficke remeslo a nan naviazat to pocitacove. Dlhorocne skusenosti mi dovoluju predvidat, ako sa moj fotoaparat bude spravat v roznych podmienkach, pricom zaroven kalkulujem aj s moznostami postprocesingu.
Kazdy kto foti digitalom ma k dispozicii okamzity nahlad, naviac s histogramom a zobrazenim prepalov. Treba len sledovat displej, vyhodnotit obraz na nom a zareagovat, ak nieco nie je v poriadku. Korekcia expozicie je rychla a lahka volba, ako sa vysporiadat s nepresnym meranim, ci vynutenim urciteho tvoriveho zameru. Poznam chyby svojho fotoaparatu a viem ich korigovat uz pri foteni. V pocitaci sa venujem kreativite a nie zachranovaniu mojej neschopnosti dobre fotit.

sachmo
2012-08-31 22:04:09+02
Upravujem kazdu fotku. Ale nezachranujem rozlietanu expoziciu. Zaklad je zvladnut fotograficke remeslo a nan naviazat to pocitacove. Dlhorocne skusenosti mi dovoluju predvidat, ako sa moj fotoaparat bude spravat v roznych podmienkach, pricom zaroven kalkulujem aj s moznostami postprocesingu.
Kazdy kto foti digitalom ma k dispozicii okamzity nahlad, naviac s histogramom a zobrazenim prepalov. Treba len sledovat displej, vyhodnotit obraz na nom a zareagovat, ak nieco nie je v poriadku. Korekcia expozicie je rychla a lahka volba, ako sa vysporiadat s nepresnym meranim, ci vynutenim urciteho tvoriveho zameru. Poznam chyby svojho fotoaparatu a viem ich korigovat uz pri foteni. V pocitaci sa venujem kreativite a nie zachranovaniu mojej neschopnosti dobre fotit.
Cize nikdy si nesiahol v programe na supatko s korekciou expozicie, doostrenia, vyhladenia sumu,...? Lebo ja si histogram tiez kontrolujem, aj rozmyslam, aky rozsah moj fotak zvladne a aky uz nie, ale stane sa (a nie vynimocne), ze fotku na monitore vidim troska inak ako na displeji na priamom slnku a potrebujem ju troska upravit aj tymto sposobom. Jasne, ze nie radikalne, to by bolo aj tak vidiet na kvalite fotky.

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2012-08-31 22:08:59+02
Cize nikdy si nesiahol v programe na supatko s korekciou expozicie, doostrenia, vyhladenia sumu,...? Lebo ja si histogram tiez kontrolujem, aj rozmyslam, aky rozsah moj fotak zvladne a aky uz nie, ale stane sa (a nie vynimocne), ze fotku na monitore vidim troska inak ako na displeji na priamom slnku a potrebujem ju troska upravit aj tymto sposobom. Jasne, ze nie radikalne, to by bolo aj tak vidiet na kvalite fotky.
Korekciu upravujem bezne. Riesime tu problem zakladatela vlakna, ktory chce riesit problemy s expoziciou prioritne v pocitaci a nie zvladnutim remesla.

sachmo
2012-08-31 22:39:29+02
Korekciu upravujem bezne. Riesime tu problem zakladatela vlakna, ktory chce riesit problemy s expoziciou prioritne v pocitaci a nie zvladnutim remesla.
Uff, uz som sa zlakol, ze to len ja Pozeral som si jej fotky a zase az tak zle exponovane nevyzeraju. Skor by som povedal, ze vybera si blbe sceny vzhladom na dynamicky rozsah. Nuz, ak to aj skusi zachranovat softverovo, sama zisti, kde su hranice, co sa este da a co uz nie.

Sakuke
2012-08-31 23:01:08+02
ja som to nemyslela tak že niečo nafotím a potom to v počítači úplne zmením.. ja som len chcela nejaký jednoduchý program v ktorom môžem čo to upraviť.. osobne ma oveľa viacej baví fotky fotiť a preto sa snažím keď ich fotím aby som ich musela čo najmenej upravovať.. ale niekedy proste potrebujem niečo doladiť.. preto som chcela nejaký úplne jednoduchý program na úplne jednoduchú úpravu fotky.. ja úplne rozumiem tomu že čo nieje dobre nafotené úprava fotky nezachráni.

Bambulka
2012-08-31 23:10:38+02
photoshop elements, ja fotim profi a uplne mi postacuje spolu s Lightroom
ak budes fotit do raw, tak kazdu fotku treba upravit, doladit farby, kontrast atd

total empty
2012-08-31 23:33:44+02
ja som to nemyslela tak že niečo nafotím a potom to v počítači úplne zmením.. ja som len chcela nejaký jednoduchý program v ktorom môžem čo to upraviť.. osobne ma oveľa viacej baví fotky fotiť a preto sa snažím keď ich fotím aby som ich musela čo najmenej upravovať.. ale niekedy proste potrebujem niečo doladiť.. preto som chcela nejaký úplne jednoduchý program na úplne jednoduchú úpravu fotky.. ja úplne rozumiem tomu že čo nieje dobre nafotené úprava fotky nezachráni.
Ja si myslím,že tvoj problém není v programe, ale v schopnosti vidieť a cítiť. Ty chceš odrazu vedieť všetko naraz,bez praxe.
Jednoduchý program,to je relatívny pojem.
- Veď keď si si kúpila foťak,určite si k nemu dostala nejaký program.
Ak si nevieš sama rady, tak študuj a čítaj,alebo sa prihlas na nejake workshopi,alebo do skupín amater,fotogr. v mieste bydliska. Buď aktívna vo svojom okolí,tu ti nikto nebude vypisovať aký program a ako sa používa,či postupy práce atď.

DodoFot
2012-09-01 07:05:27+02
ked s tym zacinas, tak kludne aj zoner photo studio.

Ciro
2012-09-01 09:11:16+02
Zadarmo napríklad RawTherapee, Photivo a Gimp

jan.f.lukas
2012-09-01 09:27:36+02
Velmi dobry program pre postprocesing je Zoner 14, chodi v slovencine a pre studenta je za 33€ (!), co je vyborna cena mat doma legalny soft. Urcite ti da odpoved na otazky v uvode vlakna, hlavne sa - postupne - preorientuj na fotografovanie do RAW. D o p o r u c u j e m
Ak budes mat otazky okolo Zoneru maju dobry HOTLINE, su ustretoví, pripadne napis a vyriesime.
Pozdravujem,
Lukas.

Azimut
2012-09-01 09:48:23+02
Asi som čudný, ale 97 percent fotiek upravujem v JPG. A napodiv mi to stačí...

total empty
2012-09-01 11:19:17+02
príspevok od: Azimut
Si čudný. Ale ak chceš viac a lepšie tak robíš v raw.

jozkovicz
2012-09-01 13:06:31+02
.. pri foteni je dobre sledovat histogram a vediet nejaky zaklad , co vlastne ukazuje .. na histograme napr moze vidiet, ci je fotka viac tmava, alebo napr svetla .. svetlost a tmavost mozes napr tiez korigovat korekciou expozicie, kde je a ako funguje najde v manualy na fotak .. ako aj bolo tu spominane, je lepsie,ak je fotka v pripade potreby skor podexponovana, ako preexponovana .. skor sa da zachranit .. je lepsie, ked sa foti do rawu .. upravovat mozes napr v photoshope, ked v nom otvoris raw, ta sa ti otvori camer raw a tam mozes menit parametre a s fotkou pracovat .. tu je nieco ohladom toho histogramu .. http://fotoroman.cz/techniques2/exposure_histo.htm

je tam toho ovela viacej, pre zacinajucich fotografov, ale nejako mu nefunguje stale dost linkov
.. ale postupne to dava do poriadku .. napisal aj knihu, v podstate tam zhrnul vela veci, co ma aj na nete .. http://www.martinus.sk/?uItem=32696

combat113
2012-09-01 14:42:43+02
príspevok od: Azimut
mám jedného kamoš fotografa a tiež mi hovoril že RAW je pre tých čo nevedia fotiť, lebo tam si zachrániš kož ak niečo zbabreš. On fotí aj svadby , má svoju stránku a fotí veselo do JPG.

Strana 1 z 3

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()