Fórum » Spracovanie fotografie

Problémy s Raw - neostrosť, prepal atď.

alcatraz
2012-09-05 10:57:18+02
Dobrý deň, ahojte! Súrne by som potreboval pomoc. Cez víkend som fotil na birmovke krstnej dcéry. Len tak pre rodinu. Fotil som do RAW. V prehliadači sú fotky ok, ostré, žiaden prepal. Ale keď otvorím v Camera Raw, to je nejaké hrozné. Každá fotka má trošku nejaký červený tón, úplne neostré, a obrovský prepal. Ak chcem doostriť, aby vyzeralo, ako v prehliadači, tak to je na nič, šum všade. Vyskúšal som, že odfotím niečo v RAW a to isté aj v Jpeg s tými istými nastaveniami. V jpeg žiaden prepal, žiaden červený tón, a ostrosť ako má byť.
Ale čo teraz s mojimi fotkami z birmovky?! Nastavené mám v Camera Raw SRGB, 16bit, sharpen none. Stále mi to otvorí v Camera RAW default, ale keď nastavím Image Settings, všetko ostane takisto. Kde môže byť problém? Bol by som veľmi vďačný za rady! Mám Nikon D90. Už som prečítal všeličo, ale nikde som nenašiel vyriešenie na môj problém..............

transporti686
2012-09-05 11:09:13+02
príspevok od: alcatraz
Dobrý deň, ahojte! Súrne by som potreboval pomoc. Cez víkend som fotil na birmovke krstnej dcéry. Len tak pre rodinu. Fotil som do RAW. V prehliadači sú fotky ok, ostré, žiaden prepal. Ale keď otvorím v Camera Raw, to je nejaké hrozné. Každá fotka má trošku nejaký červený tón, úplne neostré, a obrovský prepal. Ak chcem doostriť, aby vyzeralo, ako v prehliadači, tak to je na nič, šum všade. Vyskúšal som, že odfotím niečo v RAW a to isté aj v Jpeg s tými istými nastaveniami. V jpeg žiaden prepal, žiaden červený tón, a ostrosť ako má byť.
Ale čo teraz s mojimi fotkami z birmovky?! Nastavené mám v Camera Raw SRGB, 16bit, sharpen none. Stále mi to otvorí v Camera RAW default, ale keď nastavím Image Settings, všetko ostane takisto. Kde môže byť problém? Bol by som veľmi vďačný za rady! Mám Nikon D90. Už som prečítal všeličo, ale nikde som nenašiel vyriešenie na môj problém..............
neviem dať presnú radu, ale ja by som to rawko teda otvoriť v niečom inom, photoshop a vypnúť autokorekcie po otvorení toho raw a videl by si, či ti robí aj iný software......

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2012-09-05 11:13:50+02
Stiahni si 30 dnovu verziu Adobe Lightroom a importni tam tie fotky.

tomis.ales
2012-09-05 12:23:14+02
Precitaj si manual k softveru a nauc sa s nim pracovat. Neviem, co lepsie ti poradit.

alcatraz
2012-09-05 13:32:43+02
Ďakujem chlapi, vyskúšam v nejakom inom programe. Stiahnem aj Adobe Lightroom. Snáď prídem na niečo.
tomis.ales - Neide o manuál, proste Camera Raw mi otvorí úplny šmejd. Mám všetko vypnuté, aj autokorekciu... Predtým mi to nerobilo... Neviem kde je problém.... Ale možno vo mne...

morseee1
2012-09-05 14:05:32+02
no ved toto .. camera raw otvori cisty raw bez uprav a je na tebe co s tym spravis .. kedze ako hovoris mas vsetko vypnute, tak musis urobit manualny zasah do uprav ...

liveman1
2012-09-05 16:26:03+02
príspevok od: alcatraz
Pošli mi 1-2 fotky v RAWe, pozriem sa na to.

alcatraz
2012-09-06 11:56:14+02
príspevok od: liveman1
Pošli mi 1-2 fotky v RAWe, pozriem sa na to.
Ďakujem za ochotu, ale neviem ako poslať?! Veľké sú fotky. :/

alcatraz
2012-09-06 11:58:10+02
Nainštaloval som Capture Nx, ukazuje mi fotky špičkovo. Len tá rýchlosť......
Ešte skúsim Lightroom, včera sa mi nepodaril stiahnuť, búrka bola, vypadol internet. Ale pozrel som u kamoša v Ligtroome, už vyzerajú lepšie tie fotky, ale nie tak pekne ako v Capture.

liveman1
2012-09-06 20:23:04+02
pošli mi to cez www.uschovna.cz

martinpsenky
2012-09-17 12:32:05+02
ahojte nechcem kvoli malickosti zakladat nove vlakno, ale najde sa dobra dusa co mi poradi?
Jasne ze su urcite niekde manualy ale ak mi niekto vie povedat A,B,C tak usetrim kopu casu.
Ak otvorim v adobe fotku, vyhodi mi okno ( vid foto) ktore z nich zaskrtnut a preco aby to bolo najvhodnejsie?

Velmi pekne dakujem za ochotu

Martin

Krtko fotografom
2012-09-17 12:43:21+02
príspevok od: martinpsenky
ahojte nechcem kvoli malickosti zakladat nove vlakno, ale najde sa dobra dusa co mi poradi?
Jasne ze su urcite niekde manualy ale ak mi niekto vie povedat A,B,C tak usetrim kopu casu.
Ak otvorim v adobe fotku, vyhodi mi okno ( vid foto) ktore z nich zaskrtnut a preco aby to bolo najvhodnejsie?

Velmi pekne dakujem za ochotu

Martin
Jednoznacne "B". Cize previest farby dokumentu do pracovneho priestoru.

martinpsenky
2012-09-17 13:31:26+02
velmi pekne dakujem, ja som dal vzdy len ze ok.
A tak som upravoval fotky. moze ta prva varianta sposobit nejaky problem?
Ano mozno kto je uz profik v Adobe mu moja otazka pride divna, ale ja som len zaciatocnik

Diky moc za info

Krtko fotografom
2012-09-17 14:07:35+02
velmi pekne dakujem, ja som dal vzdy len ze ok.
A tak som upravoval fotky. moze ta prva varianta sposobit nejaky problem?
Ano mozno kto je uz profik v Adobe mu moja otazka pride divna, ale ja som len zaciatocnik

Diky moc za info
Moze. Ak pouzijes nejaky iny farebny probfil, a potom das fotku, trebars na web, alebu das vytlacit do minilabu, tak sa budes cudovat, ze co za divne farby tio vysli, bud na webe, alebo v minilabe. Alebo ak ju niekomu posles a on ju otvori v "spravnom" profile.

martinpsenky
2012-09-17 14:21:40+02
dik si vazim ze si mi odpisal, aha teraz som pochopil (asi) jednu vec, doma som retusoval jeden portret, fotku som dal za "A" pouzit vlozeny profil...vytiahol som farby, kontrast atd atd, dal ulozit ako jpg supol to na web a na druh den mi kamarat hovori ze je ta baba co som ju fotil je nejaka trosku zltsia ale na monitore na ktorom som to robil vyzerala v pohode.
Ako chyba je aj ze nemam kalibrovany monitor, to chcem casom tiez nejak zriesit.
Ale ze by to robilo az taky rozdiel?

Krtko fotografom
2012-09-17 14:33:32+02
dik si vazim ze si mi odpisal, aha teraz som pochopil (asi) jednu vec, doma som retusoval jeden portret, fotku som dal za "A" pouzit vlozeny profil...vytiahol som farby, kontrast atd atd, dal ulozit ako jpg supol to na web a na druh den mi kamarat hovori ze je ta baba co som ju fotil je nejaka trosku zltsia ale na monitore na ktorom som to robil vyzerala v pohode.
Ako chyba je aj ze nemam kalibrovany monitor, to chcem casom tiez nejak zriesit.
Ale ze by to robilo az taky rozdiel?
Otazka je, ak si ju dal potom na web, ako si ju videl ty? Videl si ju tiez spravne, alebo tiez na "zlto"? A druha otazka, ako vies, ze prave kamarat ma spravne nastaveny monitor? Kalibracia je dobra vec, ale ak budes pouzivat iny profil, trebars ten "c2", tak ti ani kalibracia nepomoze k tomu, aby farby na webe boli zobrazene spravne. A este jedna velmi dolezita vec, pre web vzdy pouzivaj sRGB, a nie Adobe RGB, lebo sa budes cudovat, co za divne a mdle farby ti zobrazilo na webe!!! Na to nezabudni!!!
Ak si doteraz upravoval fotky v profile, ktory je tam zobrazeny "c2", a dajme tomu, ze ty ich vidis na svojom monitore spravne, tak to moze tiez robit problemy, ze fotky vidi na zlto, ale priznam sa ti, ze profil "c2", ani neviem, aky je to profil.

martinpsenky
2012-09-17 15:07:23+02
no ja som ju videl v pohode, ale dobre zamyslenie sa ze mozno aj on mal blbo nastaveny monitor. ok fotky na web mam davat v sRGB cize mam aj fotit v sRGB? lebo fotim do adobeRGB a ozaj cital som zase niekde navod ako mat nastavene farby v Adobe (vid obrazok 1) len neviem ci je to ok. a jed dam upraveny obrazokulozit ako jpg neponukne mi to inu moznost ako ulozit ako ICC Profil Adobe RGB1998 ( vid obrazok 2)

Krtko fotografom
2012-09-18 07:33:58+02
no ja som ju videl v pohode, ale dobre zamyslenie sa ze mozno aj on mal blbo nastaveny monitor. ok fotky na web mam davat v sRGB cize mam aj fotit v sRGB? lebo fotim do adobeRGB a ozaj cital som zase niekde navod ako mat nastavene farby v Adobe (vid obrazok 1) len neviem ci je to ok. a jed dam upraveny obrazokulozit ako jpg neponukne mi to inu moznost ako ulozit ako ICC Profil Adobe RGB1998 ( vid obrazok 2)
Nie, nemusis fotit vsetko do sRGB, normalne fot v Adobe RGB, a ked budes robit fotku, ktoru chces dat na web, tak ju jednoducho prekonvertujes do sRGB. V PS je to (druhy stlpec) Edit - Convert to profile, a v cestine to asi bude Upravy - Provest do profilu. A tam si nastavis vystupny profil, cize sRGB. A potom ju das ulozit. To je vsetko.
Obrazok c.1- ja mam Dot gain 15% a nemam zaskrtnutu volbu - Dotaz pri vkladani (je to zbytocne).
Obrazok c.2 - ak prekonvertujes fotku do sRGB, tak ti potom ukaze pri ukladani sRGB.

rbr69
2012-09-18 08:00:38+02
ak fotis do raw je uplne jedno co mas nastavene na fotaku, profil priradujes az v raw konvertore ...

Strana 1 z 2

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()