Ahojte, zacinam sa ucit pracovat s Adobe Lightroom 4.2 a mam takuto otazku na skusenejsich. Je mozne Lightroom nastavit tak, ze upravy na fotkach sa prejavia aj v suboroch odkial som fotky nahraval do Library v Lightroome. Mam fotky ulozene na HDD v pocitaci, takze ked upravim fotku v Lightroome chcem aby sa uprava prejavila aj v priecinku na HDD. Je to mozne? Dakujem
Ahojte, zacinam sa ucit pracovat s Adobe Lightroom 4.2 a mam takuto otazku na skusenejsich. Je mozne Lightroom nastavit tak, ze upravy na fotkach sa prejavia aj v suboroch odkial som fotky nahraval do Library v Lightroome. Mam fotky ulozene na HDD v pocitaci, takze ked upravim fotku v Lightroome chcem aby sa uprava prejavila aj v priecinku na HDD. Je to mozne? Dakujem
Ak som to dobre pochopil tak jasne ze je. Vyexportujes s rovnakym nazvom a das prepisat s ttm ze stratis povodny subor
a nie je jednoduchšie fotky importovať priamo z foťáka? Ty si ich najskôr skopíruješ na HDD a potom importuječ v Lr? Potom máš tie isté fotky na dvoch miestach? Prečo? Ako záloha to asi nie je, keď obe miesta sú na jednom HDD. Normálne si fotky iimportuj priamo z karty z foťáka , kartu potom vymaž a čo s fotkami spraviš, ostane v Lr zaznamenané.
ak som dobre pochopil, vadi ti,ze v adresari s fotkami nevidis, co si v LR narobil. LR proste tak funguje. Vsetky upravy su zaznamenane v subore katalogu, zdrojove raw sa nemenia. Je tu moznost donutit LR aby ku raw zapisoval aj XMP subory,ktore fotosopu povedia,co si s nimi robil. Ale v inom prehliadaci obrazkov stale nic neuvidis. Vysledne foto daj exportovat do podadresara(napr. Converted) aktualneho adresara (export/export zvol same folder as original photo a zvol put in subfolder Converted). Vyexportuje ti to jpg aj so vsetkymi upravami. Tie uz mozes posielat kde potrebujes,ci prezerat akymkolvek prehliadacom
a nie je jednoduchšie fotky importovať priamo z foťáka? Ty si ich najskôr skopíruješ na HDD a potom importuječ v Lr? Potom máš tie isté fotky na dvoch miestach? Prečo? Ako záloha to asi nie je, keď obe miesta sú na jednom HDD. Normálne si fotky iimportuj priamo z karty z foťáka , kartu potom vymaž a čo s fotkami spraviš, ostane v Lr zaznamenané.
ale pri importe fotiek do Lr ich nemusí nikde presúvať, Lr ich len zaradí do katalógu bez zmeny pozície...takže je jedno či si ich niekde stiahne manuálne, alebo to spraví Lr pri importe...či?
Ono je to vlastne jedno, kto ako importuje. Keď si fotky najprv uložíš na disk a až potom ich importuješ do LR urobíš vlastne robotu čo by spravil LR za teba pri importe priamo z foťáku. Do LR neimportuješ fotky ale len "nalinkované náhľady" zo zdrojového súboru na HDD, čiže nemáš tie isté fotky na dvoch miestach.
Vyuzijem este tuto temu, nekamenujte ma prosim. Nadstavuje sa niekde v LR typ fotaka, alebo LR to automaticky cita z fotiek? Ak je to mozne, chcel by som nahlad RAWov LR tak, ako by vyzerala fotka cvaknuta do JPEGu.... Dakujem.
v pravo uplne posledna cast v develope... camera calibration. Standartne je tam adobe standart. Mozes skusit prepnut na ine nadstavenie, toto by malo byt blizsie tomu co si videl na displeji. Ale uplne to iste dostanes (asi) len pouzitim original programu od vyrobcu tvojho fotaku
Vyuzijem este tuto temu, nekamenujte ma prosim. Nadstavuje sa niekde v LR typ fotaka, alebo LR to automaticky cita z fotiek? Ak je to mozne, chcel by som nahlad RAWov LR tak, ako by vyzerala fotka cvaknuta do JPEGu.... Dakujem.
Lr si typ foťáku nájde v exife, nič sa nenastavuje, pokial viem ja..a k druhej otázke nie je to náhodou tak že displej na foťáku ti pri fotení v rawe ukáže len akýsi jpg náhlad? pričom reálna fotka je trošku iná? preto je potom ten zozdiel pri stiahnutí do PC?
na fotaku vidis nahlad JPEG s nastaveniami ake mas vo fotaku. Ak importujes do LR (RAW) tak tieto nastavenia sa neprenasaju a v LR potom vidis surovu fotku bez akychkolvek "efektov". tie je potrebne v LR pridat.
BTW moj LR ma iba jedno poschodie, asi si ho musim inak naDstavit
"Keď si už naozaj nevieš poradiť, prečítaj si návod." toto platí vždy a všade. zobrazenie RAW v LR : -Develop --Camera Calibration ---Profile .......a tam si zvolíš čo ti vyhovuje, jedna z možností aj ako máš nastavené parametre pre JPEG vo foťáku...
No v prvom rade si neuviedol do akého formátu fotíš. V LR môžeš spracovávať ako raw tak aj jpg či iné formáty. Primárne je však určený na spracovanie raw a tie sa nikdy nemenia. LR zaznamenáva všetky zmeny, ktoré na fotke urobíš, ale pôvodný súbor je nedotknutý. Ale pri prezeraní ti zobrazuje všetko čo si porobil. Ak chceš súbor pre tlač alebo fotolab, tak ho vyexportuješ a máš to vybavené a jpg môžeš kľudne vymazať. Ak máš raw, jpg je zbytočný.
Caute, stiahol som si Lightroom 5.6 najnovšiu a ked dam na histogram že si chcem pozriet aby mi vyznačilo prepaly a podpaly nič mi neukazuje ako to je v tomto videu tak mi to nefunguje neviete poradit ?
Caute, stiahol som si Lightroom 5.6 najnovšiu a ked dam na histogram že si chcem pozriet aby mi vyznačilo prepaly a podpaly nič mi neukazuje ako to je v tomto videu tak mi to nefunguje neviete poradit ?
https://www.youtube.com/watch?v=M6icJElPwBY
Video je podrobne, takze najst problm by nealo dlho trvat. Mozno blba otazka: Mas na fotografiach, na ktorych to skusas, vobec prepaly a neprekreslene tiene?
Pomoc s Lightroom-om
Majte sa!
Vysledne foto daj exportovat do podadresara(napr. Converted) aktualneho adresara (export/export zvol same folder as original photo a zvol put in subfolder Converted). Vyexportuje ti to jpg aj so vsetkymi upravami. Tie uz mozes posielat kde potrebujes,ci prezerat akymkolvek prehliadacom
Do LR neimportuješ fotky ale len "nalinkované náhľady" zo zdrojového súboru na HDD, čiže nemáš tie isté fotky na dvoch miestach.
Lightroom uz bude asi dvojposchodovy...
A ako tak pozeram, mozno aj trojposchodovy, ked tu kazdy naDstavuje
BTW moj LR ma iba jedno poschodie, asi si ho musim inak naDstavit
toto platí vždy a všade.
zobrazenie RAW v LR :
-Develop
--Camera Calibration
---Profile
.......a tam si zvolíš čo ti vyhovuje, jedna z možností aj ako máš nastavené parametre pre JPEG vo foťáku...
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie