Fórum » PC/Linux

Linux a RAW

Dumaru
Dumaru 2012-11-15 00:01:50+01
Pred pár rokmi som používal aktívne Linux (najmä Debian a Ubuntu) a chcel by som sa tomu začať venovať znovu aktívne. Prispieval som do Linux fóra recenziami Linux distier z pohľadu bežného užívateľa a aj samoinštalačným skriptom na zautomatizovanie inštalácie potrebných balíkov v Ubuntu:

http://linuxos.sk/KnowledgeBase_show_entry/46/index.html

Keďže som kus za ten čas stratil prehľad, chcem sa opýtať či niekto z fóra pracuje na Linuxe. Chcel by som znovu obnoviť môj skript a po tom ako som začal fotiť obohatiť ho o programy potrebné na editáciu fotiek. Nejde mi o GIMP a podobné programy, ale najmä o úpravu a vyvolanie fotiek z RAWka.

A k veci, máte niekto skúsenosti z rozbehaním Adobe Photoshop Lightroom pod Linuxom? Zháňam info predbežne, keďže ešte nemám nahodený Linux. VirtuaBox kus vylučujem lebo už teraz mi Lightroom dáva zabrať len dvojročnému booku pod Windows 7kou.

Našiel som ešte jeden opensource soft na rawká ale nepoznám ho:

http://www.darktable.org/

Ďakujem vopred za akékoľvek info,,,

Dawe
2012-11-15 10:52:37+01
príspevok od: haplo602
pozri si dokumentaciu ku argyllcms ... co sa tyka hughski tak to nieje potesujuce zatial:

[b]ColorHug - display colorimeter. Experimental only, does not work on all platforms.
Set environmental variable ENABLE_COLORHUG=true to test it.[/b]

HUGHSKI FAQ: http://hughski.com/faq.html#need-env-var

jedna vyhoda je ze i1 sa vacsinou rozdelene v software implementacii, takze pre argyll je LT sonda rovnocenna plneji1 sonde
Ma dokážeš potešiť hneď z rána ... Priznám sa nečítal som ešte celú dokumentáciu k tomu, len som vychádzal z info po fórach, že sa všetci tešíme na 1. originál linux sondu Možno predčasne, v každom prípade i1Display LT som ešte neskúšal/netestol, nakoľko v mojom okolí je ťažke nájsť niekoho kto si kalibruje monitor a už vôbec nie linux usera

haplo602
2012-11-15 11:10:35+01
príspevok od: Dawe
Ma dokážeš potešiť hneď z rána ... Priznám sa nečítal som ešte celú dokumentáciu k tomu, len som vychádzal z info po fórach, že sa všetci tešíme na 1. originál linux sondu Možno predčasne, v každom prípade i1Display LT som ešte neskúšal/netestol, nakoľko v mojom okolí je ťažke nájsť niekoho kto si kalibruje monitor a už vôbec nie linux usera
odkedy som si posklada dual CPU system tak som linux only (cca rok a pol).

co sa tyka argyllcms, funguje to krasne, ma to kopu moznosti. x-rite/spyder sondy su komplet podporovane (okrem starych spyder veci ktore potrebuju firmware subor).

u mna to z nejakeho dovodu pri starte nechce loadnut profil, ale nechce sa mi to hladat, staci manualne pustit gui ktore loadne a aplikuje prislusny profil.

trvalo mi par kalibracii (3-4) kym som prisiel na ovladanie softwaru, potom to uz islo v pohode. nieje to take user-friendly ako komercny soft, ale je to prudko pouzitelne po oboznameni sa s moznostami.

samozrejme treba nastavit aj GIMP a spol aby respektovaly profily.

Dumaru
2012-11-15 11:23:36+01
Takže v skratke čo som zatiaľ vyskúšal, rýchlosť riešim len okrajovo keďže mám nahodené Ubuntu cez VirtualBox a pridelil som mu len 1 GB RAM, book Lenovo G560:

OSS soft: Vyskúšal som narýchlo Darktable aj RawTherapee. Čo sa týka rýchlosti RawTherapee je kus rýchlejší a vidieť to najmä pri aplikovaní zmien na rawku a je lepšie integrovaný do GTK (na čistej inštalácii s 3 GB RAM možno rozdiel nepostrehnem). Darktable sa mi zdá byť kompletnejší ale zďaleka to nie je Adobe.

Win soft: Skúšal som nahodiť Lightroom cez Cedegu ale inštalácia mi vypísala že musím mať spustený Windows, pod Wine som ho nahodil ale extrémne pomaly načítava (zase subjektívna rýchlosť kvôli VirtualBoxu). Keď som dal načítať rawko k spracovaniu vôbec ho nezobrazí, možno to vyrieši čistá inštalácia s natívnymi drivermi pre grafiku (Nvidia 310M), prípadne chýbajú knižnice. Narýchlo som hodil screen k fotkám:

www.ephoto.sk/uzivatel/7fc634bb8fd3a4cf528ee89ddfcef6ada308d2c1/fotografie/323875/pokus/

Takže jediná rozumná možnosť asi bude vyskúšať vami odporúčaný AfterShot:

http://apps.corel.com/lp/aftershot/download/index.html

http://www.corel.com/corel/product/index.jsp?pid=prod4670071&cid=catalog20038&segid=6000006&storeKey=us&languageCode=en

Ďakujem vám za info, ak budem mať niečo nové tak naklepem do fóra,,,

Dumaru
2012-11-15 13:54:55+01
Priatelia ten AfterShot vyzerá viac než sľubne, je síce platený ale podľa toho čo som skúšal a porovnával s oss softom, jednoznačne najlepší a stojí za to, pridávam screen:

http://www.dumaru.wz.cz/ephoto/Aftershot.jpg

A reuploadol som cez ftpčko aj nefunkčný Lightroom pod Wine:

http://www.dumaru.wz.cz/ephoto/Lightroom.jpg

b0baz
2012-11-15 14:35:58+01
Na linuxe používam prímárne RawTherapee a registrovaný Corel Aftershot Pro. Gimp tiež samozrejme nesmie chýbať. OS Wnidows nepoužívam.

Dumaru
2012-11-15 14:44:30+01
príspevok od: b0baz
Na linuxe používam prímárne RawTherapee a registrovaný Corel Aftershot Pro. Gimp tiež samozrejme nesmie chýbať. OS Wnidows nepoužívam.
To rád počujem pretože dualboot veľmi neuznávam, tiež sa idem vrátiť k Linuxu po pár rokoch. Predbežne som zháňal info a vaše názory ohľadom RAW, lebo fotím len krátko,,,

b0baz
2012-11-15 14:51:05+01
príspevok od: Dumaru
To rád počujem pretože dualboot veľmi neuznávam, tiež sa idem vrátiť k Linuxu po pár rokoch. Predbežne som zháňal info a vaše názory ohľadom RAW, lebo fotím len krátko,,,
Na spomínaný Corel Aftershot ma namotal Michal (bear), tiež som predtým zisťoval nejaký soft no a poradil mi ho a skutočne je fajn. Jednoduchý, prehľadný. Ale aj RawTherapee je fajn a je dobre, že sa stále na ňom pracuje.

retepsk
2012-11-15 18:26:11+01
Ja som tiez pouzival RawTherapee a Darktable. V poslednom case UFRaw - na Fedore mi bezalo rychlo aj na starsom stroji. Odkedy mam Canon 650D tak mi spravne ide len Darktable. Ostatne mi robia ruzovy zavoj na snimky. Nevyuzivaju vsetky DCraw?

Dumaru
2012-11-15 18:35:35+01
príspevok od: retepsk
Ja som tiez pouzival RawTherapee a Darktable. V poslednom case UFRaw - na Fedore mi bezalo rychlo aj na starsom stroji. Odkedy mam Canon 650D tak mi spravne ide len Darktable. Ostatne mi robia ruzovy zavoj na snimky. Nevyuzivaju vsetky DCraw?
To zistíš jednoducho, daj ho odinštalovať (samozrejme že nepotvrdíš odinštaláciu) a predtým ti vypíše závislosti na balíkoch ktoré by distro muselo odobrať tiež, aspoň v Debian distrách to tak je,,,

vlasto13
2012-11-15 19:45:35+01
ja používam Greenie, čo je slovenský klon od ubuntu.
PS/Gimp: Celkom je fajn ale nie som moc nadšenec PS a ani Gimp-u. Možno preto že s ním neviem pracovať , ale zohnal som si knihy tak dúfam že mi niečo dajú.
LR/DT: UFRaw celkom rád používam, skúšal som aj Darktable. Je to celkom pekne vydarený program ale Lightroom a jeho klony moc nemusím.
Pozeral som aj Bibble Pro, po novom nejaky Corel, vyzerá že je dobrý, moc dobrý. Aj by som premýšľal nad úplným zrušením winu ale keď bude na linux alternatíva na CATia a SolidWork. To bude krásny deň keď budem formátovať C: teda sda1

katjo
2012-11-15 21:09:40+01
Pod Linuxom išlo nainštalovať (cez wine) aj DPP od Canonu - skúšal som niektorú z posledných verzií (soft ku Canon-u zadarmo). Dalo sa v tom pracovať,
aj keď som v tom nejak dlhšie nepracoval a neporovnával rýchlosť, funkčné však bolo.

Dumaru
2012-11-15 21:27:53+01
príspevok od: vlasto13
ja používam Greenie, čo je slovenský klon od ubuntu.
PS/Gimp: Celkom je fajn ale nie som moc nadšenec PS a ani Gimp-u. Možno preto že s ním neviem pracovať , ale zohnal som si knihy tak dúfam že mi niečo dajú.
LR/DT: UFRaw celkom rád používam, skúšal som aj Darktable. Je to celkom pekne vydarený program ale Lightroom a jeho klony moc nemusím.
Pozeral som aj Bibble Pro, po novom nejaky Corel, vyzerá že je dobrý, moc dobrý. Aj by som premýšľal nad úplným zrušením winu ale keď bude na linux alternatíva na CATia a SolidWork. To bude krásny deň keď budem formátovať C: teda sda1
Greenie robí Stano Hoferek a ľudia okolo neho, keď som mu pred rokmi recenzoval distro pár vecí sa mi nepáčilo. Dosť bol tvrdohlavý a prispôsoboval veci viac sebe ako iným. Ale za tie roky sa možno zmenil Tiež uprednostňujem Debian a Ubuntu, jednoduchá správa softu cez apt prípadne Synaptic, množstvo repozitárov a balíkov a minimum nutnosti kompilácie a zháňania *dev závislostí.

Len pre zaujímavosť, tu sú moje dve recenzie spred 5 rokov, aj Greenie:

http://linuxos.sk/clanok/281/index.html
http://linuxos.sk/clanok/258/index.html

Dumaru
2012-11-15 21:38:49+01
Mne Lightroom sedí najviac z RAW editorov, na začiatku som robil všetko hromadne a nechal na automatiku v Zoneri ale potom čo som nahodil LR a pozrel jedno video na tomto portáli neviem si ho vynachváliť. Najmä vyvolanie fotiek bez podpalov a prepalov, odšumovanie a doostrenie len toho čo chcem, Photoshop vlastne nepotrebujem. Ešte sa skúsim pohrať s ním pod Linuxom, práve som nahodil dualbot, nahodím grafiku a Wine, mrknem net a ak sa mi to podarí, hodím návod

katjo
2012-11-15 22:33:34+01
Tak to držím palce, tiež mi sadol Lightroom aj sympatie má Debian/Ubuntu,
ale už vzájomne ten OS a soft sympatie neprejavujú.
A Adobe Linux ignoruje..
Teším sa na - dúfam úspešný - návod!

haplo602
2012-11-16 07:27:41+01
príspevok od: Dumaru
Mne Lightroom sedí najviac z RAW editorov, na začiatku som robil všetko hromadne a nechal na automatiku v Zoneri ale potom čo som nahodil LR a pozrel jedno video na tomto portáli neviem si ho vynachváliť. Najmä vyvolanie fotiek bez podpalov a prepalov, odšumovanie a doostrenie len toho čo chcem, Photoshop vlastne nepotrebujem. Ešte sa skúsim pohrať s ním pod Linuxom, práve som nahodil dualbot, nahodím grafiku a Wine, mrknem net a ak sa mi to podarí, hodím návod
myslim ze ti nebude fungovat color manegement pod wine ....

Dumaru
2012-11-16 11:16:31+01
Nahodil som podľa návodov na nete do Wine colorprofile a kopec knižníc, ale aj tam mi LR neukáže fotku pri úpravách a stojím na mieste,,,

Dumaru
2012-11-17 14:59:48+01
Takže nakoniec sa mi to podarilo rozbehať a Lightroom pod Linuxom funguje:

http://www.dumaru.wz.cz/ephoto/Lightroom2.jpg

Dumaru
2012-11-17 19:01:51+01
Pridávam link na návod, možno niekomu pomôžem:

http://linuxos.sk/KnowledgeBase_show_entry/308/index.html

Koli
2012-12-06 12:44:47+01
Ja som na Linuxe dostal 2 tipy
Rawstudio - sice som nainstaloval ale je nejake nestabilne a nemal som nervy sa s tym hrat.
a potom som nasiel
UFraw (http://ufraw.sourceforge.net/) ktory by mal fungovat aj ako Gimp plugin. Zatial som skusal len samostatne a dost som spokojny

PeCh
2012-12-06 13:49:03+01
Ako tu bolo písané. Jediná rozumná možnosť na RAW v Linuxe je Aftershot (Bibble). Dá sa v ňom byť naozaj efektívny a rýchly. Dokonca je jedným z najrýchlejších aj vo Win. Z neplatených sa mi najviac pozdával Darktable, aj keď mi úplne nesadol, no z každou verziou je lepší.

Čo tu nebolo písané a čo môžem odporúčať je Geeqie. Je to "len" prehliadač obrázkov, no využívam ho na triedenie fotiek. Skôr než spustím raw editor, prebehnem všetky fotky cez Geeqie a označím si to, čo chcem spracovávať (pomocou flagov 1 až 5 a následne hromadne presunúť alebo zmazať), a tak fotky pretriedim často skôr, než by RAW editor urobil vôbec náhľady. Odporúčam ako prvý krok vo vašom workflowe.

Rozmýšľal som aj nad odskúšaním Lightroomu a DPP cez Wine, ale nikdy som na to nemal čas. Keby som však videl, že oproti Aftershotu by to malo nejaký význam (v kvalite ovládania a výstupu), tak by som sa s tým skúšal hrať. Čo som však čítal, niekto to rozchodil tak, že to nainštaloval vo Windows, následne to skopčil do Linuxu, kde to spúšťal cez Wine. Druhá podstatná vec k rozchodeniu bola, že vo Windows musel urobiť aj export z registrov pre Lightroom/Adobe a ich import v Linuxe do Wine. Takže mi to pripadá tak, že základným blockerom je vlastne inštalácia. BTW bola to verzia 3.niečo.

Ak by ste niekto mali Lightroom vo Windows a chceli ho porovnať s Aftershotom, tak by som sa rád stretol a mohli by sme to potestovať.

Strana 2 z 3

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()