Fórum » Počítačové vybavenie

Notebook pre photoshop

Miro Sabo
Miro Sabo 2012-10-09 21:28:10+02
Ahojte, nerád zakladám témy aké tu už boli, ale tie staršie sú z r. 2010 a vývoj v počítačoch ide rýchlo dopredu. Navyše máme tu aj Photoshop CS6 so špecifickými nárokmi na hardware. Vedeli by ste prosím odporučiť parametre "ekonomického" notebooku pre bezproblémovú prácu s týmto programom? Plánujem dokúpiť i dobrý externý monitor takže pomer cena/výkon u notebooku je pre mňa dosť podstatný. Viem, že desktop by bol lepší, ale dosť cestujem a väčšinou mám čas na úpravu fotiek keď som mimo domova.

Našiel som zaujímavé odporučenie na konfiguráciu v nasledovnom linku (neviem nakoľko sa možno na autora spoliehať). V podstate odporúča nabiť pomerne lacný notebook dostatkom operačnej pamäte.
http://robertoblake.com/blog/2012/06/buying-a-photoshop-cs6-laptop/

calven
2012-10-10 10:19:30+02
príspevok od: DEVOTEE
na iMacu ficim s 4GB Ram, spustený ps, iTunes, Safari...a beži dobre´ ale upgrade na min. 8 ho neminie
No ja čakám, či do konca roka bude iMAC Retina. Ak nie, tak idem na 12GB RAM a bude vybavené...

nezmar77
2012-10-10 10:48:42+02
macbook air 13 by na prácu s fotkami nestacil? potrebujem byť mobilný.

Michal Matloň
redakcia ephoto.sk
- moderator
2012-10-10 11:06:59+02
príspevok od: sachmo
Kto povedal, ze bude PS6 kupovat?
Photoshop pre študentov a učiteľov stojí 200 €.

Michal Matloň
redakcia ephoto.sk
- moderator
2012-10-10 11:10:39+02
príspevok od: Miro Sabo
Nemám stanovený finančný limit, ale neplánujem kupovať Mercedes. Postačí mi Octavia, ktorá ma odvezie tak isto. Inými slovami nehľadám najvýkonnejšiu zostavu, ale strednú triedu za slušný peniaz, hlavne aby práca s PS neviazla napr. z dôvodu nedostatku RAM a pod. Povedzme že suma 600-700 Eur by sa mi zdala prijateľná. Je to málo ?
700 € je určite málo. Je potrebné si uvedomiť, že výkon notebooku ho oproti desktopu neskutočne predražuje, takže je potrebné byť pripravený priplatiť si zaň.

thyson11
2012-10-10 11:21:52+02
http://www.alza.sk/asus-k55vm-sx180v-hnedy-d348376.htm 4 jadrovy procesor + HT, 8 GB ram, celkom schopna grafika. Podla mna musi stacit. Ja mam i5 +4 GB + GF 330 a PS 5 mi zvlada lavou zadnou.

lubomirzvolensky
2012-10-10 11:27:50+02
leskly maly displej. Nahovno pre fotky, hlavne to ze je leskly.
128GB Vertex4 som kupil predvcerom v obchode linkovanom nadomnou za 87eur bez dph. Na system a adobe to staci, cerstve data s ktorymi pracujes mas na SSD avsak akykolvek storage musi byt externy usb3. Tam nevidis rozdiel v rychlosti ci je interny alebo externy lebo usb3 udre hrubo cez 250MB/s a to ziadny mechanicky disk neda.

sachmo
2012-10-10 11:33:19+02
príspevok od: Michal Matloň
Photoshop pre študentov a učiteľov stojí 200 €.
Upgrade vyjde lacnejsie a pravdepodobne to bude aj lepsia funcionalita.

Marcel Rebro
2012-10-10 12:10:57+02
Upgrade vyjde lacnejsie a pravdepodobne to bude aj lepsia funcionalita.
Upgrade poskytuje inu funkcionalitu ako studentska / ucitelska licencia?

Filip Bucher
2012-10-10 13:10:37+02
príspevok od: keko
Swap mas vypnuty aj v PS?
swap v PS sa neda vypnut ale da sa nastavit kolko si moze brat z ramky. a to mam naplno cize 7GB, akonahle vycerpam 75% ram pc ma upozorni a vypinam illustrator.

sachmo
2012-10-10 14:01:39+02
príspevok od: Marcel Rebro
Upgrade poskytuje inu funkcionalitu ako studentska / ucitelska licencia?
Predkoladam, bolo by to logicke. Taketo veci som ale nikdy neriesil, cize je mi to jedno.

Marcel Rebro
2012-10-10 14:08:02+02
Predkoladam, bolo by to logicke. Taketo veci som ale nikdy neriesil, cize je mi to jedno.
1. predpokladas nespravne
2. nikdy si neriesil
3. je ti to jedno

... ale napriek tom "poradis". Nie si nahodou aktivny (okrem ePhota) aj v politickom zivote?

sachmo
2012-10-10 14:51:43+02
2. nikdy si neriesil
3. je ti to jedno

... ale napriek tom "poradis". Nie si nahodou aktivny (okrem ePhota) aj v politickom zivote?
Moj prispevok bol z logickeho hladiska absolutne spravny, vzhladom na pouzitie slova 'pravdepodobne'. Z praktickeho hladiska je moja rada tiez spravna - studentsku verziu moze legalne vyuzivat len student alebo ucitel. Podla cisla v nicku asi pytajusi sa nebude studentom, cize jedine ze by bol ucitelom. A napokon, preco by si kupoval ucitelsku licenciu, ked za porovnatelnu cenu moze mat klacisku licenciu, neviazanu na zamestnanie?
Ak teda chces vies svoje zabomysie vojny, skus to niekde inde. Ja nemam zaujem.

sachmo
2012-10-10 14:59:50+02
2. nikdy si neriesil
3. je ti to jedno

A este jedna otazka:
Ak by si mal PS CS5, chcel by si PS CS6, bol by si povedzme ucitel, co by si si kupil? Upgrade z CS5 na CS6 alebo CS6 Student&Teacher?

Marcel Rebro
2012-10-10 15:10:56+02
A este jedna otazka:
Ak by si mal PS CS5, chcel by si PS CS6, bol by si povedzme ucitel, co by si si kupil? Upgrade z CS5 na CS6 alebo CS6 Student&Teacher?
Podla toho ako dokazes logicky a zmysluplne reagovat / zaviest diskusiu mimo temu budes pravdepodobne politik.

Neriesil som ci je vyhodnejsi upgrade alebo ucitelska verzia, ale ma zaujalo ze :
1. vychadzajuc z (nespravneho) predpokladu nieco odporucis
2. na otazku co si si isty pravdivostou svojho predpokladu odpovies ze si "nikdy neriesil" a "je ti to jedno"

roarbb
2012-10-10 15:12:37+02
Ja pouzivam MacBook Pro 13palcovy z roku 2009, 4GB ram a s Photoshopom nikdy nebol problem. A navyse je lahky a dobre sa prenasa + pevna konstrukcia a paradny IPS display + dobra vydrz a je tichy.

Mozem len odporucit.

sachmo
2012-10-10 15:40:05+02
Podla toho ako dokazes logicky a zmysluplne reagovat / zaviest diskusiu mimo temu budes pravdepodobne politik.

Neriesil som ci je vyhodnejsi upgrade alebo ucitelska verzia, ale ma zaujalo ze :
1. vychadzajuc z (nespravneho) predpokladu nieco odporucis
2. na otazku co si si isty pravdivostou svojho predpokladu odpovies ze si "nikdy neriesil" a "je ti to jedno"
Proste si si potreboval rypnut, to mozes povedat aj priamo.
Tym, ze si neodpovedal, ktora z verzii je vyhodnejsia, si potvrdil relevantnost mojej povodnej rady, vsetky tie tvoje ostatne narazky su len balast.

dePappa
2012-10-10 15:40:55+02
príspevok od: roarbb
Ja pouzivam MacBook Pro 13palcovy z roku 2009, 4GB ram a s Photoshopom nikdy nebol problem. A navyse je lahky a dobre sa prenasa + pevna konstrukcia a paradny IPS display + dobra vydrz a je tichy.

Mozem len odporucit.
Macbook Pro 2009 nema IPS panel. IPS panel ma iba posledna generacia (tretia - Retina)

roarbb
2012-10-10 16:03:51+02
príspevok od: dePappa
Macbook Pro 2009 nema IPS panel. IPS panel ma iba posledna generacia (tretia - Retina)
To je pravda, je tam TN panel. Moja chyba. Ale aj tak si myslim ze tie panely su super A subjektivne ma z neho bolia oci menej ako ked pozeram dlhsie na monitor v praci. Ale to je zase celkom ina diskusia.

keko
2012-10-10 16:26:43+02
príspevok od: total empty
Mrkni občas pri práci na využitie procesora a ram, veľa veci beží na pozadí,máš otvorené viac programy atď. si na nete a zapne sa ti antivirak,dačo sťahuješ alebo napaľuješ, prerábaš video, jednoducho všetko ťa môže spomaliť,prípadne spôsobiť zamrznutie.
V práci mám dvojadrovy ASUS, 4G ram,ale fotky na ňom neupravíš, otvorím raw editor a robí nenormálne dlho,ak otvorím aj niečo iné okolo toho tak zmrzne,nehovorím o mizernej kvalite monitora ktorí sa nedá nijak nastaviť . J eho cena je okolo 400eury z win7 homeedition. A absolútne nevyhovuje na prácu z fotkamy.
Ja dam nejaku operaciu nad vrstvou velkosti 120x180cm pri 300 dpi a jadra nepodskocia nad 3 percenta. Tiez cakam tak 20 sekund.

Cako
ocenenie redakciou 2012-10-10 16:56:13+02
príspevok od: DEVOTEE
len tie ceny SSD su
coo vsak 60GB staci do 100e kupis kvalitny bulk intel napr ten planujem ja. Bude tam len win, photoshop par programov a fotku co budem upravovat. Upravenu presuniem na D kde je bezny disk.

Strana 2 z 4

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()