Fórum » Počítačové vybavenie

Notebook pre photoshop

Miro Sabo
Miro Sabo 2012-10-09 21:28:10+02
Ahojte, nerád zakladám témy aké tu už boli, ale tie staršie sú z r. 2010 a vývoj v počítačoch ide rýchlo dopredu. Navyše máme tu aj Photoshop CS6 so špecifickými nárokmi na hardware. Vedeli by ste prosím odporučiť parametre "ekonomického" notebooku pre bezproblémovú prácu s týmto programom? Plánujem dokúpiť i dobrý externý monitor takže pomer cena/výkon u notebooku je pre mňa dosť podstatný. Viem, že desktop by bol lepší, ale dosť cestujem a väčšinou mám čas na úpravu fotiek keď som mimo domova.

Našiel som zaujímavé odporučenie na konfiguráciu v nasledovnom linku (neviem nakoľko sa možno na autora spoliehať). V podstate odporúča nabiť pomerne lacný notebook dostatkom operačnej pamäte.
http://robertoblake.com/blog/2012/06/buying-a-photoshop-cs6-laptop/

Jozi Mačutek
2012-10-10 17:44:24+02
príspevok od: Miro Sabo
Ahojte, nerád zakladám témy aké tu už boli, ale tie staršie sú z r. 2010 a vývoj v počítačoch ide rýchlo dopredu. Navyše máme tu aj Photoshop CS6 so špecifickými nárokmi na hardware. Vedeli by ste prosím odporučiť parametre "ekonomického" notebooku pre bezproblémovú prácu s týmto programom? Plánujem dokúpiť i dobrý externý monitor takže pomer cena/výkon u notebooku je pre mňa dosť podstatný. Viem, že desktop by bol lepší, ale dosť cestujem a väčšinou mám čas na úpravu fotiek keď som mimo domova.

Našiel som zaujímavé odporučenie na konfiguráciu v nasledovnom linku (neviem nakoľko sa možno na autora spoliehať). V podstate odporúča nabiť pomerne lacný notebook dostatkom operačnej pamäte.
http://robertoblake.com/blog/2012/06/buying-a-photoshop-cs6-laptop/
na ps pisu poziadavky 512 mb ram odporučane ale ked tam hodiš nejaku velku panoramu tak ti počitač odpipká a vybuchne preto odporučam 3 až 8 gb ram

Jozi Mačutek
2012-10-10 17:45:46+02
príspevok od: calven
To bude skôr problém Win. Doma mám iMAC s teraz už fakt obstarožným Core2Duo a 6GB RAM. A žiadne zamrzanie pri práci s Rawom nehrozí. A to pokojne môžem na pozadí robiť kopec iných vecí...
ja na windowse použivam dosť často ctrl-alt-del a preto rozmyšlam nad prechodom na mac

vader
2012-10-10 18:57:53+02
mam NB za 500 eur a staci

dePappa
2012-10-10 19:15:28+02
ok, tak ja som spravil test 13xRAW poskladat v panorame (Nikon D800) zabera 4.85 GB RAM (CS6) pocas skladania bol max. peak 4.90 GB a procesor bol cely cas na 100%, teda iba jeden thread, potvrdzujem teda kekove slova, photoshop nedokaze efektivne vyuzivat viacero jadier. Mac OS X 10.8.2 a macbook retina 16 GB RAM

Miro Sabo
2012-10-11 22:18:51+02
Ahojte, dakujem za rady a komentare. Ked som zakladal toto vlakno ocakaval som, ze niekto skomentuje odporucanu lacnu zostavu pre bezproblemovy chod photoshopu z linku, ktory som uviedol. Zial nekomentoval to nikto a dost by ma Vas nazor zaujimal.:

Hardware Specs for ASUS Laptop
Processors: Pentium R B960 Dual Core 2.2GHz Windows Subscore 6.1
RAM: 8GB DDR3 Windows Subscore 7.1
Hard Drive: 320GB HDD 5400RMP Windows Subscore: 5.9

Marcel Rebro
2012-10-11 22:25:19+02
príspevok od: Miro Sabo
Ahojte, dakujem za rady a komentare. Ked som zakladal toto vlakno ocakaval som, ze niekto skomentuje odporucanu lacnu zostavu pre bezproblemovy chod photoshopu z linku, ktory som uviedol. Zial nekomentoval to nikto a dost by ma Vas nazor zaujimal.:

Hardware Specs for ASUS Laptop
Processors: Pentium R B960 Dual Core 2.2GHz Windows Subscore 6.1
RAM: 8GB DDR3 Windows Subscore 7.1
Hard Drive: 320GB HDD 5400RMP Windows Subscore: 5.9
vpoho aj ked neviem co je ten Subscore

sachmo
2012-10-11 22:35:19+02
príspevok od: Marcel Rebro
Nevies, ale "poradis". Nie si nahodou aktivny (okrem ePhota) aj v politickom zivote?

LeTuCeR
2012-10-12 00:00:43+02
Táto mašinka by ho mala potiahnuť či ? http://www.alza.sk/msi-gt60-0nc-021cs-d324344.htm

Miro Sabo
2012-10-12 07:43:55+02
príspevok od: LeTuCeR
Táto mašinka by ho mala potiahnuť či ? http://www.alza.sk/msi-gt60-0nc-021cs-d324344.htm
Dosť drahá mašinka.

LukiK
2012-10-12 08:37:08+02
príspevok od: Marcel Rebro
ale, to si Microsoft vymyslel: http://www.tomshardware.com/reviews/vista-benchmarking-benchmarketing,1587-3.html?xtmc=windows_7_subscore&xtcr=7

LukiK
2012-10-12 08:43:30+02
príspevok od: sachmo
Nevies, ale "poradis". Nie si nahodou aktivny (okrem ePhota) aj v politickom zivote?
a ty vies co je to subscore?
BTW: kto sa tejto oblasti rozumie, tak ten sa urcite neorientuje podla ratingu, ktory ti vypluje Windows.

sachmo
2012-10-12 09:08:06+02
príspevok od: LukiK
a ty vies co je to subscore?
BTW: kto sa tejto oblasti rozumie, tak ten sa urcite neorientuje podla ratingu, ktory ti vypluje Windows.
Prejdi si celu diskusiu, mozno pochopis.

Miro Sabo
2012-10-13 17:22:41+02
A čo by ste povedali na tento + rozšírenie na 8GB?
http://www.alza.sk/lenovo-thinkpad-edge-e530-cerny-3259-hhg-d348804.htm#foto

Miro Sabo
2012-10-13 17:38:20+02
Alebo ešte verzia s SSD (+ rozšíriť RAM na 8GB):
http://www.alza.sk/lenovo-thinkpad-edge-e530-cerny-3259-a2g-d344653.htm

Rasty Gibel
2012-11-26 00:13:09+01
A ide sa riesit novy comp. Precital som cele vlakno, no pripada mi to, ako keby ste hovorili inym jazykom Moje medzery v oblasti pocitacou su velmi velke, tak ze tiez keby mohol niekto poradit aky comp si kupit, notebook. Alebo skor ake parametre pozerat. Procesor a RAM som pochopil, matny displej som tiez pochopil, inak neviem o com ste ta tu dohadovali. Aku grafiku by mal mat, co SSD a ostatne veci, tak aby nemal problem bezat s LR a CS5.

shaggy
2012-11-26 00:37:29+01
príspevok od: Rasty Gibel
A ide sa riesit novy comp. Precital som cele vlakno, no pripada mi to, ako keby ste hovorili inym jazykom Moje medzery v oblasti pocitacou su velmi velke, tak ze tiez keby mohol niekto poradit aky comp si kupit, notebook. Alebo skor ake parametre pozerat. Procesor a RAM som pochopil, matny displej som tiez pochopil, inak neviem o com ste ta tu dohadovali. Aku grafiku by mal mat, co SSD a ostatne veci, tak aby nemal problem bezat s LR a CS5.
A potrebuješ skutočne notebook? Ja nie som veľký zástanca týchto "prefabrikovaných" krabičiek (aj keď ich pár vlastním), radšej dávam prednosť desktopu. Za rovnaký peniaz sa dá zohnať lepšia výbava, ktorú je možné časom aj upgradovať.
Podstatná otázka, ktorú sa pýtam všetkých, ktorí chcú investovať do počítača - aký je cenový strop? Photoshop a Lightroom pobeží prakticky už na všetkom, čo sa dnes predáva, otázne je iba, ako rýchlo. A preto potrebujeme vedieť, v akej oblasti sa pohybujeme (cenou).

Rasty Gibel
2012-11-26 00:56:12+01
príspevok od: shaggy
A potrebuješ skutočne notebook? Ja nie som veľký zástanca týchto "prefabrikovaných" krabičiek (aj keď ich pár vlastním), radšej dávam prednosť desktopu. Za rovnaký peniaz sa dá zohnať lepšia výbava, ktorú je možné časom aj upgradovať.
Podstatná otázka, ktorú sa pýtam všetkých, ktorí chcú investovať do počítača - aký je cenový strop? Photoshop a Lightroom pobeží prakticky už na všetkom, čo sa dnes predáva, otázne je iba, ako rýchlo. A preto potrebujeme vedieť, v akej oblasti sa pohybujeme (cenou).
Do 1000 eurikov ale .... to je extrem. Nemam nejaku potrebu sa predvadzat s compom alebo len tak si vyhadzovat peniaze za nieco co ani nevyuzijem. Dal by som aj ja prednost klasickemu pocitacu ale momentalne to nejde. Tak ze notebook.

shaggy
2012-11-26 10:15:36+01
príspevok od: Rasty Gibel
Do 1000 eurikov ale .... to je extrem. Nemam nejaku potrebu sa predvadzat s compom alebo len tak si vyhadzovat peniaze za nieco co ani nevyuzijem. Dal by som aj ja prednost klasickemu pocitacu ale momentalne to nejde. Tak ze notebook.
Problém výkonnejších notebookov je v ich výdrži a váhe (preto som aj neodporúčal notebook). Buď je prenosný, alebo výkonný, nikdy nemôžeš mať oboje.
Grafika - v notebookoch väčšinou nájdeš tri grafiky, od Intelu (HD4000, HD2500 a pod.), ktoré sú integrované v procesore a potom od AMD a nVidia. Grafiky od nVidie sú podporované v Photoshope a urýchľujú niektoré operácie. Ja používam napríklad ZPS15, ktorý to tiež využíva a pri zapnutí tejto funkcie mi píše, že program bude vykonávať niektoré operácie 20x rýchlejšie (číslo som si vymyslel, nepamätám si to). Problém je, že ja mám výkonnú desktopovú grafiku, tieto mobilné (hlavne tie v lacnejších notebookoch) sú menej výkonné. Takže grafika nie je až tak podstatná.

Úložisko dát - SSD alebo klasický HDD. SSD je fajn, mám ho a už by som ho nemenil. Ale v počítači do 1000€ ho nezoženieš, jedine, ak by išlo o malý 12/13 palcový notebook. Ten však nie je použiteľný na prácu s fotkami. Pri klasickom disku môže pomôcť, ak namiesto 5400 otáčkového zoberieš s 7200ot./min.

Čo by som odporúčal?
Tento by bol fajn: http://www.alza.sk/lenovo-ideapad-z580-metal-d355917.htm - je to dobrá značka, má numerickú klávesnicu (ja by som bez toho nevedel pracovať), aj nVidia grafiku, ktorá by mohla trochu pomôcť v Photoshope (ale väčšinu zvládne výkonný procesor). Má aj dostatok pamäte, nevýhoda je pomalší, 5400ot. disk.

Ak by si chcel rýchlejší, 7200ot. disk, tak potom tento: http://www.alza.sk/msi-ge60-0nc-290cz-d364048.htm - MSI robí veľmi dobré komponenty do počítačov, v notebookoch je však považovaná za priemernú značku. Máš však na ňu normálnu záruku a už robí tie zariadenia nejaký ten piatok, preto by som sa toho nebál. Výhoda je aj trochu výkonnejší procesor a grafika.

A ak by ti predsa len záležalo na SSD disku, aj keď nemôžeš mať počítač iba s tým diskom, predávajú aj počítače s tzv. hybridným diskom: http://www.alza.sk/lenovo-ideapad-u510-graphite-grey-d369472.htm - ten slúži predovšetkým na zrýchlenie OS a niektorých aplikácií. Ale oproti tomu tam má iba pomalý 5400ot. disk a aj slabšiu grafiku.

Výber je na tebe.

WildSammy
2012-11-26 12:34:10+01
Ja by som odporucal aj Asus Zenbook.. podla testov ma velmi kvalitny monitor co do vernosti farieb aj typu panelu.. pre pracu s fotkami ideal

shaggy
2012-11-26 12:55:26+01
príspevok od: WildSammy
Ja by som odporucal aj Asus Zenbook.. podla testov ma velmi kvalitny monitor co do vernosti farieb aj typu panelu.. pre pracu s fotkami ideal
Problémom Zenbooku je, že najlacnejší stojí okolo 1000€. Je to určite fajn ultrabook, ale neviem si predstaviť pracovať na ňom - má to len 14" displej a stále ide iba o obyčajný TN panel, takže zázraky nečakajme.

Strana 3 z 4

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()