Fórum » Pokec

Ako urcit rozpocet

PHiLiPZ
PHiLiPZ 2022-11-11 16:03:27+01
Zdravim vas. Uz dlhsiu dobu sa zamyslam, ako si urcit rozpocet pre neziskovy konicek, akym je pre mna fotografovanie. Niektori povedia, ze sikovny fotograf nafoti aj s fotakom za par stovak. Co my ostatni, ktorych technika pokulhava a svoje nedostatky si chcu vykompenzovat fotovybavou?

Jedna z moznosti je urcit si na zaklade svojich ocakavani - chcem entry-level full frame mirrorless a tym mam nejake hranice dane.

Ina je na zaklade prijmu, pripadne kolko mozem mesacne odlozit. Odkladat mesiac, tri, sest ci aj cely rok?

Co dalsie objektivy, stativ s hlavou, pc s monitorom a kalibracnou sondou a sw?

A hlavne - je to velmi zle proste si urobit radost?

Kris
2022-12-17 22:05:31+01
príspevok od: PHiLiPZ
Vyzera, ze problemy su prave s tymi novsimi Z9, a moje seriove cislo je medzi tymi, co musia na servis. Ale kedze som iba raz nasadil objektiv a uz ho nedal dolu, chyba sa zatial prejavit nemohla. Nikon preventivne (zatial?) servisuje iba Z9, neviem preto, ci ostatne modely maju kvalitnejsiu aretaciu, alebo ich Nikon bude opravovat, az ked sa objektiv zasekne.
Ešte že si kupoval entry-level. Neviem si predstaviť čo by si kúpil, kebyže chceš niečo profi

PHiLiPZ
2022-12-18 00:46:24+01
Entry level som uviedol ako priklad na urcenie hranic. Ja som tak nesikovny, ze si to musim kompenzovat technikou. V praci toho bolo za posledny rok vela, potreboval som si urobit radost. A obvykle mi ju technika urobi. Fotoaparat tejto triedy budem moct spoznavat dlhsiu dobu, mam aj knihu od Thoma Hogana s 1200+ stranami.

fatality
2022-12-18 15:52:23+01
Tak so si tu radost urobil. Je to presne 12 dni, ale iba 5 dni, odkedy mam aj kartu. Na 11. den (vcera) Nikon vydal service advisory a moj uplne novy fotak musi do servisu. Takze moja radost vydrzala extremne kratko
Kupoval som v PROlaike, nie cez Internet, takze vratenie do dvoch tyzdnov sa nekona. Snad mi fotak servis (Praha?) neposkodi…
Chce sa mi nadavat, ale nepomozem si.
mmm.."slavny" prazsky Nikon servis.. ..

PHiLiPZ
2022-12-18 16:59:34+01
príspevok od: fatality
mmm.."slavny" prazsky Nikon servis.. ..
Ty vies povzbudit

fatality
2022-12-18 17:19:30+01
Ty vies povzbudit
tak..pozri..ono je to mozno osud, karma.. ..
ja som ten posledny, co by sa druhym staral
do rozhodnuti, nech si ludia kupuju co chcu, ked
na to maju (alebo aj nemaju - na dlh , ale na trhu
je podstatne viac lepsich alternativ pre amatera, co je ochotny utratit vacsiu sumu za profi masinu, nez kravicka Z9 s neodnimatelnym
gripom, ktorej plnu funkcionalitu nevyuziju ani
profici..

PHiLiPZ
2022-12-18 19:52:39+01
Od 2004 som fotil s Nikonom. Vtedy Nikon D70, neskor D300, D810 (aj s gripom) a teraz mala (oproti D810 s gripom) Z9. Alternativy od inych vyrobcov ma nezaujali, Panasonic nema fazove ostrenie, Sony sa mi nepaci ergonomiou. Canon by bol moznost, ale musel by som si vybrat medzi rychlostou alebo rozlisenim. Objektivy ktore mam neplanujem so Z9 pouzivat, blesk, stativ, filtre, kablovu spust aj EN-EL18c z gripu ano. Nikon mi prisiel ako logicka volba. Mam velke ruky a Z6/7 II je primaly, pridavny grip je riesenie, ale nie rovnako pevne ako fotoaparat s integrovanym gripom. Bezzrkadlo mi vyriesi problem s front/back-focusom a vibraciami od zrkadla. A so Z9 bez zavierky mozem fotit uplne ticho a bez nutnosti EFCS. Cakal som, ze ludia budu moj vyber odsudzovat.

PHiLiPZ
2022-12-18 20:23:26+01
Plnu funkcionalitu nevyuzijem, to asi nikto. V praci riesim narocne problemy a pomaha mi mimo prace rozmyslat a ucit sa nieco nove. V predchadzajucich prispevkoch ste ma presvedcili, aby som si kupil, co si mozem dovolit a co mi urobi radost. Na celu vybavu som si nasetril a zaplatil sam z platu vratane DPH, dopravy (B+W 82mm master UV a polarizak z Nemecka) a pripadneho cla (teraz z US 325GB karta Delkin Black, predtym RRS BH-55 a par RRS dosticiek na tela a objektivy). Skutocne si nie som vedomy, za co by som si mal takyto osud/karmu zasluzit.

fatality
2022-12-19 10:52:28+01
Plnu funkcionalitu nevyuzijem, to asi nikto. V praci riesim narocne problemy a pomaha mi mimo prace rozmyslat a ucit sa nieco nove. V predchadzajucich prispevkoch ste ma presvedcili, aby som si kupil, co si mozem dovolit a co mi urobi radost. Na celu vybavu som si nasetril a zaplatil sam z platu vratane DPH, dopravy (B+W 82mm master UV a polarizak z Nemecka) a pripadneho cla (teraz z US 325GB karta Delkin Black, predtym RRS BH-55 a par RRS dosticiek na tela a objektivy). Skutocne si nie som vedomy, za co by som si mal takyto osud/karmu zasluzit.
hlavne klidek.. ..
v tychto dvoch prispevkoch si dal o sebe viac informacii nez pred tym v celom threade..
podla toho, co si napisal predtym (uvod temy, "som nesikovny a kompenzujem to technikou, mam 1200 stranovu knihu", atd to fakt vyzeralo, ako ked si niekto, kto este ani nema vodicak, kupi rovno Porsche.. ..
+ja ta neodsudzujem, ako vravim, kazdy nech si kupuje co chce a podla tych novych info, co si napisal, to az taka nelogicka volba nebola..
a prajem ti nech ti ho co najskor dobre opravia a nech ti robi radost

PHiLiPZ
2022-12-19 12:33:30+01
Dakujem. Asi som uz alergicky na to, ako mi cely zivot niekto hovori “na co si kupujes take drahe X, ved ti staci aj lacnejsie”. Ked som si skladal prvy pocitac, mal byt podla otca taky, aby som ho vyuzil na 100%. Ale to by znamenalo, ze by ma obmedzoval. Moj cas je drahy, mam ho malo, nechcem cakat. Mal som si kupit lacny bicykel. Lacnu vrtacku a nemat ju uz 15r, ale po dvoch vymenit. Lacne a nie outdoorove zimne topanky, lebo usetrim, ale ze potom kvoli chorobe nepojdem do prace a stratim nasobne viac, to uz je ok. Rovnako aj auto, byt, vsetko…
Otazku z prveho prispevku som naformuloval co najvseobecnejsie, prave z tohoto dovodu. Ale odpovede boli fajn, povzbudili, neznevazovali. Potesili. Dakujem za ne, aj za tu zatial poslednu.
A mozno este jedna vec o mne - nekupujem si veci ako status symboly, nemam potrebu nikoho ohurovat a ludi, ktori to robia, mi je luto (a sem tam sa aj zasmejem).

warwick
2022-12-19 18:52:23+01
Dakujem. Asi som uz alergicky na to, ako mi cely zivot niekto hovori “na co si kupujes take drahe X, ved ti staci aj lacnejsie”. Ked som si skladal prvy pocitac, mal byt podla otca taky, aby som ho vyuzil na 100%. Ale to by znamenalo, ze by ma obmedzoval. Moj cas je drahy, mam ho malo, nechcem cakat. Mal som si kupit lacny bicykel. Lacnu vrtacku a nemat ju uz 15r, ale po dvoch vymenit. Lacne a nie outdoorove zimne topanky, lebo usetrim, ale ze potom kvoli chorobe nepojdem do prace a stratim nasobne viac, to uz je ok. Rovnako aj auto, byt, vsetko…
Otazku z prveho prispevku som naformuloval co najvseobecnejsie, prave z tohoto dovodu. Ale odpovede boli fajn, povzbudili, neznevazovali. Potesili. Dakujem za ne, aj za tu zatial poslednu.
A mozno este jedna vec o mne - nekupujem si veci ako status symboly, nemam potrebu nikoho ohurovat a ludi, ktori to robia, mi je luto (a sem tam sa aj zasmejem).
Tiež ti skúsim poradiť. Nekupuj si Z9. Nepotrebuješ taký drahý foťák, nevyužiješ to. Stačí ti aj Z5. Ale ani tu Z5 nevyužiješ poriadne. Z9 nepatrí do tvojich rúk a neurobí ťa šťastným. Práve naopak, už teraz si nešťastný …

PHiLiPZ
2022-12-19 19:22:08+01
Z9 uz mam (niekde na ceste do Prahy). Dalsiu si kupit neplanujem. Mas pravdu v tom, ze fotoaparat ma stastnym neurobi, ale viac ma motivuje vybehnut von a hladat namety, co mi uz radost robi.
Z5 si nekupim, mozno Z6II alebo jej nastupcu,

gytheio
2022-12-19 19:25:50+01
Ale fotak nie su topanky, drahe topanky udrzia nohy v teple aj suchu, fotak je jedno ci stoji 4500 alebo 1000 vydrzia to iste aj fotia tak isto. Pokial ta fotenie nezivy je uplne jedno ci mas drahy alebo lacny fotak. Samozrejme je na tebe co si kupis ak ti na peniazoch nezalezi.

PHiLiPZ
2022-12-20 18:36:36+01
Ty si sa dostal k podstate mojej povodnej otazky. Ak ma fotenie nezivi, nemam si kupit drahy fotak. Fotenie ma skutocne nezivi. Teraz naspat k povodnej otazke - co je to drahy fotak? Podla tvojho prispevku to pre mna vyznieva (prosim klidne ma oprav, ak som ta zle pochopil), ze fotak za 1000 este nie je (uplne) drahy a fotak za 4500 uz ne (jednotky tipujem €, pripadne $, co je v sucasnosti v podstate jedno). Moj pohlad je taky, ze pre spustu ludi (aj na Slovensku) je fotak za 1000€ velmi drahy, a pre nemalo ludi (aj na Slovensku) nie je fotak za 4500€ prilis drahy. Zaujimal by ma preto tvoj nazor, ako by si jedinec mal urcit, co uz je pridrahe. Niektore z kriterii, ktore ma napadli, som uviedol v prvom prispevku. V kazdom pripade si myslim, aj ked to zial nie je moj pripad, ze ked si niekto z mesacneho zarobku moze kupit desat Z9, a aspon trochu ho fotenie zaujima, nech si ju kludne kupi. Pomoze tym aj ostatnym, kedze kusok prispeje Nikonu na vyskum, aby nove technologie mohli prist aj do “lacnych” fotakov.

Porubo
2022-12-20 18:59:16+01
Vsak ked chce prispiet Nikonu na vyskum, tak moze dat aj priamo sponzorsky dar (napr. sek, peniaze).

blahoslav J B Art
2022-12-20 19:12:33+01
príspevok od: Porubo
Vsak ked chce prispiet Nikonu na vyskum, tak moze dat aj priamo sponzorsky dar (napr. sek, peniaze).
alebo kupit 10 kusov a z toho 9 kusov darovat na Vianoce , alebo ako cena do tomboly, ci fotosutaze

gytheio
2022-12-20 19:20:47+01
príspevok od: Porubo
A bolo by to ovela uzitocnejsie a trefnejsie ako sponzorovat miesto vyskumu predajcov.

gytheio
2022-12-20 19:31:04+01
Ty si sa dostal k podstate mojej povodnej otazky. Ak ma fotenie nezivi, nemam si kupit drahy fotak. Fotenie ma skutocne nezivi. Teraz naspat k povodnej otazke - co je to drahy fotak? Podla tvojho prispevku to pre mna vyznieva (prosim klidne ma oprav, ak som ta zle pochopil), ze fotak za 1000 este nie je (uplne) drahy a fotak za 4500 uz ne (jednotky tipujem €, pripadne $, co je v sucasnosti v podstate jedno). Moj pohlad je taky, ze pre spustu ludi (aj na Slovensku) je fotak za 1000€ velmi drahy, a pre nemalo ludi (aj na Slovensku) nie je fotak za 4500€ prilis drahy. Zaujimal by ma preto tvoj nazor, ako by si jedinec mal urcit, co uz je pridrahe. Niektore z kriterii, ktore ma napadli, som uviedol v prvom prispevku. V kazdom pripade si myslim, aj ked to zial nie je moj pripad, ze ked si niekto z mesacneho zarobku moze kupit desat Z9, a aspon trochu ho fotenie zaujima, nech si ju kludne kupi. Pomoze tym aj ostatnym, kedze kusok prispeje Nikonu na vyskum, aby nove technologie mohli prist aj do “lacnych” fotakov.
Na to ako sa tu potrebujes rozpisovat nevies co je drahy alebo lacny fotoaparat?

PHiLiPZ
2022-12-20 20:28:41+01
Nepotrebujem sa rozpisovat a nemyslim si, ze ci je nieco drahe sa da vyjadrit absolutne. Pre niekoho zo Somalska je draha aj SD pamatova karta. Ale ospravedlnujem sa, ze mi dlhsie trvalo pochopit, ze odpoved k veci od teba nemam cakat.

gytheio
2022-12-20 20:44:25+01
Nepotrebujem sa rozpisovat a nemyslim si, ze ci je nieco drahe sa da vyjadrit absolutne. Pre niekoho zo Somalska je draha aj SD pamatova karta. Ale ospravedlnujem sa, ze mi dlhsie trvalo pochopit, ze odpoved k veci od teba nemam cakat.
Tak ti odpoviem inac, tu je Europa nie Afrika.

PHiLiPZ
2022-12-20 21:08:21+01
Takze som sa zase nic nedozvedel, podla ocakavania.
Maximalne ze pre teba je 4500€ za fotoaparat uz vela a preto by to tak malo byt pre vsetkych v Europe.

Strana 2 z 3

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()