Fórum » Pokec

Odovzdavanie fotografii

Robert Simeg
2011-05-10 08:22:13+02
Ahojte
zaujimalo by ma, ako Vy riesite poziadavku napr. od klienta, ked mu spravite nejake fotky a on chce okrem upravenych zaberov aj neupravene, teda tie ostatne... poskytujete mu ich? : ) Osobne si myslim ze to nie je moc dobre sa prezentovat neupravenymi zabermi ale casto sa s tym stretavam.
Dakujem

pathy
2011-05-10 08:36:17+02
ja take neodovzdavam, odovzdavam a upravujem, len take ktore mozu ist na verejnost

Robert Simeg
2011-05-10 08:41:42+02
príspevok od: pathy
ja take neodovzdavam, odovzdavam a upravujem, len take ktore mozu ist na verejnost
jasne : ) a robis to tak ze das klientovi vybrat ktore chce priamo po foteni? Alebo mu pripadne poskytnes prezentaciu v PDF s vodoznakom aby si vybral doma? Ked sa jedna o svadbu alebo nejaky vecierok, ked je tych fotogtafii viac : )

Martin Brojo
ocenenie redakciou 2011-05-10 08:45:42+02
príspevok od: Robert Simeg
jasne : ) a robis to tak ze das klientovi vybrat ktore chce priamo po foteni? Alebo mu pripadne poskytnes prezentaciu v PDF s vodoznakom aby si vybral doma? Ked sa jedna o svadbu alebo nejaky vecierok, ked je tych fotogtafii viac : )
Toto si treba vyriešiť ešte pred fotením a klientovi oznámiť, že prvý výber foto robíš ty - čiže vymažeš všetky fotografie ktoré nespĺňajú tebou požadovanú kvalitu, pretože je to prezentácia tvojej práce.

Robert Simeg
2011-05-10 08:53:18+02
príspevok od: Martin Brojo
Toto si treba vyriešiť ešte pred fotením a klientovi oznámiť, že prvý výber foto robíš ty - čiže vymažeš všetky fotografie ktoré nespĺňajú tebou požadovanú kvalitu, pretože je to prezentácia tvojej práce.
Jasne ja to aj tak robim, len casto ludia tlacia ze chcu aj tie neupravene, za lepsiu cenu napr., alebo pripadne chcu aby som im dal prezentaciu aby si vybrali doma, samozrejme ze do prezentacie dam iba tie ktore presli mojim prvym vyberom ale tak ci tak z takej prezentacie si tiez moze clovek ktory je trochu zrucny v PS fotky vyrezat pokial je to napr. PDF a nechat si ich : ) Mna len tak zaujimalo ze ako pristupujete k tomu Vy. Na druhej strane kazdy clovek alebo skupina ludi ktora sa da nafotit ma ine predstavy o tom : )

FLASH-FOTO
2011-05-10 09:07:11+02
mne sa stalo, že keď dám neupravené fotky, v 72 dpi, o pár hodín sú na nete..., dokonca som zažil, že som dal zo svadby mladomanželom fotky tiež 72 dpi a rodičia zobrali CD, utekali do fotolabu a dali tlačiť foto..., aj keď ich obsluha upozorňovala na to..., potom nastalo zhrozenie a nadávanie na fotografa...,

jan.zitniak
2011-05-10 09:17:30+02
Jasne ja to aj tak robim, len casto ludia tlacia ze chcu aj tie neupravene, za lepsiu cenu napr., alebo pripadne chcu aby som im dal prezentaciu aby si vybrali doma, samozrejme ze do prezentacie dam iba tie ktore presli mojim prvym vyberom ale tak ci tak z takej prezentacie si tiez moze clovek ktory je trochu zrucny v PS fotky vyrezat pokial je to napr. PDF a nechat si ich : ) Mna len tak zaujimalo ze ako pristupujete k tomu Vy. Na druhej strane kazdy clovek alebo skupina ludi ktora sa da nafotit ma ine predstavy o tom : )
Ok, beriem taku situaciu s neupravenymi fotkami, min. ich prezen vodoznakom cez celu fotografiu

Ferdo
2011-05-10 09:27:25+02
Ja neupravene foto z ruk nedam. Vyber fotiek ktore vymazem a ktore upravim robim ja.. klient mi do toho nezasahuje ani ho tym nezatazujem. Ako vysledok mojej prace dostane DVD s fotkami ktore ja uznam ze su dobre, som s nimi spokojny a chcem ich prezentovat na verejnosti

S poziadavkami typu "poslite mi uz na druhy den nejake foto, aj neupravene.. len sme na nezvedavi" u mna nikto nepochodi. Aj pocas spracovania fotografii (napr. svadobnych) posielam mladomanzelom nahlady so sirkou 700px a mojim podpisom (vodoznakom), ktore mozu rozposlat rodine, dat na web, facebook atd... a ci s tym bezia do fotolabu, ci nie.. to je uz ich starost Az nazaver upravene originaly.

Viem aj o pripadoch, kedy fotograf upravi napr. len portretovky a zvysok svadby napaluje na CD/DVD takpovediac priamo z fotaku.. Cela svadba spracovana za jeden den a peniaze vo vrecku. Toto ja ale neuznavam a povazujem to za amatersku pracu.

pathy
2011-05-10 09:32:47+02
ja to skor riesim podla zakazky...ak ide o fotenie produktu, po foteni sadneme k PC a fotky prejdeme spolu, mozem sa klienta pokusit nasmerovat ktora foto je podla mna best, ale vyber je na nom. No ked fotim svadbu, portrety, deti, vyber je cisto na mne a klientom ukazujem az hotove fotografie.

Imiy
2011-05-10 09:35:15+02
Nikdy by som neupravené fotografie neodovzdával s tým , že cena je nižšia . Túto možnosť treba hneď
vylúčiť . Si zodpovedný sám za svoju prácu a nikto ti nemusí vidiet do kuchyne .
Výnimkou je možnosť post produkcie grafického štúdia , kde si predlohu tebou nafotenú upravia podla
svojich predstáv a potreby .
Málokedy som odovzdal aj negatívy / celuloidy / , len po vzájomnej dohode vopred.

tomis.ales
2011-05-10 10:54:28+02
Nikdy nedavam neupravene fotky. Ani keby mi zaplatili viacej. Neupravena fotka je polotovar, ktorym sa nechce pysit ziaden fotograf. Myslim ze v restauracii vam tiez nikto neda nedorobenu polievku, len preto ze vy ste uz teraz hladny.
Ja fotky vyberiem a upravim, zakaznik si az potom moze vybrat ktore chce na tlac. Ked ma prosia aby som im poslal fotky co najskor, vyberiem si 10 max 20 fotiek a upravim ich uz na druhy alebo treti den, aby aspon cosi mali. Ostatne dostanu az ked budu vsetky hotove.

PeCh
2011-05-10 11:16:05+02
Nefotím komerčne. Ale keď niekoho fotím, tak zlé (rozmazané) zmažem a z ostatných si sám vyberiem fotky, ktoré vyvolám z RAWu a tie pošlem ďalej. Ak chce ďalšie, tak by som RAWu vytiahol preview obrázok a dal ten (je to ako by som fotil RAW+JPEG, len použim ten JPEG, čo je v RAWe ako náhľad).

Inak, keď mne fotil profík svadbu, tak som bol dohodnutý, že mi dá všetky fotky (aj keď mi bolo jasné, že ide o všetky použiteľné). Dostal som vyše 600 fotiek, z ktorých som si mohol vytlačiť, ktoré som chcel. Jediné, čo som chcel navyše, že mi dá fotky vrátane exifov.

BTW v dnešnej dobe by som ako štandard považoval odovzdať všetky fotky elektronicky a klient si vytlačí, čo uzná za vhodné. Ak by chcel vytlačiť, tak samozrejme treba výjsť v ústrety, ale upozorniť, či je to fotolab alebo domáca tlačiareň (BTW2 podľa mňa je aj špičková domáca fototlačiareň horšia ako fotolab).

hiva
2011-05-20 14:39:05+02
caute... nie som ziadny profik ani sa fotenim nezivim, ale uz som sa tiez sama poucila, ze neupravene fotky nedavam nikomu a nikdy.... fotila som kamosku s priatelom na ich svadobne oznamko, plus nejake fotky z ich dcerkou.... chceli ich vidiet co najskor tak som jej vo vytrzeni poslala este neupravene fotky..... NAJVACSIA CHYBA ZIVOTA ! ... kamoska si ich hned praskla na webku... vytesovala sa, ake su super a samozrejme rozposlala linky dalej.... a ked som odovzdala uz upravene (co mi trvalo nejaky ten tyzden - dva, nakolko casu bolo len cez vikendy) tie uz pomaly ani nepozerali... na webke ma stale tie neupravene a nie a nie ju presvedcit, nech ich vymeni za tie upravene ... aj s neupravenymi je velmi spokojna a vsade chvali, ako som ich super nafotila, ale teda zial, ja s nimi spokojna nie som a osobne sa hambim, ze ma prezentuje takymi zabermi :-/ .... takze poucenie... neupravene nikdy... aj keby na kolenach prosili ... radsej upravit co najskor par zaberov a poslat tie ... lebo zas aj chapem, ze clovek je zvedavy a chce vidiet fotky co najskor

marcellkag
2012-07-17 15:46:56+02
ahojte...chcem sa spýtať ak teda neodovzdávate neupravené fotografie čoho som zástancom i ja...koľko kusov upravených fotografii dostane od vás zákazník. Dakujem.

Marcel Rebro
2012-07-17 15:52:39+02
príspevok od: marcellkag
ahojte...chcem sa spýtať ak teda neodovzdávate neupravené fotografie čoho som zástancom i ja...koľko kusov upravených fotografii dostane od vás zákazník. Dakujem.
Tolko na kolkych sa dohodnes ...

calven
2012-07-17 15:55:23+02
príspevok od: Marcel Rebro
Tolko na kolkych sa dohodnes ...
Tak tak...

Daniel.U
2012-07-17 18:51:00+02
ja som mal napriklad cas na svadobne portrety jednu hodinu na prave poludnie na zahrade 10x10 metrov a co mam teraz povedat, ze vystup bude 40 jedinecnych poz? Vypotil som 15 a ostatne fotky su serie. Za dalsie bolo treba nevestu velmi retusovat, cize tiez nemozem z pasie vyretusovat 50 fotiek, ze ved nech si vybere. Najlahsie by bolo nacvakat debilne zabery, potom sa pochavlit, ze maju 300 fotiek ( vcitane ciernobielych a sepiovych variant, ramikov a greckych sltpov) a budu stastni a moze nahravat na facebook medzi fotky z mobilu. Za par dobrych malo kto rad zaplati

Strana 1 z 1

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()