Vie, ale u teba vie len hadat. Ziadne informacie na zaklade ktorych by sme mohli zacat dedukovat si nedal. Takze by sme museli vymenovat uplne vsetko. Netusime, aky mas film, ako je nasnimany, vyvolany. Aku mas chemiu, papiere, ake casy a teploty si pouzil.Aky mas papier, na kolko je to zvacsene a desiatky dalsich moznych parametrov.
4ím to môže byť? Alebo skôr ako dosiahnem aby neboli fotky zrnité ked ich dám po celom procese vyvolavania sušiť?
Zeby inak exponovat a vyvolavat? Alebo nepat v horucej vode? Alebo zvolit film s inou citlivostou? Fotku oskenuj na placatom skenery a posli, aby sa videlo. Lebo ani diva srnka nevie ....
Zeby inak exponovat a vyvolavat? Alebo nepat v horucej vode? Alebo zvolit film s inou citlivostou? Fotku oskenuj na placatom skenery a posli, aby sa videlo. Lebo ani diva srnka nevie ....
Koľko megapixlový digitál nahradí fotoaparát na kinofilm 24x36 mm.
Ziaden. Nejde o rozlisenie ale o to ako fotka vyzera. Caro filmu je v nieco inom, ako v jeho rozliseni. Je to o charaktere obrazu. SPosobe zachytenia svetla, dynamickeho rozsahu, ako posobi filmove zrno... Je lepsi digital alebo analog? Neda sa povedat. Prave pre ich rozny charakter obrazu. Fotograf si moze vybrat techniku, ktora mu vyhovuje. Rovnako ako maliar, ktory sa rozhodne , ci bude krajinku malovat akvarelom alebo olejom. Tvoja otazka asi mala zniet, ci uz je digital tak dobry, aby mohol filmu konkurovat z hladiska kvality obrazoveho vystupu. Ano je, a uz davno.
cca 25 mpix,ale dynamicky rozsah filmu zatial asi ziadny
O jednom aj druhom sa da polemizovat. Ze sa filmu vyrovna snimac s rozlisenim 25MPx je fama, ktora vznikla pred desiatimi rokmi a uz davno je vyvratena, co dokazuju sucasne 12 Mpx zrkadlovky. AJ ta druha uz nie je pravdiva. Dynamicky rozsah dnesnych aparatov je okolo 13 a u najlepsich cez 15EV. To co dokazu robit so zachytenym svetlom sa vyrovna filmu a v mnohom ho prekonava. Dnes ma skutocne zmysel sa bavit o teme film vz. digital, len z hladiska charakteru obrazu.
O jednom aj druhom sa da polemizovat. Ze sa filmu vyrovna snimac s rozlisenim 25MPx je fama, ktora vznikla pred desiatimi rokmi a uz davno je vyvratena, co dokazuju sucasne 12 Mpx zrkadlovky. AJ ta druha uz nie je pravdiva. Dynamicky rozsah dnesnych aparatov je okolo 13 a u najlepsich cez 15EV. To co dokazu robit so zachytenym svetlom sa vyrovna filmu a v mnohom ho prekonava. Dnes ma skutocne zmysel sa bavit o teme film vz. digital, len z hladiska charakteru obrazu.
Tak tak Karol, máš pravdu. Treba spomenúť ešte jeden faktor a to je cena. Od nafotenia až na papier. Úplne lacné to nie je. Teraz v laboch už nevedia vyvolať ani ČB foto, keď som tam prišiel a povedal mladej čo chcem tak pozerala na mňa ako na výjav. Keď film tak svojpomocne a sám doma.
Tak tak Karol, máš pravdu. Treba spomenúť ešte jeden faktor a to je cena. Od nafotenia až na papier. Úplne lacné to nie je. Teraz v laboch už nevedia vyvolať ani ČB foto, keď som tam prišiel a povedal mladej čo chcem tak pozerala na mňa ako na výjav. Keď film tak svojpomocne a sám doma.
Cenu do toho teraz nezatahujem, to je vec penazenky a nie fotografie. O tom snad v inej teme. DObra fotka nie je lacna, nech uz ju robis analogovo alebo digitalne, pretoze nejde len o jasne vypocitatelne naklady, ale aj o cas, vzdelavanie, cestovanie za fotografiou...
Cenu do toho teraz nezatahujem, to je vec penazenky a nie fotografie. O tom snad v inej teme. DObra fotka nie je lacna, nech uz ju robis analogovo alebo digitalne, pretoze nejde len o jasne vypocitatelne naklady, ale aj o cas, vzdelavanie, cestovanie za fotografiou...
zaujimave to som nevedel, ja som iba nekde cital ze je to cca 25
zaujimave to som nevedel, ja som iba nekde cital ze je to cca 25
Medzi roznymi druhmi filmov mas obrovske rozdiely, mnohonasobne vacsie ako medzi digitalnymi snimacmi dnesnej doby. Diapozitiv ma napr. mizerny dynamicky rozsah na rozdiel od niektorych speci CB negativov, velkoformatovy film zase brutal rozlisenie, Niektore filmy rozne reaguju na rozne vlnove dlzky apod. Jedno tak, druhe onak. Rozlisenie je iba jedna z veci a popravde povedane, dnes uz vobec nie je velmi dolezite. Rozne filmy, rozne rozlisenie, este aj to zalezi od velkosti zrna. Toto ale nie je tema iba na vlakno, ale na celu knihu.
vazne ? z 35mm filmu nedostanes viac ako cca 11-12MPx luminance informacii a menej ako 10MP farebnych informacii.
mozno dynamicky rozsah u niektorych negativov, ale tam mas problem pri digitalizacii jpeg je len 8bit
bavime sa o "clean pixels", nie o DPIxvelkost policka.
Tak dobre, zrataj si kolko zrniek je na takom 25x35mm policku filmu, kde kazde zrnko vie niest farebnu informaciu. To ze mas 16mpix snimac este neznamena, ze je to skutocnych 16mpix tie pixely sú rozdelene filtrom na RGBG a nasledne dopocitane na 16mpix. Bavme sa teraz o 100iso filme nie o 1600-ke, kde je zrno ako blcha
zrnitost fotiek
Fotku oskenuj na placatom skenery a posli, aby sa videlo.
Fotku oskenuj na placatom skenery a posli, aby sa videlo.
Tvoja otazka asi mala zniet, ci uz je digital tak dobry, aby mohol filmu konkurovat z hladiska kvality obrazoveho vystupu. Ano je, a uz davno.
Dnes ma skutocne zmysel sa bavit o teme film vz. digital, len z hladiska charakteru obrazu.
Dnes ma skutocne zmysel sa bavit o teme film vz. digital, len z hladiska charakteru obrazu.
mozno dynamicky rozsah u niektorych negativov, ale tam mas problem pri digitalizacii
mozno dynamicky rozsah u niektorych negativov, ale tam mas problem pri digitalizacii
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa