Definujte "Prvoplánová fotografia". Alebo, co si pod tym predstavujete? Je to len bezduchy cvak? Je to nahodne cvaknuta skvela momentka? Vdaka za pismenka.
V podstate si si aj odpovedal. . . ak striehnem niekde na daky moment, a ked sa dostavi, uz to nie je prvoplanove, lebo som si rozmyslel, teda mal som na rozmyslanie cas, pred stlacenim spuste
Ked idem po meste, nieco zbadam a hned to cvaknem, tak ze v hladaciku ani nekomponujem, nehladam vhodny uhol zaberu, ohnisko, ci vzdialenost. .. proste iba hned cvaknem, tak to je prvoplan
Podľa mňa "má len prvý plán" alebo "nemá iný ako prvý plán", ale nemusí to byť len brak, napríklad formálny portrét, napríklad, ehm, prezidenta ;p) by mal byť len prvoplánový?
V podstate si si aj odpovedal. . . ak striehnem niekde na daky moment, a ked sa dostavi, uz to nie je prvoplanove, lebo som si rozmyslel, teda mal som na rozmyslanie cas, pred stlacenim spuste
Ked idem po meste, nieco zbadam a hned to cvaknem, tak ze v hladaciku ani nekomponujem, nehladam vhodny uhol zaberu, ohnisko, ci vzdialenost. .. proste iba hned cvaknem, tak to je prvoplan
podla mna
Aj cvak moze byt neprvoplanovy ... a vobec to nesuvisi s tym ci si ho planoval alebo nie ...
Ak obsahuje nieco viac ako co je z neho explicitne zrejme (zapad slnka, krasna baba, zelenu zaba), ak dava priestor na premyslanie, fantaziu divaka / pozrovatela - potom je to neprvoplanovy cvak.
Neprovoplanovost nesivisi s TK, kompoziciou, tym ci si sa na zaber pripravoval cely tyzden alebo si ho spachal nahodne v zlomku sekundy. Suvisi viac s tym co nazyvame "impakt" ... co vnas fotka zanechala ... na sebelepsie sfoteny zapad slnka (krasnu babu, zelenu zabu) casom zabudne, ale su fotky na ktore nezabudnem.
Tym samozrejme netvrdim za kazda krajinka (krasna baba, zelena zaba) je automaticky prvoplanova - len mi to prislo ako vhodny priklad ...
Podľa mňa "má len prvý plán" alebo "nemá iný ako prvý plán", ale nemusí to byť len brak, napríklad formálny portrét, napríklad, ehm, prezidenta ;p) by mal byť len prvoplánový?
ano ... formalnemu zaberu prezidenta prvy plan staci ... ale zaber Obamu s nohami na stole (nechce sa mi hladat foto, ale asi kazdy pozna) je viac ako prvoplanovy
"Prvoplánový" môže byť podľa mňa aj dobre rafinovane plánovaný. Skôr si to vysvetľujem tak, že na akej úrovni daný produkt umenia alebo zábavy pôsobí. Prvoplánové sú teda a) tie ktoré buď "útočia" na 1. signálnu sústavu, alebo b) sa produkujú s cieľom - "to určite zaberie". Typickým príkladom a) je poodhalená baba, alebo pekne odfotené jedlo, prípadne pláž, keď všetci chú ísť k moru - vtedy neskúsený pozorovateľ ťažko oddelí od pudov zmysel pre umenie. b) tu by som skôr uviedol príklad z hudby - vyrábajú sa hity - podľa trendu a nie podľa toho čo autor cíti a chcel by vyjadriť...
Mne to pride ako nieco,co cloveku len tak zide na um-jednoducha ironia,dvojzmysel,prenesenie vyznamu-a da to na fotku ci ine dielo
Ak ide o dvojzmysel, ironiu ci prenesenie vyznamu, to uz prave smeruje prec od prvoplanovosti. Ako mrco spominal krasnu zabu a zelenu babu Je to take zlate / krasne / mile / chutne a to je asi tak vsetko... ziadna dalsia myslienka, posolstvo... - to chapem ja ako prvoplanove. Nemusi to vsak vzdy znamenat, ze je to zle.
podľa mňa výraz prvoplánový nemá žiaden súvis s plánovaním v zmysle foto od pásu, foto len objektu .../bez rozmyslu/. podľa mňa je pojem "plány" myslený ako jednotlivé vrstvy fotografie od popredia dozadu a ak vo viacerých vrstvách nájdeme určité skryté významy jedná sa o viacplánovú fotografiu. jednoplánová mi prinesie informáciu a v žiadnej vrstve pred ani za sa nenachádza nič čo stojí za úvahu, je to tam len náhodne, ale nemá to žiaden význam
Myslim, ze prvoplanova fotografia je ani nie tak celkom ze uplne povrchna. To je taka, ktora mozno aj chcela vzniknut s velkym zamerom, ale chybali skusenosti na podobnu vyzvu, alebo sa to nejako pocas snahy zvrtlo, nebolo dost casu, alebo nebola ochota podstupit riadnu davku vnutorneho boja. Potom sa to vsetko este nacacka, vytlaci na drahy papier, neostava vsak na kvalitny ram a 3 minuty po zacati vystavy sa to este spendli so spendlikmi s farebnymi hlavickami ...
Obycajne ide o osamely strom uprostred pola. To pole musi byt zlte od repky olejky a strom musi byt kosaty. No obloha samozrejme viditelne HDR. Alebo obycajne naha baba v prirode. Ale je ich vela. Skoro vsetky. Sorry.
podla mna
neviem, ale podla mojho nazoru to nie je plan...je to okamzita reakcia na situaciu...necvajnes to nejak planovane. Moj nazor
Najprv je prvoplan, potom eroplan, dalej tatraplan a este aquaplan, no a nakoniec uz len tma, tma, malinke svetlo na konci tunela, to sa zvacsuje a vo svetle stoji bradaty pan, cely v bielom, mava na teba kridlami a vola Vitaj Cyril ...
neviem, ale podla mojho nazoru to nie je plan...je to okamzita reakcia na situaciu...necvajnes to nejak planovane. Moj nazor
okamzita reakcia na situaciu sa vo fotografii nazyva momentka..s prvoplanovou fotografiou to v zasade nema nic spolocne. Myslim, ze prvoplanova fotografia je taka, kde su myslienkove pochody, ktore viedli k jej vytvoreniu predvidatelne, povrchne a bez hlbsej myslienky...
Najprv je prvoplan, potom eroplan, dalej tatraplan a este aquaplan, no a nakoniec uz len tma, tma, malinke svetlo na konci tunela, to sa zvacsuje a vo svetle stoji bradaty pan, cely v bielom, mava na teba kridlami a vola Vitaj Cyril ...
Dakujem, teraz neviem, ci si mi nakladol Preto sa pytam, lebo v tom nemam celkom jasno. Aj som co to googlil a informacie nic extra, co by mi to vysvetlili. Na susednom portale som polozil tiez tuto otazku pod jednou foto, kde sa strielalo prvoplanom o sto sest, po otazke nastalo ticho. Vtedy som si myslel, blba otazka. Mozno som malo chapavy, definicia by potesila
Dakujem, teraz neviem, ci si mi nakladol Preto sa pytam, lebo v tom nemam celkom jasno. Aj som co to googlil a informacie nic extra, co by mi to vysvetlili. Na susednom portale som polozil tiez tuto otazku pod jednou foto, kde sa strielalo prvoplanom o sto sest, po otazke nastalo ticho. Vtedy som si myslel, blba otazka. Mozno som malo chapavy, definicia by potesila
Ale ved nic sa tu dlho nedialo, reku skusim stastie s niecim netradicnym. Neni co chapat, aquaplaning je casto to posledne, co sa cloveku moze stat, tak potom uz ide len do neba,
Vravis, ze sa strielalo pod jednou fotografiou na jednom susednom fore? Nemas v tom prsty nahodou? Teda ukazovak (alebo cim mackas spust)? Vyurazali ta?
Este jedna myslienka z mixera zvanou moja hlava: Casa vina a obraz na vernisazi su dve veci, ktore si vypocuju najviac dristov na svete ...
Myslim, ze prvoplanova fotografia je ani nie tak celkom ze uplne povrchna. To je taka, ktora mozno aj chcela vzniknut s velkym zamerom, ale chybali skusenosti na podobnu vyzvu, alebo sa to nejako pocas snahy zvrtlo, nebolo dost casu, alebo nebola ochota podstupit riadnu davku vnutorneho boja. Potom sa to vsetko este nacacka, vytlaci na drahy papier, neostava vsak na kvalitny ram a 3 minuty po zacati vystavy sa to este spendli so spendlikmi s farebnymi hlavickami ...
Obycajne ide o osamely strom uprostred pola. To pole musi byt zlte od repky olejky a strom musi byt kosaty. No obloha samozrejme viditelne HDR. Alebo obycajne naha baba v prirode. Ale je ich vela. Skoro vsetky. Sorry.
Pokiaľ fotograf ráno balí vercajch s tým, aby sa odterigal na také miesto, kde pamätá, že rastie repka a aj taký košatý strom a chce ho sfotiť a nedajbože si dá na svetle záležať, potom to v žiadnom prípade nie je a ani nemôže byť prvoplán...to že sa nie každému tento 1000x videný motív páči, to je druhá vec... PS Ja zatiaľ také v zbierke nemám.
ČO JE PRVOPLÁNOVÁ FOTOGRAFIA?
Je to len bezduchy cvak? Je to nahodne cvaknuta skvela momentka?
Vdaka za pismenka.
podla mna
podla mna
Ak obsahuje nieco viac ako co je z neho explicitne zrejme (zapad slnka, krasna baba, zelenu zaba), ak dava priestor na premyslanie, fantaziu divaka / pozrovatela - potom je to neprvoplanovy cvak.
Neprovoplanovost nesivisi s TK, kompoziciou, tym ci si sa na zaber pripravoval cely tyzden alebo si ho spachal nahodne v zlomku sekundy. Suvisi viac s tym co nazyvame "impakt" ... co vnas fotka zanechala ... na sebelepsie sfoteny zapad slnka (krasnu babu, zelenu zabu) casom zabudne, ale su fotky na ktore nezabudnem.
Tym samozrejme netvrdim za kazda krajinka (krasna baba, zelena zaba) je automaticky prvoplanova - len mi to prislo ako vhodny priklad ...
Nemusi to vsak vzdy znamenat, ze je to zle.
Obycajne ide o osamely strom uprostred pola. To pole musi byt zlte od repky olejky a strom musi byt kosaty. No obloha samozrejme viditelne HDR.
Alebo obycajne naha baba v prirode.
Ale je ich vela.
Skoro vsetky.
Sorry.
neprvoplanova
podla mna
Myslim, ze prvoplanova fotografia je taka, kde su myslienkove pochody, ktore viedli k jej vytvoreniu predvidatelne, povrchne a bez hlbsej myslienky...
Preto sa pytam, lebo v tom nemam celkom jasno. Aj som co to googlil a informacie nic extra, co by mi to vysvetlili.
Na susednom portale som polozil tiez tuto otazku pod jednou foto, kde sa strielalo prvoplanom o sto sest, po otazke nastalo ticho. Vtedy som si myslel, blba otazka. Mozno som malo chapavy, definicia by potesila
Preto sa pytam, lebo v tom nemam celkom jasno. Aj som co to googlil a informacie nic extra, co by mi to vysvetlili.
Na susednom portale som polozil tiez tuto otazku pod jednou foto, kde sa strielalo prvoplanom o sto sest, po otazke nastalo ticho. Vtedy som si myslel, blba otazka. Mozno som malo chapavy, definicia by potesila
Vravis, ze sa strielalo pod jednou fotografiou na jednom susednom fore? Nemas v tom prsty nahodou? Teda ukazovak (alebo cim mackas spust)? Vyurazali ta?
Este jedna myslienka z mixera zvanou moja hlava:
Casa vina a obraz na vernisazi su dve veci, ktore si vypocuju najviac dristov na svete ...
Obycajne ide o osamely strom uprostred pola. To pole musi byt zlte od repky olejky a strom musi byt kosaty. No obloha samozrejme viditelne HDR.
Alebo obycajne naha baba v prirode.
Ale je ich vela.
Skoro vsetky.
Sorry.
PS Ja zatiaľ také v zbierke nemám.
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky