Fórum » Pokec

Prax s atelierovým svietením

nathalie-landon
2012-03-04 14:51:32+01
Dobrý deň sa praje
Chcela by som sa spýtať ohľadom praxe vo fotoateliéri. Potrebovala by som nejaké odborné výklady, pomoc so svetlom, veci z fotografickej rutiny od niekoho skúseného. Tento rok ma nezobrali výšku s vysvetlením že mám výborné koncepty ale zaostávam po technickej stránke, chystám sa to teda napraviť a doučiť sa čo sa dá. Mal by niekto záujem mi pomôcť? TT alebo BA. ďakujem

daislen
2012-03-04 14:58:12+01
príspevok od: nathalie-landon
Dobrý deň sa praje
Chcela by som sa spýtať ohľadom praxe vo fotoateliéri. Potrebovala by som nejaké odborné výklady, pomoc so svetlom, veci z fotografickej rutiny od niekoho skúseného. Tento rok ma nezobrali výšku s vysvetlením že mám výborné koncepty ale zaostávam po technickej stránke, chystám sa to teda napraviť a doučiť sa čo sa dá. Mal by niekto záujem mi pomôcť? TT alebo BA. ďakujem
chcela si ist na VšMU?

nathalie-landon
2012-03-04 15:00:12+01
príspevok od: daislen
chcela si ist na VšMU?
nie. UTB Zlín, VŠVU, VŠUP Praha.

daislen
2012-03-04 15:04:14+01
nie. UTB Zlín, VŠVU, VŠUP Praha.
na VšMU som robil technika. popytal by som sa, ci by sa sa tam nemohla chodit priucit.

nathalie-landon
2012-03-04 15:07:09+01
príspevok od: daislen
na VšMU som robil technika. popytal by som sa, ci by sa sa tam nemohla chodit priucit.
tak to by bolo super!

daislen
2012-03-04 15:08:00+01
tak to by bolo super!
je tam kopec mladych ludi. to by bolo asi naj.

lacikam
2012-03-05 23:16:49+01
"nathalie-landon"-ová! Chodiť sa "doučovať" na VŠMU by bolo super, otázkou zostáva - kto sa Ti tam bude venovať. Tí, čo niečo vedia? Pochybujem - majú toho dosť počas riadnej práce. Jedine, že by si bola "extrakus" - to sa kocúri radi predvedú. To, že "je tam kopec mladých ľudí" - podľa mňa nie je podstatné pre obsah, ktorý Ty (ako píšeš) potrebuješ. Vedieť toho budú menej ako niekto so skúsenosťami, bude s nimi sranda a občasná chlastačka, možno spoznáš nové priateľstvá - ale žeby si sa tam niečo naučila? Pochybujem. Máš v profile dve fotky - Fairytale 1/2, (ani jedna nie je ATELIÉROVÁ ?!?) obe však - áno - zaostávajú po technickej stránke. Ale úplne v základoch, napríklad expozícia. Snímka pri strome mi pripomína zle exponovaný diák, domodra a s prepalom tamer všade. Takže áno, zlepšiť techniku exponovania, prečítať poriadne manuál k foťáku, pochopiť vzťahy medzi premennými - ISO, clona, čas - atď. Mne sa ako najvhodnejšie riešenie vidí spoznať vo svojom okolí fotografa, ktorý má podľa Teba požadovanú úroveň. Každopádne sa ospravedlňujem, že sa "obúvam" do týchto dvoch fotiek - ak máš aj niečo iné, len si to nezverejnila. Nemyslím to zle. Ak sa naozaj chceš zlepšiť, knihy tie odbornejšie - Ti dajú viac. Na VŠMU by si kvoli pár skutočným informáciám musela triediť aj veľa balastu. (mysím tým informácie z radov "kopy mladých ľudí")

majster333
2012-03-06 09:58:12+01
určite by ti pomohli aj tý čo nevedia najviac na svete...

Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2012-03-06 10:19:23+01
príspevok od: majster333
dobre si dal

upir13
- moderator
2012-03-06 10:23:34+01
Ahoj, pripojim sa k nazoru pana kolegu lacikama
z tych dvoch fotiek vidno, ze mas problemy so zakladnymi zrucnostami o fotaku. Velmi odporucam Romana Pihana, ci uz v podobe knihy mistrovstvi prace s DSLR alebo jej online verziu http://fotoroman.cz/techniques2.htm
Prosim ta prejdi si to cele s fotakom v ruke a vyskusaj co je tam popisane a porozmyslaj aj nad tym.

Co sa tyka praxe, tak VSMU by som obysiel z daleka Sice od tial vyleze jeden talentovany fotograf rocne, ale dialsich XYZ fotografickeho bahna. Bohuzial poznam to z praxe ked prisiel pan fotograf z VSMU
Skor by som nakontaktoval zopar fotografov s tym, ze s nimi pojdes von fotit a to uz priamo podla toho co potrebujes. Podla fotiek co su publikovane, by si mala preist vsetko, zacinajuc portretom v exterieri, cez reportaz az po atelier. Hlavne neocakavaj, ze po jednom foteni budes mat vyrazne lepsie fotky. Mas iba rok do dialsich prijimaciek, takze mas co robit a musis sa tomu vazne venovat.

Neber to pls v zlom hlavne

lacikam
2012-03-06 10:43:04+01
príspevok od: majster333
"tí, čo nevedia najviac na svete"? Súhlasím, takí nepomôžu...

Je lepšie ak sem prispievajú tí, čo "vedia najviac na svete"... namiesto "majstrov" - príspevkárov s očividnými gramatickými chybami a nelogickým slovosledom - "len aby som niečo napísal"...

Napríklad z témy o rýchlom výbere (kvôli cene) medzi C5D a C1D..

príspevok užívateľa : "SK_8er" - nepozeral som parametre, takze k teme asi neprispejem, som strasne lenivy takto po ranu, ma baaaad
(síce vytrhnuté z kontextu, ale vypovedajúce)

TOTO FÓRUM potrebuje prečistiť od podobných mudroškov.
Ak to p. Jozef Peniak bola podpora "majstra", tak sa čudujem. Pretože VY (a váš zamestnávateľ L.B.) na to doplácate.

Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2012-03-06 11:15:16+01
Dobrý deň sa praje
takže k veci - nezostáva ti nič iné ako zaplatiť si zopár dobrých kurzov, alebo
rýchlo sa skamarátiť s nejakým fotografom čo sa fotením živí, prípadne robiť niekomu asistentku pri fotení, alebo začať na sebe tvrdo makať ako samouk. Technika - aspon základy, je to ľahšie čo sa da na fotke naučiť problém je koncept a myšlienkový základ fotografie. Nevidel som tvoju robotu neviem aké máš vzdelanie a aktuálny stav vedomostí,a z tých dvoch fotiek čo tu máš neviem nič odhadnúť. prajme hodne zdaru

Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2012-03-06 11:19:06+01
príspevok od: lacikam

Je lepšie ak sem prispievajú tí, čo "vedia najviac na svete"... namiesto "majstrov" - príspevkárov s očividnými gramatickými chybami a nelogickým slovosledom - "len aby som niečo napísal"...

príspevok užívateľa : "SK_8er" - nepozeral som parametre, takze k teme asi neprispejem, som strasne lenivy takto po ranu, ma baaaad

Ak to p. Jozef Peniak bola podpora "majstra", tak sa čudujem. Pretože VY (a váš zamestnávateľ L.B.) na to doplácate.
nepochopil si moju poznámku

s čistením máš pravdu ale nie je ľahké vybrať koho vyčistiť a koho nie, - to čo si uviedol to je nič, keby si videl čo mažeme. ..A doplácame na úplne iné veci ktoré nevyriešime vo fóre bohužiaľ

lacikam
2012-03-06 11:25:50+01
OK, mne nejde o konflikty. Možno som to nepochopil správne - ale celé fórum (resp. portál) by malo fungovať ako (možno nie okato) - podpora predaja. Tak by bolo fajn, ak by užívatelia chápali, že tu niekto investuje peniaze - či už je to L.B. alebo inzerenti (nič proti nim) a snažili sa zadarmo si sem niečo prísť zobrať. Lebo to je tuná pre bežného užívateľa to najhodnotnejšie. A ak už sa rozhodli dávať (prispievať), nech to má hodnotu aspoň po obsahovej stránke.

lacikam
2012-03-06 11:26:12+01
Rešpekt všetkým takýmto - aj Tebe.

majster333
2012-03-06 12:47:22+01

vyhral si gramatiku ovládaš lepšie. Ale moja poznámka bola k téme celá. Na takej škole od ktorej ho odhováraš práve prostredníctvom kamaráctiev môže získať kontakty ktoré bude potrebovať a ľudí čo ho niečo zadarmo naučia. zo skúsenosti viem, že na takej škole ak chceš, sa naučíš oveľa viac, ako je v osnovách. AK CHCEŠ!
Ak by mala takú možnosť, rozhodne by ju nemal prepásť.

Filip Bucher
2012-03-06 19:42:40+01

Ľudia čo vedia všetko na svete, všetko videli, všetko ovládajú... Chceš naozaj povedať že to nechápeš? :/ ...sú to taký mudrlanti, ktorý ta presviedčajú o niečom čo si len okrajovo naštudovali a hovoria o tom ako keby to vymysleli....
Čo sa týka ďalšieho obsahu tvojich príspevkov, tak fórum aj portál je v poriadku, vládne tu taka domácka atmosféra takže občas sú tu aj nepodstatné príspevky, offtopicky, a úplne odbáčanie od témy. Nieje to úplne odborne zameraný portál, komerčnosť portálu vnímam aspoň ja na znesiteľnej a celkom štandardnej úrovni.
Nechcem tak isto konflikty vytvárať. Iba tak isto ako ty som vyjadril len svoj pohľad a názor. Oba aj tvoje príspevky aj môj terajší nemajú s témou nič spoločné a sú svojim charakterom práve také aké popisuješ že by nemali byť a ktoré sa ti nepáčia.
Čo sa týka Sk_8er neviem veľa krát som ho videl ľuďom pomôcť a poradiť. Takže naozaj asi vytrhnuté s kontextu alebo ako som písal vyššie vnímam tento portál tak viac domácky ako odborný, takže pochopiteľný offtopic.

lacikam
2012-03-06 22:36:30+01
áno, samozrejme - chápem. "Sk_8er" sa ospravedlňujem za vytrhnutie z kontextu. Asi to má byť tak ako píšeš (snap) a ja to zbytočne prežívam. Každopádne naozaj mi nejde o konflikty, prispievam momentálne iba do jednej témy okrem tejto a až sa to "uzavrie" budem si zase len čítať, ak bude čo a kedy.

nathalie-landon
2012-03-08 02:34:43+01
chlapci vďaka za rady ;D môžete aj bližšie poradiť . hodím sem nejaké info o mne. to že nezvládam techniku mi je jasné, totiž ja vlastný foťáčik zatiaľ ani nemám (syslím na 5dmark II) študujem veci z toho čo mi kamošky z odboru foto design na strednej dohodia (technologia, dejiny fotky)... 3 roky som na tom, že požičiavam kade tade canony, teraz sa venujem čb fotke (praktica) a to ma zaujíma oveľa viac ako tento zdigitalizovaný svet. študujem módnu tvorbu na strednej, tento rok končím (19 roků) a fotke akej chcem venovať svoj čas....konceptuálne módne story, portréty. a natrafila som už na jedného super pána v tt s ktorým som absolvovala fotenie na čb filmy. ale fakt by sa mi hodilo robiť asi tú asistentku a byť denne pri tom fotení. ja skúsim pozrieť google, príp. sa ešte niekoho spýtať v okolí...ale ak by ste vedeli o niekom čo potrebuje človeka na výpomoc do atl. tak dajte vedieť prosím

slavmiro
2012-03-08 08:56:39+01
chlapci vďaka za rady ;D môžete aj bližšie poradiť . hodím sem nejaké info o mne. to že nezvládam techniku mi je jasné, totiž ja vlastný foťáčik zatiaľ ani nemám (syslím na 5dmark II) študujem veci z toho čo mi kamošky z odboru foto design na strednej dohodia (technologia, dejiny fotky)... 3 roky som na tom, že požičiavam kade tade canony, teraz sa venujem čb fotke (praktica) a to ma zaujíma oveľa viac ako tento zdigitalizovaný svet. študujem módnu tvorbu na strednej, tento rok končím (19 roků) a fotke akej chcem venovať svoj čas....konceptuálne módne story, portréty. a natrafila som už na jedného super pána v tt s ktorým som absolvovala fotenie na čb filmy. ale fakt by sa mi hodilo robiť asi tú asistentku a byť denne pri tom fotení. ja skúsim pozrieť google, príp. sa ešte niekoho spýtať v okolí...ale ak by ste vedeli o niekom čo potrebuje človeka na výpomoc do atl. tak dajte vedieť prosím
ponukam za 20E/hod praxovanie v atelieri, Galanta.

Strana 1 z 2

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()