Ahojte, chcel by som sa poradit s problemom s isticmi. Zriadil som si maly atelier a pre svetla tam mam samostatnu vetvu elektriky na 16A istici typu C. Mam dve svetla fomei basic 400 a ked fotim rychlo za sebou cca. 20 fotiek (hned po nabiti) vyhodi mi to istic. Vyhodi mi ho aj, ak po dlhsom foteni spravim par fotiek rychlejsie za sebou. Je potrebne do okruhu pred zasuvky nieco vradit ? Alebo je to bezne a treba len davat bacha na to ako casto sa foti ?.. lebo potom co ked kupim dalsie 2 svetla .. za postrehy a napady vopred dik. (zatial to riesim tak ze druhe svetlo zapinam na inu vetvu..). StM.
ja len podoknem, že 16A istič nevypína pri 16A, ale musí vypnúť pri 2,25 násobku prúdo do 60 sekúnd. Teda ked sa vypne hned (do 1sek), môže tam byť aj 5 násbok prúdu. Pri "C" charakteristike ističa je to až 10 násobok. Pri 16A vypne len pri dlhodobom odbere, kedy zareaguje už hlavne tepelná ochrana ističa.
ak ti to vyhadzuje záblesk, ktorý sa nabíja dajme tomu 3 sekundy, tak určite nežerie 56A (3sek pri C char. je cca 3,5násobok) skúsil by som vymeniť ten istič. ak nepomôže chyba je inde.
ja len podoknem, že 16A istič nevypína pri 16A, ale musí vypnúť pri 2,25 násobku prúdo do 60 sekúnd. Teda ked sa vypne hned (do 1sek), môže tam byť aj 5 násbok prúdu. Pri "C" charakteristike ističa je to až 10 násobok. Pri 16A vypne len pri dlhodobom odbere, kedy zareaguje už hlavne tepelná ochrana ističa.
ak ti to vyhadzuje záblesk, ktorý sa nabíja dajme tomu 3 sekundy, tak určite nežerie 56A (3sek pri C char. je cca 3,5násobok) skúsil by som vymeniť ten istič. ak nepomôže chyba je inde.
Istič má dve charakteristiky, tepelnú a dynamickú. Už sa na to vykašlite
Uvoľnenie zámku sa dosiahne pôsobením tepelnej (bimetalovej) spúšte, ktorá reaguje na malé dlhotrvajúce preťaženia, resp. elektromagnetickej spúšte, ktorá reaguje veľmi rýchlo na veľké skratové prúdy.
Istič má dve charakteristiky, tepelnú a dynamickú. Už sa na to vykašlite
Uvoľnenie zámku sa dosiahne pôsobením tepelnej (bimetalovej) spúšte, ktorá reaguje na malé dlhotrvajúce preťaženia, resp. elektromagnetickej spúšte, ktorá reaguje veľmi rýchlo na veľké skratové prúdy.
však to som presne povedal, musíš čítať aj medzi riadkami... nejdeme tu hádam dopodrobna opisovať ako istič vypína. Dôležité je kedy...
j. Poradim sa este aj s tymi co tam tahali kable. Ak povedia na 16 alebo 20 D ze OK, tak vyskusam tie .. dufam ze to je v isticoch. Skusat reklamovat svetla sa mi nechce a dost pochybujem ze by to vobec slo. Kedze funguju..
Presne toto mi napadlo. Aby sa nechtili kable ak zblbne nieco ine ako chvilkove zablesky. Inak k svetlam je len manual k tomu, ako to poskladat. Udaje o odbere som tam nenasiel ziadne.
dodo_bb , beriem na vedomie, ale ja mám na tých svetlách hrubšie vedenie, nie 2,5mm. Istič je zapájaný kvôli trom veciam, ak sa mýlim opravte ma : 1. Proti prekročeniu odberovej hodnoty prúdu určenej hodnotou ističa (teda nie je možné odoberať viac, než dovoľuje jeho hodnota) 2. Proti preťaženiu vedenia (toto ste mali na mysli?) a následne, resp. súčasne proti skratu na vedení. O 25A ističi píšem iba v súvislosti s tými neónkami na strope, mám väčší ateliér.. Zásuvky mám na troch okruhoch (v ateliéri je samostatný rozvádzač) po 16A a svetiel tiež viac a silnejších ako 400Ws.
NO, dočítal som stranu 2 a povedzme, že som v obraze Na to sú dobré tieto vlákna. Inak osadenie (výmenu za nové) ističov mi robil elektrikár ktorý je zamestnancom vlastníka budovy.
To čo píšeš je dosť nebezpečná rada Istič musí byť v približnom súlade s prierezom vodiča v stenách. Bežne sa na zásuvky dnes používa CU vodič o priemere 2,5 mm2, ktorý prenesie cca 16 amperov s miernym zahriatím. Pri vyššom odbere prdne najslabšia časť vedenia - istič. Na tento účel totiž táto "otravná zbytočnosť" vlastne je Ak tam vrazíš istič 50A, môže sa stať, že najslabším článkom sa stane vedenie a síce istič nespadne, ale zhorí Ti ateliér Káble včítane všetkých predlžovačiek musia byť primerane dimenzované na očakávaný príkon, inak riskuješ požiar !!!! Svetlá pri rýchlom a častom nabíjaní môžu odoberať značný špičkový prúd, tento údaj by mal byť v dokumentácii k nim a určite aj na štítku samotného svetla napísaný...
Jožko ,beriem ťa do firmy ,lepšie by som to ani ja nenapísal ...
dodo_bb , beriem na vedomie, ale ja mám na tých svetlách hrubšie vedenie, nie 2,5mm. Istič je zapájaný kvôli trom veciam, ak sa mýlim opravte ma : 1. Proti prekročeniu odberovej hodnoty prúdu určenej hodnotou ističa (teda nie je možné odoberať viac, než dovoľuje jeho hodnota) 2. Proti preťaženiu vedenia (toto ste mali na mysli?) a následne, resp. súčasne proti skratu na vedení. O 25A ističi píšem iba v súvislosti s tými neónkami na strope, mám väčší ateliér.. Zásuvky mám na troch okruhoch (v ateliéri je samostatný rozvádzač) po 16A a svetiel tiež viac a silnejších ako 400Ws.
vidim, ze to mas pekne podelene .. a kolko z tych svetiel ti v pohode utiahne jeden normalny okruh (16A) ? Lebo ja uz rozmyslam aj nad tym, ci fakt niesu tieto fomeiky nejak blbo spravene.
Zasuvka tahana kablom CYKY 3x2.5 (Cu). P=U*I, P=230V*16A, P=3680W= 3,680KW na jednu zasuvku istenu 16A mozes pripojit spotrebic max 3,6KW. Tie svetla nemaju ani len polovicu.
OMG.. tak to mam ja asi z pekla stastie, ze mam atelier uz 4x prestahovany a este som nikde nevyhadzoval istice so silnejsimi zableskami ako tu autor uvadza a nikde neriesil ake kabelaze su potahane
vidim, ze to mas pekne podelene .. a kolko z tych svetiel ti v pohode utiahne jeden normalny okruh (16A) ? Lebo ja uz rozmyslam aj nad tym, ci fakt niesu tieto fomeiky nejak blbo spravene.
Máš veľký odber, na diskotéke v klube ale voknu sme vždy ťahali 400v, v skrinke rozdelené na tri 240v zásuvky po 16A. Jedná na aparatúru,ďalšie na svetlá a podľa potreby. Keď sme spájali kábly,nikdy nie cez svorkovnice-čokoladky alebo nejaké spojky,vždy som pocinoval drôty a potom ich zlial do cinu, pri veľkom odbere ti môže vznikať veľký prechodový odpor a časom ti na tom mieste prepáli všetko,zvyšuje sa prúd a vybíja ističe.
OMG.. tak to mam ja asi z pekla stastie, ze mam atelier uz 4x prestahovany a este som nikde nevyhadzoval istice so silnejsimi zableskami ako tu autor uvadza a nikde neriesil ake kabelaze su potahane
od 2,5 hore, taká jednotka by ti pri 20-30 metrov a 16A pekne nahrievala a topila by sa ti izolácia,takže neriskuj. Samozrejme by bol vyší odpor a prúd a pokles napätia a istič vypne.
Zasuvka tahana kablom CYKY 3x2.5 (Cu). P=U*I, P=230V*16A, P=3680W= 3,680KW na jednu zasuvku istenu 16A mozes pripojit spotrebic max 3,6KW. Tie svetla nemaju ani len polovicu.
Blbo si to napísal,po novom je to 400v a 240v, v zasuvke v skutočnosti nameráš 236v +- jeden horedole. A nakoniec,pokiaľ sú tie svetla neošetrené termistormi, tak problém môže robiť nárazové napätie a prúd a to vybíja istič.
Blbo si to napísal,po novom je to 400v a 240v, v zasuvke v skutočnosti nameráš 236v +- jeden horedole. A nakoniec,pokiaľ sú tie svetla neošetrené termistormi, tak problém môže robiť nárazové napätie a prúd a to vybíja istič.
Ja osobne by som hľadal chybu vo svetách (pravdepodobnosť že je vadný istič je dosť malá). Pravdepodobne nie je vo svetlách dodržaná izolačná vzdialenosť medzi vodičnmi (asi na DPS) a po zahriatí medzi nimi vznikne výboj, čo spoľahlivo "vyhodí" istič. Taký istič musí bez problémov udržať väčší počet uvedených svetiel. Ja som caz zimu mal pripojené na jednom 16A ističi 2x 400W/s + 1x300W/s + 3KW ohrievač a istič držal bez problémov. Otázka je aké staré sú tie svetlá a či nie sú vo vnútri zaprášené. Prach, vlhko a teplo - perfektný návod na skrat.
Problem s isticmi v atelieri
Pri 16A vypne len pri dlhodobom odbere, kedy zareaguje už hlavne tepelná ochrana ističa.
ak ti to vyhadzuje záblesk, ktorý sa nabíja dajme tomu 3 sekundy, tak určite nežerie 56A (3sek pri C char. je cca 3,5násobok)
skúsil by som vymeniť ten istič. ak nepomôže chyba je inde.
Pri 16A vypne len pri dlhodobom odbere, kedy zareaguje už hlavne tepelná ochrana ističa.
ak ti to vyhadzuje záblesk, ktorý sa nabíja dajme tomu 3 sekundy, tak určite nežerie 56A (3sek pri C char. je cca 3,5násobok)
skúsil by som vymeniť ten istič. ak nepomôže chyba je inde.
Istič je zapájaný kvôli trom veciam, ak sa mýlim opravte ma : 1. Proti prekročeniu odberovej hodnoty prúdu určenej hodnotou ističa (teda nie je možné odoberať viac, než dovoľuje jeho hodnota)
2. Proti preťaženiu vedenia (toto ste mali na mysli?) a následne, resp. súčasne proti skratu na vedení.
O 25A ističi píšem iba v súvislosti s tými neónkami na strope, mám väčší ateliér..
Zásuvky mám na troch okruhoch (v ateliéri je samostatný rozvádzač) po 16A a svetiel tiež viac a silnejších ako 400Ws.
Káble včítane všetkých predlžovačiek musia byť primerane dimenzované na očakávaný príkon, inak riskuješ požiar !!!!
Svetlá pri rýchlom a častom nabíjaní môžu odoberať značný špičkový prúd, tento údaj by mal byť v dokumentácii k nim a určite aj na štítku samotného svetla napísaný...
Istič je zapájaný kvôli trom veciam, ak sa mýlim opravte ma : 1. Proti prekročeniu odberovej hodnoty prúdu určenej hodnotou ističa (teda nie je možné odoberať viac, než dovoľuje jeho hodnota)
2. Proti preťaženiu vedenia (toto ste mali na mysli?) a následne, resp. súčasne proti skratu na vedení.
O 25A ističi píšem iba v súvislosti s tými neónkami na strope, mám väčší ateliér..
Zásuvky mám na troch okruhoch (v ateliéri je samostatný rozvádzač) po 16A a svetiel tiež viac a silnejších ako 400Ws.
Keď sme spájali kábly,nikdy nie cez svorkovnice-čokoladky alebo nejaké spojky,vždy som pocinoval drôty a potom ich zlial do cinu, pri veľkom odbere ti môže vznikať veľký prechodový odpor a časom ti na tom mieste prepáli všetko,zvyšuje sa prúd a vybíja ističe.
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa