Fórum » Ako fotografovať?

ako ste začínali?

Corrine
Corrine 2012-07-22 09:39:18+02
Zdravím všetkých, nevedela som kam zaradiť tému tohto typu, preto prepáčte, ak tým obťažujem tu.
Zaujímalo by ma len, ako ste začínali s fotografiou. Viete, ja som ešte študentka, preto nemám trvalý prísun financií tj. nemôžem si dovoliť zakúpiť fototechniku, s ktorou sa dá samozrejme lepšie pracovať a a narábať. Tým myslím lepší fotoaparát, objektívy a podobne ...
Takisto ma zaujíma, koľkí z vás absolvovali nejaký kurz, alebo sa "učili" na vlastnú päsť
Pekný deň

valec86
2012-07-22 18:33:56+02
zacinal som fotenim diskotek a celu vybavu som si zarobil tymto, casom prislo fotenie hokeja, velkych klubovych eventov a festivalov, casom uz aj nieco lepsie,

zacinal som s fuji S9500, Canon 350d,450d,40d,5DmkII, 1Dmk IV, 7D a teraz 5D mk III. skla tu nepisem bolo ich cez 25. pomalicky pomalicky a ono to prijde zalezi len ako velmi to chces a co vsetko si ochotna pre fotenie obetovat. tazko sa bude aj venovat foteniu aj minat na dalsich xyz veci. ak to clovek naozaj chce, sposob si najde

trojan
2012-07-22 18:35:51+02
príspevok od: Thirring
Aj aj som šudent a dokázal som si zaobstarať fototechniku. V lete mám síce 2 brigády ale všetko sa dá.
ale nie kazdy si vie zohnat brigadu , ja som student a aj ked som presiel vsetky firmy , sklady , obchody, proste vsetko co som nasiel nikde mi brigadu nedali, mozno ze nie kazdy ma to stastie aby si na fototechniku mohol vobec zarobit

Emilio
2012-07-22 21:45:38+02
príspevok od: Ciro
Presne rovnako.
Ťak to ste boli prachatí, ja som sa zmohol ako učeň v 1974-tom iba na bazárovú Smenu 2, k tomu špeciálnu žiarovku tuším 500W, jej vyžarovaná teplota mi skoro pokrivila ten foťák. Potom prišla EXA 1a, a neskôr aj teleobjektív 135-ka. Potom manželstvo... prechod na Fed 3, ale aj s tým sa dalo.

Cako
ocenenie redakciou 2012-07-22 22:11:46+02
Zacinal som s kamaratovym kompaktom Canon (ani neviem co to bolo presne zac) ale viem ze mal 3 megapix. Vtedy som fotil motyle, krajinky. Snad ako kazdy. Neskor to bol Canon SX10 IS vtedy som fotil zivu prirodu nakolko mal super 20x zoom Takisto tu vznikali prve montaze a tiez clanok o mne tu na ephoto v rozhovoroch. Z toho som bol mimo veeelmi dlho
Potom som ho predal a presiel na Canon 450D a 18-55 IS, neskor + 50mm 1.8 a teraz vlastnim Canon EOS 5D mark II, 17-40 F4 L a ostala mi akurat 50mm 1.8 na ktoru pri portretovani nedam dopustit. Fotenim som sa takisto zacal zivit. Robim hlavne fotomontaze, potrety ale obcas aj svadba.

Thirring
2012-07-22 22:44:43+02
príspevok od: trojan
ale nie kazdy si vie zohnat brigadu , ja som student a aj ked som presiel vsetky firmy , sklady , obchody, proste vsetko co som nasiel nikde mi brigadu nedali, mozno ze nie kazdy ma to stastie aby si na fototechniku mohol vobec zarobit
Tak to už záleží od miesta bydliska asi najskôr.

Jerry C.
2012-07-22 22:52:48+02
Ja som pre prechod od kompaktu k zrkadlovke objavil panasonic G1 - mimoriadne šikovný foťáčik s ovládaním a s možnosťou meniť objektívy i ďalšími funkciami podobný zrkadlovke.
Pred časom som začal používať moju prvú zrkadlovku Nikon D7000 a zistil som,že zase začínam Ale už od čias G1 som veľa študoval knihy /Mistrovství ... od Pihana / ,internet ...
Veľa mi dalo aj ephoto - dá sa tu nájsť takmer všetko,čo začínajúci fotograf potrebuje a mnohokrát som dostal dobré rady od skúsenejších užívateľov /SteveS,Stratený,Izzino,Skierlo.../.No a potom som začal chodiť do BB fotoklubu,kde sa pod vedením prezidenta Mira stretáva mnoho fotografov od mojej úrovne až po profesionálov ,ktorí ochotne poradia .No a využil som aj niekoľko WS od ephota ,ale chodím aj na tie naše - klubové Myslím si,že svoju cestu si každý nájde ,pokiaľ naozaj chce .

DEVOTEE
ocenenie redakciou 2012-07-22 23:20:16+02
Prve začiatky boli s bratrancovim kompaktom RICOH , ktorý mam doteraz.... odkedy mi ho požical, doteraz som mu ho nevrátil ...
... učim sa stale, nikdy som nečital žiadnu literaturu, ani neabsolvoval žiaden kurz..... ked som pochopil ze na dobru expozíciu staci dobrý zaklad pre techniku, odvtedy neriesim fotaky, objektívy..

ostava len vela fotit a inšpirovať sa hľadat nove veci...
fotografia je nekonecna takze sa da povedať že zaciname stale

Jerry C.
2012-07-22 23:38:00+02
príspevok od: DEVOTEE
Prve začiatky boli s bratrancovim kompaktom RICOH , ktorý mam doteraz.... odkedy mi ho požical, doteraz som mu ho nevrátil ...
... učim sa stale, nikdy som nečital žiadnu literaturu, ani neabsolvoval žiaden kurz..... ked som pochopil ze na dobru expozíciu staci dobrý zaklad pre techniku, odvtedy neriesim fotaky, objektívy..

ostava len vela fotit a inšpirovať sa hľadat nove veci...
fotografia je nekonecna takze sa da povedať že zaciname stale
a to bratranec nevedel,že zubná kefka a foťák sa nepožičiava ?

Kubo46
2012-07-23 02:00:59+02
Ja som zacal asi pred 5 rokmi ked mi brat kupil kompaktik Lumix TZ7ku odvtedy som toho nacvakal strasne vela strasne vela odpadu a vzdy som tuzil po zrkadle. Vela mi dalo ephoto najma teoriu inspiraciu a podobne. a tak teraz mam D90ku setak 18-105ku a 50ku1.8 a snivam o 2.8kovych sklach ktore snad tiez raz budem mat. Vsetko je to o chceni o stasti a o tom aky clovek vlastne je aspon podla mna.... dobre svetlo prajem

Dano Leitman
2012-07-23 10:02:50+02
Voigtlander VSL1 + Collor Ultron 50/.8 kedze slo o plny manual (s pokazenym internym expozimetrom) na krku okrem fotaku visel aj externy expozimeter. boli aj nejake kopakty od nikonu a canonu (najpr filmove potom digi) ked tu zrazu som na vianoce dostal Canon EOS 350D + 18-55 na svoju dobu revolucny stroj ale nejak mi nevyhovoval ten plastacik tak som presiel hned na EOS 20D ktory mi sadol. Ako upgrade vidim zatial len full frame alebo micro4/3 (kazdy pre vyhody ktore ponuka) no peniazkov nato zatim nieto .

Co sa tyka fotenia samotneho bol to jeden izraelsky street fotograf ktoreho fotky ma nadchli k mojmu hobby a fotograficke vzdelanie tvoria hlavne knihy internet a zacal som navstevovat fotoklub v blizkom meste kde sa konzultuju fotky s art leaderom na umeleckej skole a s ostatnymi fotografmi klubu. Moje dalsie vzdelanie beriem Leninovsky - "Ucit sa, ucit sa, ucit sa!"

FajlajpB
2012-07-23 10:37:11+02
Začínal som čo to fotiť Olympusom C720UZ ale vtedy som ešte nemal poňatia čo je to kompozícia a pod. ...zlom nastal keď si bráško kúpil Nikon D5000 to vo mne naštartovalo záujem o fotografiu a D5000 som si začal požičiavať....potom som ešte u nás doma objavil Zenit 11 s Helliosom 58mm f/2 a Pentaconom 135mm f/2,8 tak na to som zopár filmov vyfotil ale výsledky neboli bohviečo ale aspoň som skúsil aké je to fotiť na film a dačo ma to hádam naučilo (určite už menej cvakám a trošku viac rozmýšľam)...potom som sa rozhodol že to chce vlastnú zrkadlovku a mal som aj čosi našetrené a keďže som chcel "sharovať" objektívy s bráškom ktoré si pokúpil časom tak som šiel do Nikonu D90 + 18-105 ...no a teraz sa snažím čo to poštudovať a hlavne fotiť

Paulie
2012-07-23 15:25:50+02
Ja som ešte ani nezačal.

Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2012-07-23 15:43:18+02
ja začínam stále začal som s vivitarom 1000E, prvým foťákom digi bol UZ fuji , no a prvá DSLR Nikon D200 Prvý FF som mal 5D2

Prvé peniaze fotkou som si zarobil s Panasonic FZ20 a ext. bleskom Metz ešte v roku 2005 tuším

prvý objektív cez 2000E mám 70-200 VR2 až čil..

DEVOTEE
ocenenie redakciou 2012-07-23 21:55:03+02
este spomeniem, ze pri prvom oboznamení sa s fototechnikou a expozíciou bolo ephoto vždy takým príručným slovníkom... a pamatam si ako som hladal na ephote co je clona a co je cas pri fotení, takže predsalen som si nejakú tu "e-knihu" prečital... začo ephotu dakujem, a dakujem aj velmi vela ludom ktorý vedeli vždy ochotne poradiť-požičať ( oni už vedia kto )

DEVOTEE
ocenenie redakciou 2012-07-23 21:56:19+02
príspevok od: Jerry C.
a to bratranec nevedel,že zubná kefka a foťák sa nepožičiava ?
on vtedy tušil ze to bude moja budúca vášen, ja sa mu este zato moc moc odvdačím..

mathino
2012-07-23 22:06:46+02
Sprvu mobilom Na narodky som potom dostal 450D so seťákom. Veľa som fotil, kamarát mi vysvetľoval veci a posielal linky na zaujímavé fotky a stránky a fotievali sme spolu. Občas som si požičal nejaké sklo a blesk. Potom som si kúpil 85 f/1.8 USM, následne blesk 430 EX II a rôzne "doplnky" (odpaľovače na blesky, softboxy atď). Tento rok som doplnil 28 f/1.8 USM a 40 f/2.8 STM. Ďaľší krok je prechod na FF

...ale ako tu už viacerí písali, učíme sa stále, stále objavujeme nové veci - takže začíname stále, s niečím novým

mrnousik
2012-07-23 22:16:26+02
Ja tiez znovu zacinam po troch rokoch s "mobilnym fotenim" a neviem ci je to ako "cajklovanie" , ze nezabudnes Fakt, ephoto je taka pomocka, vela info tu clovek najde. A uprimne, ja zacinam po druhykrat s ultrazoomom Fuji Vela z nas na ephoto zacina, tak si drzme palce

mathino
2012-07-23 22:23:04+02
príspevok od: mrnousik
Ja tiez znovu zacinam po troch rokoch s "mobilnym fotenim" a neviem ci je to ako "cajklovanie" , ze nezabudnes Fakt, ephoto je taka pomocka, vela info tu clovek najde. A uprimne, ja zacinam po druhykrat s ultrazoomom Fuji Vela z nas na ephoto zacina, tak si drzme palce
Áno, ephoto pomohlo dosť aj mne. Najmä fotoškola je super - články sú napísané jednoducho a jasne, všetko je vysvetlené. Iba si treba nájsť čas a poriadne si ich prečítať

Pospo
2012-07-24 00:55:14+02
2003 tusim to bolo Canon Powershot A70, 3.2Mpix za vtedy 16000,- sk (strasne). Nasi mi ho zaplatili. Cvakal som bezhlavo kadeco a bavilo ma to. Skoncil som v roku 2007 spolu fotacikom, ktory odisiel do digitalneho neba. Hladal som nahradu, ale ta prisla az na jesn 2009 kedy som si s prvej vyplaty kupil Nikon D90. Asi dva tyzdne na to som sa sem zaregistroval a nahodil prve fotky, ktore sa k mojmu uzasu nestretli s velkou odozvou. To bol impulz aby som zacal nieco robit, ale kedze som clovek lenivy, mam malo volneho casu a nerad citam, tak som travil a travim vela casu pozeranim peknych obrazkov. Raz som sa rozhodol, ze sa chem naucit ich odfotit. To bol impulz aby som sa nacul technicku stranku veci, aby som nepremyslal na nastavnim fotaku, ale nad svetlom a kompoziciou. Tak aby ten cvak len zhmotnil moju predstavu. V tomto mi bolo ePhoto so vsetkych fotoportalov najviac napomocne. A to je moj aktualny stav. Ucim sa, hladam nove mety ktore chcem dosiahnut. Vela som sa naucil ked som ucil (expoziciu, kompoziciu, blesky a ako funguje zrkadlovka). Odporucam najst spriaznenu dusu s rovnakou zalubou. Potiahnete sa navzajom, ci uz doplnenim, alebo superenim.

Co s tyka techniky tak teraz si na seba uz zaraba sama. Zacalo to cvaknim na svadbach, kde som bol ako host, teraz ich fotim. Ak je toto smer ktory chces, tak akakolvek (spolocenska) udalost je potencialna referencia, ale zarucena prilezitost posunut sa dalej. A to je najvacsia odmena. Cize treba cvakat a premyslat.

majster333
2012-07-24 12:21:34+02
zaujímavá téma. Dá sa pekne vidieť kto sa akou cestou a s akými názormi kam dostal !
Mňa nadchol sestrin UZ olympus dovezený z ameriky bola to vtedy pecka. potom nič, a dostal som sa k starkého filmoje praktike L2 s obj. 50/1,8 - výsledky boli slabé. skšanie drahé.
potom som chvíľu zarábal tak som si kpil K10D a postupne objektívy. bol som zamerní dosť na technickú strnáku veci. Postupne som zistil, že skúšnie je veľmi potrebné, ale učiť sa len na vlastných chybách a internete je príliš zĺhavé. skúšal som to neskôr s knihami. Ako rozvinutie info z netu výborné. Teraz to skúšam s kurzom z mestského osvetové strediska. fotením si nezarábam, lebo sa bál že som nebol dosť dobrý a všetky ponuky som odmietal. Teraz to ľutujem lebo nemám ani fuka

Strana 2 z 3

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()