Zdravím, potreboval by som poradiť...môj problém je taký, že niekedy začiatkom októbra by som mal spraviť kamarátke a pár jej spolužiačkam fotky na oznamko. Lenže, ... čo sa výbavy týka, mám objektívy, mám foťák, mám statív, blesk nikon sb-700, takéto veci nie sú problém akurát mi chýba podstatná vec nakoľko už mi nezvýšili peniažky na ďalšiu techniku...fotopozadie ( teda nemám plátno ani držiaky naň ) a svetlá... A tak moja otázka znie...vedeli by ste mi poradiť ako zaimprovizovať nejak? Alebo prípadne ako zohnať nejaké lacné, kvalitou cene odpovedajúce dobré svetlo/á?(nie zábleskové). Ďakujem, za ochotu.
Nemôžem si pomôcť...ale neviem ako to zosúladiť aby mi vstavaný blesk na 5100vke odpálil tú SB700vku,... ((
Ani si nepomôžeš. Interný blesk na SB-700 nemá funkciu Commander, čiže nevie ovládať blesky v režime CLS. Pokiaľ viem, SB-700 sa ani nevie odpáliť len podľa záblesku. Ak by to vedela, mohol by si ju dať mimo tela a na foťáku dať najmenší výkon, prípadne zakryť, aby ho na fotke nebolo vidno.
Ak ti stači jedno svetlo, asi by som zohnal ku blesku kábel/odpalováky a cez nejaký difúzor ho použil, prípadne z druhej strany odrazku. Ako pozadie použi čo máš doma, len nie zvlnené. Teoreticky môžeš skúsiť podexponovať prirodzené svetlo a tvár dosvietiť tým bleskom. V praxi to bude chcieť viac úsilia, rozumne to nastaviť. Neviem, či zrovna foto na oznamko z toho spravíš, no na druhej strane stále si môžeš pomôcť v postprocese /pozadie, presvetlenie tieňov.../
Ani si nepomôžeš. Interný blesk na SB-700 nemá funkciu Commander, čiže nevie ovládať blesky v režime CLS. Pokiaľ viem, SB-700 sa ani nevie odpáliť len podľa záblesku. Ak by to vedela, mohol by si ju dať mimo tela a na foťáku dať najmenší výkon, prípadne zakryť, aby ho na fotke nebolo vidno.
Ak ti stači jedno svetlo, asi by som zohnal ku blesku kábel/odpalováky a cez nejaký difúzor ho použil, prípadne z druhej strany odrazku. Ako pozadie použi čo máš doma, len nie zvlnené. Teoreticky môžeš skúsiť podexponovať prirodzené svetlo a tvár dosvietiť tým bleskom. V praxi to bude chcieť viac úsilia, rozumne to nastaviť. Neviem, či zrovna foto na oznamko z toho spravíš, no na druhej strane stále si môžeš pomôcť v postprocese /pozadie, presvetlenie tieňov.../
Nemôžem si pomôcť...ale neviem ako to zosúladiť aby mi vstavaný blesk na 5100vke odpálil tú SB700vku,... ((
s tym fotakom to neodpalis, nevsimol som si co mas. Ale to pozadie (bielu plachtu) mozes osvetlovat hociakou lampou, pred ktoru das nieco modre priesvitne, tak aby svetlo slo len na pozadie. Tym by si mal pozadie hotove. Pokial budes napriklad v miestnosti kde je okno, vyuzi denne svetlo prostrednictvom odrazky, SB700 namier do stropu na prisvetlenie, proste poskusaj
dúfam že im tam spravíš aj takú tú peknú bielu vinetáciu...
načo berieš job keď ani nevieš ako to nafotiť? držíš sa nejakých komunálnych šablón, že oznamková foto musí byť fotené na neutrálnom pozadí v ateliéri. skús byť kreatívny a originálny keď už sa hrnieš do takéhoto jobu.
skusaj hladaj a makaj, mas este mesiac cas...a este jedna rada: ak nieco nemas, a velmi chces, tak si to kup. alebo ich nafot vonku niekde, naco chces flashovat silou mocou dnom i nocou? v jednoduchosti je krasa.
scroluj dole kde je popis co sa kde nachadza a pod cislom 3 mas co??
ja viem, že má čidlo. Veď netvrdím, že nemôže byť Slave. Zle som to napísal. Foťák nemá Commander, preto nič neodpáli. A ak si pamätám, SB-700 zas nemá SU-4, preto mu nestačí hocijaký záblesk na odpálenie.
Zdravím, potreboval by som poradiť...môj problém je taký, že niekedy začiatkom októbra by som mal spraviť kamarátke a pár jej spolužiačkam fotky na oznamko. Lenže, ... čo sa výbavy týka, mám objektívy, mám foťák, mám statív, blesk nikon sb-700, takéto veci nie sú problém akurát mi chýba podstatná vec nakoľko už mi nezvýšili peniažky na ďalšiu techniku...fotopozadie ( teda nemám plátno ani držiaky naň ) a svetlá... A tak moja otázka znie...vedeli by ste mi poradiť ako zaimprovizovať nejak? Alebo prípadne ako zohnať nejaké lacné, kvalitou cene odpovedajúce dobré svetlo/á?(nie zábleskové). Ďakujem, za ochotu.
Čo tak ich zobrať von a pofotiť pri zapadajúcom slnku niekde v prírode. V baumaxe alebo záhradkárskych potrebách majú také čierne alebo biele netkané textílie.
Ja som clovek, ktory sa snazi vsetko robit cim jednoduchsie (kedze som pomerne lenivy), a ty zase, asi cim zlozitejsie . Od kazdeho si tu dostal dobru radu, ale ked stale trvas na tom pozadi (modry prechod), tak jednoducho ich odfot niekde vonku, pri bielej stene, ale nech nie su na nu nalepene, nech je tam udrcity odstup (nieco podobne, ako ti pisal Keko). A potom uz ten modry prechod jednoducho urobis v PS, das novu vrstvu, na nu urobis prechod, aplikujes masku, a potom sa uz len "hrajes" so stetcom...
budú Ti za fotenie aj platiť ---> prenajal by som si na 2 hodiny ateliér (alebo podľa potreby)
nebudú Ti platiť ---> nech sa aj oni posnažia a zoženú biele pozadie (plachta, stena, záves, obrus) a ak si v interiéri, tak najjednoduchšie SB 700-ku daj na telo a nastav ju do hora, aby bol odraz svetla od stropu (bude to také obyčajné, ale účel to splní) ... v postprocese pridaj ten modrý prechod
alebo si požičaj ešte jednu sb 700-ku/900-ku/910-ku ... verím tomu, že v okolí ju niekto bude mať ... len treba trochu pohľadať - hoci mu dáš aj nejakú zálohu za požičanie
p.s.: nezávidím Ti ... tiež som niečo podobné robil ... pre pár dievčat, čo nemohli prísť na dohodnuté fotenie do ateliéru (tiež neviem prečo už ich dodatočne nechcel "ich" fotograf dofotiť) ... a je ťažké prispôsobiť svoju prácu niekomu inému po technickej stránke nemám problém, keďže provizórny ateliér si viem postaviť takmer kdekoľvek ... hoci aj v triede maturantov/maturantiek
a ešte jedna vec ... ak je to "iba" na oznamko a nie na tablo ... relatívne sa vybodni na to ako to nafotil niekto iný ... prečo by nemohli mať v oznámkach inú fotku ... na table by to už bilo do očí ...
a nemozes ich odfotit niekde v exteriery? Mas po probleme a pokial to bude mat pekny bokeh, tak fotecky budu fajnove a nie tuctove.
Tak asi takto, v prvom rade by som ti poradil silou mocou sa nepchaj do atelieru, extyerier je uplne paradny an nafotenie takýchto fotiek, prichadza jeseň všetko bude krasne farebne, myslim že ked zoberieš daných školákov niekam do parku urobíš najlepšie ak máš v brašni pevnu 50ku alebo 85ku urobíš s tým krasne portréty aj bez blýskania.
Díky za rady chalani... nebudú mi za to platiť, je to moje prvé fotenie takéhoto typu, Ja som sa do toho nijak nehrnul, jak mi tu niekto napísal, tým babám ide len o to aby sa "lepšie" ksichtili na nich ako na tých predošlých, takže verím že niečo vymyslím a zvládnem to... Ja to robím dobrovoľne, to kamarátka si ma zažiadala, oni už nechcú za to nikomu platiť, len tam chceli mať to pozadie také a také ako som spomínal... Rád som dostal dosť, aj keď s tým bleskom sa tu rozchádzajú názory, či sa dá a či nedá odpáliť, ale to už je jedno, mám už predstavu ako to spravím, vďaka všetkým za užitočné aj menej užitočné komentáre, za ochotu, a týmto túto tému môžme uzavrieť.
zmizik má pravdu, už som to nastavil, prišiel som na to... SB-700vka sa dá v pohode odpáliť D5100vkou vstavaným bleskom...na manuále, režim SU-4 a ide to v pohode...takže ešte raz všetkým ďakujem...
Otazka musia biť fotky v interiery za pozadím? Prečo ich nezoberieš niekam do parku v oktobry bude už hádam pekná jeseň tak s tam vyblázniš a stči ti možno iba odrazová doska
Otazka musia biť fotky v interiery za pozadím? Prečo ich nezoberieš niekam do parku v oktobry bude už hádam pekná jeseň tak s tam vyblázniš a stči ti možno iba odrazová doska
Áno musia proste tak si to zvolili tie baby, chcú to tak mať, Ja sa im do toho nestarám...ale už to nerieš...vďaka ti aj tak, no už to mám poriešené
s tym fotakom to neodpalis, nevsimol som si co mas. Ale to pozadie (bielu plachtu) mozes osvetlovat hociakou lampou, pred ktoru das nieco modre priesvitne, tak aby svetlo slo len na pozadie. Tym by si mal pozadie hotove. Pokial budes napriklad v miestnosti kde je okno, vyuzi denne svetlo prostrednictvom odrazky, SB700 namier do stropu na prisvetlenie, proste poskusaj
budem namietat....tu SB700 odpalil D5100kou...vidim ze nie vsetci tu poznaju svoju znacku techniky a nie vsetci vyuzivaju potencial svojej techniky na 100%
ja viem, že má čidlo. Veď netvrdím, že nemôže byť Slave. Zle som to napísal. Foťák nemá Commander, preto nič neodpáli. A ak si pamätám, SB-700 zas nemá SU-4, preto mu nestačí hocijaký záblesk na odpálenie.
len pre info tu sb700 odpalil tou D5100 moja rada mu pomohla
Oznamkové Foto - Problém !
Lenže, ... čo sa výbavy týka, mám objektívy, mám foťák, mám statív, blesk nikon sb-700, takéto veci nie sú problém akurát mi chýba podstatná vec nakoľko už mi nezvýšili peniažky na ďalšiu techniku...fotopozadie ( teda nemám plátno ani držiaky naň ) a svetlá...
A tak moja otázka znie...vedeli by ste mi poradiť ako zaimprovizovať nejak? Alebo prípadne ako zohnať nejaké lacné, kvalitou cene odpovedajúce dobré svetlo/á?(nie zábleskové).
Ďakujem, za ochotu.
Ale to pozadie (bielu plachtu) mozes osvetlovat hociakou lampou, pred ktoru das nieco modre priesvitne, tak aby svetlo slo len na pozadie. Tym by si mal pozadie hotove. Pokial budes napriklad v miestnosti kde je okno, vyuzi denne svetlo prostrednictvom odrazky, SB700 namier do stropu na prisvetlenie, proste poskusaj
načo berieš job keď ani nevieš ako to nafotiť? držíš sa nejakých komunálnych šablón, že oznamková foto musí byť fotené na neutrálnom pozadí v ateliéri. skús byť kreatívny a originálny keď už sa hrnieš do takéhoto jobu.
Lenže, ... čo sa výbavy týka, mám objektívy, mám foťák, mám statív, blesk nikon sb-700, takéto veci nie sú problém akurát mi chýba podstatná vec nakoľko už mi nezvýšili peniažky na ďalšiu techniku...fotopozadie ( teda nemám plátno ani držiaky naň ) a svetlá...
A tak moja otázka znie...vedeli by ste mi poradiť ako zaimprovizovať nejak? Alebo prípadne ako zohnať nejaké lacné, kvalitou cene odpovedajúce dobré svetlo/á?(nie zábleskové).
Ďakujem, za ochotu.
V baumaxe alebo záhradkárskych potrebách majú také čierne alebo biele netkané textílie.
Od kazdeho si tu dostal dobru radu, ale ked stale trvas na tom pozadi (modry prechod), tak jednoducho ich odfot niekde vonku, pri bielej stene, ale nech nie su na nu nalepene, nech je tam udrcity odstup (nieco podobne, ako ti pisal Keko). A potom uz ten modry prechod jednoducho urobis v PS, das novu vrstvu, na nu urobis prechod, aplikujes masku, a potom sa uz len "hrajes" so stetcom...
nebudú Ti platiť ---> nech sa aj oni posnažia a zoženú biele pozadie (plachta, stena, záves, obrus) a ak si v interiéri, tak najjednoduchšie SB 700-ku daj na telo a nastav ju do hora, aby bol odraz svetla od stropu (bude to také obyčajné, ale účel to splní) ... v postprocese pridaj ten modrý prechod
alebo si požičaj ešte jednu sb 700-ku/900-ku/910-ku ... verím tomu, že v okolí ju niekto bude mať ... len treba trochu pohľadať - hoci mu dáš aj nejakú zálohu za požičanie
p.s.: nezávidím Ti ... tiež som niečo podobné robil ... pre pár dievčat, čo nemohli prísť na dohodnuté fotenie do ateliéru (tiež neviem prečo už ich dodatočne nechcel "ich" fotograf dofotiť) ... a je ťažké prispôsobiť svoju prácu niekomu inému
po technickej stránke nemám problém, keďže provizórny ateliér si viem postaviť takmer kdekoľvek ... hoci aj v triede maturantov/maturantiek
držím palce
Ďakujem, za ochotu.
Ja to robím dobrovoľne, to kamarátka si ma zažiadala, oni už nechcú za to nikomu platiť, len tam chceli mať to pozadie také a také ako som spomínal...
Rád som dostal dosť, aj keď s tým bleskom sa tu rozchádzajú názory, či sa dá a či nedá odpáliť, ale to už je jedno, mám už predstavu ako to spravím, vďaka všetkým za užitočné aj menej užitočné komentáre, za ochotu, a týmto túto tému môžme uzavrieť.
Ďakujem, za ochotu.
Ale to pozadie (bielu plachtu) mozes osvetlovat hociakou lampou, pred ktoru das nieco modre priesvitne, tak aby svetlo slo len na pozadie. Tym by si mal pozadie hotove. Pokial budes napriklad v miestnosti kde je okno, vyuzi denne svetlo prostrednictvom odrazky, SB700 namier do stropu na prisvetlenie, proste poskusaj
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa