Fórum » Ako fotografovať?

Sledovanie expozičného trojuholnika

Marek Vančo
2025-04-29 20:35:42+02
Ahojte,
Najčastejšie fotím s prioritou clony (A, Av).
Viac krát som si uvedomil, že si zabudnem skontrolovať hodnoty expozičného trojuholnika v hľadáčiku. Jednoducho som tak ponorený do fotografovanej scény (obyčajne keď fotím ľudí, rodinu a podobne) že ma to nenapadne skontrolovať. Našťastie ma vždy fotoaparát zachráni tak že nastaví čas minimálne na hodnotu fokálneho ohniska (známe pravidlo že sa udrží 1/50s pri 50mm objejktíve). A prípadne vytiahne ISO. Lenže potom to nemám celkom pod kontrolou.

Vždy si však potom pripadám tak blbo, že však tam mám čísla ako na podnose a ja si ich ani neráčím pozrieť. Dokonca ani stavový dispejík na vrchu fotoaparátu si zabudnem pozrieť!

Ako to riešite vy? Ako sa prinútite si tieto čísla pozrieť? Už som si hovoríl že si musím nejako zvyknúť pozrieť spodný riadok v hľadáčiku, a napriek tomu zabudnem. Máte na to nejaký typ ?

Paladin25
2025-04-30 06:03:31+02
príspevok od: Marek Vančo
Ahojte,
Viac krát som si uvedomil, že si zabudnem skontrolovať hodnoty expozičného trojuholnika v hľadáčiku. Jednoducho som tak ponorený do fotografovanej scény (obyčajne keď fotím ľudí, rodinu a podobne) že ma to nenapadne skontrolovať. Našťastie ma vždy fotoaparát zachráni tak že nastaví čas minimálne na hodnotu fokálneho ohniska (známe pravidlo že sa udrží 1/50s pri 50mm objejktíve). A prípadne vytiahne ISO. Lenže potom to nemám celkom pod kontrolou.

Vždy si však potom pripadám tak blbo, že však tam mám čísla ako na podnose a ja si ich ani neráčím pozrieť. Dokonca ani stavový dispejík na vrchu fotoaparátu si zabudnem pozrieť!

Ako to riešite vy? Ako sa prinútite si tieto čísla pozrieť? Už som si hovoríl že si musím nejako zvyknúť pozrieť spodný riadok v hľadáčiku, a napriek tomu zabudnem. Máte na to nejaký typ ?
Mám to väčšinou dosť podobne. Fotím na A, akurát ten čas mám vždy nastavený na bezpečnú hodnotu. 1/50 už bude pri fotení ľudí príliš dlhý čas.

Jediné čo zvyknem je občas sa pozastaviť a skontrolovať pár záberov nie len vyzuálne na obrazovke ale display si hodím aj expozičné hodnoty, či niečo niekde zbytočne nelieta.

Naozaj málokedy sa sústredím natoľko aby som si kontroloval expozíciu v hladáčiku resp. na vrchnom displyi.

jozef84
2025-04-30 12:12:00+02
Ahojte,

Závisí od námetu. Ale väčšinou plný manuál, ak nepotrebujem rýchlo a pohotovo reagovať. Ak rýchle scény, tak to nechám na šport nastavenie, lebo to nastaví foťák na 90 % korektne a nemusím sa s tým zaťažovať. Samozrejme fotím do RAWu.

tyto
2025-04-30 20:02:17+02
Ahojte,

tak ako jozef84 pisal...manual, plne pod kontrolou. Nastavim clonu a iso a sledujem si korekciu expozicie a doladujem cas podla sceny...na bezzrkadlovke vidim ci je scena tmava alebo svetla, na zrkadlovke to je horsie. A rychle sceny tiez A a iso-auto...dajak som sa naucil sledovat si korekciu expozicie a korigujem ju proste iba casom, ak je cas dlhy pridam iso.
Ale ano stane sa ze sa sustrenim na ostenie a fotim dlhym casom a fotky su rozmazane. Ale cvicenie robi majstra, stava sa to coraz menej .

Dumaru
2025-04-30 22:14:49+02
Bežné fotky a príroda priorita clony, autá a preteky priorita času a interiér so zlým svetlom manuál, kde väčšinou upravujem čas podľa toho, ako mi vyskočí ISO. A tiež xkrát prehliadnem hodnoty

seifi
2025-05-01 09:56:13+02
Zvyčajne mám nastavený čas a clonu podľa námetu, miesta kde sa nacházam; ISO auto s nastavenou hornou hranicou ; ono to ISO piští ak by chcelo vyliezť z rozsahu; a pamätať či podľa osvetlenia netreba urobiť korekciu času ( a tu potom vrátiť )
V tomto prípade ISO , v inom iný parameter nastavený na voľno, bude mať rôznu hodnotu podľa nastaveného spôsobu vyhodnocovania odrazeného svetla; (a je tu ešte odrážavosť svetla fotografovaného objektu, fotografovanej scény)
Keď sa vrátim k tvojej otázke, tak aby si sledoval parametre, čo tak fotiť na plný manuál ? - v tomto prípade by si mal byť nútený sledovať "pravítko" , na ktorom sa pohybuje bod, ktorého poloha na čiare skrýva informáciu, ako si na tom s nastavenými parametrami - niekedy bod nachádzajúci sa vľavo či vpravo od stredu, t.j. podexpozícia či preexpozícia, ti môže vyhovovať, nemusíš nastavovať korekciu času, a v inom prípade, ak je bod vľavo či vpravo a chceš ho dostať na stred, posunieš zvyčajne jeden parameter z troch .

JohnNewton
2025-05-18 10:43:41+02
príspevok od: tyto
tak ako jozef84 pisal...manual, plne pod kontrolou. Nastavim clonu a iso a sledujem si korekciu expozicie a doladujem cas podla sceny...na bezzrkadlovke vidim ci je scena tmava alebo svetla, na zrkadlovke to je horsie. A rychle sceny tiez A a iso-auto...dajak som sa naucil sledovat si korekciu expozicie a korigujem ju proste iba casom, ak je cas dlhy pridam iso.
Ale ano stane sa ze sa sustrenim na ostenie a fotim dlhym casom a fotky su rozmazane. Ale cvicenie robi majstra, stava sa to coraz menej .
Ako v roku 1967

Strana 1 z 1

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()