Fórum » Ako fotografovať?

čo je to ISO

Kikec
Kikec 2010-12-19 11:57:37+01
som uplne zacinajuci fotograf a problem mi robia tieto pojmy, ktore sa tu casto vyskytuju ...nieco som si nasla aj na internete ale jednoducho potrebujem po lopate pocut to to vlastne ISO je a hlavne ako ho mozem nastavit .Ako nastavim vhodny expozicny cas a ako je to s clonou? dakujem

Helen1
2010-12-20 08:55:27+01
príspevok od: Daniel.U
odporucam aby fotografky chodili s fotografmi, mnoho veci sa da vyriesit v sukromi ,-)

bundash
2010-12-20 09:11:30+01
Kristinka, ak ta bavi fotografovanie, nezacinaj s informaciami guglovanim. Takisto na takomto malom priestore v diskusnom fore ti to nevysvetli na par riadkoch nikto. Prve kroky si uz urobila, mas fotak a vies kde je spust, mas prve promile toho co potrebujes za sebou. Vidis ten fotak co mam na fotke? Ma 80 rokov, ISO sa tam nenastavuje ale pre spravnu expoziciu pri nastovavni casu a clony berie do uvahy. ISO je fetis dnesnych dni. ale je to nieco, co ked si precitas zaciatocnicku brozuru, dolezite a podstatne ovplyvnujuce expoziciu a vysledny efekt fotky. Inak je sympaticke ze ta fotenie bavi ale potom je otazka typu ISO, clona a cas len temou na silvestrovske vydanie humorneho vlakna. Zelam bohateho Jeziska!

Fatty
2010-12-20 10:31:11+01
bundash nemash pravdu, ISO sa nastavuje aj u kinofilmu - prostou výmenou filmu za menej alebo viac citlivejší
alebo všetko fotíš na ten istý?

Marcel Rebro
2010-12-20 10:34:50+01
príspevok od: Fatty
bundash nemash pravdu, ISO sa nastavuje aj u kinofilmu - prostou výmenou filmu za menej alebo viac citlivejší
alebo pushnutim filmu ... bezne hlavne pri \"reporterskej\" 400vke

lu_boss
2010-12-20 12:35:28+01
príspevok od: bundash
Kristinka, ak ta bavi fotografovanie, nezacinaj s informaciami guglovanim. Takisto na takomto malom priestore v diskusnom fore ti to nevysvetli na par riadkoch nikto. Prve kroky si uz urobila, mas fotak a vies kde je spust, mas prve promile toho co potrebujes za sebou. Vidis ten fotak co mam na fotke? Ma 80 rokov, ISO sa tam nenastavuje ale pre spravnu expoziciu pri nastovavni casu a clony berie do uvahy. ISO je fetis dnesnych dni. ale je to nieco, co ked si precitas zaciatocnicku brozuru, dolezite a podstatne ovplyvnujuce expoziciu a vysledny efekt fotky. Inak je sympaticke ze ta fotenie bavi ale potom je otazka typu ISO, clona a cas len temou na silvestrovske vydanie humorneho vlakna. Zelam bohateho Jeziska!
Ak sa aj ISO/DIN/ASA nenastavuje na fotaku, urcita sa nastavuje na expozimetri. Aj 80rokov starom. Napokon, sam pises, ze ISO sa berie do uvahy pri nastaveni casu a clony. Takze nejde o fetis a uz rozhodne nie o fetis dnesnych dni.

Cyril
2010-12-20 14:17:26+01
príspevok od: Helen1
aj ja sa hlasim
Helenka, neskoro, skoda, uz isla dnes do Zvolena. Hmmm ;(

bundash
2010-12-20 14:40:28+01
príspevok od: lu_boss
Ak sa aj ISO/DIN/ASA nenastavuje na fotaku, urcita sa nastavuje na expozimetri. Aj 80rokov starom. Napokon, sam pises, ze ISO sa berie do uvahy pri nastaveni casu a clony. Takze nejde o fetis a uz rozhodne nie o fetis dnesnych dni.
mne to jasne je Myslel som fetis pre tych co si kupuju prvu zrkadlovku a riesia tu sum, zuum a kadeco ine---- a nakonec z ich otazok vo fore vyplyva ze maju ZAKLADNE medzery. Chcel som len dotycnu slecnu naviest na to ze pred tym ako jej google vyhodi milion tem, by si asi fakt mala precitat zakladnu brozurku kde by sa o citlivosti co - to dozvedela a nielen o nej. Moj dedo nemal expozimeter... nenasiel som ho. Pravdepodobne empiricky prisiel na to co 21 DINovy film chce...

fotograf11
2010-12-20 14:45:08+01
príspevok od: Kikec
som blond mam fotoaparat ..manual mam precitany ale o tychto veciach tam toho moc nieje ...a nie znamost nechcem nadviazat ..chcela som len radu ..dakujem ti ta tvoja je skvela
Podla EXIF Tvojich fotiek mas fotak Fujifilm Finepix S 1600 - tolko namahy som uz nezobral, aby som vyhladal na nete manual, ale moja dcerka /ma 13 rokov/ mi poradila: ona ma Fujifilm Finepix S 1000 kde bezne a hravo nastavuje ISO v rezimoch M, A, S, P cez F mod menu /tlacidlo na zadnej strane s takym divnym pismenom F/ od 64 /hehe/ az do 3200 alebo na AUTO /a asi tu nemyslia na stvorkolesovy dopravny prostredok/ . Predpokladam na S 1600-ke bude to podobne.
Celkom som neruzumel dobre: aka moja je skvela? no a mas uz skoro aj tu znamost.

Helen1
2010-12-20 14:52:02+01
príspevok od: Cyril
Helenka, neskoro, skoda, uz isla dnes do Zvolena. Hmmm ;(
vôbec nevadí, kto neskoro chodí (číta fóra)....hlavne, že niekomu ešte poslúži

lu_boss
2010-12-20 19:58:10+01
príspevok od: bundash
mne to jasne je Myslel som fetis pre tych co si kupuju prvu zrkadlovku a riesia tu sum, zuum a kadeco ine---- a nakonec z ich otazok vo fore vyplyva ze maju ZAKLADNE medzery. Chcel som len dotycnu slecnu naviest na to ze pred tym ako jej google vyhodi milion tem, by si asi fakt mala precitat zakladnu brozurku kde by sa o citlivosti co - to dozvedela a nielen o nej. Moj dedo nemal expozimeter... nenasiel som ho. Pravdepodobne empiricky prisiel na to co 21 DINovy film chce...
tak OK.
21DINovy film vyzadoval piktogram slniecka pri jasnom dni, slniecka s mracikom ked bolo polojasno a mracik ked bolo pred dazdom alebo po dazdi. Ked sa toho dedko drzal, nebolo co pokazit

bundash
2010-12-20 20:49:28+01
príspevok od: lu_boss
tak OK.
21DINovy film vyzadoval piktogram slniecka pri jasnom dni, slniecka s mracikom ked bolo polojasno a mracik ked bolo pred dazdom alebo po dazdi. Ked sa toho dedko drzal, nebolo co pokazit
nepouzivaj cudzie vyrazy, moze nasledovat v diskusii otazka co je to piktogram, to pozname len my negramotni. Zabudol si na hviezdicky a mesjaaacik. Alebo to mam z inej rozpravky?

bundash
2010-12-20 20:50:32+01
príspevok od: Fatty
furt dokola, previnem a idem daaaal.
Stastne a veseleeee.....

attila.farkas
2010-12-21 00:13:23+01
aj ja som sa kedysi domnieval, ze fora su na to aby sa clovek pytal a v pripade ze o veci nevie ani tolko aby vedel co na googli ci inde hladat, tak aby sa mohol pytat hoci aj na tie najzakladnejsie veci ...
ale uz som sa poucil a viem, ze fora su pre uplnych zaciatocnikov dobre maximalne na to, aby ich ostatni povysenecky poslali hladat odpoved inde...

skoda

Marcel Rebro
2010-12-21 07:16:35+01
príspevok od: attila.farkas
aj ja som sa kedysi domnieval, ze fora su na to aby sa clovek pytal a v pripade ze o veci nevie ani tolko aby vedel co na googli ci inde hladat, tak aby sa mohol pytat hoci aj na tie najzakladnejsie veci ...
ale uz som sa poucil a viem, ze fora su pre uplnych zaciatocnikov dobre maximalne na to, aby ich ostatni povysenecky poslali hladat odpoved inde...

skoda
skus sa na fore autickarov spytat co je to AWD ...

attila.farkas
2010-12-21 07:41:56+01
príspevok od: Marcel Rebro
skus sa na fore autickarov spytat co je to AWD ...
nemusim to skusat, aby som vedel ake budu reakcie... v prispevku na ktory reagujes PRAVE O TOM HOVORIM... - \"... a v pripade ze o veci nevie ani tolko aby vedel co na googli ci inde hladat, tak aby sa mohol pytat hoci aj na tie najzakladnejsie veci ...\"

to ze tak reaguju aj autickari, aj fotografi, aj filatelisti aj psickari este neznamena ze je toi spravne...

ked budu okolo teba vsetci spinavi, aj ti sa prestanes umyvat ?

noik
ocenenie redakciou 2010-12-21 10:05:43+01
príspevok od: attila.farkas
nemusim to skusat, aby som vedel ake budu reakcie... v prispevku na ktory reagujes PRAVE O TOM HOVORIM... - \"... a v pripade ze o veci nevie ani tolko aby vedel co na googli ci inde hladat, tak aby sa mohol pytat hoci aj na tie najzakladnejsie veci ...\"

to ze tak reaguju aj autickari, aj fotografi, aj filatelisti aj psickari este neznamena ze je toi spravne...

ked budu okolo teba vsetci spinavi, aj ti sa prestanes umyvat ?
tak som si zaguglil, ze co to awd je...lebo som to fakt nevedel...a to mam prosim pekne vodicak uz nejaky piatok a povazujem sa aj za celkom slusneho vodica... a naslo mi toto:
Acute Watery Diarrhoea??? ale to asi nebude ono, ze?

noik
ocenenie redakciou 2010-12-21 10:06:42+01
juj,,,asi som mal reagovat na mrco-a, pardon

Marcel Rebro
2010-12-21 10:13:20+01
príspevok od: noik
tak som si zaguglil, ze co to awd je...lebo som to fakt nevedel...a to mam prosim pekne vodicak uz nejaky piatok a povazujem sa aj za celkom slusneho vodica... a naslo mi toto:
Acute Watery Diarrhoea??? ale to asi nebude ono, ze?
To máš to isté ako keď zagúgliš že \"ISO\" => www.iso.org. Skús ale \"AWD car\" alebo \"ISO photo\". Ani gúgel nevie na čo práve myslíš

attila.farkas
2010-12-21 10:40:04+01
príspevok od: Marcel Rebro
To máš to isté ako keď zagúgliš že \"ISO\" => www.iso.org. Skús ale \"AWD car\" alebo \"ISO photo\". Ani gúgel nevie na čo práve myslíš
ked uz chces silou mocou hladat na nete pomocou search engine, tak chod na www.lexxe.com a napis do policka \"what is ISO in digital photography\" alebo \"what ISO means in photo\" alebo si postav akukolvek otazku po anglicky ...

hombreee
2010-12-21 10:40:42+01
A co tak skusit skusit na zaciatok blesk Yongnuo YN-465 (40-50EUR) a k tomu radiovy odpalovak Yongnuo RF-602 (20EUR)?

podrobna recenzia toto blesku

http://speedlights.net/2010/09/22/yongnuo-yn-465-flash-review/

Ja viem, cena toho blesku znie az smiesne, ale mate tu niekto s tymto skusenost?

Strana 3 z 5

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()