Fórum » Ako fotografovať?

čo je to ISO

Kikec
Kikec 2010-12-19 11:57:37+01
som uplne zacinajuci fotograf a problem mi robia tieto pojmy, ktore sa tu casto vyskytuju ...nieco som si nasla aj na internete ale jednoducho potrebujem po lopate pocut to to vlastne ISO je a hlavne ako ho mozem nastavit .Ako nastavim vhodny expozicny cas a ako je to s clonou? dakujem

Marcel Rebro
2010-12-21 10:42:17+01
príspevok od: attila.farkas
ked uz chces silou mocou hladat na nete pomocou search engine, tak chod na www.lexxe.com a napis do policka \"what is ISO in digital photography\" alebo \"what ISO means in photo\" alebo si postav akukolvek otazku po anglicky ...
... ja s vyhľadávaním na nete problémy nemám ...

lu_boss
2010-12-21 21:29:32+01
aj ja som sa kedysi domnieval, ze fora su na to aby sa clovek pytal a v pripade ze o veci nevie ani tolko aby vedel co na googli ci inde hladat, tak aby sa mohol pytat hoci aj na tie najzakladnejsie veci ...
ale uz som sa poucil a viem, ze fora su pre uplnych zaciatocnikov dobre maximalne na to, aby ich ostatni povysenecky poslali hladat odpoved inde...

skoda
Ja si myslim, ze to nie je az take zle. Vo vlakne su vzdy aspon 2-3 korektne a slusne odpovede.

lacoslav
2010-12-21 22:31:28+01
príspevok od: Karol Srnec
Odporucam pre zaciatocnikov absolvovat workshop Zaklady fotografie.
www.ephoto.sk/workshopy/zaklady-fotografovania/
Prečo odporúčaš niekomu čítať \"Annu Kareninu\", ked ešte neprelúskal \"šlabikár\"?
Šlabikárom vo foto je skôr \"Digitálna fotoškola\"-vyd. zoner press, aj ked ju asi bude problém zohnať, ako \"Mistrovství práce s DSLR\". Alebo podobné knihy , V Martinuse ich majú.

hombreee
2010-12-21 23:04:21+01
príspevok od: hombreee
A co tak skusit skusit na zaciatok blesk Yongnuo YN-465 (40-50EUR) a k tomu radiovy odpalovak Yongnuo RF-602 (20EUR)?

podrobna recenzia toto blesku

http://speedlights.net/2010/09/22/yongnuo-yn-465-flash-review/

Ja viem, cena toho blesku znie az smiesne, ale mate tu niekto s tymto skusenost?
LOL to patrilo inam a ja ze kam sa ten prispevol stratil

lu_boss
2010-12-21 23:05:46+01
príspevok od: lacoslav
Prečo odporúčaš niekomu čítať \"Annu Kareninu\", ked ešte neprelúskal \"šlabikár\"?
Šlabikárom vo foto je skôr \"Digitálna fotoškola\"-vyd. zoner press, aj ked ju asi bude problém zohnať, ako \"Mistrovství práce s DSLR\". Alebo podobné knihy , V Martinuse ich majú.
...no, nemam pocit ze by Karol nevedel posudit, co je obsahom kurzu Zaklady fotografie.
Kedysi davno som sa na zakladny kurz prihlasil (nie cez ephoto) a bol som sklamany, pretoze uz som mal \"slabikare\" precitane a to co co hovoril lektor bolo fajn ako opakovanie.
Kazdopadne, bud kniha alebo ak chce kurz. Kurz ma tu vyhodu, ze sa moze pytat.

Bubak
2010-12-21 23:13:08+01
príspevok od: lu_boss
...no, nemam pocit ze by Karol nevedel posudit, co je obsahom kurzu Zaklady fotografie.
Kedysi davno som sa na zakladny kurz prihlasil (nie cez ephoto) a bol som sklamany, pretoze uz som mal \"slabikare\" precitane a to co co hovoril lektor bolo fajn ako opakovanie.
Kazdopadne, bud kniha alebo ak chce kurz. Kurz ma tu vyhodu, ze sa moze pytat.
Na obhajobu knihy zas to, že ju môžeš kedykoľvek znovu otvoriť a preštudovať, určite ťa prinúti viac premýšlať ako výklad samotný, jednorázový... čo je lepšie nechám každého samostatne posúdiť.

ariana
2011-04-01 09:51:16+02
nemusim to skusat, aby som vedel ake budu reakcie... v prispevku na ktory reagujes PRAVE O TOM HOVORIM... - \"... a v pripade ze o veci nevie ani tolko aby vedel co na googli ci inde hladat, tak aby sa mohol pytat hoci aj na tie najzakladnejsie veci ...\"

to ze tak reaguju aj autickari, aj fotografi, aj filatelisti aj psickari este neznamena ze je toi spravne...

ked budu okolo teba vsetci spinavi, aj ti sa prestanes umyvat ?
ďakujem , zobral si mi slová z úst. Ja som tu tiež hľadala odpoveď a pomoc od tých, ktorí ako sa hovorí majú nejaké tie skúsenosti , alebo jednoducho povedané majú ten dar... a musím povedať že mi pomohli a odpovedali mi bez zbytočného sarkazmu ,mne to veľmi pomohlo za čo sa chcem poďakovať. Práve ich rady mi pomohli nájsť čo som hľadala . Tak by to malo vlastne byť , na to ste tu milí "naši" , pretože nikto nespadol z neba a vedel všetko , to by bolo príliš jednoduché . Tak prosím majte s nami trpezlivosť ...vždy to bude ocenené ...ako hovorí titulka jedného českého krásneho filmu sBolkom Polívkom v hlavnej úlohe "musíme si pomáhať" tak ja ďakujem za tú Vašu , držím palce aj ostatným ...preto sem mi "negramotní" chodíme

Kaiman81
2011-04-01 10:38:12+02
www.fotoroman.cz ak to už tu nikto nepochopí....

lgsvgh
2011-04-01 11:50:49+02
Ahoj Kikec! No body is perfect. Však. Predstav si ISO ako vfčelu robotníčku.Ak je môj fotoaparát nastavený na 100 ISO, disponuje so 100 vfčelami. Ak je Tvoj nastavený na 200 ISO disponuješ s 200 vfčelami. Úlohou týchto včiel robotníc je pozbierať svetlo prichádzajúce objektívom a vytvoriť obrázok. No teraz: keď máme objektívy nastavenou clonou na f/5,6 čo znamená, že našimy objektívmi bude pretekať rovnaké množstvo svetla, kto z nás zachytí obrázok rýchlejšie? Budeš to Ty, pretože pre teba pracuje 2 krát viac vfčiel robotníc pri ISO 200 než pre mňa, ktorý mám len Iso 100. Vybrala si sa na správnu cestu, pretože keď niekto pochopí tieto základy, tak je na najlepšej ceste ako vytvoriť kreatívnu fotografiu. Za ideálnych podmienok fotoaparát v automatickom, alebo v poloautomatickom programe vyrobí dokonalú fotografiu. Ale keď fotograf mu dá príkaz, že on si to predstavuje ináč, tak to už je fotografovanie.

tomasGalajda
2011-04-01 13:02:36+02
príspevok od: Kikec
som uplne zacinajuci fotograf a problem mi robia tieto pojmy, ktore sa tu casto vyskytuju ...nieco som si nasla aj na internete ale jednoducho potrebujem po lopate pocut to to vlastne ISO je a hlavne ako ho mozem nastavit .Ako nastavim vhodny expozicny cas a ako je to s clonou? dakujem
odporúčam fotoškolu tu na e phote, neviem síce či tam je článok čisto o ISO ale je tam určte veľa veľa užitočných rád pre začiatočníka, keď som sa tu zaregistroval vedel som málo o fotení a nastavení fotoaprátu, teraz viem čo to viac (netvrdím, že všetko lebo som tiež len začiatočník) aj vďaka fotoškole tuna a aj vďaka ostatným užívateľom.

tomasGalajda
2011-04-01 13:06:42+02
príspevok od: Marcel Rebro
... ja s vyhľadávaním na nete problémy nemám ...
....aký ste všetci odrazu múdry,
no čo opýtala sa skúsenejších, myslím, že na tom nie je nič zlé....reagujete ako (možno to nazvem expresívne ale nedá mi) hyjeny!
pozerám, že stále platí to známe: ´´zabudol vôl, že teľaťom bol´´.

iste mohla si to nájsť na internete je toho až nechutne plný....ale prečo hneď odpisovať začiatočníkov? vďaka takýmto narážkam ´´profesionálov´´ sa možno potencionálne dobrému fotografovi môže fotenie znechutiť ešte skôr ako začne reálne fotiť. Prečo chcete svojími prskými poznámkami pripraviť o to krásne čo fotografia prináša tým čo ju práve objavujú?!

toľko môj koment.

Marcel Rebro
2011-04-01 13:15:00+02
príspevok od: tomasGalajda
....aký ste všetci odrazu múdry,
no čo opýtala sa skúsenejších, myslím, že na tom nie je nič zlé....reagujete ako (možno to nazvem expresívne ale nedá mi) hyjeny!
pozerám, že stále platí to známe: ´´zabudol vôl, že teľaťom bol´´.

iste mohla si to nájsť na internete je toho až nechutne plný....ale prečo hneď odpisovať začiatočníkov? vďaka takýmto narážkam ´´profesionálov´´ sa možno potencionálne dobrému fotografovi môže fotenie znechutiť ešte skôr ako začne reálne fotiť. Prečo chcete svojími prskými poznámkami pripraviť o to krásne čo fotografia prináša tým čo ju práve objavujú?!

toľko môj koment.
Daj si dvadsat klikov na pastiach. Ver mi ze to pomoze. A ak nahovoris nejaku babu aby pri tom lezala pod tebou pomoze to este viac ... osobne skusenosti, ziadne info z netu a / alebo z druhej ruky ...

tomasGalajda
2011-04-01 13:16:45+02
Daj si dvadsat klikov na pastiach. Ver mi ze to pomoze. A ak nahovoris nejaku babu aby pri tom lezala pod tebou pomoze to este viac ... osobne skusenosti, ziadne info z netu a / alebo z druhej ruky ...
akosi nevidím súvis...?! ty áno?

tomasGalajda
2011-04-01 13:17:23+02
PS:
možno sa mi to len zdá
ale asi som klepol kliniec po hlavičke...

Marcel Rebro
2011-04-01 13:20:46+02
odporúčam fotoškolu tu na e phote, neviem síce či tam je článok čisto o ISO ale je tam určte veľa veľa užitočných rád pre začiatočníka, keď som sa tu zaregistroval vedel som málo o fotení a nastavení fotoaprátu, teraz viem čo to viac (netvrdím, že všetko lebo som tiež len začiatočník) aj vďaka fotoškole tuna a aj vďaka ostatným užívateľom.
ked doklikujes mozes odporucit aj konkretny clanok z fotoskoly

www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/zaciname-s-fotografovanim/expozicia/

tomasGalajda
2011-04-01 13:29:20+02
ked doklikujes mozes odporucit aj konkretny clanok z fotoskoly

www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/zaciname-s-fotografovanim/expozicia/

písal som a vedel by si to keby si si dočítal môj koment celý:
´´...odporúčam fotoškolu tu na e phote, neviem síce či tam je článok čisto o ISO ale...´´

viac ani už písať nebudem, je to začarovaný kruh....kašlem na to, nepokazím si deň niekym takým ako si ty

Marcel Rebro
2011-04-01 13:32:27+02

písal som a vedel by si to keby si si dočítal môj koment celý:
´´...odporúčam fotoškolu tu na e phote, neviem síce či tam je článok čisto o ISO ale...´´

viac ani už písať nebudem, je to začarovaný kruh....kašlem na to, nepokazím si deň niekym takým ako si ty
tvoja rada je rovnako hodnota ako "skus gugel" ...

PS1 : minuli sa Ti smajliky?
PS2 : ked sa Ti nechce pisat, nepis somariny. Je to lepsie ako nepisat niec.

tomasGalajda
2011-04-01 13:41:10+02
tvoja rada je rovnako hodnota ako "skus gugel" ...

PS1 : minuli sa Ti smajliky?
PS2 : ked sa Ti nechce pisat, nepis somariny. Je to lepsie ako nepisat niec.
tvoje PS2 by som skôr odporúčal tebe....

keko
2011-04-01 14:55:09+02
príspevok od: lgsvgh
Ahoj Kikec! No body is perfect. Však. Predstav si ISO ako vfčelu robotníčku.Ak je môj fotoaparát nastavený na 100 ISO, disponuje so 100 vfčelami. Ak je Tvoj nastavený na 200 ISO disponuješ s 200 vfčelami. Úlohou týchto včiel robotníc je pozbierať svetlo prichádzajúce objektívom a vytvoriť obrázok. No teraz: keď máme objektívy nastavenou clonou na f/5,6 čo znamená, že našimy objektívmi bude pretekať rovnaké množstvo svetla, kto z nás zachytí obrázok rýchlejšie? Budeš to Ty, pretože pre teba pracuje 2 krát viac vfčiel robotníc pri ISO 200 než pre mňa, ktorý mám len Iso 100. Vybrala si sa na správnu cestu, pretože keď niekto pochopí tieto základy, tak je na najlepšej ceste ako vytvoriť kreatívnu fotografiu. Za ideálnych podmienok fotoaparát v automatickom, alebo v poloautomatickom programe vyrobí dokonalú fotografiu. Ale keď fotograf mu dá príkaz, že on si to predstavuje ináč, tak to už je fotografovanie.
....... a-HAAAAAAAaaaaaaaaaaaaa.................. !!!

Kikec
2011-04-03 15:22:45+02
príspevok od: lgsvgh
Ďakujem

Strana 4 z 5

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()