Fórum » Digitálne zrkadlovky

Canon 60d a sum

radoadamek
radoadamek 2012-10-14 09:24:28+02
Ahojte, mozte mi niekto poradit ci niekde v nastaveniach sa neda nieco spravit so sumom? Je to moj druhy fotak po 1100d, vcera som bol fotit, zamracene, svetelne podmienky otrasne..dal som ISO 800 a ked som pozeral fotky tak otrasny sum, robi to aj pri ISO 400 to neni normalne aby fotak o niekolko tried lepsi ako 1100d mal taky sum.....neda sa to niekde zmenit? Nastavit?

radoadamek
2012-10-15 10:54:19+02
príspevok od: rbr69
ano, pri dlhych expo je redukcia sumu LENR aj podla mojich skusenosti v tele fotaku (u Canonu) najlepsia, co sa tyka zachovania kresby, pretoze ako som pisal vyssie, pracuuje uplne inak ako ostatne denoise softvery, ktore sucasne vyhladzuju struktury a nicia kresbu ...
je tomu tak aj pri vyssom ISO? asi nie lebo vysledok pri ISO 800 som po zapnuti vypnuti vo fotaku v photosope nevidel

radoadamek
2012-10-15 10:55:34+02
príspevok od: viking81
viem je to dielko cloveka s nickom Rocky....ktory (neviem preco) sa zacal do mna navazat ale mam v
si musel niekoho riadne nasrat aj mne si napisal par "chutnych" komentov...ale ok sak nebudem robit podobne veci...nejaky zakomplexovany jedinec

rbr69
2012-10-15 11:08:54+02
príspevok od: radoadamek
je tomu tak aj pri vyssom ISO? asi nie lebo vysledok pri ISO 800 som po zapnuti vypnuti vo fotaku v photosope nevidel
odpoved najdes v mojich komentoch tu vo vlakne vyssie ... zapnuta redukcia na vyssie ISO sa neprejavuje v RAW obraze, tato funkcia ma vplyv len na prevod z RAW do JPEG v tele fotaku, cize ked fotis priamo do JPEG ...

viking81
2012-10-15 11:09:32+02
si musel niekoho riadne nasrat aj mne si napisal par "chutnych" komentov...ale ok sak nebudem robit podobne veci...nejaky zakomplexovany jedinec
byvam tvrdsi...najme na zaciatocnikov a zbytocne otazky ale aj tie tvrdsie komentare su myslene v dobrom a chcem vas podnietit k rozmyslaniu a samostudiu ale toto som ozaj necakal a ten clovek sa v jedno vlakne z nicoho nic zacal do mna navazat...ale asi to bude zakomplexovany jedinec ako pises ja uz ho ignorujem....snad ho to omrzi....

steve2211
2012-10-15 11:10:40+02
kasli na neho...takehoto cloveka treba ignorovat..pokial nema publikum a odozvu tak ho to prestane po chvilke bavit...
Pravý viking81 je len jeden!

viking81
2012-10-15 11:13:47+02
príspevok od: steve2211
Pravý viking81 je len jeden!
v to dufam

radoadamek
2012-10-15 11:28:40+02
byvam tvrdsi...najme na zaciatocnikov a zbytocne otazky ale aj tie tvrdsie komentare su myslene v dobrom a chcem vas podnietit k rozmyslaniu a samostudiu ale toto som ozaj necakal a ten clovek sa v jedno vlakne z nicoho nic zacal do mna navazat...ale asi to bude zakomplexovany jedinec ako pises ja uz ho ignorujem....snad ho to omrzi....
hej niekedy su tie otazky take ze kuknes a povies si tomu cloveku drbe? ako ano vplyvom for na nete prestali ludia rozmyslat a skusat....
Ale zase niekedy ak clovek odpise na stupidnu otazku, tak to dotycnemu pomoze....
ani sa tym padom nechcel pytat preco sa mi nedarilo v mojom prvom foteni s dvoma externymi bleskami a samostudiom som dosiel na to ze som to dodrbal lebo som dal cas 1/600 a radiove odpalovanie zvlada len 1/250
takz tak inac keby ti niekto napisal ze si idiot, debil a niktos ok berem...ale spravit si nick ako ty navazat sa do teba takymto sposobom je tak neuveritelne detske

KESKOSENI
2012-10-15 12:59:55+02
príspevok od: quintes
Ja len preto lebo si písal foť do rawu a šum odstrániš pp... Ak ti nezáleží na kvalite kľudne, no napr. pri foto nocnej oblohy chcem vidieť ako budeš použivať v ps klonovacie razítko napr.
Narážam na to, že najjednoduchšie je šum odstrániť úžasné priamo vo fotaku, nevýhoda je pri dlhých expo, ale to určité vieš...
myslel som to tak ze chcem mat odstranovanie sumu pod kontrolou,ked to spravi fotak niektore data su nenavratne prec-detaily,kresba....kdezto v PC si sam stanovim hranicu odsumovania....

Rocky
2012-10-15 13:55:12+02
hej niekedy su tie otazky take ze kuknes a povies si tomu cloveku drbe? ako ano vplyvom for na nete prestali ludia rozmyslat a skusat....
Ale zase niekedy ak clovek odpise na stupidnu otazku, tak to dotycnemu pomoze....
ani sa tym padom nechcel pytat preco sa mi nedarilo v mojom prvom foteni s dvoma externymi bleskami a samostudiom som dosiel na to ze som to dodrbal lebo som dal cas 1/600 a radiove odpalovanie zvlada len 1/250
takz tak inac keby ti niekto napisal ze si idiot, debil a niktos ok berem...ale spravit si nick ako ty navazat sa do teba takymto sposobom je tak neuveritelne detske
ano dakujem ti za pochopenie neviem preco to robi ale stale sa do mna navaza ale ako som uz pisal ignorujem ho

quintes
2012-10-15 14:47:43+02
príspevok od: KESKOSENI
myslel som to tak ze chcem mat odstranovanie sumu pod kontrolou,ked to spravi fotak niektore data su nenavratne prec-detaily,kresba....kdezto v PC si sam stanovim hranicu odsumovania....
Odsumovanie vo fotaku nie je náhodou len o "vypnutí" prepalenych pixelov? Kdezto v pc to odstranuje úplne inak?

radoadamek
2012-10-15 15:02:32+02
Odsumovanie vo fotaku nie je náhodou len o "vypnutí" prepalenych pixelov? Kdezto v pc to odstranuje úplne inak?
to by aj mna zaujimalo aka bude odpoved

rbr69
2012-10-15 15:58:54+02
"vypnutie" prepalenych pixelov alebo aj mrtvych pixelov sa robi premapovanim senzoru, ale nie je to o volbe zapinania alebo vypinania funkcionality v menu fotaku

http://sites.google.com/site/rbrunovsky/blog/horuceamrtvepixely

quintes
2012-10-15 17:41:19+02
"vypnutie" prepalenych pixelov alebo aj mrtvych pixelov sa robi premapovanim senzoru, ale nie je to o volbe zapinania alebo vypinania funkcionality v menu fotaku

http://sites.google.com/site/rbrunovsky/blog/horuceamrtvepixely
Tak prepaleny pixel, ale robi to prave ta redukcia sumu ci nie??? Pytam sa preto, lebo pokial viem, krajinkari fotia nocne foto s dlhymi expoziciami, a so zapnutym odstranovanim sumu, prave preto aby naslednym PP nedochadzalo k strate kresby... Pretoze som na otazku, preco to mas zapnute ked nadavas ze to robi tak dlho ako exponujes, som dostal odpoved, ze inak to nejde, pretoze kontrolovat pixel za pixelom a mazat trva ovela dlhsie...

rbr69
2012-10-15 18:18:54+02
Tak prepaleny pixel, ale robi to prave ta redukcia sumu ci nie??? Pytam sa preto, lebo pokial viem, krajinkari fotia nocne foto s dlhymi expoziciami, a so zapnutym odstranovanim sumu, prave preto aby naslednym PP nedochadzalo k strate kresby... Pretoze som na otazku, preco to mas zapnute ked nadavas ze to robi tak dlho ako exponujes, som dostal odpoved, ze inak to nejde, pretoze kontrolovat pixel za pixelom a mazat trva ovela dlhsie...
ano, ved vyssie v komentoch som to popisal a dal aj link na svoj blog clanok ... v jednoduchosti pri zaopnutej LENR sa napr. urobi 10 min. expozicia a v snahe za rovnakych podmienok sa hned po nej robi "interne" v tele fotaku dalsia cierna "dark" expozicia za rovnakych podmienok t.j. za rovnako alebo limitne rovnako zahriateho cipu, cim sa vykresli sum prehriateho cipu a to sa v tele pri ukladani po 20 minutach softverovo "odrata" ... je to najlepsia metoda, co sa kvality kresby a detailov + odsumenia dlhocasovky tyka ... odsumovanie takejto dlhocasovky by ex post v postprocese sa nerobilo standardnym odsumovanim v adobe camera raw alebo ninja denoise alebo imagenomic noiseware (to len ako priklady odsumovacich sw), ale existuju software na principe "odratavania" vrstiev, dlhocasovej snimky a "dark frame", kedy takyto dark frame robime "co najskor", a to napriklad hned po prichode domov alebo do 24 hod. aby sme boli v casovom meritku blizkom k stavu cipu v tom obdobi, ale to sa limitne uz vzdaluje od najpodobnejsich podmienok pre fotenie v case dlhej expozicie ...
... kontrolovat pixely a mazat pri dlhocasovke je skutocne nerealne, hlavne pri zvysovani hustoty pixelov novych megapixelovych zrkadloviek

rbr69
2012-10-15 18:21:33+02
tych 20 min. v predoslom komente som myslel celkovy cas od zacatia 10 min. expozicie ... 10 min. expo + 10 min. spracovanie a ulozenie = 20 min. ... je to iste jasne, len aby ma nik nechytal za slovicko

quintes
2012-10-15 18:27:24+02
tych 20 min. v predoslom komente som myslel celkovy cas od zacatia 10 min. expozicie ... 10 min. expo + 10 min. spracovanie a ulozenie = 20 min. ... je to iste jasne, len aby ma nik nechytal za slovicko
tak som rad, ze sme sa pochopili cize, pre co najlepsiu kvalitu odsumenia, je pouzit noise reduction vo fotaku...

rbr69
2012-10-15 18:38:56+02
tak som rad, ze sme sa pochopili cize, pre co najlepsiu kvalitu odsumenia, je pouzit noise reduction vo fotaku...
ano, ale pre dlhocasove expozicie (LENR) ... pre redukciu sumu pre vyssie ISO pouzivam vlastne schopnosti v postprocese

quintes
2012-10-15 18:48:34+02
ano, ale pre dlhocasove expozicie (LENR) ... pre redukciu sumu pre vyssie ISO pouzivam vlastne schopnosti v postprocese
jasne jasne, napr na spominanom 60d su dve moznosti, a pokial nejdes do casov viac ako tusim dve sekundy, redukcia sumu je neucinna.... a ak exponujes napr 3sekundy, tie dalsie tri ta nezabiju tot moj sposob redukcie, samozrejme, je to na kazdom z fotografov, aky sposob si kto zvoli

rbr69
2012-10-15 18:50:35+02
jasne jasne, napr na spominanom 60d su dve moznosti, a pokial nejdes do casov viac ako tusim dve sekundy, redukcia sumu je neucinna.... a ak exponujes napr 3sekundy, tie dalsie tri ta nezabiju tot moj sposob redukcie, samozrejme, je to na kazdom z fotografov, aky sposob si kto zvoli
ja ju mam zapnutu stale ON ... v pripade fotenia na programovatelnu dialkovu spust pre startrail, kedy fotis jednu za druhou v intervaloch 1-2 min. ju vypinam

inzi
2012-10-15 18:59:43+02
nechaj tak, proste niektori si nikdy neprecitaju co pises a budu stale to svoje opakovat

Strana 3 z 4

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()