Fórum » Digitálne zrkadlovky

Problém s ostrením na zrkadlovke

fabke
fabke 2022-09-29 18:20:37+02
Dobrý deň, nedávno som zakladal tému kde som riešil ostrenie na Canon EOS 250D.

Čim viac tento foťák používam tým viac zisťujem nové informácie a nedávno som vyskúšal fotiť cez displej (LiveView režim). Všimol som si, že fotky sú ostrejšie. Pomocou balónika som sa snažil vyfúkať všetky otvory na fotoaparáte a dostať tak z neho prach no nepomohlo a fotoaparát stále neostrí ako by mal.

Ako príklad tu dám dve fotografie ktoré boli fotené za rovnakých podmienok. Pre fotenie som použil statív, vypol optickú stabilizáciu na objektíve, nastavil manuálnu expozíciu a ostriaci bod na stred.

Prvá fotka (odfotená cez displej)
http://janalexy.sk/IMG_7059.JPG

Druhá fotka (odfotená cez optický hľadáčik)
http://janalexy.sk/IMG_7060.JPG

Pri priblížení na detaily je jednoznačne vidieť, že prvá fotka je dobre zaostrená ale druhá je trochu "jemnejšia". Tu sa rozdiel neprejavil tak dramaticky ale často sa stáva keď fotím cez hľadáčik, že fotka vyzerá úplne rozmazaná. Teda tak ako v prípade predchádzajúcej témy www.ephoto.sk/forum/48/31848/ostrenie-na-canon-250d/. Keď fotím cez displej nestalo sa mi to ani raz a fotka je vždy správne zaostrená.

Fotoaparát je ešte v záruke pretože nemá ani rok avšak pôvodný objektív (18-55 f/4-5.6 IS STM) som predal a namiesto neho kúpil 18-135 IS USM takže ho už nemôžem reklamovať. Taktiež mám druhý objektív 10-18 IS STM a problém je rovnaký preto si nemyslím, že to je problém objektívu ale skôr fotoaparátu.

Preto sa chcem opýtať čo by mohlo byť vo fotoaparáte poškodené a koľko by stála eventuálna oprava?

Ďakujem za odpoveď.

JohnNewton
2022-10-03 12:53:00+02
Otvorený slovník cudzích slov (1)
dezolátny
spustnutý, neutešený, žalostný

Porubo
2022-10-03 13:02:07+02
príspevok od: marianr
https://slovnik.juls.savba.sk/?w=dezol%C3%A1t&s=exact&c=f026&cs=&d=kssj4&d=psp&d=ogs&d=sssj&d=orter&d=scs&d=sss&d=peciar&d=ssn&d=hssj&d=bernolak&d=noundb&d=orient&d=locutio&d=obce&d=priezviska&d=un&d=pskfr&d=pskcs&d=psken#
Ok, to je syntax. A semanticky to co znamena?

Porubo
2022-10-03 13:04:04+02
príspevok od: JohnNewton
Iba som sa mu prispôsobil, keď Ty si pre neho tupelo 😁
Mne jedno, kto ma aky na mna nazor. Mna Tie vase ad-hominem nejak nezaujimaju. Predsa len som tvorivy clovek a venujem sa radsej zamestnaniu a konickom.

Porubo
2022-10-03 13:06:00+02
https://webslovnik.zoznam.sk/synonymicky-slovnik/?s=dezol%C3%A1t
Aha, takze biedny, chudobny, nemajetny...?
Preco by to mala byt nadavka alebo preco sa tak casto pouziva?
Nic v zlom, voci bohatym ludom. Ale casto biedni ludia su lepsi, citlivejsi a ludskejsi ako bohaci. Nie som psycholog, ale moze to suvisiet aj s tym ze u prilis bohatych ludi nie je nutnost vycibrit si ludskost a podobne vlastnosti, nielen pestovat ale i udrzat.

JohnNewton
2022-10-03 13:10:35+02
príspevok od: Porubo
Mne jedno, kto ma aky na mna nazor. Mna Tie vase ad-hominem nejak nezaujimaju. Predsa len som tvorivy clovek a venujem sa radsej zamestnaniu a konickom.
Tak prečo to komentuješ, dezolát tu označuje ľudí za tupelá, a Ty mu ideš robiť obhajcu?

gytheio
2022-10-03 13:29:11+02
Napisal som, ze je tupelo? Zase to vnimas ako vsetci?

gytheio
2022-10-03 13:30:58+02
ty si ozaj chory

JohnNewton
2022-10-03 13:41:20+02
A Ty si dezolát, len pár prílkadov na čo sa hodí hromadná úprava (a to nie je tisíc, ale 2 a viac, tupelo)
Kvalitná príprava menších verzií fotografií na internet.
Hromadná úprava série fotografií, ktoré všetky majú určitý konkrétny farebný nádych.
Húfne odstránenie šumu na veľkej sérii fotografií.
Pridanie podpisu na všetky fotky.
Vytvorenie rámčeku na všetky fotky.
A množstvo iných operácií, alebo častí operácií.
Napr: prevod do čb, simulácia konkretneho filmu, jeho zrna, tonality a šumu,
Foto dezolát, gytheio, axton, brixton a kopa Tvojich nickov.

gytheio
2022-10-03 13:46:06+02
A Ty si dezolát, len pár prílkadov na čo sa hodí hromadná úprava (a to nie je tisíc, ale 2 a viac, tupelo)
Kvalitná príprava menších verzií fotografií na internet.
Hromadná úprava série fotografií, ktoré všetky majú určitý konkrétny farebný nádych.
Húfne odstránenie šumu na veľkej sérii fotografií.
Pridanie podpisu na všetky fotky.
Vytvorenie rámčeku na všetky fotky.
A množstvo iných operácií, alebo častí operácií.
Napr: prevod do čb, simulácia konkretneho filmu, jeho zrna, tonality a šumu,
Foto dezolát, gytheio, axton, brixton a kopa Tvojich nickov.
Zacinas penit tupelo, ovela lepsie viem na co je hromadna uprava, iba keby si vedel citat.

JohnNewton
2022-10-03 13:54:53+02
príspevok od: gytheio
Zacinas penit tupelo, ovela lepsie viem na co je hromadna uprava, iba keby si vedel citat.
Bez obáv, dezolát, každej Tvojej sprostosti sa budem dôkladne venovať 😜

gytheio
2022-10-03 13:57:36+02
Bez obáv, dezolát, každej Tvojej sprostosti sa budem dôkladne venovať 😜
urcite by si lepsie urobil keby si sa zacal venovat fotografii, tvoje komentare su vsetky "ze sak ty vies"

JohnNewton
2022-10-03 14:09:59+02
urcite by si lepsie urobil keby si sa zacal venovat fotografii, tvoje komentare su vsetky "ze sak ty vies"
A svoje si si videl? Roky si sa navážal do Rebra, ktorý Ťa preští aj so zaviazanými očami pri fotení. Proti nemu si len neschopný zakomplexovaný diletant, foto dezolát 😁

gytheio
2022-10-03 14:20:58+02
A svoje si si videl? Roky si sa navážal do Rebra, ktorý Ťa preští aj so zaviazanými očami pri fotení. Proti nemu si len neschopný zakomplexovaný diletant, foto dezolát 😁
ze sak ty vies

JohnNewton
2022-10-03 14:29:50+02
Viem, vezmeš zázračné L kové sklo, 24 mm, zacloníš pri portréte na 22 a pozadie rozmažeš softom, dezolát, ale však to môžeš vysvetliť, som samé ucho 😜

gytheio
2022-10-03 14:52:01+02
Viem, vezmeš zázračné L kové sklo, 24 mm, zacloníš pri portréte na 22 a pozadie rozmažeš softom, dezolát, ale však to môžeš vysvetliť, som samé ucho 😜
pozri do svojej galerie, ako mozes ty napisat koment na nejaku fotografiu ale zmohol si sa aspon na stupidne: sak ty vies
ak k tym rebrovym fotografiam, musel si spadnut z ceresne ked si si myslel, ze z niekym ako ty budem rozoberat niecie fotografie.
pozri na svoj slovnik pozri do svojej galerie

JohnNewton
2022-10-03 14:57:09+02
Ok, akoTvoje vkastné sebazhovädenie to každému stačilo, niečo k tej clone 22 by si nemal?😅

Paladin25
2022-10-03 14:58:46+02
Nechcel som uz pokracovat v tejto debate, ukoncim to teraz aspon z mojej strany. Slovo vsetci casto pouzivaju ludia s komplexami...
Ja na rozdiel od niektorych tu zakomplexovanych som si vedel vzdy priznat chybu, co som aj spravil ale tu niektori ktori si hovoria vsetci furt to svoje.
Hromadna uprava fotografii a fotenie do jpg, Ked fotime v automate do jpg alebo aj manualne fotenie vzdy prisposobujeme scene svetelnym podmienkam typu fotenia... preto fotoaparat vyhotovuje jpeg z nastaveni kazdej fotografie zvlast. Pri hromadnej uprave pri odfoteni 1000 fotografii v Lr vyhotovime jednu fotografiu a podla tej jednej fotografie nam automaticky ten program vyhotovy vsetky. Chyba je v tom, ze vsetkych 1000 fotografii nebolo odfotenych pri rovnakych hodnotach, preto tie fotografie ktore boli odfotene pri inych hodnotach ako ta prva budu znicene. Jpeg vyhotovuje soft vo fotaku a hrromadnu upravu robi ten kto aj odfotil tych 1000 fotografii.
Nechat na hromadnu upravu 1000 fotografii je ako postavit sa na zavod F1 v trabante, odstartujes a tam aj skoncis.
"Jpeg vyhotovuje soft vo fotaku a hromadnu upravu robi ten kto aj odfotil tych 1000 fotografii."

Tak ja neviem JPEG robí môj foťák (JEHO SOFTWARE) podľa nastavení ktoré mu zadám.

Hromadné úpravy robí soft na základe nastavaní ktoré mu zadám.

Aby si to pochopil predstav si tú hromadnú úpravu len ako odšumenie. Nepredstavuj si komplikovanie ťahanie tisicimi páčkami. Lebo sa ti stráca potom podstata veci. Hromadná úprava neznamená že všetky fotografie budú ako 1. Hromadná úprava znamená že na hromadu fotografií aplikuješ rovnaký paramater. Preto sa to najľahšie chápe na tom odšume.
Ten vieš nastaviť vo foťáku fixne a fotoaparát ho aplikuje na tých 1000 fotiek aj keď sa bude meniť svetlo a objekt.
Tak isto vieš nastaviť v LR odšum na prvú fotografiu a následne ju aplikovať na 1000 ďalších.

Myslím že jednoduchšie ti to už nevysvetlím. Ono je to aj tak celé vytrhnuté z inej diskusie.

gytheio
2022-10-03 15:17:28+02
príspevok od: Paladin25
"Jpeg vyhotovuje soft vo fotaku a hromadnu upravu robi ten kto aj odfotil tych 1000 fotografii."

Tak ja neviem JPEG robí môj foťák (JEHO SOFTWARE) podľa nastavení ktoré mu zadám.

Hromadné úpravy robí soft na základe nastavaní ktoré mu zadám.

Aby si to pochopil predstav si tú hromadnú úpravu len ako odšumenie. Nepredstavuj si komplikovanie ťahanie tisicimi páčkami. Lebo sa ti stráca potom podstata veci. Hromadná úprava neznamená že všetky fotografie budú ako 1. Hromadná úprava znamená že na hromadu fotografií aplikuješ rovnaký paramater. Preto sa to najľahšie chápe na tom odšume.
Ten vieš nastaviť vo foťáku fixne a fotoaparát ho aplikuje na tých 1000 fotiek aj keď sa bude meniť svetlo a objekt.
Tak isto vieš nastaviť v LR odšum na prvú fotografiu a následne ju aplikovať na 1000 ďalších.

Myslím že jednoduchšie ti to už nevysvetlím. Ono je to aj tak celé vytrhnuté z inej diskusie.

Ty to vzdy napises tak aby si tomu rozumel iba ty. Mame to chapat tak, ze ty nastavis parametre z ktorych ten soft vychadza pri prevode do jpeg alebo tak, ze nastavis parametre ake uz ma mat ten jpeg? To vobec nie je to iste mne sa zda, ze stale tapes. A nepis prosim ta, ze si nastavis vo fotaku aky ma byt kontrast a odsumenie este pred odfotenim, sice sa to da ale robia to iba amateri ktori nemaju ziadny program na upravu fotografii.

Paladin25
2022-10-03 15:34:56+02
Ty to vzdy napises tak aby si tomu rozumel iba ty. Mame to chapat tak, ze ty nastavis parametre z ktorych ten soft vychadza pri prevode do jpeg alebo tak, ze nastavis parametre ake uz ma mat ten jpeg? To vobec nie je to iste mne sa zda, ze stale tapes. A nepis prosim ta, ze si nastavis vo fotaku aky ma byt kontrast a odsumenie este pred odfotenim, sice sa to da ale robia to iba amateri ktori nemaju ziadny program na upravu fotografii.
Ja nehovorím explicitne ako fotím a nastavujem ja. Ale rozprávame sa o pojmoch. Ak mi nerozumieš vporiadku to sa stáva. Nemôžeš rozumieť všetkému.

Paladin25
2022-10-03 15:42:01+02
Rozumiem tvojmu rozhorčeniu. Sám väčšinou 2 x premažem svoju odpoveď čo mu píšem.

Ale asi si trafil klinček po hlavičke lebo najviac sa naváža do skutočných fotografou ako REBRO alebo KAROL.

P.S. Netreba sa znižovať na jeho komunikačnú úroveň (viem je to ťažké) najradšej by som naňho ani nereagoval ale vždy si hovorím že chudák čo začína fotiť a zablúdi sem po radu, názor a narazí naňho...

Naposledy nazval všetkých čo používajú hromadné úpravy amatérmi čo sa nesnažia. Príde sem nejaký začínajúci fotograf a povie si nie hromadné úpravy sú zlé. Čo že ich využíva asi každý profesionál (vo väčšej či menšej miere, príkladov si sem dal viac než dosť) nie sú zlé a basta.

Strana 5 z 7

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()