Dobrý deň, nedávno som zakladal tému kde som riešil ostrenie na Canon EOS 250D.
Čim viac tento foťák používam tým viac zisťujem nové informácie a nedávno som vyskúšal fotiť cez displej (LiveView režim). Všimol som si, že fotky sú ostrejšie. Pomocou balónika som sa snažil vyfúkať všetky otvory na fotoaparáte a dostať tak z neho prach no nepomohlo a fotoaparát stále neostrí ako by mal.
Ako príklad tu dám dve fotografie ktoré boli fotené za rovnakých podmienok. Pre fotenie som použil statív, vypol optickú stabilizáciu na objektíve, nastavil manuálnu expozíciu a ostriaci bod na stred.
Prvá fotka (odfotená cez displej) http://janalexy.sk/IMG_7059.JPG
Druhá fotka (odfotená cez optický hľadáčik) http://janalexy.sk/IMG_7060.JPG
Pri priblížení na detaily je jednoznačne vidieť, že prvá fotka je dobre zaostrená ale druhá je trochu "jemnejšia". Tu sa rozdiel neprejavil tak dramaticky ale často sa stáva keď fotím cez hľadáčik, že fotka vyzerá úplne rozmazaná. Teda tak ako v prípade predchádzajúcej témy www.ephoto.sk/forum/48/31848/ostrenie-na-canon-250d/. Keď fotím cez displej nestalo sa mi to ani raz a fotka je vždy správne zaostrená.
Fotoaparát je ešte v záruke pretože nemá ani rok avšak pôvodný objektív (18-55 f/4-5.6 IS STM) som predal a namiesto neho kúpil 18-135 IS USM takže ho už nemôžem reklamovať. Taktiež mám druhý objektív 10-18 IS STM a problém je rovnaký preto si nemyslím, že to je problém objektívu ale skôr fotoaparátu.
Preto sa chcem opýtať čo by mohlo byť vo fotoaparáte poškodené a koľko by stála eventuálna oprava?
Vždy keď som niečo išiel reklamovať tak predavač kontroloval či je balenie kompletné a či nič nechýba. Ak chýbalo tak mi to nechceli vziať na reklamáciu. Preto som v tomto prípade o reklamácií vôbec neuvažoval keďže nemám kompletné balenie.
Ako som písal vyššie telo aj objektív som dal do servisu (nie do autorizovaného ale do najbližšieho) a teraz mi nezostáva už nič iné len čakať čo zistia za chybu a koľko to bude stáť.
Podľa fotky vidím, že si z Popradu. Ja som svoj Canon 750D kupoval v NAY Poprad. Moja skúsenosť, po tom ako po 2 mesiacoch prestal fungovať a doniesol som ho na reklamáciu, bola taká, že som sa na mieste dohodol s predavačom. Nechal som si objektív 18-135 zo setu doma aby som ho mohol používať na staršom 1100D. A tu je aj moja skúsenosť s problematikou kalibrácie objektívov telom. Na oboch (aj 750 aj 1100) používam aj pôvodné setové 18-55, 18-135 alebo 10-18 a aj manuálne Carl Zeiss Jena cez redukciu (Flektogon 4/50, Biometar 2,8/80 alebo Sonnar 2.8/180). Doposiaľ som ale podobný problém nemal a ani nezisti. Možno tieto malé stroje majú nejakú muchu, neviem. Inak, ak sa môžem opýtať: dával si ho Palčovy do Kežmarku?
Podľa fotky vidím, že si z Popradu. Ja som svoj Canon 750D kupoval v NAY Poprad. Moja skúsenosť, po tom ako po 2 mesiacoch prestal fungovať a doniesol som ho na reklamáciu, bola taká, že som sa na mieste dohodol s predavačom. Nechal som si objektív 18-135 zo setu doma aby som ho mohol používať na staršom 1100D. A tu je aj moja skúsenosť s problematikou kalibrácie objektívov telom. Na oboch (aj 750 aj 1100) používam aj pôvodné setové 18-55, 18-135 alebo 10-18 a aj manuálne Carl Zeiss Jena cez redukciu (Flektogon 4/50, Biometar 2,8/80 alebo Sonnar 2.8/180). Doposiaľ som ale podobný problém nemal a ani nezisti. Možno tieto malé stroje majú nejakú muchu, neviem. Inak, ak sa môžem opýtať: dával si ho Palčovy do Kežmarku?
Áno som z Popradu, fotoaparát som kupoval v Datarte. Na servis som ho dal do Photo copy centrum v OC Fórum, mám to najbližšie.
Áno radšej poslať do Servisu ako to riešiť tvojim neexistujúcim riešením ako si sám neskôr priznal.
Ešte raz sa ti vyjadrím k tej hromadnej úprave a JPG. Hoc to vytrhávaš s kontextu diskusie nevadí. Tam išlo hlavne o tvoje nezmysly ktoré opäť môžu zbytočne uviesť do omylu menej skúsených.
Každopádne vráťme sa k tomu JPG a hromadnej úprave.
Poďme nato takto možno sa už pochopíme.
V LR nastavím odšumenie, kontrast a aplikujem to na RAWy - hromadná úprava. Teraz ti prezradím asi tajomstvo. Keď fotíš na foťáku do JPG tak isto si vieš dľa modelu fotoaparátu nastaviť parametre toho jpg. Takže si opäť nastavíme odšumnie a kontrast ale tento krát už vo fotoaparátu ktorý tak bude upravovať každý jeden JPG.
Vidíš už tú podobnosť? Ja viem nevidíš. Nerozumieš a nechceš pochopiť.
Keby si cital tu debatu bol by si v obraze, uz som ti napisal vela krat, ze mas problem pochopit co je v texte. A k tej hromadnej uprave detto, vobec nevies o com som pisal, skus to precitat este raz.
Mne to pride ten isty problem, ako tie fotky s vlakom - ak by si mal front-focus, tak niekde na ceste pred tou budovou by si na asfalte mal najst zonu, ktora bude ostra. Prehladal som len zbezne tu menej ostru fotku a nikde nijake vyrazne ostrejsie miesto nevidim - ani asfalte, ani na travniku, ani znacky, ani listie na stromoch. Ta druha fotka je jednoducho ostrejsia odpredu az po ten zadny strom.
Mne to pride ten isty problem, ako tie fotky s vlakom - ak by si mal front-focus, tak niekde na ceste pred tou budovou by si na asfalte mal najst zonu, ktora bude ostra. Prehladal som len zbezne tu menej ostru fotku a nikde nijake vyrazne ostrejsie miesto nevidim - ani asfalte, ani na travniku, ani znacky, ani listie na stromoch. Ta druha fotka je jednoducho ostrejsia odpredu az po ten zadny strom.
Tiez som hladal miesto kde ten front focus zaostril, preto som pisal, ze treba fotit este raz a spravne nastavit.
Keby si cital tu debatu bol by si v obraze, uz som ti napisal vela krat, ze mas problem pochopit co je v texte. A k tej hromadnej uprave detto, vobec nevies o com som pisal, skus to precitat este raz.
Ak máš pocit že všetci na dialnici idú v protismere neznamená to že máš volať do rádia a rozčulovať sa tam že nikto už nevie na tých cestách jazdiť. Chyba bude veľmi pravdepodobne v tebe.
Čital som tie nezmysli čo si písal. Prečítaj si ich ešte raz a pozstav sa nad svojim komentom kde priznávaš že si sa do toho nerozumel ale ani to ti nebránilo napísať predtým plnú kopu nezmyslov.
Opäť si sa žiaľ vyjadroval k problematike ktorej nerozumieš. Chýba ti sebareflexia.
Ak máš pocit že všetci na dialnici idú v protismere neznamená to že máš volať do rádia a rozčulovať sa tam že nikto už nevie na tých cestách jazdiť. Chyba bude veľmi pravdepodobne v tebe.
Čital som tie nezmysli čo si písal. Prečítaj si ich ešte raz a pozstav sa nad svojim komentom kde priznávaš že si sa do toho nerozumel ale ani to ti nebránilo napísať predtým plnú kopu nezmyslov.
Opäť si sa žiaľ vyjadroval k problematike ktorej nerozumieš. Chýba ti sebareflexia.
Ty nerozumies ani tomu co si sam pisal, tupelo ja nikdy nepouzivam slovo vsetci, uvedomujes si co tu pises?
dufam, ze sa dockame aj dalsieho pokracovania ... Nekonecny pribeh ostrenia III.
Si píš, že áno, to sme ašte neprebrali roztrasenie snímača zrkadlom alebo závierkou, do toho ešte experti domotajú difrakciu a statív, ako sa už aj stalo 😁
Nechcel som uz pokracovat v tejto debate, ukoncim to teraz aspon z mojej strany. Slovo vsetci casto pouzivaju ludia s komplexami... Ja na rozdiel od niektorych tu zakomplexovanych som si vedel vzdy priznat chybu, co som aj spravil ale tu niektori ktori si hovoria vsetci furt to svoje. Hromadna uprava fotografii a fotenie do jpg, Ked fotime v automate do jpg alebo aj manualne fotenie vzdy prisposobujeme scene svetelnym podmienkam typu fotenia... preto fotoaparat vyhotovuje jpeg z nastaveni kazdej fotografie zvlast. Pri hromadnej uprave pri odfoteni 1000 fotografii v Lr vyhotovime jednu fotografiu a podla tej jednej fotografie nam automaticky ten program vyhotovy vsetky. Chyba je v tom, ze vsetkych 1000 fotografii nebolo odfotenych pri rovnakych hodnotach, preto tie fotografie ktore boli odfotene pri inych hodnotach ako ta prva budu znicene. Jpeg vyhotovuje soft vo fotaku a hrromadnu upravu robi ten kto aj odfotil tych 1000 fotografii. Nechat na hromadnu upravu 1000 fotografii je ako postavit sa na zavod F1 v trabante, odstartujes a tam aj skoncis.
Co je to za imbecilny pojem "dezolat"? Posledne roky som ho pocul, ale to snad ma zmysel tak pomenovat krajinu, riedko osidlenu, opustenu alebo pust: https://www.merriam-webster.com/dictionary/desolate Ale vsak dobre pouzivajte si a preberajte imbecilne terminy bez premyslania co to asi tak moze znamenat.
Co je to za imbecilny pojem "dezolat"? Posledne roky som ho pocul, ale to snad ma zmysel tak pomenovat krajinu, riedko osidlenu, opustenu alebo pust: https://www.merriam-webster.com/dictionary/desolate Ale vsak dobre pouzivajte si a preberajte imbecilne terminy bez premyslania co to asi tak moze znamenat.
Iba som sa mu prispôsobil, keď Ty si pre neho tupelo 😁
Problém s ostrením na zrkadlovke
Čim viac tento foťák používam tým viac zisťujem nové informácie a nedávno som vyskúšal fotiť cez displej (LiveView režim). Všimol som si, že fotky sú ostrejšie. Pomocou balónika som sa snažil vyfúkať všetky otvory na fotoaparáte a dostať tak z neho prach no nepomohlo a fotoaparát stále neostrí ako by mal.
Ako príklad tu dám dve fotografie ktoré boli fotené za rovnakých podmienok. Pre fotenie som použil statív, vypol optickú stabilizáciu na objektíve, nastavil manuálnu expozíciu a ostriaci bod na stred.
Prvá fotka (odfotená cez displej)
http://janalexy.sk/IMG_7059.JPG
Druhá fotka (odfotená cez optický hľadáčik)
http://janalexy.sk/IMG_7060.JPG
Pri priblížení na detaily je jednoznačne vidieť, že prvá fotka je dobre zaostrená ale druhá je trochu "jemnejšia". Tu sa rozdiel neprejavil tak dramaticky ale často sa stáva keď fotím cez hľadáčik, že fotka vyzerá úplne rozmazaná. Teda tak ako v prípade predchádzajúcej témy www.ephoto.sk/forum/48/31848/ostrenie-na-canon-250d/. Keď fotím cez displej nestalo sa mi to ani raz a fotka je vždy správne zaostrená.
Fotoaparát je ešte v záruke pretože nemá ani rok avšak pôvodný objektív (18-55 f/4-5.6 IS STM) som predal a namiesto neho kúpil 18-135 IS USM takže ho už nemôžem reklamovať. Taktiež mám druhý objektív 10-18 IS STM a problém je rovnaký preto si nemyslím, že to je problém objektívu ale skôr fotoaparátu.
Preto sa chcem opýtať čo by mohlo byť vo fotoaparáte poškodené a koľko by stála eventuálna oprava?
Ďakujem za odpoveď.
Ako som písal vyššie telo aj objektív som dal do servisu (nie do autorizovaného ale do najbližšieho) a teraz mi nezostáva už nič iné len čakať čo zistia za chybu a koľko to bude stáť.
Ešte raz sa ti vyjadrím k tej hromadnej úprave a JPG. Hoc to vytrhávaš s kontextu diskusie nevadí. Tam išlo hlavne o tvoje nezmysly ktoré opäť môžu zbytočne uviesť do omylu menej skúsených.
Každopádne vráťme sa k tomu JPG a hromadnej úprave.
Poďme nato takto možno sa už pochopíme.
V LR nastavím odšumenie, kontrast a aplikujem to na RAWy - hromadná úprava.
Teraz ti prezradím asi tajomstvo. Keď fotíš na foťáku do JPG tak isto si vieš dľa modelu fotoaparátu nastaviť parametre toho jpg. Takže si opäť nastavíme odšumnie a kontrast ale tento krát už vo fotoaparátu ktorý tak bude upravovať každý jeden JPG.
Vidíš už tú podobnosť? Ja viem nevidíš. Nerozumieš a nechceš pochopiť.
A k tej hromadnej uprave detto, vobec nevies o com som pisal, skus to precitat este raz.
A k tej hromadnej uprave detto, vobec nevies o com som pisal, skus to precitat este raz.
Pre presnejšiu kalibráciu sa používa program Reikan FoCal, žiaľ je platený.
Dúfam že ti každopádne v servise pomôžu a vyriešia tvoj problém.
Nevieš normálne diskutovať a uchyľuješ sa len k osobným invektívam.
K téme si opäť poradil úplne mimo. Nie je to prvý a žiaľ ani posledný krát.
Užívatelia čo sú tu dlhšie ťa už majú našťastie prečítaného. Tých nových však žiaľ dokážeš pomýliť.
Ja na rozdiel od niektorych tu zakomplexovanych som si vedel vzdy priznat chybu, co som aj spravil ale tu niektori ktori si hovoria vsetci furt to svoje.
Hromadna uprava fotografii a fotenie do jpg, Ked fotime v automate do jpg alebo aj manualne fotenie vzdy prisposobujeme scene svetelnym podmienkam typu fotenia... preto fotoaparat vyhotovuje jpeg z nastaveni kazdej fotografie zvlast. Pri hromadnej uprave pri odfoteni 1000 fotografii v Lr vyhotovime jednu fotografiu a podla tej jednej fotografie nam automaticky ten program vyhotovy vsetky. Chyba je v tom, ze vsetkych 1000 fotografii nebolo odfotenych pri rovnakych hodnotach, preto tie fotografie ktore boli odfotene pri inych hodnotach ako ta prva budu znicene. Jpeg vyhotovuje soft vo fotaku a hrromadnu upravu robi ten kto aj odfotil tych 1000 fotografii.
Nechat na hromadnu upravu 1000 fotografii je ako postavit sa na zavod F1 v trabante, odstartujes a tam aj skoncis.
Nevieš normálne diskutovať a uchyľuješ sa len k osobným invektívam.
K téme si opäť poradil úplne mimo. Nie je to prvý a žiaľ ani posledný krát.
Užívatelia čo sú tu dlhšie ťa už majú našťastie prečítaného. Tých nových však žiaľ dokážeš pomýliť.
tupelo aspon si sa zase nieco naucil, mozno... pri tebe clovek nikdy nevie.
Posledne roky som ho pocul, ale to snad ma zmysel tak pomenovat krajinu, riedko osidlenu, opustenu alebo pust:
https://www.merriam-webster.com/dictionary/desolate
Ale vsak dobre pouzivajte si a preberajte imbecilne terminy bez premyslania co to asi tak moze znamenat.
Posledne roky som ho pocul, ale to snad ma zmysel tak pomenovat krajinu, riedko osidlenu, opustenu alebo pust:
https://www.merriam-webster.com/dictionary/desolate
Ale vsak dobre pouzivajte si a preberajte imbecilne terminy bez premyslania co to asi tak moze znamenat.
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa