Fórum » Digitálne zrkadlovky

Termin: predsklopenie (nikon)

Jubi
Jubi 2011-01-02 11:08:45+01
Zdravim forum.
Vie mi to niekto vysvetlit?
Co to vlastne ta zrkadlovka robi pri snimani?
Sklapa cele to zrkadlo?
A preco to robi kedze mi to zatrasie celym telom ked fotim na dlhe ohnisko a potom to mam trocha rozmaznute?

niles
2011-01-02 12:35:52+01
príspevok od: Jubi
Len mi nejde do hlavy toto:
Ak som to dobre pochopil.
Zrkadlo sa odklopi na urcity cas (moj expozicny cas).
A snimac za ten cas nasnima vsetko co treba.
Ale ked ho predsklopim, tak tym padom dostane vacsiu davku svetla a foto bude preexponovane, ci nie?
Zle som to pochopil?
Pre tento pripad je tam na to sw aby ten cas odsunul?
Sklopenie zrkadla neznamena zaciatok expozicie, cize nie, s tymto nebudes mat problem.

inkubbus
2011-01-02 12:37:22+01
Ale ked ho predsklopim, tak tym padom dostane vacsiu davku svetla a foto bude preexponovane, ci nie?
Zle som to pochopil?
zrkadlo sa odklopi, ale uzavierka zostava zatvorena. ta sa otvori az po druhom stlaceni spuste.(aspon canon tak funguje)

Jubi
2011-01-02 12:39:53+01
Takze zrkadlo je tam len preto aby mi reprodukovalo obraz do hladacika.
V predstihu ho odklopim prec.
Telo sa ustali (dotrasie).
A otvorim (spustou) uzavierku.
Spravne?

Cerberus
2011-01-02 12:40:21+01
Softvér, ktorý vie odsunúť čas. Dosť dobre na to ideš.
Videl som tu fotku, kde fotograf odfotil sám seba v spätnom zrkadle auta. Ktovie čo by sa stalo, keby si to spätné zrkadlo predsklopil. Posunul by sa mu čas? Na letný?
Veselého Silvestra ešte.

Jubi
2011-01-02 12:41:20+01
Softvér, ktorý vie odsunúť čas. Dosť dobre na to ideš.
Videl som tu fotku, kde fotograf odfotil sám seba v spätnom zrkadle auta. Ktovie čo by sa stalo, keby si to spätné zrkadlo predsklopil. Posunul by sa mu čas? Na letný?
Veselého Silvestra ešte.

Dalsia blba poznamka o ktoru som nestal.
Ale dakujem.

Matúš Koprda
2011-01-02 13:09:20+01
No ospravedlnujem sa. Ale kebyze priamo odpoviete tak ako ty MudrNikon v prvom prispevku (za co ti dakujem) alebo ako pisal Pech tak je to lepsie a hned tomu viacej porozumiem. Tie ostatne kecy su upne zbytocne.
Ono ta stranka mi dost pomohla.
Predpokladam ze vlastnis nikon. Aky? Ten ma predsklopenie?
A ako sa to oznacuje v menu?
D60.. nemá predsklopenie. Má funkciu nazvanú mirror lock up, ale to slúži len na odklopenie zrkadla pre účely čistenia, nieje to v skutočnosti funkcia predsklopenia zrkadla.

MudrNikon
2011-01-02 13:23:57+01
závierka

dedo Milan
2011-01-02 13:37:18+01
na množstvo svetla je tam závierka. tá odmeriava koľko svetla dopadne na čip. ale evidentne nevieš skoro nič o stavbe fotoparátu a to je smutné.

KESKOSENI
2011-01-02 13:38:57+01
Zle som to pochopil?
nastuduj si co to je uzavierka.....

wayne
2011-01-02 14:36:44+01
Takze zrkadlo je tam len preto aby mi reprodukovalo obraz do hladacika.
V predstihu ho odklopim prec.
Telo sa ustali (dotrasie).
A otvorim (spustou) uzavierku.
Spravne?
ano.
V mojom D90 sa to vola exposure delay mode a je medzi custom menu oznaceny ako d10. Netusim ake je to na inych nikonoch....(http://www.kenrockwell.com/nikon/d90/users-guide/menus-custom-shooting.htm)

Jubi
2011-01-02 16:33:46+01
Super uz mi je to jasnejsie. Dakujem za trpezlivost vsetkym profikom a ospravedlnujem sa za to ze mi to tak pomaly palilo.

jimmy_rs
2011-01-02 17:04:09+01
ked stacis spust tak sa ti zrkadlo predsklopi,,,potom stlacis spust znova aby ti to odfotilo,,odfoti ti to takym casom aky mas nastaveny,,, no neverim zeby ti to pri takom kratkom case ako je 500tina sekundy bolo vidiet na fotke otrasy sposobene zrkadlom

niles
2011-01-02 21:17:00+01

Ked napr fotim dobre nasvetleneho chrobaka a mam tam ze 1/500 cas. Co uz som skusal ale prave to zrkadlo mi s tym skublo. A bolo to v haji. No a tym predsklopenim by som tomu predisiel.
A to predsklopenie my ako ovplyvni v tomto pripade cas snimania? Alebo je to v takomto (1/500) pripade napouzitelne?
btw, neexistuje, aby ti cas 1/500 rozmazal pohyb zrkadla.

Paulie
2011-01-02 21:46:11+01
príspevok od: niles
btw, neexistuje, aby ti cas 1/500 rozmazal pohyb zrkadla.
Tiež sa mi nechce veriť že by pri takom čase mohlo sklopenie zrkadla máznuť fotku, to by muselo byť velké jak skriňa a sklápala by ho hydraulika z buldozéra.

Paulie
2011-01-02 21:55:22+01
príspevok od: jimmy_rs
ked stacis spust tak sa ti zrkadlo predsklopi,,,potom stlacis spust znova aby ti to odfotilo,,odfoti ti to takym casom aky mas nastaveny,,, no neverim zeby ti to pri takom kratkom case ako je 500tina sekundy bolo vidiet na fotke otrasy sposobene zrkadlom
To naozaj tak funguje u kanónov? Oly to má poriešené tak, že stlačís spúšť, sklopí sa zrkadlo, a exponovanie prebehne automaticky po určitom čase, ktorý si nastavíš v menu (1-30 sekúnd). Netreba ešte raz stláčať spúšť, takže si neroztrasieš foťák, takže odpadá zároveň aj prípadné použitie káblovej spúšte.

niles
2011-01-02 23:48:34+01
príspevok od: Paulie
To naozaj tak funguje u kanónov? Oly to má poriešené tak, že stlačís spúšť, sklopí sa zrkadlo, a exponovanie prebehne automaticky po určitom čase, ktorý si nastavíš v menu (1-30 sekúnd). Netreba ešte raz stláčať spúšť, takže si neroztrasieš foťák, takže odpadá zároveň aj prípadné použitie káblovej spúšte.
ja mam kanon a funguje to tak, ako si napisal ty...

jimmy_rs
2011-01-03 06:42:10+01
príspevok od: Paulie
neviem ako u canonov ale u nikonu je to tak,,, a do menu chodit to menit ? tak si to odpalim DO a nic sa nebude triast

Jubi
2011-01-03 12:25:33+01
príspevok od: MudrNikon
závierka

Inak v tele fotoaparatu je zavierka a aj uzavierka?

wayne
2011-01-03 12:43:39+01

Inak v tele fotoaparatu je zavierka a aj uzavierka?
oba su ekvivalenty anglickeho pomenovania shutter. myslim, ze spisovnejsie je uzavierka, ale je to len natahovanie o slovicka, vsetci vieme, co sa tym mysli,

Strana 2 z 3

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()