Fórum » Digitálne zrkadlovky

Nikon 3100 alebo Canon 1100 ?

fachman
2011-04-25 13:09:52+02
Zdravím vás,fotím panasonikom FZ 38 kou,chcel by som kôli väčšiemu čipu prejsť rovno na zrkadlovku,fotím pre potešenie aj vonku v prírode,sem tam neaké krátke video v rodine.Neviem čo kúpiť,pokukoval som aj po kanone 500 a 550,stačí k nikonu obj.18-105 a ku kanonu 17-55? Čítal som že setový obj.je len aby bolo niečo-základ.Ďakujem.

Big Lebowski
2011-04-25 13:31:59+02
Ku canonu chceš 17-55 za cca 1000€? Asi nie.
Ak chceš canon, zober jedno z uvedených tiel, a ku tomu 18-135 a budeš na dlho spokojný.

Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2011-04-25 14:49:55+02
panebože zasa rovnaka tema...
v tejto amaterskej plastik fantastik rade je to jedno v prvom rade, s videom neporadím - no neviem ci 1100D toci Full HD, a D3100 je o trochu lepší strojček podla mna, a stačí k nemu 18-105 VR. Neviem preco mám pocit ze amateri sa boja označenia setovy objektív ako čert svatenej vody a kupuju si namiesto nich rovnake čierne diery typu 16-85 VR za niekolkonásobok ceny. Setový objektív je už asi rovnaká nadávka ako profesionálny fotograf

lukas318
2011-04-25 15:16:36+02
Ja ti predam 400d-cko s gripom za 250€ a dalsie peniaze investuj do kvalitnej optiky napr 17-55, alebo 24-70, ked sa naucis lepsie fotit telo predas a kupis lepsie, kvalitny objektiv vydrzi dlhsie

Trevor
2011-04-25 17:37:29+02
príspevok od: Jozef Peniak
v tejto amaterskej plastik fantastik rade je to jedno v prvom rade, s videom neporadím - no neviem ci 1100D toci Full HD, a D3100 je o trochu lepší strojček podla mna, a stačí k nemu 18-105 VR. Neviem preco mám pocit ze amateri sa boja označenia setovy objektív ako čert svatenej vody a kupuju si namiesto nich rovnake čierne diery typu 16-85 VR za niekolkonásobok ceny. Setový objektív je už asi rovnaká nadávka ako profesionálny fotograf
presne tak!

Buciak
2011-04-25 18:14:36+02
http://snapsort.com/compare/Canon-1100D-vs-Nikon_D3100

fachman
2011-04-27 16:18:03+02
Ktorá otika na canon 500 alebo nikon 3100 je z veľkou hĺbkou ostrosti,aby nebolo na fotke rozmazané pozadie,alebo bola ostrá celá fotka,ďakujem.

miki33
2011-04-27 16:52:44+02
príspevok od: fachman
Ktorá otika na canon 500 alebo nikon 3100 je z veľkou hĺbkou ostrosti,aby nebolo na fotke rozmazané pozadie,alebo bola ostrá celá fotka,ďakujem.
poradil by som ti asi prestudovat si o objektivoch ako funguju. Tu na ephote vo fotoskole je toto az az, a velmi dobre popisane. Pretoze s jednych objetivom mozes dokazat obidve veci ...

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2011-04-27 16:59:46+02
Ak to nieje vtip, tak je to smutne. Najvacsi sen kazdeho amaterskeho majitela zrkadlovky je vlastnit objektiv, co "poriadne rozmaze pozadie" a ty chces pravy opak. Odporucam nastudovat vplyv ohniska a clony na hlbku ostrosti.

bear
- moderator
2011-04-27 17:10:30+02
najlepsie Ti to splni kompakt s fix focus objektivom, alebo mobil s fotoaparatom.

1100D a D3100 su velmi podobne, vyber si podla toho co planujes fotit do buducna.
Canon je dobra volba pre makro, wildlife, portrety, kde ma pestru ponuku objektivov aj v dostupnych cenach.
Nikon ma lepsie sirokouhle objektivy, lepsi 24-70/2.8, cenovo dostupna a dobe 35/1.8 a mozno aj nova 50/1.8.
Co sa tyka moznosti upgradu tela tam je situacia premenliva a kym budes vymienat svoj prvy fotak moze sa zmenit. Situacia v ponuke objektivov sa meni pomalsie.

fachman
2011-04-27 20:09:47+02
príspevok od: Karol Srnec
Ak to nieje vtip, tak je to smutne. Najvacsi sen kazdeho amaterskeho majitela zrkadlovky je vlastnit objektiv, co "poriadne rozmaze pozadie" a ty chces pravy opak. Odporucam nastudovat vplyv ohniska a clony na hlbku ostrosti.
Nech si každý fotí ako chce,smutné je niekoho podceňovať alebo nanucovať mu niečo,nepýtal som sa ako fotia zrkadláci,ale ako chcem ja,je vraj demokracia.

bear
- moderator
2011-04-27 20:28:47+02
Nech si každý fotí ako chce,smutné je niekoho podceňovať alebo nanucovať mu niečo,nepýtal som sa ako fotia zrkadláci,ale ako chcem ja,je vraj demokracia.
Tvoja otazka je, asi ako "ake auto dokaze prejst velmi ostru zakrutu?" Ak je dost pristoru, da sa prejst aj kamionom. Podobne sa da s akymkolvek objektivom spravit velmi velka hlbka ostrosti, ale ma to svoje kompromisy. Stratis ostrost pri extremnom pricloneni, alebo to bude velmi pracne, ak to spravis focus stackingom:
www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/fotografovanie-prirody/focus-stacking/
Odporucam si precitat spon zaklady, aby si aspon tusil co sa pytas a nevyzeral ako blbec:
www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/zaciname-s-fotografovanim/hlbka-ostrosti-a-clona/
www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/zaciname-s-fotografovanim/hlbka-ostrosti-a-ohniskova-vzdialenost/

mathino
2011-04-27 20:45:01+02
Pricloniť môžeš vždy a s čímkoľvek, aj s Canon 50mm L či 85mm L Ibaže tieto objektívy sa kupujú práve pre toto rozmazanie pozadia resp. pre možnosť fotenia v horšom svetle (portréty, svadby, večerné fotenie, ...). Na začiatok Ti bude stačiť aj nejaký lepší setový objektív 18-105 resp. 18-200 alebo čokoľvek, čo sa Ti bude zdať použiteľné. Pri fotení krajiny dáš clonu 8 alebo 10 a budeš spokojný. Ak chceš čosi lepšie pozri 17-40mm f/4.0 L (ale to sme zase pri téme crop a násobenie x 1.6...).

K EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM, je to super sklo. Niektorí, čo fotia na FF telo a majú aj crop telo tak si ho nechávajú, lebo je ostré. Mnohokrát sa o ňom vraví ako o "pseudo L" objektíve.

Ak chceš vidieť porovnanie skiel a si "pixel peeper" tak skús stránku: www.pixel-peeper.com nájdeš tam veľa objektívov a dá sa tam nastaviť aj výber podľa clony.

miki33
2011-04-27 20:45:17+02
mozno takto - kup si fotak canon ci nikon ktory sa ti bude pacit, vazne, technicke parametre a kvalita su skoro rovnake, kup si k tomu zakladny objektiv (pripadne aj ten setovy co tam bude) Potom si kup poriadnu knihu o foteni s DSLR alebo si nastuduj uz spominane clanky a skusaj, skusaj fotit. Inak nema zmysel pisat do fora a pytat sa na hlbu ostrosti a pod. zakladne veci.

mathino
2011-04-27 20:52:39+02
príspevok od: miki33
mozno takto - kup si fotak canon ci nikon ktory sa ti bude pacit, vazne, technicke parametre a kvalita su skoro rovnake, kup si k tomu zakladny objektiv (pripadne aj ten setovy co tam bude) Potom si kup poriadnu knihu o foteni s DSLR alebo si nastuduj uz spominane clanky a skusaj, skusaj fotit. Inak nema zmysel pisat do fora a pytat sa na hlbu ostrosti a pod. zakladne veci.
Presne tak. U tých entry-level DSLR je to asi jedno, funkčne aj parametrami sú na tom podobne. Každý dnes asi začína so setovým objektívom (to, že sa mu "nadáva" setový ešte neznamená, že nie je použiteľný). Môj "seťák" využívam doteraz a to už fotím nejaké tie tri roky. Záleží ako fotíš, aby si vedel využiť to, čo máš. Prikúpiť sklo môžeš vždy.

Mnoho ľudí to robí tak, že po čase si kúpia jedno lacnejšie fixné sklo napr. EF 50mm f/1.8 II, práve kvôli o niečo lepšej kvalite.

mathino
2011-04-27 21:00:58+02
Skús si pozrieť ešte tento (záleží aký máš rozpočet), na začiatok by to podľa mňa bolo super:

shop.ephoto.sk/katalog/digitalne-fotoaparaty/digitalne-zrkadlovky/canon-eos-600d-ef-s-18-135-mm-f-3-5-5-6-is.html

fachman
2011-04-28 20:41:23+02
Popol na hlavu? Dnes mi dvaja ľudia potvrdili to,čo vyššie písal p.Srnec.Že sa fotí aj z rozmazaným pozadím,čiže zo zrkadlovkou príde aj iný štýl nielen kvalita oproti kompaktu čo používam.

pxls.jpg
2011-04-28 21:19:31+02
príspevok od: Jozef Peniak
tym ze nechces dodavane prislusenstvo ale si ho vymenis za ine ukazujes ako sa vyznas a ako ti zalezi na kvalite: ja nemam setovy objektiv, uz som ho vymenil za lepsi!
pritom je jedno ze je to rovnako tmave, rovnako to kresli, len 2x tak velke a tazke.

tak isto je to vo vsetkych oblastiach, ktorym sa venujem - ak niekomu povies ze toto je priemer, lowend atd, tak to nikto nechce bezohladu na to ci mu to staci ci nie.

pxls.jpg
2011-04-28 21:26:10+02
to je pretaktovanym objektivom, niektori fotografi pretaktuju svoj objektiv az pod 2.8 niektori dokonca nehanebnych 1.2 a menej!!!

ty to ale nikdy nerob, lebo to je velky kompromis. kazdy kto chce mat vsetko ostre na fotke vie ze spravna frekvencia objektivov zacina na f/16 a vyssie. mozes sa sice obtazovat aj s hyperfekalnou vzdialenostou ale istota je istota.

Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2011-04-29 10:36:48+02
príspevok od: pxls.jpg
tym ze nechces dodavane prislusenstvo ale si ho vymenis za ine ukazujes ako sa vyznas a ako ti zalezi na kvalite: ja nemam setovy objektiv, uz som ho vymenil za lepsi!
pritom je jedno ze je to rovnako tmave, rovnako to kresli, len 2x tak velke a tazke.

tak isto je to vo vsetkych oblastiach, ktorym sa venujem - ak niekomu povies ze toto je priemer, lowend atd, tak to nikto nechce bezohladu na to ci mu to staci ci nie.
presne mas to!

Strana 1 z 3

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()