Viem že všetci tu väčšinou riešia Nikon vs. Canon, zaujíma mňa čo si myslíte o zn. Sony ako výrobcovi DSLR, či má čo ponúknuť fotografovi a či ma zmysel staviať výbavu na tejto značke s výhľadom do budúcnosti...
P.s. nechcem tu vyvolať flame, len ma zaujímajú názory ostatných fotografov čo si myslia o tomto výrobcovi.
som canonak, ale myslim ze to ma zmysel investovat do Sony. Nebal by som sa toho. (nema to nijak podlozene, len osobny pocit ) Kedysi som si kupoval prvy macbook, v case ked siroko-daleko nikto take nepouzival, tiez som sa bal ci to ma zmysel, ale oplatilo sa.
Podla mna maju co ponuknut a ma to vyznam, ja som do toho siel, poznam aj dalsich a nenarazil som na ziadne obmedzenie.. Ak ta serie, ze na olympiade fotia inymi znackami, tak to Ta nemusi, lebo ak Ta raz do nejakej agentury vezmu, vybavenie vyfasujes a mozes sa tam tlacit s ostatnymi
Ja som siel do Sony, pretoze ani jedna znacka nemala za tolko penazi tolko muziky... Sice trosku menej prislusenstva oproti canonu, ale nic, co by som nevedel ozeliet.
SONY je gigant - ma peniaze na inovacie, a za slusne peniaze sa da vyskladat slusna vybava, nehovoriac o Minoltach za par eur
Teraz som dopísal správu o CZ tu.... Ono wayne ani nie len to, ale i drahé sklá z bazárov a ebayu teda hlavne, tie stoja tiež za povšimnutie... ona Minolta nevyrábala vôbec zlé sklá, ba naopak!
Sony ma naozaj vybornu techniku, hlavne vela unikatnych objektivov... Ale buducnost? Tu vidim cierne. Sony uz pomaly likviduje zrkadlovky a pre bajonet A uz budu pravdepodobne iba SLT, cize s digitalnymi hladacikmi. To nie je to prave orechove. Navyse poriadne DSLR ako A700 a A900 su uz pomerne stare a nezda sa, zeby sa Sony velmi nahlilo do nastupcov. A ked, tak ako vravim - pravdepodobne uz iba SLT.
A okrem toho Sony sa bude zjavne ovela viac orientovat na NEX, ktory ma pre nich ovela vacsiu perspektivu, uz len kvoli mensej konkurencii, pouzitiu pre video atd.
Ono je jasne, ze takyto vyvoj casom, po rokoch, caka aj Canon a Nikon, ale aspon par rokov s optickymi hladacikmi by som si este chcel uzit. Takze nielen ze by som do Sony uz nesiel, ale keby som pouzival system Alfa, asi by som ho rychlo rozpredal.
Sony ma naozaj vybornu techniku, hlavne vela unikatnych objektivov... Ale buducnost? Tu vidim cierne. Sony uz pomaly likviduje zrkadlovky a pre bajonet A uz budu pravdepodobne iba SLT, cize s digitalnymi hladacikmi. To nie je to prave orechove. Navyse poriadne DSLR ako A700 a A900 su uz pomerne stare a nezda sa, zeby sa Sony velmi nahlilo do nastupcov. A ked, tak ako vravim - pravdepodobne uz iba SLT.
A okrem toho Sony sa bude zjavne ovela viac orientovat na NEX, ktory ma pre nich ovela vacsiu perspektivu, uz len kvoli mensej konkurencii, pouzitiu pre video atd.
Ono je jasne, ze takyto vyvoj casom, po rokoch, caka aj Canon a Nikon, ale aspon par rokov s optickymi hladacikmi by som si este chcel uzit. Takze nielen ze by som do Sony uz nesiel, ale keby som pouzival system Alfa, asi by som ho rychlo rozpredal.
Ja si to nemyslim, SLT su v povedomi, kedze je to nieco "nove", ale asi si si nevsimol, ze popri SLT prisli aj normalne zrkadlovky s rovnakym snimacom SLT A33 - DSLR A560, SLT A55 - DSLR A580, no a na rade je uz avizovana SLT A77 a popri nej zrejme aj zrkadlovka..
Ja si to nemyslim, SLT su v povedomi, kedze je to nieco "nove", ale asi si si nevsimol, ze popri SLT prisli aj normalne zrkadlovky s rovnakym snimacom SLT A33 - DSLR A560, SLT A55 - DSLR A580, no a na rade je uz avizovana SLT A77 a popri nej zrejme aj zrkadlovka..
Pravda, nevsimol som si ze boli predstavene zaroven, ale to bolo minuly rok. Neverim velmi tomu, ze pri tom objeme, aky Sony vyrobi, pre nich mozu byt SLR rentabilne. Displejov mozu vyrobit kopec, ale vsetky tie zrkadla a pod. su ukrutne drahe a Sony si nemoze uctovat ceny ako Leica. Navyse si z kolaca SLR ukrajuju aj sami s SLT a NEX. Mozno ich to zatial bavi, mozno tuto radu dotuju ine casti Sony, alebo je to pre nich vystavna skrina, ktorou hlavne putaju pozornost (tak ako 645 pre Pentax)... Ale neviem ako dlho este a teda by som nebral Alfu ako velmi perspektivny system do buducnosti. Keby som chcel lowend telo a tri lacne objektivy bez planu na rozsirovanie tak OK, ale do buducnosti ee.
Nerobil by som paniku, chce to klídek. Dúfam a verím, že popri A77 pustia ešte aj nejaké klasické zrkadlo. Napriek tomu do budúcnosti, som fandom SLTčok, tie mašinky sa mi páčia, výkonovo a obrazovo sú to slušné foťáky. To, že sa niekomu nepáči elektronický hľadáčik, neznamená, že je to zlý foťák. Pozrite si testy, fotky, ono to fotí a parádne. Čiže v tomto smere sa určite nie je čoho obávať. Doplnil by som Zolimu ešte model A35, je tam poriešené to prehrievanie z A33 myslím+spotreba....a iné. Slušná hračka za tie peniaze.
A videl si ty hladacik v slt? Trocha som sa aj ja bal, no okrem jeho rozlisenia (1mpix je na hladacik stale malo) nemozem povedat nic zle nan, a v a77ke uz ma byt 3mpix oled hladacik.
Ja by som do Sony nešiel bez ohľadu na perspektívu. Sony ako firma je u mňa na blackliste svojím správaním k zákazníkom. Tým myslím snahou ich maximálne kontrolovať a obmedzovať (viď Playstation a postupné orezávanie ich funkcionality; alebo ich TV, kde sa podpory poriadnych multimediálnych formátov nedočkáš). Čo sa týka foťákov, majú pár zaujímavých vecí, ktoré C/N chýbajú (NEX technicky asi najlepšia bezzrkadlovka, aj keď s úbohou ergonómiou, skôr pre masy, ktoré nevedia fotiť ako pre fotografov), ale nestačia na to, aby ma presvedčili.
dnes som si precital vyjadrenie pana Ondreja Neffa na margo Sony SLT A77.... citujem:
""Elektronický hledáček poprvé ve vývoji digitální fotografie předčil svou kvalitou optický hledáček a prohlašuji to s plnou vážností a odpovědností." Ondřej Neff – Digineff.cz"
pobavilo ma to.....
clovek postupne zacne citat rozne recenzie, ale myslim tym skutocne recenzie z praxe, a zrazu sa ukaze, ze vsetky tie krasne napisane vety s mnozstvom superlativov sa nejako stracaju v sedej farbe preverenia praxou...
nepochybujem, ze SLT technologia radí tieto fotoaparaty medzi spicku, ale medzi kompaktmi!, nie zrkadlovkami. Aj ked vyrobca zrkadlo v tele pouzil, no za uplne inym ucelom, nez bola povodna myslienka zrkadla pri evolucii fotoaparatu, a sice dostat obraz (svetlo) vchadzajuci cez objektiv do hladaciku. Takto v podstate vylepsili tzv pseudozrkadlovky o moznost vymeny objetivu a nejaky sofware navyse, ale kde nastal ten zlom, ze to zacali nazyvať "zrkadlovkami" to netusim. Electronic view finder EVF je na trhu uz dlho.....
nepopieram isty posun vpred....ale lezie mi na nervy ten marketingovy utok na (D)SLR fotoaparaty. Hrušky s jablkami sa predsa nedaju zrovnávať.
dnes som si precital vyjadrenie pana Ondreja Neffa na margo Sony SLT A77.... citujem:
""Elektronický hledáček poprvé ve vývoji digitální fotografie předčil svou kvalitou optický hledáček a prohlašuji to s plnou vážností a odpovědností." Ondřej Neff – Digineff.cz"
pobavilo ma to.....
clovek postupne zacne citat rozne recenzie, ale myslim tym skutocne recenzie z praxe, a zrazu sa ukaze, ze vsetky tie krasne napisane vety s mnozstvom superlativov sa nejako stracaju v sedej farbe preverenia praxou...
nepochybujem, ze SLT technologia radí tieto fotoaparaty medzi spicku, ale medzi kompaktmi!, nie zrkadlovkami. Aj ked vyrobca zrkadlo v tele pouzil, no za uplne inym ucelom, nez bola povodna myslienka zrkadla pri evolucii fotoaparatu, a sice dostat obraz (svetlo) vchadzajuci cez objektiv do hladaciku. Takto v podstate vylepsili tzv pseudozrkadlovky o moznost vymeny objetivu a nejaky sofware navyse, ale kde nastal ten zlom, ze to zacali nazyvať "zrkadlovkami" to netusim. Electronic view finder EVF je na trhu uz dlho.....
nepopieram isty posun vpred....ale lezie mi na nervy ten marketingovy utok na (D)SLR fotoaparaty. Hrušky s jablkami sa predsa nedaju zrovnávať.
pobavilo ma to.....
STL od Sony ma k zrkadlovkam bližšie ako k ultrazoomom s elektronickým hľadáčikom, nie len preto že má výmenné objektívy a rovnakú veľkosť snímača ale hlavne používa zrkadlo, a to bude asi dôvod prečo sa k zrkadlovkám radí...
zrkadlo sa pouziva len kvoli AF čipu.... ano lygor, mas pravdu.... je tam zrkadlo..ale pre mna to nikdy zrkadlovka nebude. Je to kompakt s vymenitelnymi objektivmi a AF cipom, kvoli ktoremu tam nechali zrkadlo. Ako pisem vyssie , tá povodna myslienka zrkadla tam nie je..... pride mi to , ako ked za trabanta zavesim vozik, stale to nebude náklaďák.... ale trabant s vozikom.
zrkadlo sa pouziva len kvoli AF čipu.... ano lygor, mas pravdu.... je tam zrkadlo..ale pre mna to nikdy zrkadlovka nebude. Je to kompakt s vymenitelnymi objektivmi a AF cipom, kvoli ktoremu tam nechali zrkadlo. Ako pisem vyssie , tá povodna myslienka zrkadla tam nie je..... pride mi to , ako ked za trabanta zavesim vozik, stale to nebude náklaďák.... ale trabant s vozikom.
Použil si nevhodný príklad, ked mi ten vozík za trabantom odvezie toľko čo náklaďák tak splní účel ako náklaďák a je jedno ako ho nazveš. Ale späť k zrkadlu: nemá zmysel dohadovať sa či je to podla teba zrkadlovka alebo nie, skor by som to uzavrel tak že kvalitou výstupu je a77 porovnateľný napr so 7D a ked pristúpim na tvoje tvrdenie že je to lepší kompakt tak potom HURÁ, konečne niekto vyrobil kompakt ktorý konkuruje poloprofi zrkadlovkám C a N.
A pokiaľ máš zrkalovku len kôli optickému hladáčiku tak si si mohol kúpiť dalekohľad (optický).
SLT vs. SLR .... po cca 4-5 rokoch pouzivania vyborneho EVF (minolta A2) som pred 2 rokmi presiel na SLR. ... a stale som si na slr celkom nezvykol. Mat fotoaparat od sony,tak dalsi fotak by bol urcite slt. EVF ma vyhodu toho,ze co bude na fotke,to mas aj v hladaciku (kompenzacia, vyvazenie bielej). A este vetsia vyhoda je okamzity nahlad po odfoteni. A tiez... na mojej minolte som vobec nepouzival hlavny displej na zobrazovanie fotiek. V evf sa nic neleskne
Ktovie ako to maju vychytane (predpokladam ze dost dobre),ale z principu ma urcite spozdenie. Na minolte to kus vadilo,ale zvykol som si. Body/detaily v hladaciku by som neriesil. Minolta mala 920tisic a bolo to dost. V pripade nudze sa dalo jednym tlacitkom este zvetsit nahlad pre presnejsie zaostrenie.
Od sony by som sa skor bal,ze o nejake 2-3-4-5 rokov uz nebudu mat fotak pre skusenejsieho fotografa,co nepotrebuje milion vychytavok,hlavne je ze si nastavi co potrebuje.
nedalo mi to..a stiahol som si navod SLT A77, mozno to niekomu pomoze pri rozhodovani.
kopirovane zo SR navodu pre SLT A77, strana 15, posledne dva odstavce.
Pri okrajoch hľadáčiku môže byť obraz mierne deformovaný. Toto nie je príznakom poruchy. Ak chcete skontrolovať každý detail celej kompozície, môžete použiť LCD monitor. • Ak posuniete kameru počas pozerania do hľadáčika alebo budete hýbať očami, môže sa obraz v hľadáčiku deformovať alebo zmeniť farby. Toto je spôsobené charakteristikou šošovky alebo zobrazovacieho zariadenia a nie je príznakom poruchy. Pri snímaní záberov vám odporúčame pozerať sa do stredu hľadáčika.
dalsia vec.....ano.... da to 12obr/sek.....ale druhe obmedzenie je max 13RAW za sebou a dost. Ci je to v praxi obmedzujuce , to je ina otazka, ale rozhodne to uz v reklamnych tahoch nespominaju. (v SR navode str242, odst: Maximálny počet po sebe idúcich záberov)
a podla vsetkeho, ako som v manualy vycital, na to aby bol pristroj schopny snimat 12obr/sek. musi byt nastaveny na vhodny rezim (Cont. Priority AE) , kde nie je mozne nastavit ani clonu, ani rychlost uzavierky, a expozicia nastavuje automaticky ako v obycajnom plnoautomatickom rezime . ( v navode strana 42, popis rezimov, ako aj strana 101,102, popis rezimu Cont. Priority AE). Jedina moznost ako zoskat kontroluapson nad clonou, je nastvait manualne ostrenie, alebo ostrenie na rezim single shot AF, kde dojde k zaostreniu len pred prvou expoziciou, dalej k priebeznemu ostrenie nedochadza, co chapem ako dan za rychlost 12obr/sek. (str 102, druhy odstavec zhora)
SONY DSLR - perspektíva do budúcnosti
Viem že všetci tu väčšinou riešia Nikon vs. Canon, zaujíma mňa čo si myslíte o zn. Sony ako výrobcovi DSLR, či má čo ponúknuť fotografovi a či ma zmysel staviať výbavu na tejto značke s výhľadom do budúcnosti...
P.s. nechcem tu vyvolať flame, len ma zaujímajú názory ostatných fotografov čo si myslia o tomto výrobcovi.
""Elektronický hledáček poprvé ve vývoji digitální fotografie předčil svou kvalitou optický hledáček a prohlašuji to s plnou vážností a odpovědností."
Ondřej Neff – Digineff.cz"
pobavilo ma to.....
""Elektronický hledáček poprvé ve vývoji digitální fotografie předčil svou kvalitou optický hledáček a prohlašuji to s plnou vážností a odpovědností."
pobavilo ma to.....
pobavilo ma to.....
A pokiaľ máš zrkalovku len kôli optickému hladáčiku tak si si mohol kúpiť dalekohľad (optický).
EVF ma vyhodu toho,ze co bude na fotke,to mas aj v hladaciku (kompenzacia, vyvazenie bielej). A este vetsia vyhoda je okamzity nahlad po odfoteni. A tiez... na mojej minolte som vobec nepouzival hlavny displej na zobrazovanie fotiek. V evf sa nic neleskne
Ktovie ako to maju vychytane (predpokladam ze dost dobre),ale z principu ma urcite spozdenie. Na minolte to kus vadilo,ale zvykol som si. Body/detaily v hladaciku by som neriesil. Minolta mala 920tisic a bolo to dost. V pripade nudze sa dalo jednym tlacitkom este zvetsit nahlad pre presnejsie zaostrenie.
Od sony by som sa skor bal,ze o nejake 2-3-4-5 rokov uz nebudu mat fotak pre skusenejsieho fotografa,co nepotrebuje milion vychytavok,hlavne je ze si nastavi co potrebuje.
kopirovane zo SR navodu pre SLT A77, strana 15, posledne dva odstavce.
Pri okrajoch hľadáčiku môže byť
obraz mierne deformovaný. Toto nie
je príznakom poruchy.
Ak chcete skontrolovať každý detail
celej kompozície, môžete použiť LCD
monitor.
• Ak posuniete kameru počas pozerania
do hľadáčika alebo budete hýbať
očami, môže sa obraz v hľadáčiku
deformovať alebo zmeniť farby. Toto
je spôsobené charakteristikou šošovky
alebo zobrazovacieho zariadenia a nie
je príznakom poruchy. Pri snímaní
záberov vám odporúčame pozerať sa
do stredu hľadáčika.
dalsia vec.....ano.... da to 12obr/sek.....ale druhe obmedzenie je max 13RAW za sebou a dost. Ci je to v praxi obmedzujuce , to je ina otazka, ale rozhodne to uz v reklamnych tahoch nespominaju. (v SR navode str242, odst: Maximálny počet po sebe idúcich záberov)
a podla vsetkeho, ako som v manualy vycital, na to aby bol pristroj schopny snimat 12obr/sek. musi byt nastaveny na vhodny rezim (Cont. Priority AE) , kde nie je mozne nastavit ani clonu, ani rychlost uzavierky, a expozicia nastavuje automaticky ako v obycajnom plnoautomatickom rezime . ( v navode strana 42, popis rezimov, ako aj strana 101,102, popis rezimu Cont. Priority AE). Jedina moznost ako zoskat kontroluapson nad clonou, je nastvait manualne ostrenie, alebo ostrenie na rezim single shot AF, kde dojde k zaostreniu len pred prvou expoziciou, dalej k priebeznemu ostrenie nedochadza, co chapem ako dan za rychlost 12obr/sek. (str 102, druhy odstavec zhora)
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa