Fórum » Digitálne zrkadlovky

rozsypane RAW na D300?

pizvizdik
2011-09-05 19:52:54+02
ahojte, neviem, ci som trafil sekciu, ale mam problem, resp. dilemu..
mam D300 a fotim vyhradne do RAW.. ked som vsak skusil par fotiek do JPEG, vsimol som si, ze JPEG format je akysi krajsi, jednoducho RAW je oproti JPEGu rozsypane a nepekne.. prikladam prilohy, po zvacseni je rozdiel velmi vidno..
RAW fotim do 12bit uncompresed a JPEG s optimal quality..
je to chyba? ak ano, aka? kde?

pizvizdik
2011-09-05 19:53:57+02
vyrazny rodiel je vidiet hlavne v tienoch.. absolutne sa mi to nepaci a znepokojuje ma to.. :/

Fatty
2011-09-05 20:16:59+02
šak fotografuj na JPG ak sa ti zdá krajšie, no problem

prečooooo sa väčšina ľudí domnieva, že samotné fotenie do RAW bohovsky zlepšuje obrazovú kvalitu???
RAW len vypľuje surové dáta ktoré TREBA VEDIEŤ SPRACOVAŤ

WildSammy
2011-09-05 20:48:08+02
Ja vidim problem v softe, v ktorom RAW spracovavas

lubco
2011-09-05 21:10:41+02
príspevok od: pizvizdik
ahojte, neviem, ci som trafil sekciu, ale mam problem, resp. dilemu..
mam D300 a fotim vyhradne do RAW.. ked som vsak skusil par fotiek do JPEG, vsimol som si, ze JPEG format je akysi krajsi, jednoducho RAW je oproti JPEGu rozsypane a nepekne.. prikladam prilohy, po zvacseni je rozdiel velmi vidno..
RAW fotim do 12bit uncompresed a JPEG s optimal quality..
je to chyba? ak ano, aka? kde?
Nieje to žiadna chyba.
Jediný problém je ten, že D300 lepšie spracuje dáta zo snímača ako ty

rbr69
2011-09-05 21:12:54+02
vyrazny rodiel je vidiet hlavne v tienoch.. absolutne sa mi to nepaci a znepokojuje ma to.. :/
Fatty Ti to napisal ... je to o Tvojom vyvolavani a RAW mas najlepsie podkladove data pre dalsi postprocess ... predpokladom je, ze to ovladas, ked mas v profile "stredne pokrocily"

pizvizdik
2011-09-06 17:20:36+02
okej, never mind.. neneham sa urazat, cakal som nejake uzitocne rady a nie "fot do JPEG"
ja RAW spracovat viem, jedine, co som chcel od vas vediet je, preco je nevyvolane RAW na tom horsie ako JPEG??
WildSammy: RAW importujem do PC cez LightRoom 3, tam nema byt preco problem

ummagama
2011-09-06 17:34:23+02
okej, never mind.. neneham sa urazat, cakal som nejake uzitocne rady a nie "fot do JPEG"
ja RAW spracovat viem, jedine, co som chcel od vas vediet je, preco je nevyvolane RAW na tom horsie ako JPEG??
Nemozes porovnavat RAW a JPEG nakolko porovnavas jpeg vs jpeg. RAW nikdy neuvidis stale vidis len nahladovy jpeg a to zavisi ako mas nastaveny fotak resp konvertor. NIe je mozne aby bol jpeg lepsi ako jpeg vyrobeny z RAWu (dobre spracovany) nakolko je vyrobeny z rovnakych dat

duroslav
2011-09-06 17:36:56+02
To čo si použil na porovnanie, nie je nevyvolané RAW, ale už to je vyvolané.

Úplne kľudne môže byť rozdiel spôsobený demosaic algotritmom, ktorý je iný v lightroome a iný priamo vo foťáku a zase iný v nejakom inom RAW konvertore.

Fatty
2011-09-06 17:45:13+02
no, mňa zas uráža takáto otázka od človeka ktorý RAW že vraj spracovať vie.....
proste ti ten JPG foťák viac vyžehlil a to je celý problém
posuň si v LR noise reduction trochu viac doprava a budeš to mať vyžehlené tak isto ak nie lepšie (aspoň s väčšou mierou kontroly oproti foťáku)
maj sa a nebuď urážlivý

tomis.ales
2011-09-06 17:57:25+02
Prdite sa tu o kravine. Ten rozdiel je minimalny a ani neviem ktory je raw a ktory jpg. Ozaj je tak straaasne dolezite pohlad 1:1? Vypnite PC a chodte fotit, mudrlanti!

lubco
2011-09-06 18:00:47+02
ešte raz. Nikto ťa tu neuráža.
Kebyže vieš čo je to RAW a vieš ho aj spracovať ako tvrdíš, tak sa takúto blbosť nikdy neopýtaš.

Fatty
2011-09-06 18:01:03+02
no a ináč, neviem ako môžeš napísať takú blbinu že toto je "nevyvolaný RAW" ????
ak sa raz vyexportoval do jpg tak asi už vyvolaný bude, nie?
jáááááj ľudia

Horak Martin
2011-09-06 18:20:45+02
Do nedáva som aj ja nechápal rozdiel medzi JPEG a RAW a fotografoval som výhradne v JPEG - to som bol ešte hlupák a nevedomý.
Dnes po prvých skúsenostiach z formátom RAW som si potvrdil aký som bol korunovaný hlupák keď som fotil v JPEG A porovnávať RAW a JPEG sa jednoducho nedá už len z toho dôvodu, že sú to dva odlišné formáty.

A k samotnej téme: myslím si, že to je iba o "vyvolaní" RAW-ka. Tiež som nechápal, keď som mal náhľad RAW škaredší ako JPEG fotografiu.

Fatty
2011-09-06 18:22:36+02
príspevok od: tomis.ales
Prdite sa tu o kravine. Ten rozdiel je minimalny a ani neviem ktory je raw a ktory jpg. Ozaj je tak straaasne dolezite pohlad 1:1? Vypnite PC a chodte fotit, mudrlanti!
kľud, šak nafotené už máme, teraz vyvolávame tie rááwy
inak máš pravdu, zásadne si nepozerám fotku 1:1, človek vidí zbytočne vela znepokojivých detailov
optimálne je tak 1:2 v Lightroome

rbr69
2011-09-06 18:54:20+02
raw nahlad je pre mna dolezity len z dovodu kompozicie ... rovnako tak ako nahlady a kvalita displeja na tele fotaku ... tam sa pozeram na histogram ... ostatny vysledok je uz len a len na mne, aky jpeg si urobim ...

pizvizdik
2011-09-06 19:05:05+02
ludia!! bol som vystraseny, tak ma pochopte mne nezalezi na riadnom 1:1 crope.. proste mi len v hlave vrtalo, preco je RAW akoby na kocky rozsypany, nic viac, nic menej...

atariak
2011-09-06 19:09:40+02
tazko povedat - co myslis tym rozsypanym rawom? ktory z dvoch obrazkov je raw? myslis sum? mozno to mas podexponovane, tym padom viac sumu, a ked nevyvolas s nejakym druhom odsumenia, LR s tym sam vela nespravi. celkovo vidim dost sumu (aj chroma) v oboch obrazkoch. uploadni to niekde, aby sa dal pozriet napr. histogram, inak ti tazko niekto poradi dajake zazracne riesenie.

dodo_bb
2011-09-06 19:53:50+02
foť do jpg nie je urážka, ale mnohokrát a mnohým tunajším fotografom celkom dobrá rada

calven
2011-09-06 20:24:29+02
príspevok od: dodo_bb
foť do jpg nie je urážka, ale mnohokrát a mnohým tunajším fotografom celkom dobrá rada
Ako sa teraz módne hovorí: sánka dolu, šéfe
Ale ak je niekto stredne pokročilý, tak je jednoducho stredne pokročilý. S tým sa nedá nič robiť...

Strana 1 z 2

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()